20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Στράτος Τζώρτζογλου: Η συμμετοχή στη Φάρμα & ο χώρος του θεάτρου

Το μεγαλύτερο σκοτάδι απλώνεται λίγο πριν ξημερώσει. Αυτό δίνει ελπίδα, όπως μας λέει ο Στράτος Τζώρτζογλου σε συνέντευξη που έδωσε στο youfly, για να είναι αισιόδοξος μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις στο χώρο του θεάτρου. Αυτές που συγκλονίζουν όλο το οικοδόμημα της τέχνης του.

Ο Στράτος Τζώρτζογλου

Πιστεύει πως έχει ωριμάσει ο καιρός και θα έρθει η κάθαρση. Πως θα ξαναβρεί το θέατρο τη γαλήνη του. Αρκεί να μην κλείσουμε τα μάτια. Αρκεί να συνεχιστεί η προσπάθεια που έχει αρχίσει. Αρκεί να επιμείνουμε να βγει το καρκίνωμα και να θεραπευτούν οι πληγές και οι ψυχές.

Μπαίνοντας σε λίγες μέρες στην τηλεοπτική Φάρμα του ΑΝΤ1 αποχωρίζεται αγαπημένα του πρόσωπα και φίλους, καθώς και τους μαθητές στα σεμινάρια που με τόση αγάπη και αφοσίωση ξεκίνησε τον περασμένο μήνα. Τα μαθήματα αυτά ήταν μια εσωτερική του ανάγκη, μετά από πολλά χρόνια μαθητείας δίπλα σε σπουδαίους δασκάλους. Να μοιραστεί τις γνώσεις του με όσο γίνεται περισσότερους ώστε να βελτιωθεί η ζωή μας.

Δεν υπάρχει ένα μαγικό κόλπο που να σου φέρνει στο πιάτο τον Παράδεισο. Υπάρχει μια στάση ζωής, μια καθημερινή εξάσκηση, μια αέναη πορεία αυτογνωσίας, παρατήρησης και διαρκούς αυτοβελτίωσης, μου εξηγεί στη συνέντευξη ο Στράτος Τζώρτζογλου, για τα διαδικτιακά σεμινάρια που άρχισε με επιτυχία τον περασμένο μήνα και στηρίζονται σε ένα μεγάλο βαθμό την αρχαία τέχνη του θεάτρου. Βέβαια, θα τα διακόψει προσωρινά λόγω της συμμετοχής στην τηλεοπτική Φάρμα που ξεκινάει σε λίγες μέρες στον ΑΝΤ1.

Τα σεμινάριά του, που αφορούν όλες τις ηλικίες, απευθύνονται σε όσους θέλουν να κατανοήσουν τους νόμους της φύσης, τις δυνατότητες του νου, τη λειτουργία του σώματος, την αξιοποίηση των συναισθημάτων, τη συνειδητοποίηση των ορίων μας, τις σχέσεις μας με τους άλλους και τον προσδιορισμό στόχων. Πρόκειται για μια μαθητεία που ξεκινάει από τον Αριστοτέλη και φτάνει μέχρι τους σύγχρονους διανοητές όπως τον Ναπολέοντα Χιλ.

Στη συνέντευξη στο youfly ο πολύπειρος ηθοποιός και σκηνοθέτης Στράτος Τζώρτζογλου  μας λέει πώς έχε καταφέρει να δημιουργήσει τη μέθοδό του. Μέσα από την πολυετή μαθητεία εδώ και 33 χρόνια δίπλα σε κορυφαίους δασκάλους, με αφετηρία τον Κάρολο Κουν, σημαντικούς σκηνοθέτες και διανοητές, έως την τάξη της acting coach Ιβάνα Τσάμπακ που παρακολούθησε πρόσφατα στην Αμερική.

Δύσκολοι αποχωρισμοί

Μπαίνοντας στη Φάρμα παραδέχεται ότι θα του λείψει ο γιος του ο Αλκιβιάδης, ο οποίος ζει στην Αμερική και φυσικά η Σοφία του με την οποία απολάμβανε την κοινή τους ζωή. «Λόγω της πανδημίας μάλιστα, ήμασταν από το πρωί μέχρι το βράδυ μαζί, πιο παντρεμένοι δεν γινόταν. Αν και συμπληρώσαμε τέσσερα χρόνια σχέσης αισθάνομαι ότι είμαι μαζί της είκοσι. Μοιραζόμαστε τα πάντα».

Δεν κρύβει την ανησυχία του για τις τελευταίες αποκαλύψεις στο χώρο του θεάτρου. «Είναι ένας καρκίνος που κοντεύει να δηλητηριάσει όλο το σώμα. Ένα μικρό ποσοστό – γιατί η πλειοψηφία είναι υγιής – με θέσεις, δύναμη και εξουσία, επέβαλε τους δικούς του νόμους δημιουργώντας ένα καρκίνωμα. Μέχρι τώρα υπήρχε σιωπή. Και ανεκτικότητα. Τώρα ήρθε η ώρα της γιατρειάς. Όσοι ξέρουν πρέπει να βγούνε να μιλήσουν, η κυβέρνηση πρέπει να πάρει θέση. Δεν είναι δυνατόν να παίζουμε με ψυχές ανθρώπων και ειδικά ανήλικων. Είναι εγκληματικό. Ο γιος μου είναι είκοσι τριών χρονών και δεν θέλω να σκέφτομαι ότι θα μπορούσε να βρεθεί σε δύσκολη θέση επειδή θέλει να δουλέψει.

Ο Στράτος Τζώρτζογλου ένας από τους παίκτες που θα μπει στην Φάρμα

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που έχουν υποστεί τέτοιες συμπεριφορές ζούνε ένα μαρτύριο. Έχουν σακατευτεί ψυχολογικά. Δεν μπορούμε να τους λέμε “γιατί τώρα;”. Γιατί τώρα μπορούνε, μέχρι τώρα δεν μπορούσαν. Όχι πως δικαιώνονται. Αλλά πρέπει να μπει ένα τέλος στο απόστημα. Να αρχίσει να φοβάται ο θύτης και όχι το θύμα. Να πρέπει να γιατρευτεί ο θύτης και όχι το θύμα».

Σε ότι αφορά στα μαθήματα υποκριτικής και αυτοβελτίωσης δεν ανησυχεί. «Αυτό που εκπαιδευόμαστε είναι να δημιουργήσουμε έναν εαυτό ικανό να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες κάθε κατάστασης και να μετατρέπει το σκοτάδι σε φως, το μειονέκτημα σε προτέρημα και την αδυναμία σε δύναμη. Στη Φάρμα θα μου δοθεί η ευκαιρία να κάνω πράξη όλα αυτά που λέω στους μαθητές μου. Πάω λόγω ηλικίας σαν αουτσάιντερ, αλλά ελπίζω ότι θα αντέξω μέχρι το τέλος και θα ανταποκριθώ σε όλες τις προκλήσεις. Δεν ήμουν ένα παιδί που μεγάλωσε μέσα σε ανέσεις και πιστεύω ότι θα ξυπνήσουν τα αντανακλαστικά των παιδικών και των εφηβικών μου χρόνων όταν μέσα από τη φτώχεια, την ανέχεια και τις ελλείψεις έπρεπε να βρω φως, δημιουργία και αγάπη».

Στο μυαλό του Στράτου Τζώρτζογλου

Η μέθοδός του, όπως λέει στη συνέντευξη Στράτος Τζώρτζογλου την συνέντευξη, είναι ένας συνδυασμός της τέχνης με τη ζωή, των δυνατοτήτων του νου και της αξιοποίησης των συναισθημάτων, της επικοινωνίας και της καλλιέργειας προσωπικών αρετών. Ο κώδικάς του εμβαθύνει στη θεατρική πράξη, εστιάζει στους 16 Νόμους της Επιτυχίας του Ναπολέοντα Χιλ, εμπνέεται από τα Ηθικά Νικομάχεια του Αριστοτέλη και αναδεικνύει τις φιλοσοφικές αναζητήσεις σύγχρονων διανοητών.

Πιο πρόσφατος σταθμός του ήταν το Λος Άντζελες όπου παρακολούθησε masterclasses με την Ιβάνα Τσάμπακ, τη διεθνούς φήμης δασκάλα υποκριτικής και πνευματικής καθοδήγησης, έχοντας για μαθητές μερικά από τα μεγάλα ονόματα του Χόλυγουντ. Ανάμεσά τους, τον Μπραντ Πιτ, τη Σαρλίζ Θέρον, τη Χάλι Μπέρι, τον Σιλβέστερ Σταλόνε, ηθοποιούς που όπως η ίδια λέει ξεκίνησαν με ελάχιστα χρήματα, αλλά μέσα από συστηματική δουλειά κατάφεραν να βραβευτούν με Όσκαρ. Εκτός από την Ιβάνα Τσάμπακ παρακολούθησε masterclasses με τον Aaron Speiser, ο οποίος συνεργάστηκε ως acting coach με τον Γουίλ Σμιθ, τη Τζένιφερ Λόπεζ και τον Τζέραρντ Μπάτλερ.

Ο ηθοποιός Στράτος Τζώρτζογλου

Δεν παραλείπει να τονίζει τη σημασία των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων η οποία είναι η βάση του οικοδομήματος του πολιτισμού μας. Μου μιλάει για τα Ηθικά Νικομάχεια του Αριστοτέλη, τη διανοητική και την ηθική αρετή. Τη γενναιότητα, τη γενναιοδωρία και τη σημασία της ευγνωμοσύνης και της συγγνώμης.

«Να ακούμε αληθινά»

Τρία βασικά στοιχεία του άξονα της υποκριτικής. Ήθος, πάθος, λόγος. Αυτό είναι το πλαίσιο όλης της ζωής ενός ηθοποιού.

Ο αρνητισμός δεν είναι κακό, σημειώνει στη συνέντευξη ο Στράτος Τζώρτζογλου , ίσα ίσα που χρειάζεται για να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στους δύο πόλους. Χρειάζεται όμως, το λεπτό νήμα που τα συνδέει, όπως στις ηλεκτρικές λάμπες, για να φωτίσουν. Μια αόρατη κλωστή που ενώνει το Διόνυσο με τον Απόλλωνα. Την έκσταση, τον ενθουσιασμό, το συναίσθημα με το πρόγραμμα, τη θέληση, τη στρατηγική, την αυτοπεποίθηση, τη λογική, την ακρίβεια. Έτσι φτάνουμε στην υπέρβαση. Μαθαίνοντας πως να βγαίνουμε από τις ευκολίες και να αγκαλιάζουμε τις δυσκολίες.

Ο Στράτος Τζώρτζογλου δίνει μεγάλη βάση στο πως να τα έχουμε καλά με τον εαυτό μας. Να είμαστε καλοί παρατηρητές του, χωρίς να τον κρίνουμε, παίρνοντας τις ευθύνες μας, δίχως να κατηγορούμε κανέναν.

Μεγάλη σημασία, μου λέει, έχει η ακοή. Να μάθουμε να ακούμε. Με αναλυτική σκέψη και κριτική διάθεση. Οι περισσότεροι άνθρωποι παρασυρόμαστε από την καθημερινότητα, έχουμε έναν εσωτερικό μονόλογο. Έχουμε εθιστεί στο να σκεφτόμαστε πως θα επιβιώσουμε, πώς θα πληρώσουμε το ενοίκιο, ποιος μας έκλεισε την πόρτα, με ποιον τσακώθηκαμε. Έτσι καταλήγουμε να φτιάχνουμε κάθε μέρα -με φοβερή επιμέλεια -ένα σπίτι φορτισμένο αρνητικά. Αυτή τη συνήθεια πρέπει να τη σπάσουμε. Να βάλουμε στόχους, να ανοίξουμε τα παράθυρα να μπει, φως και αγάπη, να ξεκλειδώσουμε τη γνώση.

Συνέντευξη με τον Στράτο Τζώρτζογλου

Αυτό που μαθαίνει στους μαθητές του είναι να ακούνε αληθινά. Αρχίζοντας από τα απλά πράγματα, την καλημέρα. Να ακούς τον άλλο και σιγά σιγά θα χτίζεις τη σχέση. Το συναισθηματικό οικοδόμημα που θα σου δίνει ενέργεια, διάθεση και αισιοδοξία.

Το αυτί πρέπει να εξασκηθεί να ακούει, να λαμβάνει, να αξιολογεί, να διακρίνει, να ταξινομεί και να ερμηνεύει σωστά. Χωρίς να επηρεάζεται και να παρασύρεται. Έτσι αποκτούν νόημα τα πράγματα. Διαφορετικά ο άλλος μπορεί να μας πει «σ’ αγαπώ» και εμείς να δυσανασχετούμε.

Η ζωή μας πρέπει να είναι μια συνεχής ευγνωμοσύνη, που με την ταπεινότητα θα γίνει μια πραγματική προσευχή. Αλλιώς είναι ζητιανιά σαν να ζητάς από τον Θεό να σου εκπληρώσει χωρίς κόπο τα όνειρά σου.

Στράτος Τζώρτζογλου σε συνέντευξη στο Youfly: Να ξέρεις να δίνεις και να λαμβάνεις

Ο Στράτος Τζώρτζογλου, στα 33 χρόνια που βρίσκεται στο χώρο της υποκριτικής, έχει συνεργαστεί με κορυφαίους σκηνοθέτες όπως ο Κάρολος Κουν, ο Μίνωας Βολανάκης, ο Ζυλ Ντασσέν, ο Σπύρος Ευαγγελάτος, η Ρούλα Πατεράκη, ο Ανδρέας Βουτσινάς, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Παντελής Βούλγαρης και πολλούς ακόμα. Όλοι τους εκτός από σημαντικοί σκηνοθέτες ήταν και σπουδαίοι δάσκαλοι. Αποτέλεσαν έμπνευση και τον βοήθησαν να οραματιστεί τη ζωή που ήθελε μέσα από το ρόλο και την τέχνη.

Τα διαμάντια της διδασκαλίας τους είναι εκείνα που θέλει να μεταλαμπαδεύσει στους μαθητές του. Να μεταδώσει την εμπειρία μιας καλλιτεχνικής ζωής που θα αποτελέσει μια αξιόπιστη πυξίδα υγιούς προσωπικής εξέλιξης και αυτοβελτίωσης.

Μου εξηγεί τη σημασία της ευλάβειας και της ευδοκίας. Της ευλάβειας, με την έννοια του καλώς λαμβάνειν. Και της ευδοκία, με την έννοια του καλώς να δίνεις. Το καλό που να ξέρεις να δώσεις και το καλό του να μπορείς να λάβεις.

Στα σεμινάριά του οι συμμετέχοντες αναλύουν ρόλους και έργα ή συνθέτουν τα δικά τους, εμβαθύνοντας σε νοήματα και χαρακτήρες, προτερήματα και ελαττώματα, πάθη και όνειρα, ερμηνεύοντας τα ως ηθοποιοί αξιοποιώντας τα δικά τους βιώματα.

Διδάσκει με έναν τρόπο όπου η υποκριτική μοιάζει με ασανσέρ. Ανακαλύπτει σε διάφορους ορόφους, θετικά, αρνητικά ακόμα και σκουπίδια και τους δίνει νόημα, αξία και αποστολή. Έτσι συνθέτουν το παζλ του ρόλου και με τα μάτια του ανακαλύπτουν ένα σημαντικό οδηγό στη ζωή τους. Αποκτούν εργαλεία για την καθημερινή τους ανάπτυξη και τη συνειδητοποίηση του οργανικού ρόλου τους στην οικογένεια, τη σχέση, την εργασία και το κοινωνικό σύνολο.

Ο ηθοποιός Στράτος Τζώρτζογλου

«Η μεγαλύτερη περιουσία, το μυαλό μας»

Στα μαθήματά του μαθαίνουμε πώς να αξιοποιούμε το μυαλό μας μέσα από μια συγκεκριμένη μέθοδο και έτσι να γίνουμε οι σκηνοθέτες της ζωής μας.

Στο πρώτο μέρος του σεμιναρίου ο Στράτος Τζώρτζογλου με διαδραστικό τρόπο, συνδέει τον κύριο σκοπό σου με την ικανότητα να είσαι αποφασιστικός. Και εξηγεί:

-ποιο είναι το κριτήριο που πρέπει να διαθέτεις, για να ενισχύσεις την αποφασιστικότητά σου

-τι είναι αυτό που κρίνει μία απόφαση

-ποια είναι τα 4 στάδια της απόφασης και ποια τα 4 στάδια της υλοποίησης της

-ποια είναι τα 10 χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτεις για να λαμβάνεις ορθές και σαφείς αποφάσεις

Στο δεύτερο μέρος ο Στράτος Τζώρτζογλου σ ένα «βιωματικό παιχνίδι» θεατρικών μονολόγων, θα συνδέει με συγκεκριμένες ασκήσεις το σύστημα αξιών σου με την αποφασιστικότητα ώστε να:

– ξεχωρίσεις τις «εσωτερικές αξίες» και τις «αξίες σκοπούς»

– αναζητήσεις τις ανάγκες που επιθυμείς να καλύψεις με την υλοποίηση μιας απόφασης

-ανακαλύψεις ποια συναισθήματα περιμένεις να βιώσεις

-θέσεις τους προσωπικούς και επαγγελματικούς στόχους οι οποίοι και θα σε οδηγήσουν στη δική σου αλήθεια.

Δείτε ακόμα:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com

Μαριλένα Θεοδωράκου
Μαριλένα Θεοδωράκου
Είμαι η Μαριλένα Θεοδωράκου. Έχω σπουδάσει σκηνογράφος – ενδυματολόγος και για αρκετά χρόνια ήμουν στο πολιτιστικό τμήμα της εφημερίδας «Τα Νέα». Έχω δουλέψει στην τηλεόραση, στο θέατρο και στον κινηματογράφο, καθώς και σε περιοδικά μόδας και διακόσμησης. Ονειρεύομαι μια κοινωνία όπου η Τέχνη και κυρίως το θέατρο θα αποτελούν καθημερινή ασχολία των ανθρώπων, μαζί με την κηπουρική, τη γυμναστική και τη μελέτη των άστρων. Ελπίζω μέσα από τα κείμενά μου στο Youfly.com να σας κάνω να πετάτε!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ