26.5 C
Athens
Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022

Στάμος Τσάμης: Ο Άγιος Παΐσιος, η σκηνοθεσία και οι σκηνές που ξεχωρίζουν

Ο σκηνοθέτης της ανατριχιαστικής σειράς “Άγιος Παΐσιος”, Στάμος Τσάμης, μίλησε στο Youfly.com για την ιστορία αυτή που καθήλωσε τους τηλεθεατές, ήδη από τα πρώτα επεισόδια…

Ο Στάμος Τσάμης, μέσα από τη συνέντευξη αυτή, μας ξενάγησε στα γυρίσματα της σειράς και μας περιέγραψε τις δυσκολίες, αλλά και τις σκηνές που έχει ξεχωρίσει από το υπέροχο αυτό ταξίδι. Ποια μηνύματα περνάει η ιστορία του Αγίου Παϊσίου στο κοινό και ποια συναισθήματα βίωσε ο ίδιος, ως αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της σπουδαίας δουλειάς;

Απολαύστε τον.

Ο Στάμος Τσάμης

Πώς αισθάνεστε που η ιστορία αυτή κατάφερε να σημειώσει τόση μεγάλη επιτυχία, από τα πρώτα κιόλας επεισόδια; Το περιμένατε; Πώς βιώνετε αυτή την αγάπη των τηλεθεατών;

Αισθάνομαι πολύ όμορφα, πλήρης, έχω χαρά. Από τα πρώτα καρέ είχα την αίσθηση, ότι ο κόσμος θα το αγκαλιάσει και θα το αγαπήσει. Παίρνω πολλά μηνύματα αγάπης, τους ευχαριστώ και απαντώ σε όλους ότι πραγματικά, δεν νιώθω ότι έκανα κάτι σπουδαίο, ένα διακόνημα έκανα για τον Άγιο μας .

Είναι ένα έργο ζωής και είμαι τυχερός που το έζησα. Μέσα στην ψυχή μου και την καρδιά μου κυριαρχεί ευφορία, κάθε μέρα ευχαριστώ τον Άγιο Παΐσιο για την ευκαιρία που μου έδωσε και που μου έδειξε τον δρόμο, ήταν δίπλα μου πάντα.

Μία ξενάγηση στα γυρίσματα…

Πώς είναι για έναν σκηνοθέτη να αναλαμβάνει μία ιστορική – βιογραφική σειρά; Υπήρξαν δυσκολίες;

Είναι ένα ατελείωτο ταξίδι γνώσης και αγάπης για την τέχνη σου. Πρέπει να είσαι πολύ προσεχτικός και συνεπής, ο εγωισμός δεν έχει θέση στην πορεία που επιλέγεις να οδηγήσεις το καράβι, οι σκόπελοι (λογισμοί και πειρασμοί) που έχεις να αντιμετωπίσεις και να διαχειριστείς, μπορεί εύκολα να είναι καταστροφικοί .

Προσπάθησα να αφήσω την κάμερα να καταγράψει και να πλησιάσει, όσο είναι εφικτό φυσικά, το μεγαλείο της πνευματικότητας του Αγίου, μέσα από τα σημαντικά γεγονότα της εποχής, την οικογένεια του, την μοναχική του πορεία, την άσκησή του, χωρίς βαρύγδουπες επισημάνσεις και σκηνοθεσία εντυπωσιασμού. Άλλωστε, δεν το είχε ανάγκη ο Άγιος.

Τα γυρίσματα της σειράς του mega

Οι ερμηνείες στη σειρά είναι ανατριχιαστικές και το καστ εκλεκτό. Θα θέλατε να μας περιγράψετε μία ημέρα από τα γυρίσματα με τους συνεργάτες σας;

Όλοι οι αγαπημένοι ηθοποιοί που ενσάρκωσαν τους απαιτητικούς ρόλους της σειράς, δώσανε τον καλύτερο τους εαυτό, πάντα συνεπείς, διαβασμένοι με θετική ενέργεια και έννοια. Είμαι πολύ τυχερός και ευγνώμων που συνεργάστηκα μαζί τους.

Κάθε φορά που μπορεί να υπήρξαν δυσκολίες ήταν εκεί πρωτοστάτες και δυνατοί για την ομαλή συνέχιση των γυρισμάτων. Κάθε μέρα ήταν μια νέα μέρα, ενωμένοι για να φτάσουμε σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Όλοι μαζί, όλοι ένα, χωρίς εγωισμούς.

Τι είναι αυτό που σας άγγιξε εσάς προσωπικά από την ιστορία του Αγίου Παϊσίου και θα θέλατε να μεταφέρετε στον κόσμο, μέσα από τη σειρά;

Όλες τις πληροφορίες που είχα συλλέξει και πως θα έβγαζα τα κυρία χαρακτηριστικά του, όπως η ταπεινότητα του, η ταπεινή του καταγωγή και η αδιάκοπη άσκηση του, η διορατικότητα του, η εξυπνάδα του, το χιούμορ του, η απλότητα του. Εύστροφος και συνετός.

Ήταν ένας κοινός καθημερινός άνθρωπος που ζούσε κοντά στην αγάπη του θεού, μια αγάπη σοφή και ελεύθερη. Ένας μεγάλος ασκητής που διακόνησε τον πάσχοντα άνθρωπο έως την τελευταία του πνοή. Όταν σου μιλούσε, αισθανόσουνα ότι ερχόταν μήνυμα από άλλη ζωή.

Ο Άγιος μας γνώριζε τους ανθρώπους από την πρώτη μάτια, γνώριζε τι σκέφτεσαι, το περιεχόμενο της καρδιάς σου. Παράλληλα, έβλεπες και την γαλήνη στα πρόσωπα των ανθρώπων που τον επισκέπτονταν.

Η μάτια του καθαρή, διαπεραστική με εκφραστικά μάτια, τον αποκαλούσαν Γουμισια, πυγολαμπίδα στα Φαρασιώτικα.

«Το Δόξα Τω Θεό είχε βαρύτητα και διαφορετικό ηχόχρωμα τότε»

Ποιες ήταν οι αγαπημένες σας στιγμές, κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού; Υπάρχουν σκηνές που έχετε ξεχωρίσει και γιατί;

Θεωρώ ότι όλες οι σκηνές ενός κινηματογραφικού ή τηλεοπτικού σου παιδιού, πρέπει να έχουν την πρέπουσα προσοχή, εστιάζοντας στην ουσία της εκάστοτε σκηνής – στιγμής για την σωστή αποτύπωση του νοήματος της. Αξιοσημείωτες στιγμές του καλλιτεχνικού μου ταξιδιού σαφώς είναι πάντα η αρχή που είναι το ήμισυ του παντός, η προ-παραγωγή, η ανάλυση σεναρίου, οι σωστές επιλογές σε συνεργάτες – συνδημιουργούς κάθε καλλιτεχνικής ειδικότητας, είναι σημαντικοί παράγοντες της επίτευξης του στόχου σου .

Πάντα με γοητεύουν ως σκηνοθέτη οι πολυπληθείς σκηνές και στη σειρά μας είχαμε πολλές. Έπρεπε να αποτυπωθεί μέσα από τις σκηνές του καραβανιού – ο διωγμός , ο αγώνας και η πίστη των Φαρασιωτων , αφήνοντας το βιος τους και το ταξίδι της αναζήτησης στο άγνωστο, της μάνας πατρίδας Ελλάδας.

Μια άλλη σημαντική σεκάνς της σειράς που περίμενα με μεγάλη ανυπομονησία, ήταν οι σκηνές που πραγματοποιήσαμε στο Άγιον Όρος, καθώς ήμασταν οι πρώτοι παγκοσμίως που είχαμε την ευλογία να γυρίσουμε σειρά μυθοπλασίας στο Άγιον Όρος.

Εκεί, με γοήτευσε η αμέριστη βοήθεια και αγάπη όλων των πατέρων που ήταν δίπλα μας, συμπαραστάτες σε όλη μας την διαδρομή.

σειρά του mega

Ποιο μήνυμα πιστεύετε θα αφήσει η σειρά «Άγιος Παΐσιος» στους τηλεθεατές, μόλις φτάσει στο τέλος της;

Είναι μια σειρά που κάνει την διαφορά και αυτό διότι ο κόσμος διψά για μια νέα τηλεοπτική πρόταση, μια πνευματική σειρά, μια διαφορετική σειρά.

Η σειρά απευθύνεται σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, ανεξαρτήτως πολιτικών και θρησκευτικών πεποιθήσεων. Έχει πολλά μηνύματα εστιάζοντας στην αγάπη, την οικογένεια, την πνευματικότητα, τις σχέσεις των ανθρώπων, την βαθιά και αληθινή πίστη.

Το Δόξα Τω Θεό είχε βαρύτητα και διαφορετικό ηχόχρωμα τότε, με την πραγματική του έννοια. Εύχομαι στο μέλλον και άλλοι Έλληνες δημιουργοί να ασχοληθούν με αντίστοιχη θεματολογία και παραγωγοί να δίνουν το πράσινο φως σε τέτοιους είδους σειρές, η ωφέλεια είναι μεγάλη. Έχουμε την τύχη και την ευτυχία οι βίοι των Αγίων μας να είναι, κατά μια έννοια  έτοιμα σενάρια.

Ο σκηνοθέτης της σειράς Άγιος Παΐσιος, Στάμος Τσάμης, στο Youfly.com

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com

Ιωάννα Παναγιώτη
Απόφοιτη του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ιδιαίτερη αδυναμία μου αποτελούν τα βιβλία, η μουσική, οι ταινίες το θέατρο και τα ταξίδια. Έχω ασχοληθεί με την αρθρογραφία, τα social media, τις δημόσιες σχέσεις, τα events και ερασιτεχνικά με το ραδιόφωνο & το θέατρο. Κυνηγώ οτιδήποτε δημιουργικό θα μου προσφέρει εφόδια, γνώσεις και πλούσιες εμπειρίες. Μου αρέσει να εκφράζω τις σκέψεις μου στο χαρτί και να γνωρίζω νέους ανθρώπους!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
52,085ΥποστηρικτέςΚάντε Like
10,121ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,819ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ