22.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Πρωίαν σε είδον vs Στούντιο 4: Η κριτική του Ιάσονα Τριανταφυλλίδη

Ο Ιάσονας Τριανταφυλλίδης γράφει την κριτική του για την εκπομπή της ΕΡΤ, «Πρωίαν σε είδον, την μεσημβρίαν», που παρουσιάζει ο Φώτης Σεργουλόπουλος με την Τζένη Μελιτά.

Το θέμα δεν είναι τι κάνεις, αλλά με ποιο τρόπο το κάνεις

Τα ίδια υλικά μπορούν να φτιάξουν διαφορετικά φαγητά. Το θέμα δεν είναι τι κάνεις, αλλά με ποιο τρόπο το κάνεις. Γνώστες ρήσεις από παλιά που ισχύουν όχι μόνο στο φαγητό, αλλά και στην τηλεόραση και γενικά σε όλα τα πράγματα στη ζωή μας. Έτσι κι αλλιώς κανείς δεν θα τετραγωνίσει τον κύκλο και το θέμα είναι όλα τα πράγματα πώς τα προσεγγίζεις, πόσο φρέσκια είναι η ματιά σου, πώς εκφράζεις όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω σου. Από τα πιο απλά μέχρι τα πιο δύσκολα. Από το πώς λες ένα αστείο και τι αστείο είναι αυτό, μέχρι το πώς κάνεις μια συνέντευξη. Όλα μα όλα έχουν να κάνουν πάρα πολύ με το αν εκφράζεις την εποχή σου, αν αυτό που λες έχει τον αέρα του σήμερα και δεν είναι μια απλή επανάληψη του χθες που μπορεί να κουράζει.

Το «Στούντιο 4» της ΕΡΤ εκφράζει το σήμερα, ίσως και λίγο το αύριο

στούντιο 4 ερτ

Φέτος η εκπομπή της ΕΡΤ «Στούντιο 4» μεγάλωσε και έγινε 3 ώρες. Την παρουσιάζουν η Νάνσυ Ζαμπέτογλου και ο Θανάσης Αναγνωστόπουλος. Καταρχήν μια εκπομπή καθημερινή να γίνει από δίωρη, τρίωρη είναι κάτι πολύ δύσκολο και επικίνδυνο. Μπορεί ξαφνικά ας πούμε να χαλαρώσει, να γίνει βαρετή, μπορεί τα θέματα να κρατάνε πιο πολύ απ’ ότι πρέπει για να καλυφτεί ο χρόνος, χίλια δυο πράγματα. Η Ζαμπέτογλου και ο Αναγνωστόπουλος ήταν πάντα δημοσιογράφοι του περιοδικού τύπου και πάντα και στον γραπτό λόγο και τώρα στην τηλεόραση εξέφραζαν αυτό που λέμε το σήμερα – καμιά φορά και λίγο το αύριο-. Και με τον τρόπο που εκφράζονταν, αλλά και με τα θέματα με τα οποία ασχολούνταν.

Ζουν το σήμερα και έχουν και το ταλέντο να το εκφράσουν σωστά

Ο κόσμος δεν ξέρει πόσοι πολλοί άνθρωποι μπορεί να δουλεύουν για μια εκπομπή και συνήθως τα πάντα τα αποδίδει στον παρουσιαστή, παρόλο που στην πραγματικότητα μπορεί αυτός να λέει μόνο αυτά που του έχουν ετοιμάσει. Το ταλέντο των ανθρώπων στο «Στούντιο 4» είναι ότι φαίνεται καθαρά και από του ανθρώπους εκτός των παρουσιαστών που βγαίνουν και μιλάνε σε μικρά ένθετα κατά τη διάρκεια της, αλλά και των ανθρώπων που προφανώς είναι πίσω από τις κάμερες, ότι όλοι είναι άνθρωποι του σήμερα, το ζουν και έχουν και το ταλέντο να το εκφράσουν σωστά. Αυτό το σήμερα σε μια καθημερινή ψυχαγωγική και ενημερωτική εκπομπή έκανε πέρσι και κάνει και φέτος το «Στούντιο 4» να ξεχωρίζει από όλες τις ανάλογες εκπομπές όλων των καναλιών και ακόμα και αν δεν έχει τεράστιες θεαματικότητες είσαι σίγουρος πως δίνει τον τόνο σε άλλες εκπομπές για το πως πρέπει να γίνουν για να μην καταντήσουν απλά ντεμοντέ.

Πρωίαν σε είδον, την μεσημβρίαν: Το μέτρο μπορεί να σε κάνει και μέτριο…

Η καινούργια εκπομπή της ΕΡΤ «Πρωίαν σε είδον, την μεσημβρίαν» είναι επίσης το ίδιο πράγμα, μια ψυχαγωγική  και ελαφρώς ενημερωτική  που παρουσιάζουν ο Φώτης Σεργουλόπουλος και η Τζένη Μελιτά. Ειδικά ο Σεργουλόπουλος έχει χρόνια πλέον στην παρουσίαση καθημερινών εκπομπών και πάντα ήταν ένας ήρεμος άνθρωπος χωρίς φωνές και εξάρσεις, που δεν πρόσβαλε κανέναν ούτε με αυτά που έλεγε, ούτε βέβαια με αυτά που έκανε σε μια τέτοια εκπομπή. Πάντα η παρουσία του στην τηλεόραση είχε ένα μέτρο που πάντα είναι καλό σε τέτοιες περιπτώσεις. Η πολύ νεότερη απ’ ότι καταλαβαίνω Τζένη Μελιτά, είναι αξιοπρεπής και φαίνεται να έχει και εκείνη ένα μέτρο όπως και όλη αυτή η εκπομπή έχει ένα μέτρο, αλλά το μέτρο είναι καλό βέβαια σε μια εποχή που ειδικά στην τηλεόραση και ειδικά σε αυτές τις εκπομπές έχει χαθεί, αλλά από την άλλη το μέτρο μπορεί να σε κάνει και μέτριο…

Στην εκπομπή «Πρωίαν σε είδον, την μεσημβρίαν» λείπει το ‘σήμερα’

Πρωίαν σε είδον την μεσημβρίαν

Στο «Πρωίαν σε είδον, την μεσημβρίαν» που όπως ξέρω ξεκίνησε ως πρωίαν σε είδον και το μεσημβρίαν μπήκε μετά, όταν άλλαξε ή ώρα προβολής, φαίνεται πως άλλο πήγαν να κάνουν και άλλου τους βγήκε. Δεν ξέρω ποιοι είναι οι συνεργάτες τους, ποιοι είναι πίσω από την κάμερες, τι φταίει, αλλά ενώ είναι ο ίδιος τύπος εκπομπής σαν του «Στούντιο 4», εδώ δεν υπάρχει το βασικό ατού του «Στούντιο 4» το ΣΗΜΕΡΑ που λέγαμε. Εδώ τα πάντα φαίνονται σαν να έχουν μείνει λίγα χρόνια πίσω και κυρίως ο λόγος και αυτό που εκπέμπει η θεματολογία και ο τρόπο που την αντιμετωπίζει.

Τα ίδια υλικά, δηλαδή τα ίδια θέματα, οι ίδιοι καλεσμένοι, τα ίδια ένθετα, μπορεί αν είναι διαφορετικά, να τα δεις με τη σημερινή ματιά. Στο κάτω κάτω η Καλουτά το ‘30, η Βλαχοπούλου το ‘60 και η Άννα Παναγιωτοπούλου το ‘80 κάναν και οι τρεις επιθεώρηση, ήταν και οι τρεις ξεχωριστές, αλλά άλλο πράγμα τελείως διαφορετικό έκανε η κάθε μία, γιατί έφερε τους κανόνες ,τους ρυθμούς και το μέτρο της εποχής της. Δεν συγκρίνονται οι ίδιες συγκρίνονται όμως οι εποχές τους.

Προσπαθώ λίγο ευγενικά να πω πως η συγκεκριμένη εκπομπή «Πρωίαν σε είδον, την μεσημβρίαν» που ήδη πια από τον τίτλο φαίνεται ο δισταγμός και το “μετάνιωσα και δεν ξέρω πως να το εκφράσω”, έχει πρόβλημα ακριβώς γιατί αυτό που έχει φτιαχτεί είναι παλιό. Έχει λίγο ξεπεραστεί πια, ή μάλλον έχει προχωρήσει πιο μπροστά, πάντα το ίδιο αλλά πια διαφορετικό. Στο κάτω κάτω είναι η γνωστή παλιά ρήση. Τα πράγματα για να μένουν ίδια πρέπει να αλλάζουν συνεχώς»…

Δεν ξέρω αν φταίνε οι παρουσιαστές -που πολύ σπάνια  σε αυτές τις περιπτώσεις φταίνε οι παρουσιαστές- δεν ξέρω καν ποιος φταίει, αλλά σίγουρα αυτοί που φτιάχνουν την εκπομπή θα πρέπει να ξαναδούν το θέμα, γιατί αντίθετα με το «Στούντιο 4» -και λυπάμαι που κάνω αυτή σύγκριση των δυο εκπομπών, αλλά είναι και ίδιο κανάλι και η μια ακολουθεί την άλλη- κάθε μέρα σε εκπλήσσει ενώ το «Πρωίαν σε είδον, την μεσημβρίαν»  αισθάνεσαι πως κάπου το έχεις ξαναδεί. Είναι βέβαια ενδεχομένως η καλύτερη περίπτωση  από αυτό που έχεις δει, αλλά το έχεις ξαναδεί…

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com.

Ιάσονας Τριανταφυλλίδης
Ιάσονας Τριανταφυλλίδης
Ο Ιάσων Τριανταφυλλίδης, είναι δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου και θεάτρου. Έχει γράψει μέχρι τώρα 20 βιβλία με θέμα την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, της νύχτας, του τραγουδιού και του μιούζικαλ και βιογραφικά βιβλία ανθρώπων του ελληνικού σινεμά. Αρθρογραφεί από το 1985 σε εφημερίδες, περιοδικά, έχει κάνει εκπομπές στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, προσφάτως και στο διαδίκτυο. Έχει επιμεληθεί επανεκδόσεις παλαιού υλικού σε CD, για ανθρώπους όπως η Αλίκη Βιουγιουκλάκη, η Τζένη Βάνου, η Σοφία Βέμπο, η Μαρινέλλα, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Γιάννης Σπάρτακος, το σύνολο του κινηματογραφικού έργου του Νίκου Μαμαγκάκη, ειδικό αφιέρωμα για την ιστορία του τραγουδιού στο ελληνικό σινεμά κ.α. Στην τηλεόραση έχει κάνει το πρώτο πρωινό του MEGA το Κοκτέιλ, εκπομπές με συνεντεύξεις, αφιερώματα, μονογραφίες, ήταν στην κριτική επιτροπή του «Να η ευκαιρία», σχολιαστής στις ειδήσεις του STAR και μία πολιτική εκπομπή με την Όλγα Τρέμη στο MEGA. Αυτό τον καιρό αρθρογραφεί βέβαια στο youfly.com και στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Κάνει καθημερινά εκπομπή στις 15:00 με 16:00 στον Αθήνα 9.84 με τίτλο «Αθήνα, με ακούς;»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ