21.7 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ολυμπιακοί Αγώνες: Δημοσιογράφος της ΕΡΤ για όσα δεν έδειξαν οι κάμερες

Την αθέατη πλευρά της 32ης Ολυμπιάδας στο Τόκιο «φωτίζει» μέσω του youfly.com δημοσιογράφος και απεσταλμένη της ΕΡΤ στην Ιαπωνική πρωτεύουσα. Μιλά για τα συναισθήματα και τις διαθέσεις της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες, και τα παρασκήνια, την ώρα που η Ελλάδα προσπαθούσε να σταθεί όρθια περικυκλωμένη από πύρινα μέτωπα. Παράλληλα, σκιαγραφεί το προφίλ των αθλητών μας και φέρνει στο φως άγνωστες εξομολογήσεις.

Σε όλα όσα έζησε στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση, τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο αναφέρεται σε συνέντευξή της στο youfly.com η Ευγενία Γήτα, δημοσιογράφος της ΕΡΤ. Η αθλητική ρεπόρτερ της δημόσιας τηλεόρασης που βρέθηκε στο Τόκιο σχολιάζει την πιο δύσκολη δημοσιογραφικά στιγμή και θυμάται γεγονότα που την έκαναν να συγκινηθεί.

Τι θα θυμάστε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο;

Αδιαμφισβήτητα ήταν οι πιο ιδιαίτεροι Αγώνες στη σύγχρονη Ολυμπιακή ιστορία. Η απουσία θεατών και τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα αφαίρεσαν τη μαγεία των Αγώνων. Υπήρχε ένα μόνιμο μούδιασμα στα πρόσωπα όλων… Αυτό όμως που κρατώ είναι ο νεανικός ενθουσιασμός και η ψυχή που έβγαλε η νεανική ελληνική αποστολή στο Τόκιο. Παρακαταθήκη η συμμετοχή, το ήθος και η αγωνιστικότητα τους για το μέλλον.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη δημοσιογραφικά στιγμή;

Όσον αφορά την ελληνική αποστολή, θεωρώ ήταν ο αποκλεισμός της καλλιτεχνικής ομάδας κολύμβησης από τους Αγώνες, λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού. Είναι άχαρο, δύσκολο να αντικρίζεις τα πρόσωπα των κοριτσιών μόλις τους έχει στερηθεί το δικαίωμα στο όνειρο!

Η έλλειψη κοινού υπήρξε ορισμένες φορές καθοριστική;

Οι θεατές πάντα δίνουν χρώμα και ζωή σε κάθε διοργάνωση. Σπουδαίες επιδόσεις και ρεκόρ είχαμε σε αρκετά αθλήματα, ειδικά στο στίβο και την κολύμβηση. Φανταστείτε, τι θα γινόταν με την παρότρυνση του κοινού, το οποίο πάντα δίνει ώθηση με το χειροκρότημά του.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες και τα παρασκήνια από την ΕΡΤ

«Η συμμετοχή των Ελλήνων αθλητών κρεμόταν καθημερινά από μία…κλωστή»

Πως ήταν οι Έλληνες αθλητές; Τι σας έλεγαν παρασκηνιακά;

Είχαμε μια 83μελη αποστολή, τη μικρότερη από το 1992. Αυτό που διέκρινα στα παιδιά ήταν η δίψα τους για διάκριση. Πίστευαν στις δυνατότητες τους και ταξίδεψαν στο Τόκιο, έχοντας πυξίδα το πάθος. Θεωρώ ότι στο σύνολο η αποστολή ήταν πετυχημένη με την κατάκτηση των 4 Ολυμπιακών μεταλλίων και την παρουσία 13 αθλητών στην οκτάδα. Παρασκηνιακά όλοι ανησυχούσαν για τα καθημερινά τεστ covid που έκαναν… Η συμμετοχή τους κρεμόταν καθημερινά από μια… κλωστή.

Η Ευγενία Γήτα με το χρυσό Ολυμπιονίκη, Στέφανο Ντούσκο

Η κατάσταση στην Ελλάδα με τις φωτιές σας επηρέασαν; Ανησυχήσατε;

Μηδενός εξαιρουμένου, σοκαριστήκαμε άπαντες. Βρισκόμασταν στην χώρα του Ανατέλλοντος Ήλιου, προσπαθώντας να μεταφέρουμε τα επιτεύγματα των πρωταθλητών μας, τη στιγμή που η Ελλάδα βυθιζόταν στο σκοτάδι! Είχαμε ένα μόνιμο σφίξιμο στην καρδιά…

Οι αθλητές και τα μέλη της ελληνικής αποστολής πώς αντέδρασαν με τα δυσάρεστα νέα;

Όλοι συγκλονίστηκαν! Ήταν πολύ δύσκολο να μείνουν προσηλωμένοι στο στόχο τους, σε μια Ελλάδα που φλεγόταν. Όλοι τους γινόταν καθημερινά δέκτες τραγικών καταστάσεων.

Γίγαντα στην ψυχή χαρακτηρίζει η Ευγενία Γήτα τον Θοδωρή Ιακωβίδη

Γιατί θύμωσε ο Πετρούνιας

Χαρακτηρίσατε τον Ολυμπιονίκη μας, Μίλτο Τεντόγλου, στο τέλος της συνέντευξης, μέσω των social media, «ιπτάμενο και τζέντλεμαν».  Την ίδια ώρα είπατε για τον Θοδωρή Ιακωβίδη ότι είναι «γίγαντας» στην ψυχή. Μιλήστε μας γι’ αυτές τις δύο συνεντεύξεις και τις προσωπικότητες των δύο αθλητών.

Δύο ξεχωριστές προσωπικότητες, δύο πρότυπα για τη νεολαία. Τον Τεντόγλου τον χαρακτήρισα ιπτάμενο γιατί στο τελευταίο του άλμα απογειώθηκε και κατέκτησε την κορυφή του κόσμου, κάνοντας μια επική ανατροπή. Τζέντλεμαν γιατί είναι σεμνός και δε δίστασε να παραδεχθεί την αγωνιστική ανωτερότητα του Κουβανού Ετσεβάρια στον τελικό. Ο δε Ιακωβίδης μου φαντάζει γίγαντας στη ψυχή, γιατί επί 19 χρόνια πάλευε μόνος – με πενιχρά μέσα – για να υπηρετήσει με συνέπεια και αξιοπρέπεια  την άρση βαρών που τόσο πολύ αγαπά. Με ξεσήκωσε συνάμα το χρυσό του Στέφανου Ντούσκου, ο οποίος τράβηξε πολύ κουπί μέχρι να γευτεί το νέκταρ της νίκης. Επίσης, είδα την ακαταμάχητη δίψα για διάκριση του Λευτέρη Πετρούνια. Κορυφαίος Έλληνας αθλητής με 39 μετάλλια σε 12 χρόνια! Θύμωσε με το χάλκινο μετάλλιο και ήδη… ενημέρωσε τους αντιπάλους του ότι αυτό δε θα ξανασυμβεί!

Η απεσταλμένη της ΕΡΤ στους ολυμπιακούς αγώνες

Η στιγμή που την συνεπήρε ήταν…

Υπήρξαν φορές που συγκινηθήκατε από τις προσπάθειες των αθλητών μας; Και αν ναι πότε συνέβη;

Από μικρή συγκινούμαι με κάθε αγώνα των αθλητών. Ίσως ήταν τελικά και ο λόγος που ασχολήθηκα με την αθλητική δημοσιογραφία. Ήθελα κατά κάποιο τρόπο να βιώνω μαζί τους την προσπάθεια που καταβάλλουν μέχρι την εκπλήρωση του ονείρου τους. Να γίνομαι μάρτυρας στην ιστορία τους. Στα μάτια μου φαντάζουν μικροί ήρωες, γιατί προωθούν το πνεύμα της άμιλλας, της πειθαρχίας, της διαρκούς πάλης για ένα καλύτερο αύριο, παρότι προετοιμάζονται οι περισσότεροι σε αντίξοες συνθήκες. Το ταξίδι στην…. Ιθάκη είναι τελικά αυτό που μετράει. Η στιγμή που με συνεπήρε ήταν η συγνώμη του Γιάννη Φουντούλη προς τους πυρόπληκτους Έλληνες, επειδή η Εθνική ομάδα πόλο χαιρόταν για την πρόκριση – κατάκτηση του πρώτου ολυμπιακού μεταλλίου της ιστορίας της. Με άγγιξε ακόμη η απόφαση του Τζιανμάρκο Ταμπέρι και του Μουτάζ Μπαρσίμ να μοιραστούν το χρυσό μετάλλιο στο ύψος ανδρών, καθώς συμφώνησαν να μη δώσουν αγώνα μπαράζ.

Δυσκολίες στις μεταδόσεις αντιμετωπίσατε;

Αποκλειστικά οι όποιες δυσκολίες παρουσιάστηκαν είχαν να κάνουν με τα υγειονομικά πρωτόκολλα των διοργανωτών. Ευτυχώς δεν αποδείχθηκαν ανυπέρβλητα εμπόδια…

Τα παιδιά σας τι δώρο σας ζήτησαν επιστρέφοντας στην Ελλάδα;

Τη μαμά τους!

Από τις 18 αυτές ημέρες παραμονής στο Τόκυο τι κρατήσατε για σας;

Αν κάτι κρατώ αποχαιρετώντας το Τόκιο είναι τα πηγαία συναισθήματα των αθλητών. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει πως είναι άνθρωποι και όχι ρομπότ. Κατάφεραν να βρεθούν στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη, μέσα σε συνθήκες πανδημίας. Έκαναν όλοι κατάθεση ψυχής. Το μόνο που θέλουν από εμάς είναι ένα βλέμμα, ένα χαμόγελο, ένα χτύπημα στην πλάτη για να προχωρήσουν. Δεν τελειώνουν ούτε αρχίζουν όλα με την κατάκτηση ενός ολυμπιακού μεταλλίου. Το Παρίσι είναι κοντά… Το μόνο που χρειάζονται οι πρωταθλητές μας είναι στο ταξίδι για την πόλη του Φωτός είναι να μας έχουν συνεπιβάτες! Δε θέλουμε άλλους Θοδωρήδες…

Οι Ολυμπιακοί αγώνες φτάνουν στο τέλος τους και αυτά ήταν όσα αποκάλυψε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ για όλα όσα έγιναν στα παρασκήνια!

Δείτε επίσης: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com

Φωφώ Μπόνιου
Φωφώ Μπόνιου
Σπούδασα δημοσιογραφία στη Θεσσαλονίκη. Μιλάω αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά. Έκανα τα πρώτα μου βήματα στον «Αγγελιοφόρο» και ακολούθησαν οι εφημερίδες «Μακεδονία» και «Θεσσαλονίκη», όπου εργάστηκα για 13 χρόνια. Παράλληλα συνεργαζόμουν με το περιοδικό «Τηλεθεατής», ενώ η τελευταία τριετία με βρήκε στην εφημερίδα «Έθνος» και στην κυριακάτικη έκδοση του περιοδικού «TV Έθνος». Πάντα στο τηλεοπτικό ρεπορτάζ, γιατί αγαπώ και να βλέπω τηλεόραση και να γράφω γι’ αυτήν. Θα με βρείτε πλέον στο youfly.com, την ειδησεογραφική πλατφόρμα με κεντρικό άξονα τον τομέα του Πολιτισμού και των Τεχνών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ