Breaking News
Λάκης Γαβαλάς ρόλος ελληνική τηλεόραση

Λάκης Γαβαλάς: Ο ρόλος του στην ελληνική τηλεόραση

Ο Ιάσονας Τριανταφυλλίδης γράφει για τον Λάκη Γαβαλά και τον πολυσυζητημένο ρόλο του στην ελληνική τηλεόραση και όχι μόνο.

Ο Λάκης Γαβαλάς και ο ρόλος του στην τηλεόραση

Πριν από όλα κάποιος πρέπει να ξεκαθαρίσει τη μεγάλη διαφορά του είναι από το φαίνεσθαι. Είτε κρίνει έργα είτε κρίνει ρόλους. Και βέβαια όταν κρίνεις δεν κρίνεις με βάση το τι θες εσύ αλλά το τι θέλει αυτός ή αυτό που κρίνεις να είναι και με βάση τους κανόνες που διέπουν το κάθε πράγμα κρίνεις κατά πόσο είναι πετυχημένο ή όχι.

Ο ρόλος που έχει ο Λάκης Γαβαλάς στην ελληνική τηλεόραση

Ο Λάκης Γαβαλάς είναι ένας ρόλος που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια στη δημόσια ζωή αυτής της χώρας και είναι ένα παράξενο πλάσμα ντυμένο από προκλητικά έως θεότρελα έχοντας ξεπεράσει εδώ και πολύ καιρό τα όποια όρια του κιτς αλλά συνήθως όχι του κακού γούστου. Ο Λάκης Γαβαλάς είναι ένας ρόλος που βασίζεται στην πρόκληση και στην επίμονη προσπάθεια που ουρλιάζει «θέλω να τραβήξω την προσοχή με κάθε τρόπο».

Πιο παλιά αυτή η προκλητική εμφάνιση θα μπορούσε να έχει και όνομα σχεδόν αποκριάτικης ενδυμασίας όπως λέμε φέτος θα ντυθώ τις αποκριές Ζορό, καουμπόης, αμαζόνα ή βασίλισσα της νύχτας. Με τα χρόνια φυσικά η «στολή» του ρόλου έγινε κάτι πιο αφηρημένο γι αυτό ξεπέρασε κάθε όριο πάντα έχοντας σα βασική σκέψη «θέλω να προκαλέσω, θέλω να με προσέχουν».

Ο λάκης γαβαλάς στην ελληνική τηλεόραση

Η περίφημη ατάκα της Μέι Γουέστ «ας πουν ότι θέλουν για μένα αρκεί να μην ξεχάσει πριν να πληρώσουν το εισιτήριο» εδώ βρίσκει την πλήρη δικαίωσή του. Άλλωστε και η Μέι Γουέστ ρόλος ήτανε…

Ο Λάκης Γαβαλάς που ξέρουμε, που βλέπουμε, που σχολιάζουμε, που αγαπάνε ή σιχαίνονται κάποιοι είναι ένας ρόλος ολοκληρωμένος με αρχή μέση και τέλος, όπως κάθε καλός ρόλος σε κάθε σωστό θεατρικό έργο. Είναι ένας ρόλος που φτιάχτηκε για να προκαλεί και ασταμάτητα ψάχνει απεγνωσμένα στην τηλεόραση ή και στην ίδια του τη ζωή το σωστό θεατρικό έργο για να ενταχθεί, φέρνοντας πολύ συχνά σε αμηχανία το έργο στο οποίο κατά καιρούς εντάσσεται.

Ο Λάκης Γαβαλάς είναι πολύ έξυπνος και ιδιαίτερα σοβαρός άνθρωπος

Ο συγκεκριμένος ρόλος δημιουργήθηκε και «φοριέται» στην ελληνική τηλεόραση – και όχι μόνο – από ένα πολύ έξυπνο και ιδιαίτερα σοβαρό άνθρωπο που συμπτωματικά έχει το ίδιο όνομα με το ρόλο και λέγεται Λάκης Γαβαλάς. Ήταν ένας πολύ πετυχημένος και πλούσιος επιχειρηματίας πάνω στη μόδα, που μια ατυχία της μοίρας και της κρίσης που όλοι ζήσαμε τον έστειλε ακόμα και φυλακή. Συναγελάστηκε μετά από το «αφάν γκατέ» της ελληνικής κοινωνίας, το αφάν γκατέ – ελπίζω να προσέξατε ότι στο δεύτερο αφάν γκατέ δεν έβαλα εισαγωγικά – των ελληνικών φυλακών καταφέρνοντας να τον σεβαστούν από όπου και αν περνούσε. Κατάφερε ακόμα να τον σέβονται σε μια τόσο συντηρητική, μέσα στην τρέλα της κοινωνία σαν την ελληνική, στη ζωή ή στην τηλεόραση όπου ο συγκεκριμένος ρόλος που φέρει ο συγκεκριμένος άνθρωπος βγάζει πλέον το ψωμί του…

Η δουλειά του είναι η μόδα και η ματιά του είναι αποφασισμένη, σκληρή, αλλά όχι αδίστακτη ματιά ενός πραγματικού επαγγελματία, όπως και η φωνή του έχει τη σιγουριά του γνώστη. Το ντύσιμό του μακριά από τα πανάκριβα τρελά ντυσίματα του παλιού καιρού μοιάζει πια με Λατέρνα, αλλά ο ρόλος φαίνεται πως διαθέτει εκτός από Φτώχεια πλέον και Φιλότιμο.

Εικόνα από τον Λάκη Γαβαλά

Ίσως τελικά το καλύτερο «θεατρικό έργο» στο οποίο εντάχθηκε ο ρόλος, ίσως το πιο σημαντικό «θεατρικό έργο» στο οποίο εντάχθηκε ο ρόλος που φέρει το όνομα Λάκης Γαβαλάς και που δημιουργήθηκε από έναν αποφασισμένο άνθρωπο που συμπτωματικά έχει το ίδιο όνομα να ήταν εκείνο της φυλακής. Όπου εκεί αποδείχθηκε πως αυτός που τον έφτιαξε δεν ήταν καθόλου τυχαίος. Και είχε εκτός από ταλέντο και πολλά κότσια…

Δεν ήμουν ποτέ από αυτούς που εντυπωσιάστηκαν από το ρόλο αλλά που από παλιά μου έκανε τεράστια εντύπωση ο δημιουργός του, ίσως γιατί προτιμώ να κοιτάω τους ανθρώπους στα μάτια και όχι στα ρούχα.

Τον είχα τυχαία συναντήσει μια και μοναδική φορά

Κάποτε, γύρω στα 25 χρόνια πριν, τον είχα τυχαία συναντήσει μια και μοναδική φορά, πέσαμε μούρη με μούρη που λένε, σε ένα εστιατόριο τότε που ο πλούσιος επιχειρηματίας Λάκης Γαβαλάς έκανε ένα πάρτι για τους φίλους του. Τον κοίταξα στα μάτια και του είπα «καμιά φορά με φέρνετε σε αμηχανία γιατί δεν ξέρω τι είναι αληθινό, αυτό που πιστεύω πως είστε, δηλαδή ένας επιτυχημένος και σοβαρός επιχειρηματίας ή αυτό που φαίνεσθαι, το οποίο βασίζεται σε μια αποκριάτικη τρέλα, αλλά μετά σκέφτομαι πως μπορεί να είστε το πρώτο και παριστάνετε το δεύτερο αλλά δε μπορείτε επ ουδενί να είστε το δεύτερο και να παριστάνετε το πρώτο». Θυμάμαι ότι η ματιά του έγινε πολύ σκληρή ξαφνικά και μου απάντησε κάτι μάλλον πολύ κολακευτικό για μένα που δε χρειάζεται να ειπωθεί εδώ και τότε βεβαιώθηκα για τη θέση μου. Δεν ξαναβρεθήκαμε ποτέ, βέβαια δεν υπήρχε και λόγος για αυτό.

Φωτογραφία του Γαβαλά

Καμιά φορά βλέπω τον ρόλο που τόσο επιτυχημένα έχει δημιουργήσει αυτός ο άνθρωπος να βιοπορίζεται σε εκπομπές, φέρνοντας σε αμηχανία τους άλλους γύρω του, αλλά προκαλώντας όπως φαίνεται, εκτός από γέλιο συχνότατα και το σεβασμό στους θεατές του. Λογικό. Αυτό που δεν καταλαβαίνουν οι περισσότεροι, πλην του συγκεκριμένου ανθρώπου, είναι ότι μπορείς να παίξεις όποιο ρόλο θες σε αυτή τη ζωή αρκεί να φαίνεται πως όταν μιλάς ξέρεις το θέμα σου…

Δείτε περισσότερα για τον Λάκη Γαβαλά.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com.

About Ιάσονας Τριανταφυλλίδης

Ιάσονας Τριανταφυλλίδης
Ο Ιάσων Τριανταφυλλίδης, είναι δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου και θεάτρου. Έχει γράψει μέχρι τώρα 20 βιβλία με θέμα την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, της νύχτας, του τραγουδιού και του μιούζικαλ και βιογραφικά βιβλία ανθρώπων του ελληνικού σινεμά. Αρθρογραφεί από το 1985 σε εφημερίδες, περιοδικά, έχει κάνει εκπομπές στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, προσφάτως και στο διαδίκτυο. Έχει επιμεληθεί επανεκδόσεις παλαιού υλικού σε CD, για ανθρώπους όπως η Αλίκη Βιουγιουκλάκη, η Τζένη Βάνου, η Σοφία Βέμπο, η Μαρινέλλα, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Γιάννης Σπάρτακος, το σύνολο του κινηματογραφικού έργου του Νίκου Μαμαγκάκη, ειδικό αφιέρωμα για την ιστορία του τραγουδιού στο ελληνικό σινεμά κ.α. Στην τηλεόραση έχει κάνει το πρώτο πρωινό του MEGA το Κοκτέιλ, εκπομπές με συνεντεύξεις, αφιερώματα, μονογραφίες, ήταν στην κριτική επιτροπή του «Να η ευκαιρία», σχολιαστής στις ειδήσεις του STAR και μία πολιτική εκπομπή με την Όλγα Τρέμη στο MEGA. Αυτό τον καιρό αρθρογραφεί βέβαια στο youfly.com και στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και επιμελείται το πρόγραμμα του 24ωρου καναλιού 3 της Cosmote TV με τις ελληνικές ταινίες. Κάνει καθημερινά εκπομπή στις 16:00 με 17:00 στον Αθήνα 9.84 με τίτλο «Αθήνα, με ακούς;»

Δείτε Επίσης

Tik Talk: Οι άλλοι τσιγγάνοι την Πέμπτη 3/12

Οι άλλοι… τσιγγάνοι, είναι το θέμα της εκπομπής Tik Talk στον ALPHA με τον Αντώνη Σρόιτερ αυτή την Πέμπτη στις 24:00.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *