13.9 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κώστας Γκουσγκούνης – «Ήταν Άξιος»: Από τον Ιάσονα Τριανταφυλλίδη

Ο Ιάσονας Τριανταφυλλίδης γράφει για τον Κώστα Γκουσγκούνη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή. Ένας φόρος τιμής.

Η ιστορία που θα σας πω είναι αληθινή. Συνήθως όσο πιο αληθινό είναι κάτι όταν το διηγείσαι, τόσο πιο τρελό μπορεί να φανεί. Θα σας το περιγράψω όσο πιο απλά μπορώ και γίνεται…

Live show με τον σταρ των ελληνικών ταινιών σεξ

Κώστας Γκουσγκούνης πέθανε

Πρέπει να ήμουν στην τελευταία τάξη του Λυκείου ή κάτι τέτοιο εκεί στο ξημέρωμα της δεκαετίας του 80, όταν μαθεύτηκε πως ο περίφημος Γκουσγκούνης ο σταρ των ελληνικών σέξι ταινιών, θα έκανε live σόου σε έναν κινηματογράφο στη οδό Πειραιώς κοντά στο Γκάζι. Δεν θυμάμαι πως λεγόταν αυτό το σινεμά. Μου φαίνεται ότι είναι αυτό που αργότερα έγινε χώρος συναυλιών και ονομαζόταν TESSERA. Φυσικά κάτι τέτοιο για κείνη την εποχή, είναι σαν να λέμε σήμερα πως θα έρθουν στην Αθήνα να δώσουν μαζί συναυλία η Madonna με τον Bruce Springsteen, ξέρω ‘γω. Είχε αρχίσει η παρακμή των κινηματογράφων σεξ στην Ομόνοια και τριγύρω των ανάλογων ταινιών, αλλά ο Κώστας Γκουσγκούνης ήταν μύθος στο είδος του. Είχε τεράστια επιτυχία και απ’ ότι έμαθα είχαν έρθει πούλμαν από την επαρχία και ο συγκεκριμένος χώρος ήταν φίσκα  -εννοείται πως θηλυκού γένους δεν υπήρχε τίποτα μέσα εκεί-. Φαντάζομαι πως ακόμα και οι κατσαρίδες θηλυκού γένους θα είχαν φύγει εκείνες τις βραδιές. Θα μπορούσα να πω πως σε αυτά το σινεμά που ήταν φίσκα από αντρόκοσμο, από αγόρια και άντρες, έβραζε η τεστοστερόνη, αλλά προτιμώ να πω πως έβραζε ο χαβαλές, γιατί θα είμαι πιο ακριβής. Ήταν γεμάτο. Είχαν έρθει να δουν όλοι τι ήταν αυτό το live sex show που ενδεχομένως δεν είχαν ξανακούσει – τότε στην Αθήνα δεν υπήρχαν τέτοιου είδους μαγαζιά όπως τώρα -. Να δουν τον αγαπημένο τους αστέρα του είδους ζωντανά πάνω στη σκηνή και βέβαια να εκτονωθούν ουρλιάζοντας, φωνάζοντας, λέγοντας δυνατά δήθεν έξυπνα σχόλια, να γιουχάρουν, να επιδοκιμάσουν, όλα μαζί. Φυσικά πήγα και εγώ με τη μισή τάξη του σχολείου. Τρίτη Λυκείου θα ήμουνα και εκεί δεν υπήρχε το ακατάλληλο που υπήρχε στις ταινίες…

Ήταν φίσκα θυμάμαι και κάποια στιγμή βγήκε ο Γκουσγκούνης και είπε αυτά τα χοντρά αστεία που έλεγε στις ταινίες. Φυσικά δεν ήταν γυμνός, δεν ήταν όμως και πάρα πολύ ντυμένος. Και παρουσίασε ένα κορίτσι και ένα αγόρι. Το κορίτσι ήταν γυμνό, το αγόρι κάτι μικρό φορούσε και αρχίσανε να ερωτοτροπούν δήθεν πάνω σκηνή. Από κάτω φωνάζαν, ουρλιάζανε. Αυτοί πάνω στη σκηνή υποτίθεται ότι κάνανε όργια, ενώ απλά χαϊδεύονταν και ξαφνικά ο Γκουσγκούνης κρατώντας 5 ζωντανές κότες και ουρλιάζοντας και γιουχάροντας πέταξε στο ζευγάρι που δήθεν ερωτοτροπούσε τις κότες. Οι κότες άρχισαν να κακαρίζουν και να τρέχουν τρομαγμένες και μετά πέταξε και άλλες κότες στο κοινό. Αυτοί που ήταν στη σκηνή άρχισαν να τρέχουν, αυτοί που ήταν στο κοινό ουρλιάζανε, γιουχάρανε, λέγανε διάφορα, οι κότες έτρεχαν τρομαγμένες πάνω κάτω στη σκηνή, ο Γκουσγκούνης γέλαγε και έλεγε ατάκες από τις ταινίες του. Μετά τελείωσε και φύγαμε…

Ο Κώστας Γκουσγκούνης χαρακτήρισε μια εποχή κι ένα κινηματογραφικό είδος

Κώστας Γκουσγκούνης

Ο Κώστας Γκουσγκούνης έφυγε από τη ζωή στα 92 του χρόνια. Χαρακτήρισε μια εποχή και ένα κινηματογραφικό είδος που μπορεί πολλοί να μην το βρίσκουν σοβαρό, αλλά είναι κινηματογραφικό είδος και όταν κανείς μιλά για αυτές τις ταινίες γενικά αυτόν σκέφτεται. Το βιογραφικό του, το ότι είχε φωτογραφείο στην Αγία Παρασκευή, ή ότι είχε εμφανιστεί σε αρκετές ταινίες, ακόμα και της Φίνος Φιλμς από τις αρχές τις δεκαετίας του 50 μέχρι του 70 σε ρόλους μεταξύ κομπάρσου και τρίτου ρόλου νομίζω δεν αφορά κανέναν. Όπως επίσης και πως ήταν στο υπέροχο «Χριστός ξανασταυρώνεται» την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου του Καζαντζάκη από τον Βασίλη Γεωργιάδη στα μέσα του της δεκαετίας του 70 στην ΕΡΤ, στον βουβό μεν, αλλά πολύ σημαντικό ρόλο του σωματοφύλακα του Αγά στο χωριό που σφάζει το νεαρό ευνοούμενο του Αγά και εκείνος για να τον εκδικηθεί τον ευνουχίζει με τα ίδια του τα χέρια. Και ότι και να έκανε, ακόμα και αυτό που το είδε όλη η Ελλάδα, δεν μπορούσε ούτε να πλησιάσει τη δόξα του στους κινηματογράφους του σεξ στην Ομόνοια κυρίως, αλλά και σε άλλες πόλεις…

Ήταν η εμφάνιση του, έτσι όπως είχε ξυρισμένο το κεφάλι ειδικά εκείνη την εποχή, η φάτσα του που είχε κάτι το έκφυλο, ο τρόπος που μιλούσε και που έλεγε αυτά που χρειαζόταν να πει, που κατάφερε να μαζέψει αυτό το κοινό που πήγαινε να δει αυτές τις ταινίες που συνήθως παίζονταν μόνες τους ή έξω από τον κινηματογράφο έγραφε 2 ΕΡΓΑ 2 ΣΕΞ – ΚΑΡΑΤΕ – ΔΡΟΣΙΑ – ΨΥΞΙΣ γιατί τόνιζαν πως έχουν air-condition και δούλευαν και το καλοκαίρι.

Οι ταινίες δεν ήταν πορνό όπως αυτά που ξέρουμε σήμερα από το ίντερνετ. Είχαν στοιχειώδη υπόθεση, συνήθως αστυνομική και κάποια στιγμή όταν έφτανε η ώρα του σεξ μην φανταστείτε ότι οι θεατές έβλεπαν και σπουδαία πράγματα, ή πολύ προχωρημένα. Αλλά όταν τελείωσε ο εμπορικός κινηματογράφος, ένας ολόκληρος κόσμος επαγγελματιών έπρεπε να ζήσει και από την άλλη μια γενιά νεαρών αλλά και μεγαλύτερων στερημένων από το σεξ και καταπιεσμένων από την δικτατορία πήγαινε εκεί να ξεσπάσει, να κάνει χαβαλέ, να απαντά με εξυπνακίστικο τρόπο από τη γαλαρία στους πρωταγωνιστές της ταινίας και οι υπόλοιποι να του ανταπαντούν με βρισιές και σε όλο αυτό ο Γκουσγκούνης εμφανίστηκε και πήρε το είδος στην πλάτη του.

Ήταν, είναι και θα είναι το αστέρι του είδους στο χώρο του γιατί απλώς ΗΤΑΝ ΑΞΙΟΣ…

Κώστας Γκουσγκούνης

Επιπλέον γύρισε μια ταινία με έναν τίτλο που του χάρισε τον τίτλο του βασιλιά του είδους και ήταν σαν να φτιάχτηκε για αυτόν. Η ταινία ήταν το «Ήταν Άξιος» που είχε φτιάξει ο μετρ του είδους Όμηρος Ευστρατιάδης και αυτό τον ακολούθησε μέχρι τώρα. Οι πιο πολλοί χθες που ανακοινώθηκε ο θάνατός του, δεν είχαν καν δει ούτε ένα δευτερόλεπτο από ταινία του Γκουσγκούνη, δεν ήξεραν καν τη φάτσα του. Παρόλα αυτά το όνομα του ακόμα και τώρα μεταφράζεται αν όχι σε σεξ, τότε οπωσδήποτε σε ταινία σεξ και αυτό δεν είναι εύκολο. Είναι στοιχείο ενός σταρ. Ενός σταρ του συγκεκριμένου είδους. Αλλά κάθε είδος έχει τα δικά του αστέρια και ο Γκουσγκούνης που έφυγε την Παρασκευή, ήταν, είναι και θα είναι το αστέρι του είδους στο χώρο του γιατί απλώς ΗΤΑΝ ΑΞΙΟΣ….

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com

Ιάσονας Τριανταφυλλίδης
Ιάσονας Τριανταφυλλίδης
Ο Ιάσων Τριανταφυλλίδης, είναι δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου και θεάτρου. Έχει γράψει μέχρι τώρα 20 βιβλία με θέμα την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, της νύχτας, του τραγουδιού και του μιούζικαλ και βιογραφικά βιβλία ανθρώπων του ελληνικού σινεμά. Αρθρογραφεί από το 1985 σε εφημερίδες, περιοδικά, έχει κάνει εκπομπές στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, προσφάτως και στο διαδίκτυο. Έχει επιμεληθεί επανεκδόσεις παλαιού υλικού σε CD, για ανθρώπους όπως η Αλίκη Βιουγιουκλάκη, η Τζένη Βάνου, η Σοφία Βέμπο, η Μαρινέλλα, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Γιάννης Σπάρτακος, το σύνολο του κινηματογραφικού έργου του Νίκου Μαμαγκάκη, ειδικό αφιέρωμα για την ιστορία του τραγουδιού στο ελληνικό σινεμά κ.α. Στην τηλεόραση έχει κάνει το πρώτο πρωινό του MEGA το Κοκτέιλ, εκπομπές με συνεντεύξεις, αφιερώματα, μονογραφίες, ήταν στην κριτική επιτροπή του «Να η ευκαιρία», σχολιαστής στις ειδήσεις του STAR και μία πολιτική εκπομπή με την Όλγα Τρέμη στο MEGA. Αυτό τον καιρό αρθρογραφεί βέβαια στο youfly.com και στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Κάνει καθημερινά εκπομπή στις 15:00 με 16:00 στον Αθήνα 9.84 με τίτλο «Αθήνα, με ακούς;»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ