23.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κατερίνα Καινούργιου: Η κριτική του Ιάσονα Τριανταφυλλίδη

Η κριτική του Ιάσονα Τριανταφυλλίδη για το Ευτυχείτε και τη Κατερίνα Καινούργιου!

Η Μέυ Γουέστ και η Κατερίνα Καινούργιου

Η Μέυ Γουέστ (1893-1980) ήταν ένα από τα ξεχωριστά πρόσωπα στο χώρο του θεάματος τον 20ο αιώνα. Ξεκίνησε από το βαριετέ, πέρασε στο θέατρο, μετά έκανε σινεμά και μετά συναυλίες και ξεχωριστές παραστάσεις παντού. 

Ήταν από τα νιάτα της μέχρι το φινάλε της ζωής της, στα βαθιά της γεράματα ίσως το κορυφαίο σύμβολο του σεξ. Και λέω το κορυφαίο σύμβολο του σεξ ξεπερνώντας ίσως τη Μέριλυν Μονρόε, τη Ρίτα Χέυγουορθ, τη Τζην Χάρλοου, τη Ράκελ Γουέλτς, ακόμα αν θέλετε και τη Σάρον Στόουν. Και αυτό γιατί η Μέυ Γουέστ, που δεν ήταν ίσως τόσο όμορφη όσο άλλα σύμβολα του σεξ, στην ουσία έφτιαξε το μύθο των συμβόλων του σεξ και ειδικά των ξανθών συμβόλων του σεξ. Από τα χρυσά της νιάτα μέχρι το φινάλε της ζωής της, στην αρχή δυναμικά και από ένα σημείο και μετά τραβώντας στην κυριολεξία τα πράγματα από τα μαλλιά και φτάνοντας σε απίθανες ακρότητες, έχτισε ένα μύθο σχεδόν από το τίποτα, μια και η λέξη σεξ ήταν απαγορευμένη, όπου όμως δεν ήταν απλώς η ερμηνεύτρια αλλά και η απόλυτη δημιουργός του.

Η Ζωή και τα έργα της Μέυ Γουέστ

Έγραφε τα θεατρικά της έργα, τα σενάρια ταινιών της, τους στίχους των τραγουδιών της, έφτιαξε μόνη της τον τύπο της, τον οποίο μετά ακολούθησαν όλες οι υπόλοιπες και επειδή ήταν πολύ έξυπνη ατάκες δικές της από τα έργα της υπάρχουν μέχρι σήμερα. Ατάκες όπως «έχει πιστόλι στην τσέπη ή χάρηκες που με είδες;», «τι ύψος έχεις παλικάρι; 8 πόδια και 12 ίντσες; Καλά άσε τα πόδια, θέλω να μιλήσουμε για αυτές τις ίντσες», «κύριε αστυνόμε αυτός ο κύριος πίσω με ακολουθεί με το αυτοκίνητό του από το πρωί, -θέλετε να τον συλλάβω; – όχι θέλω να το δώσετε το τηλέφωνό μου» ή «μεταξύ δύο κακών διαλέγω πάντα αυτό που δεν έχω δοκιμάσει».

Η Μέυ Γουέστ ήταν πολύ προχωρημένη για την εποχή της, μίλησε πολύ νωρίς ανοιχτά για προκλητικά θέματα – όταν παιζόταν στο Μπροντγουέι στα χρόνια της δεκαετίας του ’20 ένα θεατρικό της με τίτλο «Δεν είναι αμαρτία», απέξω από το θέατρο νυχθημερόν έκαναν διαδηλώσεις «αγανακτισμένοι» πολίτες με ταμπέλες που έγραφαν «Είναι» και εκείνη απάντησε «ο καθένας έχει δικαίωμα να λέει ότι θέλει αρκεί προηγουμένως να έχει πληρώσει το εισιτήριό του.

Ο παλιομοδίτικος και βαρύς, θεατρινίστικος τρόπος που ντυνόταν μέχρι το τέλος της ζωής της, με τα λαμέ, τα φτερά, τα πούπουλα, η ομάδα των μποντιμπιλντεράδων με μαγιό που τη συνόδευε στις συναυλίες της την έκαναν από ένα σημείο και μετά και σύμβολο του κιτς και του καμπ. Όμως η Μέυ Γουέστ ήταν αυθεντική. Το ρόλο που διάλεξε για τη ζωή της τον κράτησε πιστά μέχρι το φινάλε. Γι’ αυτό και όταν πέθανε, το περιοδικό Time της αφιέρωσε μια σελίδα με τίτλο «She was what» (Ήταν αυτή που ήταν). 

Το αυθεντικό δε χάνεται ποτέ

«Το αυθεντικό δε χάνεται ποτέ» μου είχε πει κάποτε ο Δημήτρης Χορν…

Καμιά φορά ακόμα και το απόλυτο κιτς μπορεί να φτάσει να γίνει έργο τέχνης και καμιά φορά ένα ψέμα μπορεί να είναι τόσο μεγάλο που να είναι αλήθεια αρκεί να ξέρεις ποιος είναι τι και τι είναι ποιος και να ξέρουν αυτοί για τους οποίους μιλάμε να το υποστηρίξουν. Άλλα πράγματα θα απαιτούσες από τη Μέυ Γουέστ και άλλα από τη Σιμόν Ντε Μποβουάρ…

Κατερίνα Καινούργιου: Η κριτική του Ιάσονα Τριανταφυλλίδη

Η Κατερίνα Καινούργιου και το Ευτυχείτε

Γι’ αυτό κατά βάθος εκτιμώ την Κατερίνα Καινούργιου. Και καμιά φορά βλέπω την πρωινή της εκπομπή στο OPEN, το «Ευτυχείτε» – που ο τίτλος της θυμίζει Άλκη Στέα…

Γιατί όταν και να πεις, όσο και να θες – πάντως όχι εγώ – να κατηγορήσεις την Κατερίνα Καινούργιου επιχειρήματα δύσκολα θα βρεις. Ακριβώς γιατί δεν παριστάνει τίποτα παραπάνω και τίποτα παρακάτω από αυτό που θέλει και μπορεί να είναι.

Γιατί αυτό είναι αυθεντικό.

Γιατί ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ «She is what she is»…

Αυτή ήταν η κριτική του Ιάσονα Τριανταφυλλίδη για το “Ευτυχείτε” και τη Κατερίνα Καινούργιου!

Δείτε επίσης την κριτική του Ιάσονα Τριανταφυλλίδη για το Love It και την Ιωάννα Μαλέσκου.

Ιάσονας Τριανταφυλλίδης
Ιάσονας Τριανταφυλλίδης
Ο Ιάσων Τριανταφυλλίδης, είναι δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου και θεάτρου. Έχει γράψει μέχρι τώρα 20 βιβλία με θέμα την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, της νύχτας, του τραγουδιού και του μιούζικαλ και βιογραφικά βιβλία ανθρώπων του ελληνικού σινεμά. Αρθρογραφεί από το 1985 σε εφημερίδες, περιοδικά, έχει κάνει εκπομπές στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, προσφάτως και στο διαδίκτυο. Έχει επιμεληθεί επανεκδόσεις παλαιού υλικού σε CD, για ανθρώπους όπως η Αλίκη Βιουγιουκλάκη, η Τζένη Βάνου, η Σοφία Βέμπο, η Μαρινέλλα, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Γιάννης Σπάρτακος, το σύνολο του κινηματογραφικού έργου του Νίκου Μαμαγκάκη, ειδικό αφιέρωμα για την ιστορία του τραγουδιού στο ελληνικό σινεμά κ.α. Στην τηλεόραση έχει κάνει το πρώτο πρωινό του MEGA το Κοκτέιλ, εκπομπές με συνεντεύξεις, αφιερώματα, μονογραφίες, ήταν στην κριτική επιτροπή του «Να η ευκαιρία», σχολιαστής στις ειδήσεις του STAR και μία πολιτική εκπομπή με την Όλγα Τρέμη στο MEGA. Αυτό τον καιρό αρθρογραφεί βέβαια στο youfly.com και στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Κάνει καθημερινά εκπομπή στις 15:00 με 16:00 στον Αθήνα 9.84 με τίτλο «Αθήνα, με ακούς;»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ