29.4 C
Athens
Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2022

Καρυοφυλλιά Καραμπέτη: «Η τέχνη είναι πατρίδα μας» – Η Αγάπη παράνομη, η Ευτυχία και το Θέατρο

Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, η οποία όχι μόνο έχει ερμηνεύσει μεγάλους ρόλους στο θέατρο αλλά και στην τηλεόραση, βρέθηκε στην εκπομπή DeliClassic του Youfly Radio και μίλησε με τον Παύλο Αγιαννίδη για την «Αγάπη παράνομη» την επερχόμενη σειρά της ΕΡΤ1 στην οποία πρωταγωνιστεί, για τα μελλοντικά της σχέδια αλλά θυμήθηκε επίσης και ρόλους της σε παλιότερες σειρές.

Αρχικά, μιλώντας για την παρουσία της στην τηλεόραση, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη θεωρεί τιμή της που συμμετείχε σε μεγάλες σειρές όπως ο Κίτρινος Φάκελος (1990-1991), τα Βαμμένα Κόκκινα μαλλιά, το Τελευταίο Αντίο, η Αγάπη άργησε μια μέρα και λυπάται που τα τελευταία χρόνια σταμάτησαν να γίνονται τέτοιες παραγωγές.

Όταν της γινόταν κάποια πρόταση για τη μεταφορά ενός λογοτεχνικού έργου στην τηλεόραση εφόσον πληρούσε όλες τις καλλιτεχνικές εγγυήσεις, έλεγε με μεγάλη χαρά το ναι.

Καρυοφυλλιά Καραμπέτη Αγάπη παράνομη

Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη μιλά για τη σειρά «Αγάπη παράνομη»

Τώρα επανέρχεται με τη σειρά έξι επεισοδίων «Αγάπη παράνομη» του Νίκου Κουτελιδάκη, μια τηλεοπτική διασκευή της Ελένης Ζιώγα του ομώνυμου διηγήματος του Κωνσταντίνου Θεοτόκη, ενός πολυγραφότατου και σπουδαίου συγγραφέα, που θα αρχίσει να προβάλλεται από το Σάββατο 15 Ιανουαρίου στην ΕΡΤ1. Μάλιστα θα προβάλλονται δύο επεισόδια κάθε Σάββατο.

Όπως είπε η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, φέτος η ΕΡΤ είχε αποφασίσει να κάνει κάποιες μίνι σειρές με μεταφορές διηγημάτων, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η «Αγάπη παράνομη» και το ότι οι σειρές θα είχαν λίγα επεισόδια της άρεσε, γιατί έτσι δεν πλατιάζουν, καθώς τα διηγήματα είναι μικρότερα από τα μυθιστορήματα.

Καρυοφυλλιά Καραμπέτη Νίκος Ψαρράς Αγάπη παράνομη

Η Ελένη Ζιώγα που όπως είπε, ανέλαβε το σενάριο, είχε το χώρο να αναπτύξει τους χαρακτήρες και τις σχέσεις μεταξύ τους βάζοντας και ένα πιο σύγχρονο στοιχείο.

Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη υποδύεται την Διαμάντω και συμπρωταγωνιστεί στη σειρά «Αγάπη παράνομη» με τον Νίκο Ψαρά που υποδύεται τον σύζυγό της σε ένα χωριό της Κέρκυρας το 1906. Το ζευγάρι έχει έναν γιο σε ηλικία γάμου και δυο μικρότερα κορίτσια. Ο σύζυγος ποθεί ερωτικά ένα κορίτσι του χωριού, το οποίο παντρεύει με τον γιο της οικογένειας. Η Διαμάντω αντιλαμβάνεται από την αρχή τα αισθήματα του συζύγου της, αλλά η θέση της γυναίκας εκείνη την εποχή είναι τέτοια που ο λόγος της δεν μετράει και έτσι όσο και αν προσπαθεί να εμποδίσει τον γάμο του γιου της, επικρατεί η βούληση του άντρα της. Έτσι, τα δυο νέα παιδιά ερωτεύονται και πάνε να ζήσουν μαζί με την οικογένεια του αγοριού και τότε αρχίζει μια βασανιστική κατάσταση για το κορίτσι αλλά και τους υπόλοιπους εκτός από το νεαρό σύζυγό της που δεν έχει αντιληφθεί ακόμα τι συμβαίνει.

Υποδύεται την Διαμάντω, ένα σκληρό και άτεγκτο χαρακτήρα η οποία έχει μια απίστευτη αγάπη και αλληλεγγύη προς το νεαρό κορίτσι που βρίσκεται αντιμέτωπο με τον πόθο του συζύγου της. Είναι εντελώς μόνη στον αγώνα που κάνει και με πλάγιους τρόπους για να μην αντιληφθεί κανένας τίποτα και κυρίως ο ίδιος ο γιος της γιατί αλλιώς θα έπρεπε να χυθεί αίμα ανάμεσα σε πατερά και γιο απέναντι σε μια κοινωνία πολύ κλειστή και αυστηρή, μια πατριαρχική κοινωνία και έντονα θρησκευόμενη μέσα στην οποία το να δημιουργηθεί ένα τέτοιο σκάνδαλο θα ήταν στίγμα για όλη την οικογένεια.

Καρυοφυλλιά Καραμπέτη σειρά Αγάπη παράνομη

Ακόμα και όταν το κορίτσι καταλαβαίνει ποιες είναι οι προθέσεις του πεθερού της, οι δυο γυναίκες προσπαθούν κρυφά να αντιμετωπίσουν την κατάσταση μόνες τους και συμμαχούν μεταξύ τους.

Αλλά και ο Στάθης ο σύζυγός της Διαμάντως δεν είναι μόνο ο θύτης, ο κακός. Και αυτός ζει το προσωπικό του δράμα γιατί έχει και αυτός ενοχές και προσπαθεί να βρει καταφύγιο στο ποτό. Ανθρώπινη ψυχή και αρχέγονα ένστικτα έρχονται σε σύγκρουση με τους κοινωνικούς θεσμούς.

Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη ανέφερε, ότι χαίρεται που της δίνεται η ευκαιρία μέσα από αυτήν τη σειρά να μιλούν για τα θέματα της εποχής, όπως το ότι κατηγορούνται τα θύματα και η ίδια πιστεύει ότι θα πρέπει να αγκαλιάσουμε τα θύματα και να σταματήσει το φαινόμενο που υπάρχει τώρα, δηλαδή να τα κατηγορούμε και να τα διασύρουμε, κρίνοντας τη συμπεριφορά ή το ντύσιμό τους. Ενώ αισθάνεται άσχημα με το πόσο δύσκολο είναι το να ξεριζωθούν από την κοινωνία μας τέτοιες αντιλήψεις.

η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στη σειρά της ΕΡΤ1 Αγάπη παράνομη

Μια μικρή αναδρομή σε ρόλους της από σειρές της τηλεόρασης

Μέσα από μια μικρή αναδρομή, μίλησε για τους ρόλους της στην τηλεόραση. Έχει υποδυθεί διαφορετικές γυναίκες αλλά πάντα ήταν μια γυναίκα κλειδί σε όλες τις υποθέσεις. Ήταν η γυναίκα που ήταν πρωταγωνίστρια πάντα στις σειρές που συμμετείχε.

Ήταν τιμή της και νιώθει μεγάλη χαρά που ήταν κομμάτι της σειράς Κίτρινος φάκελος του Καραγάτση σε σκηνοθεσία Κώστα Κουτσομύτη, μια μεγάλη παραγωγή 39 επεισοδίων και υποδυόταν την Μαρία Πετροπούλου. Ενώ ως Μάρθα ήταν ο καταλύτης της ιστορίας, στα Βαμμένα Κόκκινα μαλλιά που ερωτεύτηκε ένα γόνο μιας οικογένειας που ανήκε στη δεξιά, και ο έρωτας αυτός δεν μπορούσε να προχωρήσει εκείνη την εποχή καθώς οι πολιτικά πιστεύω κυριαρχούσαν, έτσι περνούσε σε άλλες σχέσεις και ήταν μια γυναίκα που τα έλεγε έξω από τα δόντια, χωρίς να κρατάει τις απόψεις της για τον εαυτό της. Η ψυχή της ήταν πιστή στον πρώτο της έρωτα, ενώ η ίδια ήταν αντικείμενο πόθου πολλών ανδρών.

η αγάπη άργησε μια μέρα

Μίλησε επίσης για τη σειρά, Η αγάπη άργησε μια μέρα που βασιζόταν στο βιβλίο της Λιλής Ζωγράφου, στην οποία υποδύθηκε μια στερημένη ανύπαντρη γυναίκα που εκείνη την εποχή την αποκαλούσαν γεροντοκόρη. Ακόμα θυμήθηκε τη σπουδαία σειρά Ασθενείς και Οδοιπόροι (2003-2004), μια σειρά που της άρεσε πολύ γιατί διαδραματιζόταν στην κατοχή και υποδυόταν την Θεανώ Γαλάτη, μια ηθοποιό που εκτελέστηκε στα Δεκεμβριανά του 1944.

Τέλος αναφέρθηκε στην Τελευταία παράσταση που υποδυόταν την Έλλη Λόντου, μια βιογραφική δραματική σειρά που βασίζεται στο βιβλίο της Φρίντας Μπιούμπη για τη ζωή της Έλλης Λαμπέτη.

Ενώ είχε και αρκετές συμμετοχές σε αυτοτελή επεισόδια αυτά τα χρόνια, όπως στην Ανατομία ενός εγκλήματος, στον Κόκκινο κύκλο, Ου φονεύσεις, 10η εντολή και πολλά άλλα.

Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη σε ακόμα μια σειρά της ΕΡΤ

Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, βέβαια μίλησε και για ακόμα μια καινούργια συνεργασία που πρόκειται να ξεκινήσει για την ΕΡΤ με την Ρέινα Εσκεναζύ, πάνω στο βιβλίο του Στέφανου Δάνδολου Φλόγα και Άνεμος που πραγματεύεται τη σχέση ανάμεσα στον Γεώργιο Παπανδρέου, τον γέρο της δημοκρατίας με την Κυβέλη την οποία θα ερμηνεύσει η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη με συμπρωταγωνιστή της τον Άρη Λεμπεσόπουλο στο ρόλο του Γεωργίου Παπανδρέου. Επίσης θα παίζουν μαζί τους η Θέμις Μπαζάκα, ο Δημήτρης Καταλοιφός, η Κατερίνα Λέχου, η Πέγκυ Σταθακοπούλου, η Λένα Παπαληγούρα και ο Αργύρης Πανταζάρας. Πρόκειται για μια σειρά που θα καλύπτει και πάρα πολλά χρόνια ελληνικής ιστορίας. Η σειρά ξεκινά το 1922 στη Χίο, όπου και οι δυο ήταν παντρεμένοι αλλά καθώς ο έρωτας τους ήταν κεραυνοβόλος τους ανάγκασε να χωρίσουν από τους συζύγους τους. Μαζί έκαναν και ένα παιδί τον Γιώργο Παπανδρέου αδελφό του Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ παντρεύτηκαν πολύ αργότερα το 1938 και κάποια στιγμή χώρισαν χωρίς να έχουν πάρει διαζύγιο. Ο πνευματικός δεσμός ανάμεσα τους ήταν τεράστιος. Εκείνος συνέχιζε να της στέλνει ένα μπουκέτο λουλούδια στην επέτειο της γνωριμίας τους.

Τα γυρίσματα της σειράς αυτής, όπως είπε θα ξεκινήσουν μετά το Πάσχα και θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος Μαϊου.

Ο ρόλος της στην ταινία «Ευτυχία»

η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη παίζει στην ταινία Ευτυχία και σειρά Αγάπη παράνομη

Εκτός όμως από την τηλεόραση και το θέατρο, υπάρχει ακόμα ένας ρόλος της και μάλιστα στον κινηματογράφο, που έγραψε ιστορία και δεν είναι άλλος από την ερμηνεία της στην ταινία Ευτυχία. Καθώς είναι μια γυναίκα που την ενδιαφέρει να δοκιμάζεται σε εντελώς διαφορετικούς ρόλους σε όλη την πορεία της καριέρας της, ο ρόλος της ως Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου ήταν πολύ σημαντικός για εκείνην. Όσο πιο διαφορετικοί είναι οι ρόλοι που υποδύεται, όσο πιο διαφορετική είναι η ματιά του σκηνοθέτη, το να δοκιμάζεται σε διαφορετικά ήδη υποκριτικής είναι ένας στόχος και ένα στοίχημα πάντα για εκείνην. Οπότε και η Ευτυχία ο ρόλος της γυναίκας δημιουργού σε μια ανδροκρατούμενη τέχνη που με το ταλέντο της επιβλήθηκε σε όλους, τα πάθη της αλλά και η τραγωδία για το θάνατο της κόρης της, ήταν για για την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη ένας από τους σημαντικούς ρόλους της πορείας της.

Τι σημαίνει για εκείνη θέατρο και σε ποιο έργο θα την δούμε

Καρυοφυλλιά Καραμπέτη Αγάπη παράνομη στην ΕΡΤ

Επίσης μίλησε για ένα ακόμα θεατρικό της σχέδιο και αυτό δεν είναι άλλο από τον ρόλο της ως Αλεξάνδρας Ντε Λάγκο στο έργο Το γλυκό πουλί της νιότης σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, που μετά από δυο αναβολές λόγω της πανδημίας αναμένεται να ανέβει τον Νοέμβριο του 2022. Πρόκειται για μια εξαιρετικά φιλόδοξη και ακριβή παραγωγή με πολλούς ηθοποιούς.

Κλείνοντας, η ηθοποιός μίλησε για το τι σημαίνει για την ίδια το θέατρο και αναφέρθηκε βέβαια και στο τραγούδι “Ηθοποιός σημαίνει φως” που έχει ερμηνεύσει και η ίδια. «Το θέατρο, η τέχνη είναι ο τομέας που μας εξανθρωπίζει. Είναι το κοινό σημείο με τους άλλους ανθρώπους, είναι ο χώρος που μιλάει για όλα τα θέματα που μας απασχολούν, τη ζωή, το θάνατο, τη δικαιοσύνη, την ελευθερία, τον έρωτα, την αγάπη, τα σκοτάδια μας, τους φόβους και την αγωνία μας. Στους ηθοποιούς δίνεται η δυνατότητα να έρθουν σε επαφή μέσα από τα κείμενα των μεγάλων συγγραφέων με τα υπαρξιακά τους θέματα τα οποία κοινωνούν στον κόσμο. Είναι μεγάλη ευλογία και αυτό είναι κάτι που αυτή τη στιγμή λείπει και από τους δημιουργούς και από το κοινό» είπε.

Και η συζήτηση τελείωσε με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη να λέει: «Είναι πατρίδα μας η τέχνη όπως και να το κάνουμε»

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com

Ροζάνα Μιχαλοπούλου
Ροζάνα Μιχαλοπούλου
Έχω σπουδάσει και εργαστεί πολλά χρόνια ως Graphic designer σε εταιρεία γραφικών τεχνών αλλά και ως freelancer. Μου αρέσει να διευρύνω τις γνώσεις μου, για αυτό έχω παρακολουθήσει διαδικτυακά εκπαιδευτικά προγράμματα στο ΕΚΠΑ. Στον ελεύθερό μου χρόνο ασχολούμαι με τον εθελοντισμό. Η μεγάλη αγάπη και το ενδιαφέρον μου για το θέατρο, τον κινηματογράφο, τη ζωγραφική και τα βιβλία με κάνουν να νιώθω χαρούμενη που είμαι μέλος της ομάδας του Υoufly.com.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
55,721ΥποστηρικτέςΚάντε Like
10,950ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,730ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ