19.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ιάσονας Τριανταφυλλίδης: «Ναι στις 38 σειρές, Όχι στη ξεφτίλα»

Ο Ιάσονας Τριανταφυλλίδης γράφει για τις 38 σειρές μυθοπλασίας που θα παίζουν τη φετινή σεζόν σε 8 κανάλια.

38 σειρές σε μία σεζόν

φλόγα και άνεμος

Στην αρχή δεν το είχα σκεφτεί καθόλου. Δεν ήξερα πως κάποιοι το είχαν αντιληφθεί ως ένα θέμα που συμβαίνει, το οποίο πρέπει να το έχεις σκεφτεί και να έχεις μια άποψη για αυτό, αλλά ένας φίλος μου είπε πως η Ντέπυ Γκολεμά μια γυναίκα που αγαπώ σαν άνθρωπο και εκτιμώ σαν επαγγελματία εδώ και πολλά χρόνια -ακόμα και αν δεν συμφωνώ πάντα με τις θέσεις της, άλλωστε κάτι τέτοιο θα ήταν πληκτικό…- δήλωσε πως 38 σειρές σε οκτώ κανάλια σε μια σεζόν μάλλον είναι πάρα πολλές και μάλιστα η φράση που μου μεταφέρθηκε πως είπε ήταν «38 σειρές σε 8 κανάλια;»…

Αυτό μου θύμισε ξαφνικά που δυο δημοσιογράφοι σε διαφορετικές χρονικές στιγμές με ρώτησαν αν συμφωνώ με αυτόν τον μεγάλο αριθμό φέτος στην τηλεόραση, αν  είναι πολλές ή λίγες για τόσα κανάλια που έχουμε και τόσο πληθυσμό κλπ κλπ…

Εκείνη την ώρα αυθόρμητα απάντησα χωρίς να το σκεφτώ ιδιαίτερα, αλλά και τώρα που το έχω σκεφτεί πιο πoλύ, δεν έχει αλλάξει η θέση μου αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Η ψυχαγωγία είναι τα γερά θεμέλια που στηρίζουν ένα κανάλι

Η τηλεόραση βασικά προσφέρει ενημέρωση και ψυχαγωγία. Δεν είναι το θέμα μας η ενημέρωση, το θέμα μας είναι η ψυχαγωγία όμως. Η ψυχαγωγία περιλαμβάνει μουσικές εκπομπές, τηλεπαιχνίδια, μυθοπλασία, καθώς και άλλα πράγματα που προσπαθούν να τραβήξουν την εύνοια και το ενδιαφέρον του κοινού, γιατί κακά τα ψέματα στην τηλεόραση η ενημέρωση προηγείται, αλλά η ψυχαγωγία τη στηρίζει. Είναι τα γερά θεμέλια που αν δεν υπάρχουν σε ένα κανάλι δεν στηρίζεται το οικοδόμημα.

Η ψυχαγωγία βέβαια μπορεί να είναι διάφορα πράγματα όπως είπαμε, μπορεί να είναι τηλεπαιχνίδια. Αλλά πόσα τηλεπαιχνίδια να έχεις; Ένα τηλεπαιχνίδι βέβαια πάντα είναι καλό, είναι ευχάριστο, αλλά δεν έσπασε ποτέ ένα τηλεπαιχνίδι τα κοντέρ της τηλεθέασης στην καλύτερη περίπτωση θα είναι σαν το Deal με τον Χρήστο Φερεντινό ή σαν το Ρουκ Ζουκ με τη Ζέτα Μακρυπούλια.

Μουσικές ή μουσικοχορευτικές εκπομπές επίσης πόσες να έχεις; Δεν ζούμε και στην απόλυτη άνθηση της μουσικής και του τραγουδιού ούτε και τα πρόσωπα που αποτελούν αυτό το είδος είναι ατελείωτα. Και από τη μια πλευρά, του τραγουδιού δηλαδή, που ακόμα και αν είναι αμιγώς ψυχαγωγικό μπορεί να διαθέτει μια σοβαρότητα , μια αξιοπρέπεια, μια χαρά και ένα καλό γούστο, αλλά και από την άλλη πλευρά του σκυλάδικου, ή του «νεοσκυλάδικου» όπου εκεί η διασκέδαση καταλήγει σε ακρότητες του γούστου, ακόμα και εκεί τα πρόσωπα που μπορούν να στηρίξουν μια τέτοια εκπομπή δεν είναι και τόσα πολλά συνήθως. Ευτυχώς υπάρχει στην ΕΡΤ η εκπομπή του Πορτοκάλογλου που δίνει τον τόνο. Πάντως δεν μπορεί να στηριχτεί και ένα κανάλι σε μουσικοχορευτικές εκπομπές…

38 σειρές μυθοπλασίας θα ζητήσουν φέτος «ψήφο εμπιστοσύνης» σε 8 κανάλια

σειρές μυθοπλασίας Σασμός

Και έτσι φθάσαμε στις σειρές. Στη μυθοπλασία. Μια άνθηση που τα τελευταία 3 – 4 τελευταία χρόνια αρχής γενομένης με τις εξαιρετικές Άγριες Μέλισσες έχει προκαλέσει μια άνοδο του είδους. Δράματα κυρίως, αλλά και κάποιες κωμωδίες, καθημερινά σχεδόν τα πιο πολλά, αλλά και εβδομαδιαία, πλούσια γυρισμένα τα πιο πολλά και με καλούς ηθοποιούς…

Στο χώρο της μυθοπλασίας ποτέ δεν ξέρεις πως θα σου βγει αυτό που ετοιμάζεις. Με τα καλύτερα υλικά μπορεί να σου βγει ένα πιλάφι και ενδεχομένως με τα χειρότερα να σου βγει κάτι απολαυστικό-αν και το σενάριο πάντα δίνει τον τόνο-…

Έτσι λοιπόν φέτος όλη τη σεζόν 38 συνολικά σειρές μυθοπλασίας θα ζητήσουν «ψήφο εμπιστοσύνης» και «σχηματισμό κυβέρνησης» σε 8 κανάλια. Κάποιες έρχονται από πέρσι με δάφνες επιτυχίας, κάποιες εμφανίστηκαν φέτος. Κάποιες είναι απολαυστικές, κάποιες είναι πληκτικές, κάποιες κέρδισαν αμέσως το ενδιαφέρον του κοινού, κάποιες δεν τις έχει ανακαλύψει ακόμα το κοινό, κάποιες είναι φανερό πως βαδίζουν προς θρίαμβο, κάποια είναι φανερό πως βαδίζουν προς …«κλείσιμο».  Όπως παντού, έτσι και εδώ ισχύει ο νομός της αγοράς – αν και είναι κρίμα για κάποιες-…

σειρές μυθοπλασίας άγρια γη

Είναι γνωστό πως αν ένα σουβλατζίδικο ανοίξει σε μια πλατεία και μαζεύει πολύ κόσμο, αυτομάτως θα ανοίξουν άλλα δέκα σουβλατζιδικα γύρω του. Κανείς ας πούμε δεν θα σκεφτεί να ανοίξει παγωτατζίδικο. Το ίδιο συμβαίνει βέβαια στα κανάλια με όλες τις καινούριες και τις παλιές σειρές που ως τώρα είναι 24+ και στο τέλος της σεζόν πρώτα ο Θεός θα γίνουν μέχρι και 38.

Αλλά δεν θα πω τώρα ποιες είναι αυτές οι σειρές και ποιες είναι καλές και ποιες δεν είναι καλές, άλλωστε για τις πιο πολλές από αυτές έχω γράψει και κριτική. Δράττομαι δε της ευκαιρίας εδώ να πω σε κάποιους που γκρινιάζουν γιατί γράφω κριτική από το πρώτο επεισόδιο, πως αν το πρώτο επεισόδιο δεν δώσει τον τόνο του τι θα είναι όλη η σειρά και δεν μπορείς εσύ να το καταλάβεις βράστα Χαράλαμπε…

Πόσο υπερβολικός είναι ο αριθμός των σειρών για την ελληνική τηλεόραση;

Λοιπόν η ΕΡΤ έχει αν θυμάμαι καλά πέντε σειρές μαζί με τις περσινές, το Φλόγα και Άνεμος, Μια νύχτα του Αυγούστου, Κάνε πως κοιμάσαι και βέβαια το Χαιρέτα μου τον Πλάτανο και Τα καλύτερα μας χρόνια. Ο ANT1 έχει 3 σειρές, το Ποιος Παπαδόπουλος, το Εκτός υπηρεσίας και τους Παγιδευμένους, Το MEGA τον Μαέστρο, το Μαίρη, Μαίρη, Μαίρη, το Μαύρο Ρόδο και τη Γη της Ελιάς. Ο ALPHA τον Παράδεισο των Κυριών, το Σασμό, το Αυτή η Νύχτα μένει, και τη 10χρονη Μην αρχίζεις τη μουρμούρα. Ο ΣΚΑΙ την Άγρια Ζώη, τη Στοργή και τον Γλυκάνισο. Το STAR τα Τρία μίλια και το OPEN τον Ερώτα Φυγά, Το Κόκκινο Ποτάμι και τη Δική μας Οικογένεια. Ελπίζω να μην ξέχασα καμία, αλλά και να ξέχασα δεν είναι το θέμα μας αυτό. Το θέμα είναι αν τόσες πολλές σειρές μυθοπλασίας είναι υπερβολικός αριθμός για οκτώ κανάλια σε μια χώρα με 10 και κάτι εκατομμύρια ανθρώπους πληθυσμό περίπου…

σειρές μυθοπλασίας - Η γη της ελιάς

Καταρχήν ο υπερβολικός αριθμός δεν είναι οι σειρές, αλλά τα κανάλια που δεν είναι μόνο οκτώ, άλλα αυτά φιλοξενούν αυτές τις σειρές. Όλα τα κανάλια, μικρά και μεγάλα ακόμα και στην πιο χυδαία περίπτωση στοιχίζουν αρκετά και δύσκολα κάποιος βγαίνει πληρώνοντας ένα κανάλι…

Πείτε μου όμως από αυτές τις σειρές ήδη έχει φανεί ποιες θα πάνε καλά και ποιες όχι και βέβαια πάντα υπάρχει και το στοιχείο της έκπληξης. Αν εξαιρέσεις ότι κάποιες από αυτές είναι η μια απέναντι από την άλλη και έτσι δεν μπορεί κάποιος να τις δει και τις δυο συγχρόνως, -αν και στην εποχή μας μπορεί ο καθένας να κατεβάσει από την τηλεόραση ότι θέλει και όποτε θέλει να το έχει διαθέσιμο- αλλά γιατί ξαφνικά να μετράμε τις σειρές μυθοπλασίας όπως θα μετρούσαμε πόσα κιλά κρέας ή πόσα κιλά φασόλια πήραμε για το σπίτι και φοβόμαστε μη χαλάσουν. Πέρα από το γεγονός πως ένα ολόκληρος κόσμος έχει δουλειά και δεν εννοώ μόνο τους ηθοποιούς -αλλά βέβαια εννοώ και τους ηθοποιούς- η μυθοπλασία είναι είδος τέχνης. Μια ωραία σειρά μυθοπλασίας ψυχαγωγεί, δίνει χώρο στο καλό γούστο, καθαρίζει το μυαλό, σε κρατάει σε εγρήγορση, σε κάνει να γελάσεις, ή να δακρύσεις. Αυτό βέβαια ανάλογα με τους συντελεστές.  Όλοι ξεκινάνε κάνοντας μια τέτοια σειρά για να κερδίσουν, αλλά δεν κερδίζουν όλοι, ούτε είναι ο αριθμός των σειρών μυθοπλασίας που θα δώσει τον τόνο του καλού ή του κακού αρκεί να πληρώνει ο καναλάρχης αυτά που έχει παραγγείλει και να μην είναι μπαταχτσής που λέν,ε όλα τα άλλα είναι μια χαρά…

Μαίρη Μαίρη Μαίρη

Ένας ολόκληρος κόσμος έχει γυρίσει την πλάτη του σε πολλά σκουπίδια…

Για να φτάσουμε όμως και στο πιο σημαντικό σημείο για μένα τουλάχιστον, μάλλον θα έπρεπε να κάνουμε τον σταυρό μας για αυτές όλες τις σειρές μυθοπλασίας που δείχνουν ότι ένας ολόκληρος κόσμος έχει γυρίσει την πλάτη του σε πολλά σκουπίδια. Δηλαδή είναι πιο λογικό η ελληνική τηλεόραση να είναι γεμάτη με ριάλιτι κάθε είδους; Με ανθρώπους που ξεφτιλίζονται πηγαίνοντας σε αυτά, είτε για να ψάξουν γαμπρό, είτε για να βρουν νύφη, είτε για να παίζουν σαν παιδιά δημοτικού σε παραλίες, είτε για να κλειστούν σε ένα σπίτι είτε… είτε… είτε…. Όλα αυτά τα «σκουπιδοειδή», της ξεφτίλας που εδώ και μια εικοσαετία ταλανίζουν την ελληνική τηλεόραση και δεν φταίνε βέβαια οι καναλάρχες αλλά ο κόσμος που τα παρακολουθούσε. Μάλλον θα έπρεπε να λέμε δόξα το θεώ που ό ίδιος ο κόσμος έδιωξε από τον θρόνο τους όλα αυτά τα τηλεοπτικά περιττώματα και όλους αυτούς που για πέντε λεπτά δημοσιότητας και ενδεχομένως κάποια χρήματα γίνονται ρεζίλι δια βίου. Οι καναλάρχες καλά κάνανε και έπιασαν το μήνυμα και έτσι αντικατέστησαν το προϊόν με μυθοπλασία και στους πιο πολλούς από αυτούς βγήκε σε και σε καλό γιατί τα περισσότερα αξίζουν και τον κόπο. Αλλά γιατί κανείς δεν διαμαρτυρόταν όταν τόσα πολλά ριάλιτι κυκλοφορούσαν ελεύθερα στα κανάλια, όταν ντρεπόσουν να βλέπεις με πανελλαδική κάλυψη να γίνονται τέρατα και σημεία και να μην ξέρεις αν πρέπει να τους λυπηθείς ή να χαρείς με την ξεφτίλα τους…

Λοιπόν 38 σειρές μυθοπλασίας μέσα σε αυτήν τη σεζόν είναι ότι πρέπει και αν γίνουν και 76 πάλι το ίδιο θα πω και βέβαια θα έχω τις αντιρρήσεις μου για κάποιες και βέβαια θα προτιμώ κάποιες άλλες. Αλλά επ’ ουδενί δεν θα πω φτάνει, γιατί φτάνει θα πω στην χυδαιότητα και στην τηλεοπτική αλητεία που δημιουργούν γενιές που το όνειρο τους είναι να πάνε ή ακόμα χειρότερα να στείλουν τα παιδιά τους αγόρια και κορίτσια σε ένα ριάλιτι, γατί κατά τη γνώμη τους η διασημότητα φέρνει χρήμα και άλλα πολλά…

Να λέμε λοιπόν δόξα τω θεώ όχι μόνο για τον αριθμό 38, αλλά και για την ποιότητα των περισσοτέρων και κυρίως γιατί σε αυτήν την περίπτωση ήρθαν τα ήμερα να διώξουν τα άγρια…..

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com.

Ιάσονας Τριανταφυλλίδης
Ιάσονας Τριανταφυλλίδης
Ο Ιάσων Τριανταφυλλίδης, είναι δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου και θεάτρου. Έχει γράψει μέχρι τώρα 20 βιβλία με θέμα την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, της νύχτας, του τραγουδιού και του μιούζικαλ και βιογραφικά βιβλία ανθρώπων του ελληνικού σινεμά. Αρθρογραφεί από το 1985 σε εφημερίδες, περιοδικά, έχει κάνει εκπομπές στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, προσφάτως και στο διαδίκτυο. Έχει επιμεληθεί επανεκδόσεις παλαιού υλικού σε CD, για ανθρώπους όπως η Αλίκη Βιουγιουκλάκη, η Τζένη Βάνου, η Σοφία Βέμπο, η Μαρινέλλα, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Γιάννης Σπάρτακος, το σύνολο του κινηματογραφικού έργου του Νίκου Μαμαγκάκη, ειδικό αφιέρωμα για την ιστορία του τραγουδιού στο ελληνικό σινεμά κ.α. Στην τηλεόραση έχει κάνει το πρώτο πρωινό του MEGA το Κοκτέιλ, εκπομπές με συνεντεύξεις, αφιερώματα, μονογραφίες, ήταν στην κριτική επιτροπή του «Να η ευκαιρία», σχολιαστής στις ειδήσεις του STAR και μία πολιτική εκπομπή με την Όλγα Τρέμη στο MEGA. Αυτό τον καιρό αρθρογραφεί βέβαια στο youfly.com και στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Κάνει καθημερινά εκπομπή στις 15:00 με 16:00 στον Αθήνα 9.84 με τίτλο «Αθήνα, με ακούς;»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ