14.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ιάσονας Τριανταφυλλίδης: Debate ή απλά press conference;

Ο Ιάσονας Τριανταφυλλίδης γράφει για το σημερινό Debate ενόψει των επερχόμενων εκλογών.

Πολύ παλιά είχε πει κάποιος, πως η Ελλάδα είναι φονέας γιγάντων ανθρώπων, πραγμάτων ή και απλών λέξεων. Και μάλιστα είχε χρησιμοποιήσει το παράδειγμα του περίφημου βασιλιά του τανγκό παγκοσμίως, του Εντουάρντο Μπιάνκο, ο οποίος είχε έρθει πριν τον πόλεμο στην Αθήνα, και ενώ στην αρχή είχε εμφανιστεί στις καλύτερες αίθουσες, κατέληξε να εμφανίζεται στα χειρότερα μέρη. Ας αφήσουμε όμως τους ανθρώπους και τα πράγματα και ας μείνουμε στις λέξεις.

debate 10/5 στούντιο ερτ

To Debate στην Αμερική

Φαντάζομαι όλοι θα ξέρετε, γιατί πλέον με τον ίντερνετ και όχι μόνο, που μαθαίνουμε τα πάντα πριν ακόμα συμβούν ακόμα και από την άλλη άκρη του κόσμου, πως υπάρχει μια λέξη που στην Αμερική κάθε τέσσερα χρόνια εν πολλοίς βγάζει κυβέρνηση, βγάζει πρόεδρο, δίνει τον τόνο για την επιτυχία ή την αποτυχία. Αυτή η λέξη, είναι η λέξη DEBATE και είναι πως σε κάποια δεδομένη στιγμή κοντά στην ψηφοφορία βάζουν, τους δυο υποψήφιους τον έναν δίπλα στον άλλον μπροστά στην οθόνη και αρχίζουν να τους μαστιγώνουν με ερωτήσεις και όταν λέω μαστιγώνουν με ερωτήσεις το εννοώ στην κυριολεξία, έτσι που να μην μπορούν να πάρουν ανάσα και η απάντηση σε κάθε ερώτηση να είναι σχεδόν αυθόρμητη, να μην προλαβαίνει να την σκεφτεί ο άλλος.

Η ταχύτητα στις ερωτήσεις είναι κάτι πολύ σημαντικό όπως και η ταχύτητα στις απαντήσεις, αν και σε αυτούς που απαντούν έχει σημασία και η κάθε μικρή σύσπαση των μυών του προσώπου, το κάθε διαφορετικό που θα τύχει εκείνη στιγμή, ένα χλόμιασμα, ένας βήχας, ο τρόπος που κινεί κάποιος τα χέρια του. Tο ίδιο συμβαίνει και στις ερωτήσεις βέβαια που είναι απανωτές και πραγματικά δύσκολες, οπό αυτές που έναν υποψήφιο τον κολλάνε στον τοίχο και ενδεχομένως μπορεί να μην ξέρει τι θα απαντήσει. Αλλά ακόμα και αν ξέρει το θέμα είναι πως θα απαντήσει.

Ελλάδα – Debate ή απλά press conference;

debate πολιτικοί αρχηγοί

Αυτό είναι λοιπόν debate που έχουμε γνωρίσει μέσω δελτίων ειδήσεων κλπ πολλά χρόνια από τις αμερικάνικες εκλογές. Γιατί και στην Αμερική δεν είναι μόνο δυο υποψήφιοι αλλά παραπάνω, αλλά το debate γίνεται μεταξύ των δυο. Δεν πάνε και όλοι οι υποψήφιοι σαν ουρά, δεν είναι έξι οι υποψήφιοι, ούτε ελέγχουν και δεν ελέγχουν τα κόμματα ποιος θα κάνει ερωτήσεις, ούτε ποιος θα μιλήσει και τι θα πει. Αυτό που γίνεται στην Ελλάδα δεν λέγεται debate λέγεται απλά press conference. Ο καθένας κάνει μια ερώτηση, του απαντάει ο άλλος όπως θέλει, άντε στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να κάνει και άλλη μια ερωτησούλα διευκρίνησης κλπ κλπ. Κάπως έτσι γίνεται στην Ελλάδα αυτό που μεγαλόστομα ονομάζεται debate και που εδώ που τα λέμε ακόμα και ως press conference παραείναι υπερβολικό.

Εννοείται πως καταλαβαίνω απολύτως τους καλούς συναδέλφους που λαμβάνουν μέρος εκεί, αυτό όμως δεν σημαίνει πως επειδή κάποιοι σχεδόν υποχρεούνται από τα κανάλια τους να συμμετέχουν πρέπει να το αποδέχονται κιόλας, άσε που και οι ίδιοι δεν είναι σε ηλικίες που γοητεύονται στην προοπτική να συνομιλήσουν με τον πρώην ή τον μέλλοντα πρωθυπουργό της χώρας. Εδώ που τα λέμε π.χ. ο Γιώργος Παπαδάκης, η Σία Κοσιώνη, η Μάρα Ζαχαρεά, ο Παναγιώτης Στάθης, ο Αντώνης Σροϊτερ και η Ράνια Τζίμα δεν θυμάμαι να κάνουν τέτοιου είδους συνεντεύξεις στις εκπομπές τους. Γιατί εδώ το πράγμα φαίνεται καθαρά πως γίνεται μέσα από το στενό κορσέ μιας εξουσίας που προσπαθεί να ελέγξει κάθε στιγμή τον τύπο και τους λειτουργούς του. Μπορεί ο τύπος στην Ελλάδα να μην ήταν πάντα στο ύψος του, αλλά στο κάτω κάτω της γραφής τι ήταν στο ύψος του για να απαιτούμε να είναι ο τύπος στο ύψος του.

Και για να μην τραβάμε το πράγμα από τα μαλλιά, τόσα χρόνια με το debate στην Αμερική, την επόμενη μέρα από αυτά υποψήφιοι βρέθηκαν από το Ζενίθ στο Ναδίρ και το αντίθετο. Από τα ελληνικά debate κανενός δεν κινδύνεψε ούτε η παρανυχίδα. Αυτό και μόνο λέει πολλά. Καλό κουράγιο για απόψε….

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com.

Ιάσονας Τριανταφυλλίδης
Ιάσονας Τριανταφυλλίδης
Ο Ιάσων Τριανταφυλλίδης, είναι δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου και θεάτρου. Έχει γράψει μέχρι τώρα 20 βιβλία με θέμα την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, της νύχτας, του τραγουδιού και του μιούζικαλ και βιογραφικά βιβλία ανθρώπων του ελληνικού σινεμά. Αρθρογραφεί από το 1985 σε εφημερίδες, περιοδικά, έχει κάνει εκπομπές στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, προσφάτως και στο διαδίκτυο. Έχει επιμεληθεί επανεκδόσεις παλαιού υλικού σε CD, για ανθρώπους όπως η Αλίκη Βιουγιουκλάκη, η Τζένη Βάνου, η Σοφία Βέμπο, η Μαρινέλλα, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Γιάννης Σπάρτακος, το σύνολο του κινηματογραφικού έργου του Νίκου Μαμαγκάκη, ειδικό αφιέρωμα για την ιστορία του τραγουδιού στο ελληνικό σινεμά κ.α. Στην τηλεόραση έχει κάνει το πρώτο πρωινό του MEGA το Κοκτέιλ, εκπομπές με συνεντεύξεις, αφιερώματα, μονογραφίες, ήταν στην κριτική επιτροπή του «Να η ευκαιρία», σχολιαστής στις ειδήσεις του STAR και μία πολιτική εκπομπή με την Όλγα Τρέμη στο MEGA. Αυτό τον καιρό αρθρογραφεί βέβαια στο youfly.com και στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Κάνει καθημερινά εκπομπή στις 15:00 με 16:00 στον Αθήνα 9.84 με τίτλο «Αθήνα, με ακούς;»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ