13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η Τούρτα της Μαμάς: Η κριτική του Ιάσονα Τριανταφυλλίδη

Ο Ιάσονας Τριανταφυλλίδης γράφει την κριτική του για τη σειρά η Τούρτα της Μαμάς, που προβάλλεται από την ΕΡΤ.

Το 1959 στην ταινία «Μερικοί το προτιμούν καυτό» του Μπίλυ Γουάιλντερ, ο Τζακ Λέμον παίζει έναν μουσικό της τζαζ που αναγκάζεται μαζί με ένα συνάδελφό του, τον Τόνυ Κέρτις, να ντυθούν γυναίκες και να συμμετέχουν σε μια γυναικεία ορχήστρα επειδή τους κυνηγάει η μαφία να τους σκοτώσει. Ο Τόνυ Κέρτις ερωτεύεται τη Μέριλυν Μονρό που είναι επίσης μέλος της ορχήστρας, αλλά το Τζακ Λέμον τον ερωτεύεται ένας ηλικιωμένος πολυεκατομμυριούχος. Στο φινάλε λοιπόν, στην τελευταία σκηνή ο Τζακ Λέμον προσπαθεί να πείσει τον πολυεκατομμυριούχο ότι δε μπορούν να παντρευτούν βρίσκοντας διάφορες δικαιολογίες του στυλ, «δεν είμαι φυσική ξανθιά», «δε μου κάνει το νυφικό της μαμάς σου» κ.λπ. κ.λπ. και στο φινάλε που πια δεν πείθεται με τίποτα ο Τζακ Λέμον βγάζει την περούκα και του λέει «είμαι άντρας» για να του απαντήσει ο πολυεκατομμυριούχος… «well… nobody’s perfect – κανείς δεν είναι τέλειος».

Έχω χρησιμοποιήσει και άλλες φορές αυτό το παράδειγμα. Σε μία τρελή κωμωδία με την τελευταία φράση ο Μπίλυ Γουάιλντερ, σε μια δύσκολη τότε εποχή, χωρίς να χάσει το χαρακτήρα της κωμωδίας πετάει μια φράση απίστευτα προχωρημένη, προοδευτική και 50 χρόνια μπροστά…

Η κριτική για την Τούρτα της Μαμάς

Καλό είναι τα έργα τέχνης, αλλά και η ψυχαγωγία η απλή, να έχουν θετικά μηνύματα για τον κόσμο. Όμως το βασικό είναι να μην ξεχνούν το βασικό τους ρόλο. Να είναι κωμωδίες, να είναι δράματα, να είναι έργα τέχνης. Δεν είναι μήνυμα με ολίγον από έργο, είναι ένα έργο που με έξυπνο τρόπο ενδεχομένως περνάει και ένα θετικό μήνυμα. Αν δεν υπάρχει σενάριο, αν δεν υπάρχει εξέλιξη, αν δεν υπάρχουν αστεία αν είναι κωμωδία, τότε ακόμα και το πιο θετικό μήνυμα μπορεί να γίνει ακόμα και αντιπαθητικό. Άλλωστε είναι γνωστό πως ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις…

Τούρτα της Μαμάς κριτική Ιάσονα Τριανταφυλλίδη

Ο Αλέξανδρος Ρήγας και ο Δημήτρης Αποστόλου είναι τα τελευταία 20 χρόνια από τους πετυχημένους κωμωδιογράφους στην τηλεόραση και στο θέατρο. Σίγουρα ξέρουν να στήνουν μια γερή και έξυπνη πλοκή, αλλά πάντα έχουν ένα πρόβλημα στο διάλογο που συχνά φτάνει σε ακρότητες, όπως σε ακρότητες συχνά φτάνει και η σκηνοθεσία που οδηγεί τους ηθοποιούς σε υπερβολικό και υστερικό παίξιμο – ακόμα και εξαιρετικούς ηθοποιούς. Είναι φανερό πως στο πρώτο του σίριαλ, αν δεν κάνω λάθος, στην ΕΡΤ την «Τούρτα της μαμάς», «αυτοσυγκρατήθηκαν» από ότι φαίνεται όσον αφορά τους διαλόγους και στη θέση τους έβαλαν ακραίους χαρακτήρες.

Σε μία οικογένεια δηλαδή, είναι ένας τσιγγούνης, μια δήθεν αξιοπρεπείς κυρία χασικλού και δύο ομοφυλόφιλοι εκ των οποίων ο ένας λοχαγός στο ΓΕΣ. Οι συγκεκριμένοι χαρακτήρες ενδεχομένως θα μπορούσαν να είναι και αστείοι αν ήταν αστείος ο διάλογος και αν οι εξαιρετικοί ηθοποιοί που τους παίζουν, είχαν διδαχθεί από το σκηνοθέτη να τους παίξουν πολύ σοβαρά. Όταν όμως όλοι κάνουν σαν υστερικοί, δεν είναι αστείο, άγχος φέρνει…

Η Τούρτα της Μαμάς – Οι χαρακτήρες

Το αποκορύφωμα όμως όλων αυτών είναι πως αυτός που παίζει τον ετεροφυλόφιλο αδελφό του ομοφυλόφιλου λοχία και που προφανώς τον έχουν βάλει να κάνει πράγματα που από πολλούς θεωρούνται θηλυπρεπή, όπως το να βάζει κρέμες στα μούτρα του κ.λπ. κάνει ολόκληρη ανάλυση στον 8 περίπου ετών γιο του και μάλιστα πολύ σοβαρή ανάλυση πάνω στο τι λέει το σύνταγμα για το δικαίωμα στη διαφορετικότητα, για το πως πρέπει να αποδεχόμαστε τους ανθρώπους μέσα από της διαφορετικότητά τους, είτε είναι ομοφυλόφιλοι, είτε είναι Πακιστανοί, είτε είναι Αλβανοί.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή, όλοι τρέχουν σαν τρελοί – εκτός ίσως της Καίτης Κωνσταντίνου. Στην ουσία δεν υπάρχει υπόθεση παρά μόνο κάποιοι ακραίοι τύποι και χαρακτήρες, οι οποίοι είναι προφανές πως είναι τόσο ακραίοι για να προκαλούν το γέλιο. Και ξαφνικά, εκεί στο φινάλε απολαμβάνουμε από καθ’ έδρας με το δάχτυλο ψηλά ένα μάθημα περί συντάγματος, ανοχής στη διαφορετικότητα κ.λπ. κ.λπ.

Όχι πως μέχρι εκείνη τη στιγμή είναι ακριβώς κωμωδία, απλώς και αν ήταν, με αυτό το κήρυγμα θα είχε διαλυθεί…

Καταλάβατε τώρα γιατί nobody’s perfect – κανείς δεν είναι τέλειος ;

Διαβάστε την κριτική του Ιάσονα Τριανταφυλλίδη για την Ζήνα Κουτσελίνι και την εκπομπή Αλήθειες με τη Ζήνα, στο Star.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com.

Ιάσονας Τριανταφυλλίδης
Ιάσονας Τριανταφυλλίδης
Ο Ιάσων Τριανταφυλλίδης, είναι δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου και θεάτρου. Έχει γράψει μέχρι τώρα 20 βιβλία με θέμα την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, της νύχτας, του τραγουδιού και του μιούζικαλ και βιογραφικά βιβλία ανθρώπων του ελληνικού σινεμά. Αρθρογραφεί από το 1985 σε εφημερίδες, περιοδικά, έχει κάνει εκπομπές στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, προσφάτως και στο διαδίκτυο. Έχει επιμεληθεί επανεκδόσεις παλαιού υλικού σε CD, για ανθρώπους όπως η Αλίκη Βιουγιουκλάκη, η Τζένη Βάνου, η Σοφία Βέμπο, η Μαρινέλλα, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Γιάννης Σπάρτακος, το σύνολο του κινηματογραφικού έργου του Νίκου Μαμαγκάκη, ειδικό αφιέρωμα για την ιστορία του τραγουδιού στο ελληνικό σινεμά κ.α. Στην τηλεόραση έχει κάνει το πρώτο πρωινό του MEGA το Κοκτέιλ, εκπομπές με συνεντεύξεις, αφιερώματα, μονογραφίες, ήταν στην κριτική επιτροπή του «Να η ευκαιρία», σχολιαστής στις ειδήσεις του STAR και μία πολιτική εκπομπή με την Όλγα Τρέμη στο MEGA. Αυτό τον καιρό αρθρογραφεί βέβαια στο youfly.com και στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Κάνει καθημερινά εκπομπή στις 15:00 με 16:00 στον Αθήνα 9.84 με τίτλο «Αθήνα, με ακούς;»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ