26.8 C
Athens
Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

Η Μάρα Μεϊμαρίδη, η Ελένη Μενεγάκη και οι Πανελίστες

Ο Ιάσονας Τριανταφυλλίδης γράφει για την Μάρα Μεϊμαρίδη, τους πανελίστες και τον ρόλο τους σε μία εκπομπή, αλλά και την Ελένη Μενεγάκη.

Έβλεπα τις προάλλες σε μια εκπομπή όπου από ότι κατάλαβα δίνει συμβουλές περί… αισθηματικών ζητημάτων, η Μάρα Μεϊμαρίδη. Η Μάρα Μεϊμαρίδη είναι η συγγραφέας του βιβλίου «Οι μάγισσες της Σμύρνης» που έχει γίνει σούπερ bestseller, έχει γίνει σίριαλ και έχει ανέβει και στο θέατρο με μεγάλη επιτυχία.

Μάρα Μεϊμαρίδη

Η Μάρα Μεϊμαρίδη και οι πανελίστες

Τις δύο φορές που την είδα εγώ είχε θυμώσει τόσο πολύ με δύο κοπέλες που ζητούσαν συμβουλές για τα αισθηματικά τους, που είχε σηκώσει τον τόνο της φωνής και τους μίλησε τόσο άγρια που είμαι σίγουρος πως οι συγκεκριμένες θα κρύφτηκαν κάτω από το κρεβάτι τους και δε θα βγήκαν παρά μόνο αφού νύχτωσε…

Φυσικά η Μάρα Μεϊμαρίδη την οποία γνωρίζω πολλά χρόνια, είναι μια γυναίκα με πολύ έντονη προσωπικότητα που καμιά φορά μπορεί να τρομάζει τους άλλους, αλλά στην πραγματικότητα είναι πάρα πολύ διασκεδαστική στην παρέα και επ ουδενί δε θα την χαρακτήριζε κανείς κακό άνθρωπο. Η τηλεόραση βέβαια μεγεθύνει της αντιδράσεις των ανθρώπων.

μάρα μεϊμαρίδη πανελίστες

Όμως, ο τρόπος που το έκανε ήταν τόσο έντονος που από τη μια έβαλα τα γέλια και από την άλλη λυπήθηκα την κακομοίρα που τόλμησε να ζητήσει συμβουλές από τη Μάρα – βέβαια και αυτά που έλεγαν οι άλλες από το τηλέφωνο, αν όντως ήταν αληθινά, θα μπορούσαν να σε κάνουν έξαλλο…

Είναι απόλαυση να βλέπεις τη Μάρα στην τηλεόραση σε κάτι τέτοια και σίγουρα η Μάρα δε θα ανήκε στο πάνελ που λένε της εκπομπής, η Μάρα ανήκει στην κατηγορία guest star…

Γιατί η κατηγορία του «ανήκω» στο πάνελ μιας εκπομπής είναι άλλη κατηγορία…

Οι πανελίστες και ο ρόλος τους σε μία εκπομπή

Από τότε που εμφανίστηκε η ιδιωτική τηλεόραση, ή μάλλον από τότε που εμφανίστηκαν στην ιδιωτική τηλεόραση πρωινές εκπομπές ή γενικά εκπομπές αυτού του στυλ και σε άλλες ώρες, εμφανίστηκε και μια άλλη ειδικότητα εργαζόμενου, οι άνθρωποι που απαρτίζουν τα πάνελ, οι πανελίστες όπως τους λένε.

Βέβαια κάποιοι χρησιμοποιούν αυτή τη λέξη, το «πανελίστες», λίγο κοροϊδευτικά και περιφρονητικά αλλά η δική μου θέση δεν είναι αυτή.

Οι πανελίστες, οι άνθρωποι που απαρτίζουν αυτά τα πάνελ μπορεί να είναι δημοσιογράφοι, μπορεί να είναι παρουσιαστές, μπορεί να μην είναι τίποτα από όλα αυτά ή μπορεί να είναι όλα αυτά μαζί και συνήθως συνοδεύουν τον πρωταγωνιστή ή την πρωταγωνίστρια που παρουσιάζει την εκπομπή. Ανάλογα δε με την προσωπικότητα αλλά και το χαρακτήρα του κάθε παρουσιαστή.

Υπάρχουν παρουσιαστές που διαλέγουν το πάνελ τους με τη λογική του ότι έχω την αυλή μου που με δοξολογεί, συμφωνεί σε ότι λέω και ξέρει μέχρι ποιο σημείο θα φτάσει να έχει τη γνώμη του. Άλλοι παρουσιαστές, πιο έξυπνοι, που δεν αισθάνονται Μαρίες Αντουανέτες, διαλέγουν πιο σοβαρούς ανθρώπους που ξέρουν πέντε πράγματα και είναι ας πούμε ειδικοί σε κάποια θέματα – δεν έχει σημασία αν τα θέματα είναι σοβαρά ή πιο ελαφρά – και απευθύνονται σε αυτούς ανάλογα τη στιγμή.

Φυσικά υπάρχουν και οι πανελίστες της κατηγορίας «όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω» που ανά πάσα στιγμή μπορούν να πεταχτούν και να πουν κάποια βλακεία που θα τους κατέβει νομίζοντας πως είναι πολύ έξυπνοι και πολύ διασκεδαστικοί χωρίς να καταλαβαίνουν πως ανεξαρτήτως της ποιότητας του παρουσιαστή ή της παρουσιάστριας στην ουσία αυτόν ή αυτήν θέλει να δει ο κόσμος…

Ο σωστός άνθρωπος σε ένα πάνελ δεν πρέπει να ξεχνάει πως ο ρόλος του είναι δεύτερος και όχι πρωταγωνιστικός. Ασφαλώς μπορεί ο δεύτερος ρόλος να κλέψει την παράσταση, αλλά αν το κάνει επί τούτου γίνεται απλώς αντιδραστικός…

Το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να κάνει ένας πανελίστας

Υπάρχει ας πούμε ένας συγκεκριμένος, χρόνια τώρα, η χειρότερη περίπτωση πανελίστα του οποίου όμως το όνομα δε θα πω για να μην τον διαφημίσω, γιατί νομίζω κάτι τέτοια ψάχνει, που το πραγματικό του όνειρο είναι να κάνει δική του εκπομπή και προσπαθεί απεγνωσμένα να κλέψει την παράσταση από την παρουσιάστρια. Ακόμα και αν έχει δοκιμαστεί στο να είναι παρουσιαστής και να έχει αποτύχει, πιστεύει πως κατά λάθος έγινε αυτό, πως δεν τον στήριξαν όσο θα έπρεπε, πως κάποιοι τον πολέμησαν, πως κάποια σκοτεινά κυκλώματα δρουν εναντίον του και όλοι τα έχουν βάλει μαζί του – οι γνωστές δηλαδή δικαιολογίες όλων των μετρίων ή των ασήμαντων.

Αυτό φυσικά δε συμβαίνει μόνο στους πανελίστες αλλά και σε αυτές ή αυτούς που κάποιος τους έχει βάλει ως ωραία παρουσία δίπλα στον παρουσιαστή…

Θυμάμαι τον περασμένη Απρίλη πάνω στην πρώτη έξαρση του κορονοϊού που ο ALPHA είχε την πανέξυπνη ιδέα να φτιάξει μια καθημερινή εκπομπή τα απογεύματα, ιατρική, με τον καλύτερο σε αυτά τα θέματα στην τηλεόραση, το Μιχάλη Κεφαλογιάννη. Και είχαν όμως και την κακή ιδέα να βάλουν δίπλα του μια κοπέλα που προερχόταν, αν θυμάμαι καλά, από κάποιο πάνελ, πολύ όμορφη αλλά και πολύ άσχετη με το θέμα της εκπομπής η οποία επέμενε να θέλει να καπελώσει τον Κεφαλογιάννη που γνώριζε το θέμα όσο κανείς και επέμενε κιόλας σε αυτό με αποτέλεσμα να κάνει κακό στην εκπομπή.

Η περίπτωση της Ελένης Μενεγάκη

Και θυμάμαι ότι τότε θυμήθηκα την περίπτωση της Ελένης Μενεγάκη που έτσι ξεκίνησε δίπλα μου πριν 30 χρόνια, που ούτε μια στιγμή δεν έκανε την έξυπνη, ούτε μια στιγμή δεν προσπάθησε να ξεχωρίσει μέσω της εξαιρετικής ομορφιάς και γοητείας της.

ελένη μενεγάκη

Η Ελένη φρόντιζε να μάθει χωρίς να κάνει την έξυπνη τι σημαίνει τηλεόραση γι’ αυτό και εξελίχθηκε στην καλύτερη παρουσιάστρια που έχει περάσει από την ελληνική τηλεόραση…

Ασφαλώς ένας πανελίστας μπορεί να γίνει παρουσιαστής ή να μείνει πανελίστας αλλά η λέξη μέτρο, που οφείλει να είναι άριστον, σύμφωνα με την αρχαία ρήση είναι αυτό που θα έπρεπε να έχουν στο μυαλό τους οι περισσότεροι από τους πανελίστες, πρέπει να είναι τόσο όσο.

Το να προσπαθείς να ξεχωρίσεις και μάλιστα ερήμην του παρουσιαστή είναι το μεγαλύτερο λάθος και ακόμα και αν δεν το παίρνει ο παρουσιαστής σίγουρα το παίρνει είδηση το κοινό…

Δείτε επίσης την κριτική του Ιάσονα Τριανταφυλλίδη για το Καλύτερα δε γίνεται και Το Πρωινό.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com.

Ιάσονας Τριανταφυλλίδης
Ιάσονας Τριανταφυλλίδης
Ο Ιάσων Τριανταφυλλίδης, είναι δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου και θεάτρου. Έχει γράψει μέχρι τώρα 20 βιβλία με θέμα την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, της νύχτας, του τραγουδιού και του μιούζικαλ και βιογραφικά βιβλία ανθρώπων του ελληνικού σινεμά. Αρθρογραφεί από το 1985 σε εφημερίδες, περιοδικά, έχει κάνει εκπομπές στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, προσφάτως και στο διαδίκτυο. Έχει επιμεληθεί επανεκδόσεις παλαιού υλικού σε CD, για ανθρώπους όπως η Αλίκη Βιουγιουκλάκη, η Τζένη Βάνου, η Σοφία Βέμπο, η Μαρινέλλα, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Γιάννης Σπάρτακος, το σύνολο του κινηματογραφικού έργου του Νίκου Μαμαγκάκη, ειδικό αφιέρωμα για την ιστορία του τραγουδιού στο ελληνικό σινεμά κ.α. Στην τηλεόραση έχει κάνει το πρώτο πρωινό του MEGA το Κοκτέιλ, εκπομπές με συνεντεύξεις, αφιερώματα, μονογραφίες, ήταν στην κριτική επιτροπή του «Να η ευκαιρία», σχολιαστής στις ειδήσεις του STAR και μία πολιτική εκπομπή με την Όλγα Τρέμη στο MEGA. Αυτό τον καιρό αρθρογραφεί βέβαια στο youfly.com και στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Κάνει καθημερινά εκπομπή στις 15:00 με 16:00 στον Αθήνα 9.84 με τίτλο «Αθήνα, με ακούς;»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
61,862ΥποστηρικτέςΚάντε Like
12,418ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,543ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ