18.8 C
Athens
Πέμπτη, 19 Μαΐου, 2022

GNTM 4 – Συνέντευξη: Ο κύριος Μπράτης και ο Άγγελος

To GNTM 4 ξεκινάει αυτή την Κυριακή, στις 21.00, στο STAR και η Μελίνα Αδαμοπούλου συναντάει τον Άγγελο Μπράτη, τον πιο ζωηρό από τους τέσσερις γοητευτικούς κριτές της αγαπημένης εκπομπής, για μια αποκαλυπτική συνέντευξη και μία κουβέντα …επί παντός!

Φορέματα από μετάξι, κόκκινα, μωβ, μπλε, που μοιάζουν να θέλουν να φύγουν από τις κρεμάστρες τους, να πετάξουν και να κυλήσουν ελεύθερα πάνω σε γυμνά σώματα ερωτευμένων γυναικών. Είναι τα φορέματα που ονειρεύτηκε, έκοψε έραψε και δημιούργησε ο “couturier” που τ’ όνομα του θα μπορούσε να είναι «Χαρά της ζωής», αλλά τον λένε Άγγελο Μπράτη.

Ο Άγγελος Μπράτης κι η χαρά της ζωής

Εκπέμπει ευαισθησία, παιδικότητα, ευγένεια, πολιτισμό. Αγαπάει να κινείται «με ρυθμούς της φύσης κι όχι της πόλης». Κι ας βρίσκεται σε διαρκή κίνηση. Πάντα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να μπορεί να είναι συνεπής. «Δεν μπορώ να συνυπάρξω με τους χρόνους των άλλων», λέει. «Γι’ αυτό, πάντα αργώ. Και τις ιδέες για τα ρούχα που φτιάχνω, τις δουλεύω πολύ καιρό στο μυαλό μου».

Η δημοσιότητα του προκαλεί αμηχανία και άγχος. Είναι άνθρωπος «πολύ ιδιωτικός» και καθόλου δεν του αρέσει που οι άλλοι πιστεύουν πως τον ξέρουν και τον «θεωρούν κτήμα τους».

Ο Άγγελος Μπράτης στο GNTM 4 ποζάρει

Σταρ «από πάντα, από παιδάκι και ρώτα όποιον θες. Αν έμπαινα σ ‘ένα χώρο, όλοι εμένα ήθελαν να γνωρίσουν», λέει με μια μελαγχολική απόλαυση. Κι ας γελάει.

Τον συνάντησα στο υπέροχα λιτό (less is more) ατελιέ του στο Κολωνάκι. Με τρεις από τις «γυναίκες της ζωής του» (οι δύο έραβαν, η τρίτη ήταν στο γραφείο) να είναι εκεί, για να καθησυχάζουν, με τη δουλειά και την ήρεμη παρουσία τους, τα ανήσυχα και ατίθασα σχέδια και όνειρα του αεικίνητου couturier. Και με δεκάδες κόκκινα και μωβ φορέματα από μετάξι σε κρεμάστρες, γύρω μας, που με καλούσαν να τα αγγίξω, να τα νιώσω, να τα δοκιμάσω.

Το ατελιέ ήταν παλιά, το γραφείο του πρωτοπόρου αρχιτέκτονα , εκφραστή του Μπαουχάους στην Ελλάδα, Ιωάννη Δεσποτόπουλου. «Δεν άγγιξα, δεν άλλαξα τίποτα», λέει ο Μπράτης απαντώντας φωναχτά στον σιωπηλό θαυμασμό μου για το χώρο που δουλεύει και δημιουργεί. «Σεβάστηκα». Μια (πρώτη) “αρετή” του, σκέφτομαι…

Ο Άγγελος Μπράτης στο ατελιέ του

«Θέλω να είμαι ελεύθερος»

Παιδικό του όνειρο ήταν να μάθει να σχεδιάζει ρούχα, να κόβει υφάσματα, να χορεύει. «Και να είμαι ελεύθερος», συμπληρώνει. «Να αισθάνομαι ελευθερία σε ό,τι κι αν κάνω. Όταν πήγα στην καινούργια μου ψυχοθεραπεύτρια και με ρώτησε γιατί είμαι εκεί , απάντησα “γιατί θέλω να είμαι ελεύθερος”». «Δεν είσαι;» με ρώτησε «Όχι όσο θα ήθελα», απάντησα. «Κι αυτό είναι και το πρόβλημα μου και με την τηλεόραση. Δεν μπορώ να είμαι απόλυτα ελεύθερος»

Εικόνα από πολύχρωμο φόρεμα του Μπράτη

GNTM (Greece’s Next Top Model)

«Πήγα στο GNTM για την εμπειρία. Γιατί μου αρέσει να παίρνω ρίσκα, να δοκιμάζω, να πειραματίζομαι. Και να μαθαίνω. Μου ‘κανε καλό, με βοήθησε κι έμαθα τα πάντα για την τηλεόραση. Όλα αυτά την 1η χρονιά. Τη 2η, συνειδητοποίησα πως κάπως πρέπει να διαχειριστώ την αναγνωσιμότητα, την “έκθεση” στον κόσμο. Προβληματίστηκα. Την 3η, είπα μέσα μου “καν’ το σωστά, γίνε ρόλος. Κι έγινα! Έχασα 15 κιλά, άφησα μούσια, έβαλα γυαλιά, ακριβά κοστούμια και έτοιμος “ο Κύριος Μπράτης”. Ο Όσκαρ Ουάιλντ λέει “δώσε σε κάποιον μια μάσκα και θα σου πει την αλήθεια” Το έζησα (και το ζω) στην πράξη…»

-Ποιος είναι αυτός που κρίνει τα παιδιά, ο κύριος Μπράτης ή ο Άγγελος;

«O κύριος Μπράτης, φυσικά. Αυτός είναι στην εκπομπή. Αυτός εκτίθεται. Ο Άγγελος, είναι μόνο backstage. Χορεύει, γελάει, τραγουδάει. Ο κύριος Μπράτης είναι ο ρόλος που έπλασα για τον εαυτό μου, για να με προστατεύσω. Ο κύριος Μπράτης κρίνει, εγώ δεν θέλω να κριτικάρω στη ζωή μου. Είναι το πιο δύσκολο πράγμα για μένα. Ιδιαίτερα αν έχω απέναντι μου ένα παιδί με κάποιο συναισθηματικό πρόβλημα. Ή κάποιον που είναι ολοφάνερο πως δεν κάνει για μοντέλο. Αδύνατον! Γι’ αυτό υπάρχει ο κύριος Μπράτης. Κι ο κόσμος έχει πειστεί πως αυτός είμαι εγώ. Δεν είμαι, όμως…».

Με ξαφνιάζει. Ρόλος βασισμένος στον εαυτό του. Βρίσκω την επινόηση του λυτρωτική! Του ζητάω να μου “ορίσει” την ταυτότητα του. Την παλιά και την καινούργια. Την επαγγελματική και την προσωπική.

«Με τα χρόνια έχει γίνει καθαρά και μόνο essential», μου απαντάει. «Μόνο ο,τι είναι απολύτως απαραίτητο. Με σχήμα καθαρό και απλό. Έχει μόνο μια ραφή. Σαν τα φορέματα που φτιάχνω. Κι αυτό είναι αποτέλεσμα δουλειάς. Δουλειάς με τον εαυτό μου και δουλειάς πολλών ρούχων και πατρόν». Η δουλειά του κι ο εαυτός του δύο σε ένα… Με ξαφνιάζει, ξανά. Και συνεχίζει «Και, φυσικά, η ταυτότητα είναι μία. Πάντα μία ήταν. Αρκεί να δεις ένα ρούχο μου για να καταλάβεις ποιος είμαι. Αυτά τα φορέματα γύρω μας είμαι εγώ».

Ο σχεδιαστής μόδας στο ριάλιτι του STAR

«Έφυγε η Βίκυ, ήρθε η Ισμήνη»

-Πόσο διαφορετικό από τα προηγούμενα τρία είναι το τέταρτο GNTM που ξεκινάει την Κυριακή;

«Η διαφορά του από τα προηγούμενα είναι πως λείπει η Βίκυ Καγιά. Με την ιδιαίτερη ενέργεια της, τις φοβερές γνώσεις της, την τεράστια εμπειρία της. Λείπει και μου λείπει. Η Βίκυ είναι φίλη μου, αυτή με πήγε στο GNTM, εκείνη μου έμαθε πώς να είμαι και πώς να κινούμαι μπροστά στην κάμερα, πώς να φέρομαι και πώς να μιλάω τηλεοπτικά, αφού, πάντα, ήμουν άνθρωπος backstage. (Και backstage άνθρωπος παραμένω….).

Έφυγε η Βίκυ, ήρθε η Ισμήνη. Η ήρεμη δύναμη. Η Ισμήνη φέρνει έναν άλλο αέρα, έναν άλλο τρόπο σκέψης, μια άλλη ισορροπία. Είναι χαλαρή, έχει δει κι έχει κάνει πολλά πράγματα στη μόδα κι ας είναι ένα τόσο νέο κορίτσι. Έχω υπέροχη σχέση μαζί της, γνωριζόμαστε χρόνια και εκτιμώ τη μεγάλη εμπειρία της στο χώρο της Μόδας, αφού δουλεύει χρόνια στο εξωτερικό. Ήρθε κι έδεσε μια χαρά με τους τρεις μας, τη Ζεν, τον Σκουλό κι εμένα, αλλά και με τον Καράβα και όλη την υπόλοιπη ομάδα. Είναι υπέροχη.

»Άλλη διαφορά του καινούργιου GNTM είναι τα concepts, οι δοκιμασίες και το σκεπτικό τους. Έχουν έντονη επιρροή απ’ όλα αυτά που ζήσαμε και ζούμε με την πανδημία. Είναι αλλιώτικα δουλεμένα και πολύ περισσότερο συναισθηματικά τα φετινά concepts. Το συναίσθημα σχεδόν κυριαρχεί. Πολλές είναι και οι αναφορές σε κοινωνικά θέματα που απασχολούν τα παιδιά που διαγωνίζονται αλλά και τα παιδιά της γενιάς τους, ύστερα από το σοκ της πανδημίας.

»Κατά τ’ άλλα, υπάρχουν και φέτος ωραία και ενδιαφέροντα αγόρια και κορίτσια, υπάρχει diversity, υπάρχουν φαβορί, έχουμε πάντα ο καθένας από τους τέσσερις μας τη δική του άποψη, παραμένουμε φίλοι, και, φυσικά, παραμένουν οι… αναλογίες. Και μιλάω για τις αναλογίες που πρέπει, αντικειμενικά, να έχει ένα μοντέλο, για να μπορεί να είναι μοντέλο».

Ρούχο που κυλάει

Τα ρούχα του Άγγελου Μπράτη είναι απαλά, σε προκαλούν να τα αγγίξεις, έχουν ερωτισμό, ελευθερία, γλιστράνε σαν νερό. «Δεν μ’ ενδιαφέρει να τυλίξω σφιχτά μια γυναίκα με το ρούχο μου, ούτε να τη ζεστάνω. Γι’ αυτό τα ρούχα μου δεν έχουν εποχή. Είναι τα ίδια, χειμώνα -καλοκαίρι. Μ’ ενδιαφέρει να χαϊδεύω τις γυναίκες με τα ρούχα μου. Να τις ντύνω για τις ιδιαίτερες στιγμές τους. Δεν μ’ ενδιαφέρουν τα πρωινά τους στο γραφείο, τα βράδια τους μ’ ενδιαφέρουν. Θέλω να τους χαρίσω ένα φόρεμα για ένα ερωτικό βράδυ τους που θα τις κάνει να νιώσουν θεές. Και δεν κάνω ρούχα μόνο για ψιλόλιγνα κορίτσια. Φαίνονται ψιλόλιγνα γιατί εγώ τις κάνω να φαίνονται έτσι!»

Άγγελος

Ερωτεύεται συνέχεια! Γυναίκες, άντρες, πράγματα, μουσικές, στιγμές, γεύσεις, υφές, χρώματα. «Όποιον, όποια και ο,τι είναι πολύτιμα απλό και ιδιαίτερο». Συναισθηματικός κι όχι διδακτικός δημιουργός μόδας, πιστεύει στην απλότητα και τη λειτουργικότητα των ρούχων του και ομολογεί πως στη δουλειά του, σχεδόν πάντα, λειτουργεί χωρίς λογική. Ο ίδιος, φτιάχνοντας ένα ρούχο λειτουργεί ως “μέσο” το μέτρο είναι ο άνθρωπος, γυναίκα ή άνδρας, που θα βάλει το ρούχο και θα το συμπληρώσει με τη δική του διαφορετική προσωπικότητα τον ενδιαφέρει το σεξ και ο ερωτισμός, «εκεί που οι άνθρωποι είναι ζωντανοί». Και θέλει τα ρούχα του να ΜΟΙΑΖΟΥΝ απλά. Όχι να ΕΙΝΑΙ.

Κόκκινο φόρεμα του Άγγελου Μπράτη

Έχει σχέση αγάπης και κατανόησης με τους γονείς του και είναι περήφανος γι’ αυτούς. «Με πίστεψαν, ήταν πάντα δίπλα μου, υποστηρικτικοί και σίγουροι για μένα. Η μαμά του η κυρία Έλλη, ήταν η πρώτη του μοδίστρα και τώρα είναι μοντέλο του! Ο μπαμπάς του το πρώτο όχι του το είπε όταν ο Άγγελος του ανακοίνωσε την απόφαση του να κάνει τηλεόραση “Δεν είσαι φτιαγμένος γι αυτό, ελπίζω να κρατήσει λίγο”, μου είπε».

-Και τώρα, τι λέει;
-Του φαίνεται πολύ περίεργο και απορεί πώς το αντέχω
-Το αντέχεις;
-Όχι…
-Άρα, θα αφήσεις την τηλεόραση; To φετινό GNTM θα είναι το τελευταίο που σε βλέπουμε;
-Ναι, ίσως…αλλά ποτέ μη λες ποτέ.

Ο Άγγελος Μπράτης στο ατελιέ του με φόρεμα

Οι γυναίκες της ζωής του

«Πολλές, πάρα πολλές, όλες. Απ’ τη γιαγιά μου στη μαμά μου, την μέντορα μου τη Vionnet*, τις πελάτισσες μου, τις φίλες μου. Τις ερωτεύομαι παράφορα. Κι εκείνες, όμως.
Ξέρουν πως θέλω να τις κάνω πιο όμορφες, πιο γοητευτικές, πιο ελεύθερες, μ’ εμπιστεύονται και μ’ αγαπούν».

Brati’s Girls!

«Είναι πολλά, πάρα πολλά. Τα βλέπω και τα βλέπετε κάθε μέρα στο δρόμο, στο μετρό. Είναι γυναίκες ερωτικές, δυναμικές, με αυτοπεποίθηση, ελεύθερες, δεν έχουν κάτι να κρύψουν ή για κάτι να φοβηθούν. Φορούν τα ρούχα μου εκπέμπουν αισθησιασμό και φορώντας τα είναι σα να λένε στους macho άντρες:”Το ξέρω πως είμαι επιθυμητή, αλλά εγώ θα σου πω αν και πότε θέλω να μ’ αγγίξεις”».

Πιγκ Πογκ

– Σ’ενδιαφέρει τι εντύπωση κάνεις στους άλλους;
– Άλλοτε ναι κι άλλοτε όχι. Όταν είμαι καλά με τον εαυτό μου δεν δίνω καμιά σημασία σε τίποτα και σε κανένα, όταν είμαι περίεργα, ναι, μ’ενδιαφέρει. Θα’ταν ψέμα να πω πως δεν μ’ενδιαφέρει καθόλου

– Είσαι καλά με τον εαυτό σου, αυτό τον καιρό;
– Είμαι καλύτερα

– Ποια εικόνα έχεις για την ευτυχία;
– Για μένα η ευτυχία βρίσκεται στη φύση.

– Ποια τρία πράγματα σου είναι απαραίτητα για να σχεδιάσεις ένα ρούχο;
– Ένα ψαλίδι, ένας χάρακας κι ένα κομμάτι ύφασμα.

– Ποιο πρόσωπο εκτιμάς περισσότερο στη ζωή σου;
– Τον μπαμπά μου.

– Με ποιο πρόσωπο από το χώρο της μόδας ταυτίζεσαι;
– Με κανένα. Το είδωλο μου, όμως, είναι η Madeleine Vionnet*

– Ποιοι είναι οι ήρωες σου;
– Όλες οι γυναίκες που υπομένουν τόση πολλή κακία από τους άντρες και αντέχουν…

– Αγαπημένο σου ταξίδι;
– Αυτό που δεν έχω κάνει ακόμα.

-Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που σου έδωσαν;
– Θέλουμε να βλέπουμε στη δουλειά σου την Ελλάδα.

– Τι σ’ ενοχλεί στο χώρο της μόδας;
– Η ταχύτητα.

Φωτογραφία από φόρεμα του Άγγελου Μπράτη

– Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου σχεδιαστές μόδας;
– H Madeleine Vionnet, o Azzedine Alaia, o Helmut Lang.

– Τι σ’ αρέσει περισσότερο στον εαυτό σου;
– Η χαρά της ζωής.

– Kαι τι αντιπαθείς στον εαυτό σου;
– Όταν γίνομαι επιθετικός.

– Πότε και που ήσουν ευτυχισμένος, τελευταία;
– Χθες, ξαπλωμένος με το αγόρι μου.

– Ποιο είναι το πιο τρελό πράγμα που έχεις κάνει;
– Είναι τόσο τρελό που δεν το θυμάμαι.

– Περίγραψε μας τον εαυτό σου με πέντε λέξεις.
– Χαρούμενος, μελαγχολικός, δημιουργικός, φίλος, εραστής.

– Πόσες φορές χρειάστηκε να πεις ψέματα στον εαυτό σου για να νιώσεις καλύτερα;
– Ουου, κάθε μέρα μου λέω ψέματα. Αλλιώς δεν θα ‘βγαινα απ’ το σπίτι μου.

– Τι είναι αυτό που κάνει τη ζωή σου διασκεδαστική;
– Δημιουργώ σενάρια. Στα οποία πρωταγωνιστώ. Πώς αλλιώς, λιοντάρι είμαι!

*Γαλλίδα σχεδιάστρια Μόδας, που πίστευε στην καθαρότητα της ραπτικής.

Αυτά ήταν όσα μας αποκάλυψε ο Άγγελος Μπράτης στην συνέντευξη, λίγο πριν επιστρέψει το GNTM 4.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com

Μελίνα Αδαμοπούλου
Από μικρή έβλεπα ταινίες, διάβαζα βιβλία κι άκουγα μουσική. Όταν μεγάλωσα, τα' βαλα όλα μαζί σ' ένα κουτί και είπα να τα σπουδάσω. Έτσι, βρέθηκα στο Brighton , στην Αγγλία, να σπουδάζω λογοτεχνία, ψυχολογία, κιθάρα και... διαφήμιση. Κάποια στιγμή γύρισα πίσω στην πόλη που γεννήθηκα, την Αθήνα, και ξεκίνησα να δουλεύω ως ψυχολόγος στην αρχή, ως μεταφράστρια στη συνέχεια, ως δημοσιογράφος τελικά, αφού κατάλαβα, επιτέλους, πως αυτό ήταν που αγαπούσα πιο πολύ! Εφημερίδα ΑΥΓΗ η πρώτη δουλειά: μαγεία! Ραδιόφωνο, αγαπημένος 9.84, παράλληλα: καινούργιος κόσμος. Και, τέλος, περιοδικά: το alter ego μου! Το ΕΝΑ, το ΜΙΑ, το ELLE και το 1994 το... 3ο μου παιδί: η Madame Figaro, για 13 (υπέροχα) χρόνια. Κι ύστερα τηλεόραση, Διεύθυνση Επικοινωνίας στον ALPHA. Γενική Διεύθυνση της ΝΕΠ, μετά (2010), και το 2014 "μπήκα" με το δεξί στον κόσμο της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας, “γεννώντας” το allyou.gr. Κι επειδή τίποτα δεν σταματάει, ήρθε τώρα το Youfly.com. Κι εσείς. Και καλώς βρεθήκαμε!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
50,521ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,905ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,113ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ