15.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου, 2021

Γιώργος Παπαδάκης Συνέντευξη: «Ίσως είμαι αντιτηλεοπτικός»

Ο Γιώργος Παπαδάκης σε μια εκ βαθέων συνέντευξη στον Ιάσονα Τριανταφυλλίδη.

«Δεν έχει αλλάξει ο τρόπος που λέω καλημέρα στην Ελλάδα και στον Έλληνα, γιατί δε μπορώ να αλλάξω τον τρόπο που λέω καλημέρα. Σίγουρα στην Ελλάδα έχουν αλλάξει πολλά. Σήμερα, αν ξαφνικά πεις σε έναν άνθρωπο καλημέρα το πρωί και δε τον ξέρεις, μπορεί να νομίζει πως είσαι φτιαγμένος, πως είσαι παράξενος, ίσως να νομίζει πως είσαι και επικίνδυνος…

»Εγώ όμως δεν έχω αλλάξει. Όπως δε μπορώ ούτε «να κάνω φίλους μου» ανθρώπους, χωρίς να τους κοιτάξω στα μάτια, για να δω αν λένε την αλήθεια. Ή χωρίς να τους σφίξω το χέρι απλώς με ένα «αίτημα φιλίας», όπως κάνουν στο facebook. Έτσι, δεν έχει αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο λέω καλημέρα στους ανθρώπους, είτε στο δρόμο.

παρουσιαστής της ελληνικής τηλεόρασης

»Δε μπορώ να «στηθώ» όπως συνήθως θέλει η τηλεόραση να είσαι στημένος, γιατί δε νομίζω ότι θα αντέξω ούτε μια βδομάδα. Δεν ξέρω πως θα ακουστεί, εγώ θέλω να είμαι ο εαυτός μου. Μπορεί να το λένε αυτό συχνά διάφοροι, αλλά για μένα είναι αρχή. Ξέρεις, η τηλεόραση μεγεθύνει τα πράγματα και ουρλιάζει την πραγματικότητα. Δε μπορείς να κρυφτείς.

»Τι να σου πω; Ίσως είμαι αντιτηλεοπτικός. Δε μπορώ να προσαρμοστώ στα τηλεοπτικά δεδομένα…»

Γιώργος Παπαδάκης Συνέντευξη στο Youfly.com και στον Ιάσονα Τριανταφυλλίδη

Το να λέει ο Γιώργος Παπαδάκης, που σε λίγους μήνες κλείνει 30 χρόνια, κάνοντας την ίδια ώρα, την ίδια εκπομπή, στο ίδιο κανάλι, για την ίδια διάρκεια και εξακολουθεί να είναι πρώτος σε θεαματικότητα, πως είναι αντιτηλεοπτικός είναι κάτι.

Και δεδομένου ότι δε συνηθίζεται να το λένε πολλοί άνθρωποι της τηλεόρασης, που δεν είναι στην τηλεόραση ούτε το 1/10 του χρόνου που έχει ο Παπαδάκης, σε κάνει να εντυπωσιάζεσαι.

Δεν εντυπωσιάζεσαι βέβαια και πάρα πολύ άμα ξέρεις το Γιώργο Παπαδάκη. Τον ξέρω πολλά χρόνια και γι’ αυτό τον εκτιμώ, άλλωστε. Γιατί, πριν απ’ όλα, τον ενδιαφέρει η δουλειά του. Γιατί, βλέπει την τηλεόραση σα δουλειά του και όχι σαν τρόπο να σε αναγνωρίζει ο περιπτεράς στη γωνία του σπιτιού σου. Ο Γιώργος Παπαδάκης ξέρει να ξεχωρίζει, καταρχήν και πάνω από όλα, διότι δεν προσπαθεί για αυτό.

Γιώργος Παπαδάκης συνέντευξη στο Youfly.com

Υπάρχει κάποιο μυστικό επιτυχίας για μια επιτυχία 30 χρόνων συνέχεια;

Γιώργος Παπαδάκης: Νομίζω, το πιο σημαντικό είναι να μη νομίζεις πως είσαι σημαντικός. Να μη νομίζεις πως τα ξέρεις όλα, πως ξεχωρίζεις και είσαι πιο πάνω από τους υπόλοιπους, πως σου συγχωρούνται όλα, πως μπορείς να κρίνεις τους άλλους… Να μη νομίζεις πως, επειδή βγαίνεις στην τηλεόραση, είσαι κάτι πολύ σημαντικό…

Πρέπει να πατάς στα πόδια σου, να διαβάζεις και να ενημερώνεσαι συνέχεια. Πάνω από όλα, να μη ξεχνάς, η τηλεόραση είναι εργασία, είναι δουλειά και όχι ένα μέσο για προσωπική ανάδειξη. Να παραμένεις ο ίδιος πριν και μετά την εκπομπή. Αλλιώς, μετά, μπορεί και να χρειαστείς ψυχολόγο, γιατί όχι και ψυχίατρο, όπως πολλοί…

Όταν έχει νέα παιδιά στην αρένα της τηλεόρασης και τα γεμίζεις προσδοκίες χωρίς λόγο, όχι βέβαια όλα γιατί υπάρχουν και παιδιά με ταλέντο, αλλά είναι αρκετά τα παιδιά που έχουν διαλεχθεί με βάση την εμφάνισή τους ή μέσα από ριάλιτι και αυτό επ’ ουδενί δεν μπορεί να αποτελεί κριτήριο.

Όπως επίσης είναι πραγματικά τραγικό, να παίρνεις όλα αυτά τα παιδιά να τα πετάς στην αρένα και με την πρώτη αποτυχία να τα αδειάζεις.

Βέβαια, η επιτυχία δεν οφείλεται μόνο στην τηλεθέαση. Υπάρχουν εξαιρετικές εκπομπές που δεν έχουν υψηλή τηλεθέαση. Και για μια εκπομπή, ξέρετε, και την επιτυχία ή όχι, δεν είναι υπεύθυνος μόνο ο διευθυντής του καναλιού, αλλά και οι τηλεθεατές.

Γιώργος Παπαδάκης συνέντευξη στο Youfly.com

Γιώργος Παπαδάκης Συνέντευξη: “Η τηλεόραση είναι μαραθώνιος”

Πώς φανταζόταν ο Γιώργος Παπαδάκης τον εαυτό του και την εκπομπή του 10 χρόνια μετά το ξεκίνημα του «Καλημέρα Ελλάδα», ή και 20 ή και, γιατί όχι, 30 χρόνια μετά;

Γιώργος Παπαδάκης: Να σου πω την αλήθεια, δεν ξέρω την απάντηση. Γιατί, όταν ξεκίνησα, δεν υπήρχαν τέτοιες εκπομπές σε τέτοιες ώρες. Πρώτη φορά γινόταν, ήταν το καινούριο και ανακαλύπταμε ψάχνοντας.

Πρέπει βέβαια κάποια στιγμή όλοι να καταλάβουν πως η τηλεόραση είναι μαραθώνιος. Δεν είναι 100 ή 200 μέτρα με ή χωρίς εμπόδια. Εγώ το ήξερα ότι είναι μαραθώνιος από την αρχή γι’ αυτό και έτσι «έτρεξα». Αυτό ήταν ο οδηγός στη ζωή μου. Δεν ήξερα πως θα πάει γιατί ήταν κάτι καινούριο, αλλά το δούλεψα πολύ, δεν το άφησα στην τύχη του. Βέβαια, δεν περίμενα την επιτυχία που ήρθε, αλλά όταν ήρθε δε με επηρέασε κιόλας.

Ακόμα και τώρα νομίζω πως έχω ξεκινήσει μόλις χθες. Δε μπορώ να συνειδητοποιήσω το πέρασμα του χρόνου. Νομίζω πως είμαι ακόμα στις πρώτες πρώτες εκπομπές…

Βρε Ιάσων ξέρεις καλά πως η δουλειά μας είναι όπως ο έρωτας. Δε νιώθεις το χρόνο που περνά. Αν υπάρχει πάντα ο έρωτας, ο πόθος και το πάθος, τότε και η ανανέωση έρχεται από μόνη της με τον τηλεθεατή, όπως έρχεται και με τον έρωτά σου.

παρουσιαστής πρωινής ζώνης

Πόσο έχει αλλάξει η τηλεόραση από το ‘91 που ξεκίνησες το «Καλημέρα Ελλάδα», μέχρι σήμερα;

Γιώργος Παπαδάκης: Άλλαξε πολύ. Και λόγω τεχνολογίας βέβαια, αλλά και λόγω ανταγωνισμού και μιμιτισμού… Πιστεύω στους φρέσκους ανθρώπους και στις φρέσκες ιδέες…

Με ενοχλεί πολύ ο ηλικιακός ρατσισμός που κυκλοφορεί και οι άνθρωποι που υπολογίζονται με βάση την ηλικία τους και όχι με την αξία τους. Κοίταξε, το 1990 υπήρχε ενθουσιασμός, τα πράγματα ήταν πιο αγνά και πιο αυθόρμητα και αυτά τα στοιχεία τα νοσταλγώ. Τώρα όλοι είναι πιο στημένοι.

Είναι τρελό αλλά τώρα πια πιο πολύ έχουν αγωνία οι άνθρωποι της τηλεόρασης για την εμφάνισή τους, παρά για τη δουλειά τους. Δεν κοιτάνε να ενημερωθούν, να κάνουν καλά τη δουλειά τους, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι τα like.

Πάντως, εγώ δέχομαι ότι οι άνθρωποι σήμερα επικοινωνούν μεταξύ τους με καινούριους τρόπους, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.λπ. Προτιμώ, όμως, για τον εαυτό μου, όπως είπα και πιο πριν, τους κλασσικούς τρόπους γνωριμίας και φιλίας. Δε μ’ αρέσει καθόλου πχ που σήμερα οι πολιτικοί ασχολούνται πιο πολύ με το twitter, παρά την πολιτική.

Γιώργος Παπαδάκης συνέντευξη στο Youfly.com

Ο Γιώργος Παπαδάκης ξεκίνησε το ραδιόφωνο  το 1978 στην Κρατική Ραδιοφωνία, που δε υπήρχε και άλλη τότε, με την εκπομπή «Κάθε μέρα παντού».

Το 1982 βγήκε στην τηλεόραση και το 1986 συμμετείχε στην πολλή πετυχημένη εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης «Τρεις στον αέρα» με τη Σεμίνα Διγενή, το Νάσο Αθανασίου, το Γιάννη Δημαρά, για τους οποίους όπως λέει «τους ευγνωμονώ γιατί μου έμαθα τόσα πολλά σε σχέση με το τι είναι τηλεόραση και πώς λειτουργεί μπροστά. Kυρίως, όμως, πίσω από τις κάμερες…»

Πώς σου φαίνεται η Ελλάδα του σήμερα;

Γιώργος Παπαδάκης: Κοίταξε, ζούμε την εποχή της πανδημίας. Κάποια στιγμή θα τελειώσει. Αυτό που πραγματικά με ανησυχεί είναι όταν τελειώσει τι θα μείνει στις ψυχές των ανθρώπων.

Ίσως χρειαστεί να αναθεωρήσουν πολλά πράγματα τότε. Ίσως να καταλάβουν πως κανείς δεν είναι παντοδύναμος και όλη αυτή η αίσθηση της παντοδυναμίας και του «πολύξερου» θα πρέπει να αναθεωρηθεί. Γι’ αυτό, ίσως καλύτερα να πρέπει να αρχίσουμε από τώρα και να μη περιμένουμε…

Εύχομαι πάντως σε όλους μέσα από την καρδιά μου να μη συμβεί τίποτα κακό σε κανέναν. Ούτε σε έναν άνθρωπο και, βέβαια, ούτε στους γύρω του ανθρώπους.

Ο Γιώργος Παπαδάκης σε μια συνέντευξη του Ιάσονα Τριανταφυλλίδη.

Διαβάστε περισσότερα για την κριτική του Ιάσονα Τριανταφυλλίδη για τον Γιώργο Παπαδάκη.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com.

Ιάσονας Τριανταφυλλίδης
Ο Ιάσων Τριανταφυλλίδης, είναι δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου και θεάτρου. Έχει γράψει μέχρι τώρα 20 βιβλία με θέμα την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, της νύχτας, του τραγουδιού και του μιούζικαλ και βιογραφικά βιβλία ανθρώπων του ελληνικού σινεμά. Αρθρογραφεί από το 1985 σε εφημερίδες, περιοδικά, έχει κάνει εκπομπές στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, προσφάτως και στο διαδίκτυο. Έχει επιμεληθεί επανεκδόσεις παλαιού υλικού σε CD, για ανθρώπους όπως η Αλίκη Βιουγιουκλάκη, η Τζένη Βάνου, η Σοφία Βέμπο, η Μαρινέλλα, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Γιάννης Σπάρτακος, το σύνολο του κινηματογραφικού έργου του Νίκου Μαμαγκάκη, ειδικό αφιέρωμα για την ιστορία του τραγουδιού στο ελληνικό σινεμά κ.α. Στην τηλεόραση έχει κάνει το πρώτο πρωινό του MEGA το Κοκτέιλ, εκπομπές με συνεντεύξεις, αφιερώματα, μονογραφίες, ήταν στην κριτική επιτροπή του «Να η ευκαιρία», σχολιαστής στις ειδήσεις του STAR και μία πολιτική εκπομπή με την Όλγα Τρέμη στο MEGA. Αυτό τον καιρό αρθρογραφεί βέβαια στο youfly.com και στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και επιμελείται το πρόγραμμα του 24ωρου καναλιού 3 της Cosmote TV με τις ελληνικές ταινίες. Κάνει καθημερινά εκπομπή στις 16:00 με 17:00 στον Αθήνα 9.84 με τίτλο «Αθήνα, με ακούς;»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
42,748ΥποστηρικτέςΚάντε Like
8,392ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,919ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ