30.8 C
Athens
Δευτέρα, 15 Αυγούστου, 2022

Γιώργος Καράβας GNTM: «Τον όρο Top Model δεν στον χαρίζει κανείς»

Ο Γιώργος Καράβας, το διάσημο μοντέλο και coach του GNTM 3 μιλάει στο Youfly.com και τον Ιάσονα Τριανταφυλλίδη, για το ριάλιτι μόδας, το modeling και πολλά άλλα.

Yorgos Karavas Hermes

Το χω πει και το έχω ξαναπεί, το έχω γράψει και το έχω ξαναγράψει. Σε μια εκπομπή η οποία περιλαμβάνει διαγωνιζόμενους και κριτική επιτροπή, αν τα μέλη της κριτικής επιτροπής με το που λες το όνομά τους τούς ξέρει ο κόσμος ή τουλάχιστον ένα μέρος του κόσμου γιατί έχουν μια πετυχημένη καριέρα σε αυτό το χώρο, τότε καταρχάς η εκπομπή έχει εχέγγυα επιτυχίας.

Πάντα βέβαια υπάρχουν και εξαιρέσεις. Για παράδειγμα, ο Ηλίας Μαμαλάκης που μπορεί να μην έχει στην ουσία καμία επαγγελματική σχέση με τη μαγειρική παρά μόνο την αγάπη του για αυτήν, εν τούτοις σε ανάλογες εκπομπές δεν τον ξεπέρασε ποτέ κανείς. Αλλά αυτές είναι οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Η Βίκυ Καγιά, το έγραψα και τις προάλλες, δίνει κύρος με την παρουσία της στην εκπομπή και επιπλέον αυτή η παρουσία με την προσωπικότητα και το λόγο της ανεβάζει την εκπομπή πιο ψηλά από τα συνηθισμένα δείγματα του είδους.

Γιώργος Καράβας: Ο coach του GNTM 3

Όμως, υπάρχει και δεύτερο πρόσωπο στο GNTM με τέτοιου είδους κύρος, δηλαδή επιτυχημένου μοντέλου με διεθνή καριέρα και αυτός είναι ο Γιώργος Καράβας που η καριέρα του και οι συνεργασίες του έχουνε φτάσει μέχρι τον από κάθε άποψη μυθικό οίκο Hermès.

Βέβαια, ο κύριος Γιώργος Καράβας δεν ειναι στην κριτική επιτροπή του GNTM, είναι από την πλευρά και με το μέρος των διαγωνιζομένων. Τους διδάσκει, τους ενθαρρύνει. Τους παροτρύνει για το πώς θα αντιμετωμετωπίσουν την πασαρέλα, την κριτική επιτροπή, το τηλεοπτικό κοινό και πάνω από όλα τους προβολείς πάνω τους. Και βέβαια επείδη είναι ακριβώς αυτός που είναι, είχε και έχει αυτή την καριέρα σε αυτό το χώρο, θα ήταν ανόητοι να μην τον ακούσουν..

Είναι ο… «καλός του έργου». Προκαλεί τη συμπάθεια και βέβαια είναι όμορφος και γοητευτικός. Λογικό είναι να συζητιέται και να αρέσει. Όχι μόνο λόγω της γοητείας και της ομορφιάς του, αλλά και γιατί δείχνει ότι ξέρει τι λέει και ξέρει να το κάνει σωστά αυτό. Ε, λογικό ήταν να του ζητήσω να τα πούμε για λίγο. Επειδή, όμως, από τη μία πνίγεται, αλλά από την άλλη είναι και αυθεντικός επαγγελματίας, όπως όλοι όσοι έχουν δουλέψει έξω, βρήκε λίγο χρόνο γι’ αυτό…

Το GNTM και η μετέπειτα καριέρα στο modeling

Πόσες ελπίδες κατά τη γνώμη σας πραγματικά έχει ένα αγόρι ή ένα κορίτσι για μια καριέρα στο modeling ξεκινώντας από μία τηλεοπτική εκπομπή;

Ένα αγόρι ή κορίτσι μοντέλο που ξεκινάει την επαγγελματική του πορεία στο χώρο του μόντελινγκ, έχοντας σαν αφετηρία ένα σόου σαν το GNTM ( high aesthetic plus τηλεθέαση ), έχει μόνο να κερδίσει αν το διαχειριστεί σωστά. Να επισημάνω ότι τα παιδιά στο GNTM εκπαιδεύονται κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες (π.χ πίεσης χρόνου κτλ ) με αποτέλεσμα όταν βγουν στην αγορά τα πράγματα να είναι σχετικά ευκολότερα.

Αναλύοντας λίγο το σκεπτικό αυτό, θέλω να επισημάνω ότι η εγχώρια αγορά (φωτογράφοι, στυλίστες, εταιρείες παραγωγής, πελάτες) γνωρίζουν ήδη ποιον έχουν απέναντι τους και αν τους κάνει πραγματικά η όχι. Αυτό, στη δίκη μου αφετηρία δεν υπήρχε και ο χρόνος που ήθελε η αγορά για να μάθει ένα μοντέλο ήταν πολύ περισσότερος, με όλα τα συνεπακόλουθα.. Γιατί ως γνωστόν ο χρόνος είναι χρήμα!

Πόσες ελπίδες έχει για μια καριέρα top model στο εξωτερικό από μια τέτοια εκπομπή;

Η έννοια μοντέλο και ποσό μάλλον εκείνη του Top Model έχει να κάνει ξεκάθαρα με τις συνεργασίες που θα κάνει ο καθένας. Τον πρώτο όρο μπορείς να τον χρησιμοποιείς ελεύθερα από τη στιγμή που θα ΔΟΥΛΕΨΕΙΣ σαν μοντέλο σε σοβαρές παραγωγές και όχι απλά επειδή κάποιος είναι όμορφος/όμορφη ή κοινωνικά “αποδεκτός” λόγω αυτής της αντικειμενικής ομορφιάς του.

Τον όρο Top Model δεν στον χαρίζει κανείς. Οι διεθνείς συνεργασίες με αναγνωρισμένους πελάτες σε κάνουν τοπ, κάτι το οποίο κανείς δε μπορεί να εγγυηθεί σε κάποιον. Σίγουρα το γκελ σου σε αγορές του εξωτερικού μπορούν τουλάχιστον να υποδείξουν αν κάποιος έχει τα φόντα ή όχι για τοπ καριέρα. Εν κατακλείδι, ελπίδες υπάρχουν πολλές αλλά θα χρειαστούν και διάφορες συγκυρίες – ατομικές θυσίες για να μπορέσει κάποιος να γίνει Top Model.

Η καριέρα στο εξωτερικό και τα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν

https://www.instagram.com/p/CEh0JUrgq1V/?utm_source=ig_web_copy_link

Τι είναι αυτό που κάνει κάποιον τόσο ξεχωριστό για μια καριέρα μοντέλου στο εξωτερικό; Ποια είναι τα βασικά στοιχεία που πρέπει να έχει ή να κάνει κάποιος ώστε να πείσει τους ανθρώπους εκτός Ελλάδας να ασχοληθούν μαζί του;

Σε διάφορες συζητήσεις με ατζέντηδες από μεγάλα πρακτορεία του εξωτερικού σχετικά με αυτό που ψάχνουν, ως προς τα μοντέλα, η πιο συνηθισμένη απάντηση είναι ανθρώπους διαφορετικούς που να αποπνέουν ένα “star quality”. Πολλές φορές οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν κάτι τέτοιο δεν το γνωρίζουν, είναι ταπεινοί! Αυτά τα λόγια, είναι αυτολεξεί λόγια ατζέντη πολύ μεγάλου πρακτορείου μοντέλων στο εξωτερικό που εκπροσωπεί πολύ γνωστά Top Models.

Σίγουρα ο συνδυασμός ομορφιάς με εκείνο της διαφορετικότητας ( *όπου διαφορετικότητα, όχι απαραίτητα κάτι συνηθισμένα όμορφο) είναι αυτό που μπορεί να απογειώσει κάποιον! Επίσης προσωπικά μιλώντας ο δρόμος προς την κορυφή δεν είναι ποτέ στρωμένος με ροδοπέταλα. Θα πρέπει κάποιος να είναι έτοιμος να αφιερώσει χρόνο μακριά από συγγενείς, φίλους και γνώριμες παρέες προκειμένου να αφιερωθεί στο στόχο του. Στο επάγγελμα αυτό, το κλισέ “με μια βαλίτσα στο χέρι” είναι μεγάλη αλήθεια!

Γιώργος Καράβας: Η αντικειμενικότητα στο GNTM

Γιώργος Καράβας backstage

Είναι εύκολο για σας όταν ασχολείστε με όλα αυτά τα παιδιά, να είστε αντικειμενικός και να μην παρασύρεστε από τις προτιμήσεις σας και τις συμπάθειες για κάποιον περισσότερο ή λιγότερο;

Είμαι ένας άνθρωπος που διακατέχομαι σε μέγιστο βαθμό από το αίσθημα δικαίου σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μου! Είναι από τα κυρία χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μου και το βγάζω έντονα σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο! Άρα στο κομμάτι της κρίσης, αν και άνθρωπος που μπορεί να έχω αδυναμίες ή προτιμήσεις, σαν όλους τους υπολοίπους άλλωστε, η αντικειμενικότητα είναι εκείνο το χαρακτηριστικό που σίγουρα θα υπερτερήσει έναντι των οποίων συμπαθειών.

Πώς κρίνετε το υλικό των ανθρώπων που έχετε μπροστά σας σε αυτή την εκπομπή; Αντικειμενικά πόσες ελπίδες έχει κάποιος από αυτούς για μια ενδεχόμενη καριέρα εκτός Ελλάδος ή και μόνο εντός;

Οι επιλογές του φετινού GNTM έχουν “πιάσει” όλη τη βεντάλια επιλογών που συναντάμε συχνά στη βιομηχανία της παγκόσμιας μόδας, όροι όπως high fashion models, diversity models, commercial models κ.α. Φέτος μπορώ να πω με απόλυτη βεβαιότητα ότι όλοι αυτοί οι όροι υπάρχουν στην “αρένα” του Greece’s Next Top Model.

Φέτος και για πρώτη φορά στα ελληνικά τηλεοπτικά δρώμενα, υπάρχει συνεργασία με ένα εκ των κορυφαίων παγκοσμίως, πρακτορείο μοντέλων, που δίνει συμβόλαια στο νικητή. Οι γνώστες του χώρου γνωρίζουν τη δυναμική και το prestige του εν λόγω γραφείου καθώς και τη μακροχρόνια επιτυχημένη πορεία του στην ανάδειξη – εκπροσώπηση διεθνώς αναγνωρισμένων μοντέλων. Άρα από αυτό και μόνο οι Βάσεις για μια επιτυχημένη πορεία υπάρχουν! Επίσης στο παρελθόν ειδαμε πολλά εκ των κοριτσιών που βγήκαν από το παιχνίδι να κάνουν πράγματα και να δουλεύουν πολύ με πελάτες στα social media, πράγμα το οποίο έχει μπει για τα καλά στο χώρο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό!

Γιώργος Καράβας: «Το κομμάτι της μόδας για μένα δεν έχει τελειώσει»

Πώς είναι για έναν άνθρωπο που τόσα χρόνια δούλευε με τους προβολείς πάνω του σαν και εσάς, να δουλεύει τώρα πίσω από τις κάμερες; Και γενικά σε ένα επάγγελμα με σαφή ημερομηνία λήξης, αλλά και με τα φώτα όλα πάνω σου, όσο διαρκεί, το μετά είναι πιο ανακουφιστικό ή πιο σκληρό;

Δε θεωρώ ότι βρίσκομαι πίσω από τις κάμερες. Για την ακρίβεια είμαι πεπεισμένος ότι όρος πλάι είναι σωστότερος. “Πλάι πού;” θα ρωτούσε εύλογα ένας αναγνώστης. Πλάι στα παιδιά, που έχουν ανάγκη να πάρουν εικόνες από εμπειρίες ενός μοντέλου με καριέρα 17 ετών στο χώρο. Πολύς κόσμος, μοντέλα η όχι, όσο σίγουροι και αν είναι για τον εαυτό τους, όταν βρεθούν απέναντι από μια “κριτική επιτροπή” (όπου κριτές μπορεί σήμερα να είναι οι κριτές του παιχνιδιού, αλλά αύριο μεθαύριο ένας οποιοσδήποτε πελάτης) κρέμονται κυριολεκτικά από τα χείλη τους.

Είναι πολύ “άβολο” και συγχρόνως πολύ δύσκολο να διαχειριστεί κάποιος την απόρριψη, ποσό μάλλον όταν αυτή είναι συχνή, όπως σ’ ένα χώρο σαν το δικό μας. Οπότε η Ψυχολογία των παιδιών αυτών για μένα είναι το άλφα και το ωμέγα και πάνω εκεί επιλεγω να δουλέψω, σε συνδυασμό πάντα με διορθώσεις σε τεχνικά θέματα όσον αναφορά το coaching στο κομμάτι posing – ανάλογα με το κάθε κονσεπτ. Καλώς ή κακώς μόνο κάποιος που έχει κάνει μόδα και έχει βρεθεί σε αντίστοιχη θέση πάμπολλες φορές, μπορεί να “μπει στα παπούτσια αυτών των παιδιών” και να καταλάβει στο 100% τι νιώθουν!

Προσωπικά μιλώντας το κομμάτι της μόδας για μένα δεν έχει τελειώσει.

Συνεχίζω να είμαι φουλ ενεργός στο χώρο καθώς η ηλικία, ποσό μάλλον σε ένα άνδρα, δεν είναι δεσμευτικός παράγοντας. Αντιθέτως θα έλεγα ότι τις καλύτερες μου συνεργασίες τις πραγματοποιώ όσο μεγαλώνω και ωριμάζω. Άλλωστε, όπως φαίνεται, η ζωή είναι ένα μεγάλο ταξίδι, γεμάτο νέες, συνέχεις προκλήσεις και εκπλήξεις που ουδείς μπορεί να φανταστεί!

https://www.instagram.com/p/CEW_BTfApdJ/?utm_source=ig_web_copy_link

Το GNTM 3 έχει μπεί για τα καλά στη καθημερινότητα μας, έχει κερδίσει την αγάπη του τηλεοπτικού κοινού, και σας παρουσιάζουμε τα, μέχρι στιγμής, φαβορί σε γυναίκες και άνδρες.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com.

Ο Ιάσωνας Τριανταφυλλίδης
Ιάσονας Τριανταφυλλίδης
Ο Ιάσων Τριανταφυλλίδης, είναι δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου και θεάτρου. Έχει γράψει μέχρι τώρα 20 βιβλία με θέμα την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, της νύχτας, του τραγουδιού και του μιούζικαλ και βιογραφικά βιβλία ανθρώπων του ελληνικού σινεμά. Αρθρογραφεί από το 1985 σε εφημερίδες, περιοδικά, έχει κάνει εκπομπές στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, προσφάτως και στο διαδίκτυο. Έχει επιμεληθεί επανεκδόσεις παλαιού υλικού σε CD, για ανθρώπους όπως η Αλίκη Βιουγιουκλάκη, η Τζένη Βάνου, η Σοφία Βέμπο, η Μαρινέλλα, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Γιάννης Σπάρτακος, το σύνολο του κινηματογραφικού έργου του Νίκου Μαμαγκάκη, ειδικό αφιέρωμα για την ιστορία του τραγουδιού στο ελληνικό σινεμά κ.α. Στην τηλεόραση έχει κάνει το πρώτο πρωινό του MEGA το Κοκτέιλ, εκπομπές με συνεντεύξεις, αφιερώματα, μονογραφίες, ήταν στην κριτική επιτροπή του «Να η ευκαιρία», σχολιαστής στις ειδήσεις του STAR και μία πολιτική εκπομπή με την Όλγα Τρέμη στο MEGA. Αυτό τον καιρό αρθρογραφεί βέβαια στο youfly.com και στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Κάνει καθημερινά εκπομπή στις 15:00 με 16:00 στον Αθήνα 9.84 με τίτλο «Αθήνα, με ακούς;»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
54,482ΥποστηρικτέςΚάντε Like
10,400ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,724ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ