16.5 C
Athens
Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

Γιάννης Μπέζος: «Στα δύσκολα ο κόσμος θέλει να τον εμψυχώσουμε»

Ο Γιάννης Μπέζος μιλάει στη συνέντευξη του Ιάσονα Τριανταφυλλίδη και το YouFly.com για τη συμμετοχή του στη σειρά Παρουσιάστε, τα μελλοντικά του σχέδια για το θέατρο καθώς και για όσα συμβαίνουν στην επικαιρότητα.

Χαίρομαι τόσο πολύ κάθε φορά που μιλάω με το Γιάννη Μπέζο γιατί πέρα από ένας εξαιρετικός ηθοποιός είναι ένας ολοκληρωμένος καλλιτέχνης και συγχρόνως ένας υπεύθυνος πολίτης. Ξέρει και αγαπά την τέχνη του, φροντίζει να την εξασκεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να την εξελίσσει και αυτήν και τον εαυτό του μέσα από αυτήν.

Δεν ξεχνά πως είναι και η ψυχαγωγία ένας σημαντικός τομέας και ξέρει πως το γέλιο ας πούμε στην κωμωδία μπορεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο και ενδεχομένως να προωθήσει καινούριες ιδέες. Το πιο σημαντικό από όλα είναι, βέβαια, ότι ο Γιάννης Μπέζος είναι ένας νέος άνθρωπος, γιατί για να είναι κανείς νέος πρέπει το μυαλό του συνεχώς να ανανεώνεται για να μη γερνάει.

Γιάννης Μπέζος Συνέντευξη

Γιάννης Μπέζος: Το θέατρο και η σειρά Παρουσιάστε, στον ANT1

Θα κάνεις θέατρο φέτος;

Γιάννης Μπέζος: Τώρα αμέσως όχι, το Φεβρουάριο θα κάνω κάτι πάρα πολύ καλό στο θέατρο «Εμπορικόν» μαζί με τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη ένα εξαιρετικό έργο του Εμμάνουελ Σμιτ τις «Αινιγματικές παραλλαγές» που θα σκηνοθετήσουν ο Πυγμαλίων με τον Σωτήρη Τσαφούλια.

Προς το παρόν τα 4 Παρασκευοσάββατα του Νοεμβρίου, μαζί με τον πιανίστα Θοδωρή Οικονόμου και δύο νέες ηθοποιούς την Κωνσταντίνα Ντανιάμη και την Ντένια Στασινοπούλου, θα παρουσιάσουμε στο βιβλιοπωλείο του Ιανού μια σειρά από αφιερώματα στους Έλληνες Ποιητές και όχι μόνο αυτούς που τους ξέρουν όλοι αλλά και σε άλλους λιγότερο γνωστούς, αλλά πολύ σημαντικούς σαν τον Ουράνη και Μάτση Χατζηλαζάρου. Όχι απαραίτητα μελοποιημένα ποιήματα, αλλά και μη μελοποιημένα. Πιάνο φωνή όταν υπάρχει μελοποίηση ή απλώς απαγγελία αλλά με θεατρικό τρόπο.

Προς το παρόν αυτό που κάνεις είναι στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, το «Παρουσιάστε», που μου έχει κάνει εκτός των άλλων, φοβερή εντύπωση η εξαιρετική παραγωγή του και η προσοχή σε μικρές λεπτομέρειες πιστότητας στα σκηνικά και τα κοστούμια.

Γιάννης Μπέζος: Κοίταξε να δεις, για μένα είναι πολύ σημαντικό το εικαστικό μέρος μιας σειράς και είναι πολύ επίσης σημαντικό να συμμετέχουν στη διαμόρφωση μια σειράς σαν αυτήν, άνθρωποι που αγαπούν και ξέρουν τη δουλειά τους.

Η σκηνογράφος ας πούμε, Ιφιγένεια Τζιμούλη, μια καινούρια στο χώρο, αλλά είδες με τη προσοχή και γνώση εργάζεται όπως και ο Κλέων Φυσέκης που κάνει τα κοστούμια και που δεν είναι καινούριος αλλά βάζει την υπογραφή του.

Η σειρά ήταν μια πρόταση του ΑΝΤ1 που ήθελε να κάνει μια κωμική σειρά με θέμα το στρατό και μου το πρότεινε. Υπήρχε μια ιστορία του Μάκη Πιτταρά. Ο στρατός από την κωμική πλευρά βέβαια δεν είναι κάτι εύκολο. Ο Νίκος Περράκης, ας πούμε, όταν έκανε το «Λούφα και παραλλαγή» γιατί το είχε ζήσει όταν υπηρετούσε.

Γιάννης Μπέζος Συνέντευξη

Γιάννης Μπέζος Συνέντευξη: “Για να σατιρίσεις κάτι, πρέπει πρώτα να το αγαπάς”

»Όταν αποφασίσεις να σατιρίσεις κάτι πρέπει να το ξέρεις πολύ καλά και να το αγαπάς πραγματικά. Να το ξέρεις σε βάθος και αν μπορέσεις και κάνεις ακόμα και αυτούς που – ας πούμε – σατιρίζονται να γελάσουν, τότε πραγματικά έχεις πετύχει.

Εγώ, ας πούμε, τον αγαπάω το στρατό ακόμα και κάποιες λεπτομέρειες όπως η συνήθεια, ή η «βρώμα» του, με την καλύτερη σημασία τη λέω αυτή τη λέξη μην παρεξηγηθεί, εννοώντας την καθημερινότητά του, τις δυσκολίες του αλλά και τη γλώσσα του. Είπαμε, αν δεν αγαπάς κάτι δεν έχεις δικαίωμα να το σατιρίσεις.

Αλλά βέβαια, επειδή η τηλεόραση είναι μια δουλειά συνόλου πρέπει όλοι να αγαπούν και να ξέρουν το ίδιο πράγμα, πρέπει να είναι όλοι στο ίδιο μήκος κύματος και να λειτουργούν σε ενιαίο ρυθμό για να βγει σωστό αποτέλεσμα. Δε μπορείς να έχει ο καθένας το δικό του προσωπικό ρυθμό.

Ασχολήθηκα πάρα πολύ και εγώ στην προετοιμασία της σειράς, όπως κάνω πάντα σε όλες μου τις δουλειές. Και επίσης συμμετέχω και σα σκηνοθέτης του θεατρικού ας πούμε κομματιού, στο στήσιμο των ηθοποιών κ.λπ., ενώ ο Μιχάλης Βογιατζάκης ασχολείται με το τεχνικό μέρος.»

Αυτό που λες είναι πολύ σωστό για τη σάτιρα, άλλωστε εκεί πέτυχε στις ταινίες του ο Μελ Μπρουκς.

Γιάννης Μπέζος: Ειδικά ο Μελ Μπρουκς, ο οποίος έχει πει την υπέροχη φράση «Γλίτωσα από τους Γερμανούς γιατί επιστράτευσα το χιούμορ μου, αλλιώς δεν θα επιζούσα.»

Κοίταξε να σου πω, η τηλεόραση είναι δύσκολο πράγμα και ομαδικό. Πρέπει να μπορέσεις να φτιάξεις το κλίμα για να κρατήσεις τον τηλεθεατή. Έχεις μεγάλη ευθύνη γιατί όπως αποδείχθηκε μένει στο χρόνο και κάτι που το βλέπουν τόσες χιλιάδες ανθρώπων. Πρέπει να το υπολογίζουμε και να μην κάνουμε προχειρότητες.

Δεν μπορώ καθόλου αυτούς που λένε π.χ. «το κάνω για τα λεφτά». Πρέπει ανά πάσα στιγμή να το κάνεις με τη λογική ότι θα μείνει στο χρόνο γιατί εκτός από όλα τα άλλα αν δεν είναι καλό θα σε εκθέσει σαν καλλιτέχνη ανεπανόρθωτα.

Γιάννης Μπέζος Συνέντευξη

Φαντάζομαι θα κρατήσει όλη τη χρονιά στον ΑΝΤ1 και ίσως πάει και του χρόνου..

Γιάννης Μπέζος: Βλέποντας και κάνοντας, δεν ξέρεις τι μπορεί να σου συμβεί.

Γιάννης Μπέζος Συνέντευξη: “Τίποτα στη ζωή δεν είναι δεδομένο”

Πώς σχολιάζεις όλα όσα έχουμε ζήσει τον τελευταίο ένα χρόνο;

Γιάννης Μπέζος: Κοίταξε να δεις, νομίζω πως ζήσαμε πολλά χρόνια άνετα, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Τώρα είναι ώρα να συνειδητοποιήσουμε πως στη ζωή τίποτα δεν είναι δεδομένο.

Φανταζόταν ποτέ κανείς π.χ. πως δε θα χαιρετιόμαστε στο δρόμο; Πως θα κυκλοφορούμε με μάσκες; Πως θα υπάρχουν γήπεδα χωρίς κόσμο και θέατρα με περιορισμένες θέσεις; Τίποτα δεν είναι δεδομένο και πρέπει να οπλίσουμε τον εαυτό μας.

Και κάτι ακόμα. Οι καλλιτέχνες όλοι έχουν ευθύνες. Δε μας έχουν βάλει εκεί που μας έχουν να κλαιγόμαστε, ούτε για να μαστε στη δύσκολη στιγμή μέσα στη μιζέρια με τη χούφτα απλωμένη μπροστά. Ο κόσμος θέλει να μας βλέπει με αρχοντιά πάνω από όλα και να τους δίνουμε αισιοδοξία.

Καταλαβαίνω τους νέους καλλιτέχνες που ξεκινάνε τώρα και έχουν τις αγωνίες και τις ανησυχίες τους. Από τους ανθρώπους της δικής μου γενιάς ο κόσμος περιμένει μια αρχοντιά. Στα δύσκολα ο κόσμος θέλει να τον εμψυχώσουμε. Τι στο καλό; Σε παλαιότερες πολύ πιο δύσκολες εποχές οι ηθοποιοί εμψύχωναν τον κόσμο.

Εντάξει, το 2020 ήταν ένας κεραυνός εν αιθρία. Μόλις που πήγαιναν να στρώσουν τα πράγματα, εμφανίστηκε και η πανδημία και τα ελληνοτουρκικά. Και ναι μεν η πανδημία θα περάσει κάποια στιγμή, αλλά η Τουρκία δεν υπάρχει περίπτωση να πάει στη Σουηδία. Πρέπει να εξετάσουμε ξανά και να σκεφτούμε σοβαρά το πως θα μπορέσουμε να συνυπάρξουμε.

Γιατί το θέμα είναι και ευρωπαϊκό και διεθνές. Και το ΝΑΤΟ αποδείχτηκε ανίσχυρο και η ΕΕ αποδείχτηκε μόνο οικονομική ένωση και αυτό με επιφυλάξεις…

Αισθάνεσαι – γιατί εγώ το έχω αισθανθεί – ότι κυρίως δια μέσου του διαδικτύου έχεις δεχτεί επιθέσεις που δε σου αξίζουν…

Γιάννης Μπέζος: Δε με πειράζει, το περίμενα να μην υποδεχθούν πολλοί τις απόψεις μου αναίμακτα. Φυσικό είναι, άμα κάτι έχει ουσία να έχει και αντιδράσεις, αλλιώς περνάει μέσα στην αδιαφορία.

Οι καλλιτέχνες πρέπει να προσπαθούν να πηγαίνουν τον κόσμο μπροστά. Επιπλέον, όποιος αρέσει σε όλους για αυτά που λέει δε μπορεί παρά να είναι ύποπτος. Όποιος καλλιτέχνης φοβάται να πει τα πράγματα όπως είναι ή, όπως πιστεύει ότι είναι, είναι ανεκδιήγητος…

Ο Γιάννης Μπέζος σε μια συνέντευξη για τη ζωή και το έργο του, στο Youfly.com.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com.

Διαβάστε περισσότερα για τα επεισόδια της σειράς Παρουσιάστε, στον ANT1.

Ιάσονας Τριανταφυλλίδης
Ιάσονας Τριανταφυλλίδης
Ο Ιάσων Τριανταφυλλίδης, είναι δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου και θεάτρου. Έχει γράψει μέχρι τώρα 20 βιβλία με θέμα την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, της νύχτας, του τραγουδιού και του μιούζικαλ και βιογραφικά βιβλία ανθρώπων του ελληνικού σινεμά. Αρθρογραφεί από το 1985 σε εφημερίδες, περιοδικά, έχει κάνει εκπομπές στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, προσφάτως και στο διαδίκτυο. Έχει επιμεληθεί επανεκδόσεις παλαιού υλικού σε CD, για ανθρώπους όπως η Αλίκη Βιουγιουκλάκη, η Τζένη Βάνου, η Σοφία Βέμπο, η Μαρινέλλα, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Γιάννης Σπάρτακος, το σύνολο του κινηματογραφικού έργου του Νίκου Μαμαγκάκη, ειδικό αφιέρωμα για την ιστορία του τραγουδιού στο ελληνικό σινεμά κ.α. Στην τηλεόραση έχει κάνει το πρώτο πρωινό του MEGA το Κοκτέιλ, εκπομπές με συνεντεύξεις, αφιερώματα, μονογραφίες, ήταν στην κριτική επιτροπή του «Να η ευκαιρία», σχολιαστής στις ειδήσεις του STAR και μία πολιτική εκπομπή με την Όλγα Τρέμη στο MEGA. Αυτό τον καιρό αρθρογραφεί βέβαια στο youfly.com και στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Κάνει καθημερινά εκπομπή στις 15:00 με 16:00 στον Αθήνα 9.84 με τίτλο «Αθήνα, με ακούς;»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
59,813ΥποστηρικτέςΚάντε Like
11,938ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,696ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ