29.8 C
Athens
Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022

ΕΡΤ: H «άνοιξη» της μυθοπλασίας και ο «χειμώνας» των εκπομπών

Ο Ιάσονας Τριανταφυλλίδης γράφει την κριτική του για τις ενημερωτικές εκπομπές, τις εκπομπές λόγου και τις σειρές μυθοπλασίας της ΕΡΤ.

Η μυθοπλασία στην ΕΡΤ

Χαίρομαι πάρα πολύ που μετά από πολλά χρόνια η κρατική τηλεόραση στον ψυχαγωγικό τομέα και ειδικά στις σειρές, έχει μπει στον χάρτη του ανταγωνισμού πολύ σοβαρά.

εκπομπές σειρές ΕΡΤ - Αγάπη παράνομη

Υπάρχουν δηλαδή σίριαλ και σειρές, αρκετές και καλές, έχω γράψει γι’ αυτές και γενικά η μυθοπλασία «πάει σφαίρα» που λένε, ακόμα και όταν δεν είναι τόσο καλή ακόμα και όταν δεν είναι αντάξια της ΕΡΤ. Σε μια υγιή κατάσταση λογικό είναι τα πράγματα να μην είναι πάντα τέλεια. Άλλωστε πολλά από αυτά «τα μη τέλεια» τελικά αρέσουν και η κρατική ραδιοτηλεόραση έχει υποχρέωση και στην ψυχαγωγία και στην «εκπαίδευση» και στην ενημέρωση.

Όταν βλέπω κάτι καλό μετά από τόσο καιρό, στο οποίο φαίνεται ότι «έπεσαν λεφτά», οφείλω και να το αποδεχτώ

Φυσικά από τον κύριο Νίνο Ελματζιόγλου δεν περίμενα κάτι λιγότερο με την πείρα που διαθέτει στον χώρο εδώ και πάνω από 35 χρόνια. Και αν -όπως ακούω σε χαμηλούς τόνους και κάπως ύπουλα σαν φίδι να κυκλοφορούν σχόλια του στυλ, ότι κάποιες σειρές στοιχίζουν πιο πάνω απ’ ότι θα έπρεπε για την κρατική τηλεόραση, έχω να τους πω πως καλή η διαφάνεια, καλές και οι οικονομίες, αλλά και η τηλεόραση είναι ακριβό σπορ και όταν βλέπω κάτι καλό στο οποίο φαίνεται ότι «έπεσαν λεφτά» οφείλω και να το αποδεχτώ και να απαντήσω σε αυτούς που «ύπουλα γκρινιάζουν σιωπηλά» πως η ΕΡΤ δόξα τω θεώ έχει πάντα εν ενεργεία και με φουλ τις μηχανές όλες σχεδόν τις παθογένειες που δεκαετίες τώρα κουβαλάει που όταν τουλάχιστον ένας τομέας της όπως η μυθοπλασία πάει καλά και έχει σηκωθεί από τον λήθαργο πολλών ετών είναι λάθος να τα βάζεις με αυτό τομέα και με αυτόν που τα κατάφερε…

εκπομπές σειρές ΕΡΤ - Καρτ ποστάλ

Ενημερωτικές εκπομπές της ΕΡΤ – Μέχρι ποιο σημείο «ακουμπούν» τα θέματα;

Αλλά η ΕΡΤ, αλλά η κρατική ραδιοτηλεόραση, δεν μπορεί να είναι ούτε μόνο μυθοπλασία ούτε ψυχαγωγία. Είναι και εκπομπές λόγου είναι και ενημέρωση. Όσον αφορά την ενημέρωση δεν θα το συζητήσουμε σοβαρά, από την γέννηση της η ΕΡΤ κουβαλά στο λαιμό το λουρί της εκάστοτε παράταξης που κυβερνά τη χώρα και είναι κρίμα γιατί εγώ δεν πιστεύω πως δεν υπάρχουν δημοσιογράφοι που θα ήθελαν να κάνουν τη δουλειά τους όπως πρέπει να την κάνουν, χωρίς τον «φόβο» του εκάστοτε κρατικού μηχανισμού.

εκπομπές σειρές - ΕΡΤ Σαββατοκύριακο

Και στις ειδήσεις και στις καθαρά ενημερωτικές πολιτικές ας πούμε εκπομπές, αλλά και στις έκτακτες εκπομπές λόγω κρίσεων όπως π.χ. τώρα με την «Ελπίδα» -άκου παρατσούκλι που βρήκαν να της δώσουν Ελπίδα, Χριστός και Παναγιά…- φαίνεται καθαρά πως όλα τα «ακουμπάμε» και γενικά «θυμώνουμε» ως ένα ελεγχόμενο σημείο. Σιγά μην αφήσει κάθε κυβέρνηση από τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας την κρατική ραδιοτηλεόραση πραγματικά ελεύθερη.

Οι εκπομπές λόγου στην ΕΡΤ

Χειρότερο όμως και από αυτό, είναι η μεγάλη πλειοψηφία των εκπομπών λόγου. Μέσα σε αυτές υπάρχουν και κάποια εξαιρετικά δείγματα τα οποία έχουμε ξεχωρίσει. Δεν είναι όμως η πλειοψηφία. Καθημερινές ή εβδομαδιαίες εκπομπές που φαίνεται καθαρά πως έχουν γίνει σίγουρα όχι με αντικειμενικά κριτήρια αξιόλογου αποτελέσματος. Κάποιες από αυτές υπάρχουν χρόνια πολλά και μάλιστα οι δημιουργοί τους, γυναίκες και άντρες έχουν και το θράσος «χρησικτησίας» του τηλεοπτικού χρόνου και της θέσης τους στο πρόγραμμα της ΕΡΤ και αν τολμήσει κάποιος να μιλήσει μπορεί να του κάνουν και μήνυση. Ενώ οι περισσότεροι από τους «παλιούς» της «χρησικτησίας» που λέγαμε βασίζονται ναι μεν και έχουν μπει με τη βοήθεια συγκεκριμένου κρατικού μηχανισμού, αλλά τα έχουν καλά και με τον αντίθετο, γιατί τα κόμματα είθισται να αλλάζουν στην εξουσία…

Ο «παλιός» δεν είναι αλλιώς και ο «νέος» δεν είναι ωραίος, είναι ίδιος και ελπίζει να έχει την ίδια μοίρα με τον παλιό

Ο «παλιός» δεν είναι αλλιώς και ο «νέος» δεν είναι ωραίος, είναι ίδιος και ελπίζει να έχει την ίδια μοίρα με τον παλιό. «Με μια αλλαγή κυβέρνησης μπήκα και ελπίζω να μείνω για πάντα». Εκπομπές καθημερινές και εβδομαδιαίες, δήθεν ενημερωτικές οι περισσότερες με ατελείωτες ανιαρές συνεντεύξεις με σοβαροφανείς κουβέντες ανθρώπων που νομίζουν πως είναι διανοούμενοι ή δήθεν «δροσερές κουβέντες» από «νέους, φρέσκους» ανθρώπους αλλά νέους μόνο στην ταυτότητα , όχι στα μυαλά το ίδιο ισχύει φυσικά και για ανάλογες εκπομπές δήθεν δημοσιογραφικές ή δήθεν «ντοκιμαντερίστικες» ή δήθεν «αφιερωματικές» σε κάποιο θέμα. ..

αυτός και ο άλλος

Οι εκπομπές λόγου απέχουν μακράν από την «άνοιξη» της μυθοπλασίας

Οι εκπομπές λόγου, οι δημοσιογραφικές αφιερωματικές εκπομπές στην ΕΡΤ, πολύ μακράν απέχουν από την «άνοιξη» που υπάρχει στις σειρές μυθοπλασίας. Και αν υπάρχουν κάποιες εκπομπές λόγου, λίγες αναλογικά, που αξίζουν τον κόπο, δείχνουν πιο «φωναχτά» το επίπεδο της πλειοψηφίας και το κατά πόσο τελικά κατά λάθος αυτές οι σωστές βρέθηκαν εκεί…

Αυτές τις λίγες σωστές τις έχω καταγράψει. Υπάρχουν κάνα δυο ακόμα που θα αναφερθώ σύντομα, όσο για την πλειοψηφία των άλλων ασφαλώς και δεν θα τις αναφέρω ονομαστικά γιατί το κακό στηρίζεται στο αν ασχολούνται μαζί του έστω και αρνητικά και δεν έχω όρεξη να διαφημίσω πράγματα που δεν αξίζουν, ούτε να μπλέκω με ανθρώπους που δεν αξίζουν…

Να ξεκαθαρίσω πάντως πως σε γενικές γραμμές η κρατική ραδιοφωνία πολύ μακράν απέχει της κρατικής τηλεόρασης. Εκεί τα πράγματα είναι σαφέστατα πιο σωστά και ισορροπημένα….

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com

Ιάσονας Τριανταφυλλίδης
Ο Ιάσων Τριανταφυλλίδης, είναι δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου και θεάτρου. Έχει γράψει μέχρι τώρα 20 βιβλία με θέμα την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, της νύχτας, του τραγουδιού και του μιούζικαλ και βιογραφικά βιβλία ανθρώπων του ελληνικού σινεμά. Αρθρογραφεί από το 1985 σε εφημερίδες, περιοδικά, έχει κάνει εκπομπές στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, προσφάτως και στο διαδίκτυο. Έχει επιμεληθεί επανεκδόσεις παλαιού υλικού σε CD, για ανθρώπους όπως η Αλίκη Βιουγιουκλάκη, η Τζένη Βάνου, η Σοφία Βέμπο, η Μαρινέλλα, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Γιάννης Σπάρτακος, το σύνολο του κινηματογραφικού έργου του Νίκου Μαμαγκάκη, ειδικό αφιέρωμα για την ιστορία του τραγουδιού στο ελληνικό σινεμά κ.α. Στην τηλεόραση έχει κάνει το πρώτο πρωινό του MEGA το Κοκτέιλ, εκπομπές με συνεντεύξεις, αφιερώματα, μονογραφίες, ήταν στην κριτική επιτροπή του «Να η ευκαιρία», σχολιαστής στις ειδήσεις του STAR και μία πολιτική εκπομπή με την Όλγα Τρέμη στο MEGA. Αυτό τον καιρό αρθρογραφεί βέβαια στο youfly.com και στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Κάνει καθημερινά εκπομπή στις 15:00 με 16:00 στον Αθήνα 9.84 με τίτλο «Αθήνα, με ακούς;»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
50,627ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,921ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,195ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ