22.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Dragons Den: Η κριτική του Ιάσονα Τριανταφυλλίδη

Ο Ιάσονας Τριανταφυλλίδης γράφει την κριτική του για τη νέα εκπομπή του ANT1, «Dragons Den».

«Dragons Den» – Το νέο τηλεοπτικό show του ANT1

Μια εκπομπή που αποκαλείται όπως διαβάζω, «τηλεοπτικό show επενδύσεων και επιχειρηματικότητας» και όπου μια επιτροπή ας την πούμε που αποτελείται από επιχειρηματίες επιτυχημένους στον χώρο τους, περιμένει και δέχεται μια σειρά από ανθρώπους διαφόρων ηλικιών, οι οποίοι τώρα ξεκινάνε ή έχουν ήδη ξεκινήσει την καριέρα τους και θα ήθελαν πολύ να κάνουν μια μεγάλη καριέρα στις επιχειρήσεις προτείνοντας διάφορα κόνσεπτ επιχειρηματικά που βέβαια για να πραγματοποιηθούν θέλουν χρήματα και ζητάνε από τους συγκεκριμένους επιχειρηματίες ή μάλλον προσπαθούν να πείσουν τους συγκεκριμένους επιχειρηματίες να τους χρηματοδοτήσουν το συγκεκριμένο πρότζεκτ ή όλη την επιχείρηση, πάντως το θέμα είναι ότι ζητάνε λεφτά και ζητάνε επίσης βοήθεια που την μεταφράζουν – για λόγους φαντάζομαι εγωισμού ή οτιδήποτε άλλο – συνεταιρισμό, προσπαθώντας από τη μια να τους πουν ότι είναι μια κερδοφόρα ιδέα και από την άλλη ότι είναι κάτι ξεχωριστό κλπ κλπ κλπ.

εκπομπή Dragons Den

Ένας πραγματικός επιχειρηματίας έχει τα μάτια του ανοιχτά και ξέρει ότι ακόμα και από μια εκπομπή μπορεί να βρει κάτι ξεχωριστό

Έχω ξαναπεί και όχι μόνο μια φορά, κάτι που νομίζω πως εξυπακούεται και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση. Σε κάτι τέτοιες εκπομπές είναι πάρα πολύ σημαντικό η επιτροπή, ή όπως αλλιώς θέλετε να την πείτε που αποφασίζει να είναι άνθρωποι με κάποιο κύρος για να μπορεί να γίνει σεβαστή, να μπορούν να την πάρουν σοβαρά και αυτοί που συμμετέχουν και αυτοί που την βλέπουν. Είχαμε πει για τους μάγειρες στην ανάλογη εκπομπή όπως και για τους ανθρώπους στις εκπομπές για μοντέλα, το πως μπορεί να επιτευχθεί αυτό το κύρος και να γίνει αποδεκτό από τους διαγωνιζόμενους και το κοινό, βέβαια στην εκπομπή «Dragons Den» πρέπει να πούμε πως τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά.

Στις προηγούμενες κατηγορίες που μόλις ανέφερα, οι επαγγελματίες είτε είναι ντε φάκτο επιτυχημένοι λόγω δημοσιότητας, όπως τα μοντέλα, είτε σε πείθουν με αυτά που λένε ότι είναι σοβαροί στη δουλειά τους ως σεφ ή μάγειροι. Εδώ όμως υπάρχει διαφορά γιατί οι επιχειρηματίες στην τεράστια πλειοψηφία τους δεν είναι γνωστοί, κάποιοι λίγοι είναι γνωστοί, ενώ υπάρχουν και άλλοι που μπορεί να είναι πιο ισχυροί και με πολλά λεφτά που ο κόσμος δεν τους ξέρει. Όμως εδώ είναι πιο ντε φάκτο επιτυχημένοι απ’ ότι στις άλλες κατηγορίες γιατί δεν συμφέρει το κανάλι και την εκπομπή να έχει πάρει fake επιχειρηματίες, γιατί κάποιος μπορεί να το καταγγείλει και να γινούν ρεζίλι.

Επιπλέον απ’ ότι κατάλαβα από την πρώτη εκπομπή οι διαγωνιζόμενοι ας πούμε πάνω κάτω ξέρουν την επιχειρηματική και οικονομική δύναμη του καθενός από αυτούς που αντιμετωπίζουν. Οπότε το θέμα εγκυρότητας επιτροπής εδώ είναι εξασφαλισμένο. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι το κατά πόσο έχουν όντως τη διάθεση να ρίξουν χρήματα στο πρότζεκτ ενός ανθρώπου που είτε είναι νέος, είτε σίγουρα δεν είναι ιδιαίτερα ισχυρός οικονομικά. Όμως ένας πραγματικός επιχειρηματίας έχει τα μάτια του ανοιχτά και τα αυτιά του και ξέρει ακόμα ότι και από μια εκπομπή μπορεί να ακούσει κάτι ξεχωριστό. Επιπλέον κάποιοι ίσως σκέφτεστε αν ήταν σοβαροί επιχειρηματίες θα πήγαιναν σε μια εκπομπή να μιλάνε με τον καθένα. Θα σας απαντήσω πολύ απλά πως εδώ ο Ντόναλτ Τραμπ με δική του εκπομπή και όχι σαν αυτή που τουλάχιστον έχει μια επίφαση σοβαρότητας, βγήκε πρόεδρος των ΗΠΑ, οπότε…

Μάθημα για τους ανθρώπους που πλασάρουν την ιδέα τους σε έναν επιχειρηματία

Φυσικά οι πέντε επιχειρηματίες που είναι, ο Χάρης Βαφειάς – Πλοιοκτήτης, ο Λέων Γιοχάη – Tech Eπενδυτής, ο  Πολ Ευμορφίδης-  Ιδρυτής της COCO-MAT, η Λιλή Περγαντά – Ιδρύτρια & Πρόεδρος της Power Health και η Μαρία Χατζηστεφανή, Ιδρύτρια & Πρόεδρος της Rodial Group έχουν διαλεχτεί για να έχουν τις διαφορετικότητές τους όσον αφορά τον τρόπο που συμπεριφέρονται που κάνουν deal, που αντιμετωπίζουν μια προοπτική συμφωνίας και επένδυσης, έχουν τις διαφορές τους από την πιο τρυφερή και πιο γλυκιά συμπεριφορά έως την πιο σκληρή συμπεριφορά businessman που μιλάει για τα λεφτά του, είναι διαφορετικές ηλικίες, είναι άντρες και γυναίκες και με διαφορετικές επιχειρήσεις ο καθένας.

Οι περισσότεροι είναι σκληροί αλλά πρέπει να πω εδώ πως από όλες τις εκπομπές που κάποια ας πούμε επιτροπή κρίνει κάποιους, εδώ η αυστηρότητα είναι πιο ταιριαστή γιατί εδώ μιλάνε για αρκετά χρήματα επένδυσης και συγχρόνως αν αυτοί που έχουν πάει να προτείνουν κάποιο πρότζεκτ για χρηματοδότηση και συνεργασία είναι σοβαροί, είναι και ένα μάθημα του πώς αντιμετωπίζονται αυτοί οι άνθρωποι και πως θα έπρεπε να συμπεριφέρεται κανείς σε αυτούς, με το πως και τι λεξιλόγιο χρησιμοποιεί, τι ύφος, ακόμα και τι ήθος και πως μπορεί να πλασάρει σωστά τα επιχειρήματά του.

Με αυτό θέλω να πω πως αν η εκπομπή είναι αυθεντική στους σκοπούς της και αυτό που παρουσιάζει, -που δεν βλέπω τον λόγο να μην είναι -, τότε μάλλον καλό κάνει όχι μόνο σε αυτούς που συμμετέχουν, αλλά και σε αυτούς που έχουν κάποιο πρότζεκτ, θέλουν χρηματοδότηση και που σκέφτονται να επισκεφτούν προσωπικά κάποιους από τους επιχειρηματίες. Το λέω αυτό πέρα του ενδεχομένως διασκεδαστικού του πράγματος για τον τηλεθεατή, κάποιοι να προσπαθούν, και κάποιοι από αυτούς να ενθουσιάζονται και άλλοι να τινάζονται τα όνειρα τοις στον αέρα.

εκπομπή Dragons Den ant1

Όλοι οι επιχειρηματίες πείθουν ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά αυτούς που έχουν πάει στο «Dragons Den»

Επιπλέον η εκπομπή διαθέτει ένα λιτό σκηνικό που δεν χτυπάει άσχημα στο μάτι και παρουσιαστή τον κύριο Τανιμανίδη, που νομίζω πως αυτός ο ζεστός μεν, αλλά αξιοπρεπής και διακριτικός τρόπος παρουσίασης καλό του κάνει και για εμένα είναι ότι καλύτερο έχει κάνει στην τηλεοπτική του καριέρα. Γενικά η παραγωγή φαίνεται καλή χωρίς ψεύτικο γκλάμουρ, τραλαλά και φτηνά κόλπα και όλοι οι επιχειρηματίες σε πείθουν – για την πρώτη εκπομπή μιλάω – ότι όντως αντιμετωπίζουν σοβαρά αυτούς που έχουν πάει εκεί και ψάχνουν το ενδεχόμενο η καλή περίπτωση που μπορεί να τους τύχει να είναι σημαντική…

Άπειροι ή αεριτζήδες όσοι πήγαν την ιδέα τους;

Και για το τέλος, ίσως το πιο σημαντικό, είναι αυτοί που έχουν πάει για να ζητήσουν οικονομική βοήθεια για μια επιχειρηματική τους ιδέα. Λοιπόν, φοβάμαι τουλάχιστον στο πρώτο επεισόδιο της εκπομπής «Dragons Den» αυτοί που είδα δεν ήταν μεν απατεώνες, ούτε της κατηγορίας «πουλάω φύκια για μεταξωτές κορδέλες», αλλά είτε ζουν σε άλλον κόσμο, είτε ανήκουν στην κατηγορία του μάλλον αεριτζή Έλληνα που προσπαθεί να πάρει λεφτά για τη δήθεν σπουδαία δουλειά, είτε είναι εντελώς άπειροι και από την επιχειρηματικότητα και από τα οικονομικά και από όλα. Όχι όλοι βέβαια, αλλά έστω και ψήγματα αυτών που είπα, τα είδα και δεν νομίζω πως θα λείψουν στις επόμενες εκπομπές.

Άκουσα κάποιες ιδέες και τα λεφτά που άκουσα ότι ζητάγανε ήταν της κατηγορίας «παιδιά τρελαθήκατε μάλλον», ομολογώ ότι εγώ αν ήμουν επιχειρηματίας δεν θα έπαιρνα καμία στα σοβαρά, αλλά εγώ δεν είμαι επιχειρηματίας και διαπίστωσα ότι οι συμβουλές που έδιναν οι άνθρωποι της επιτροπής σε αυτούς δεν είχαν κακία, ούτε επιθετικότητα για την επιθετικότητα, αλλά μάλλον μια φιλική διάθεση ακόμα και στην πιο αυστηρή περίπτωση του έμπειρου.

Φυσικά ήταν η πρώτη εκπομπή και είναι πολλοί που μου λένε «μα είναι δυνατόν να γράφεις κριτική για την πρώτη εκπομπή ή για το πρώτο επεισόδιο μιας σειράς; Μα αν περίμενα να φτάσει στον 20ο επεισόδιο μια εκπομπή δεν θα είχε και νόημα μήπως και ενδεχομένως και πω κάτι και είναι για καλό τους και το ακούσουν. Άλλωστε η τηλεόραση είναι αμείλικτη, Αν το πρώτο επεισόδιο ή η πρώτη εκπομπή δεν σε πείσει ότι αξίζει τον κόπο να την παρακολουθήσεις, «πάει πέταξε το πουλί». Ε λοιπόν, εγώ νομίζω ότι αυτή η πρώτη, εμένα τουλάχιστον με έπεισε να παρακολουθήσω την εξέλιξη και για να είμαι και ειλικρινής μαζί σας, για να δω σε γενικές γραμμές πώς βλέπουν το θέμα επιχειρηματικότητα, χρήματα, επενδύσεις κλπ οι νέοι άνθρωποι σε αυτήν την χώρα.

Μπορεί να μην είναι όλοι έτσι, ή μπορεί να μην είναι καν οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις, όμως μια εσάνς την παίρνεις. Και για να σας πω την αλήθεια όλο αυτό με κάνει να πιστεύω πως μια σοβαρότητα την έχει γιατί στο κάτω κάτω της γραφής ακόμα και αν γοητεύεται κάποιος που έχει πάει να τους εκθέσει τα όνειρα του και γίνεται συντρίμμια, είναι πιο ενδιαφέρον από το να βλέπω ανθρώπους να παλιμπαιδίζουν σε παραλίες να ψάχνουν γαμπρούς και νύφες και όλα τα άλλα γνωστά συμπτώματα της ελληνικής τηλεόρασης.

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com

Ιάσονας Τριανταφυλλίδης
Ιάσονας Τριανταφυλλίδης
Ο Ιάσων Τριανταφυλλίδης, είναι δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου και θεάτρου. Έχει γράψει μέχρι τώρα 20 βιβλία με θέμα την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, της νύχτας, του τραγουδιού και του μιούζικαλ και βιογραφικά βιβλία ανθρώπων του ελληνικού σινεμά. Αρθρογραφεί από το 1985 σε εφημερίδες, περιοδικά, έχει κάνει εκπομπές στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, προσφάτως και στο διαδίκτυο. Έχει επιμεληθεί επανεκδόσεις παλαιού υλικού σε CD, για ανθρώπους όπως η Αλίκη Βιουγιουκλάκη, η Τζένη Βάνου, η Σοφία Βέμπο, η Μαρινέλλα, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Γιάννης Σπάρτακος, το σύνολο του κινηματογραφικού έργου του Νίκου Μαμαγκάκη, ειδικό αφιέρωμα για την ιστορία του τραγουδιού στο ελληνικό σινεμά κ.α. Στην τηλεόραση έχει κάνει το πρώτο πρωινό του MEGA το Κοκτέιλ, εκπομπές με συνεντεύξεις, αφιερώματα, μονογραφίες, ήταν στην κριτική επιτροπή του «Να η ευκαιρία», σχολιαστής στις ειδήσεις του STAR και μία πολιτική εκπομπή με την Όλγα Τρέμη στο MEGA. Αυτό τον καιρό αρθρογραφεί βέβαια στο youfly.com και στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Κάνει καθημερινά εκπομπή στις 15:00 με 16:00 στον Αθήνα 9.84 με τίτλο «Αθήνα, με ακούς;»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ