13 C
Athens
Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, 2022

Δημήτρης Ξανθόπουλος: Ο Κοσμάς, οι Παγιδευμένοι και τα δύσκολα γυρίσματα

Ο Δημήτρης Ξανθόπουλος που πρωταγωνιστεί στη νέα δραματική σειρά του ANT1, «Παγιδευμένοι», μάς μιλά για τη σειρά, αλλά και τον Κοσμά Ροδίτη, τον πατέρα της Άννας.

Τι είναι εκείνο που κάνει την αστυνομική σειρά ξεχωριστή; Ποιος είναι πραγματικά ο Κοσμάς; Ο αγαπημένος ηθοποιός μας απαντά σε όλα. Απολαύστε τον!

Τι σας έκανε να πείτε το «Ναι» στους Παγιδευμένους;

Ήταν εύκολο γιατί πρόκειται για ένα εξαιρετικά καλογραμμένο σενάριο. Είναι από αυτά που είσαι τυχερός αν πέσουν στα χέρια σου, γιατί έχουν χαρακτήρες με βάθος και αυτό για εμάς τους ηθοποιούς είναι από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα. Έχεις όλα τα υλικά να φτιάξεις έναν ρόλο, να καταλάβεις ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος που έχεις να παίξεις. Οι χαρακτήρες έχουν παρελθόν, έχουν ένα παρόν που είναι φωτισμένο από το παρελθόν και τους έχει σημαδέψει, έχουν μία διαδρομή όλοι, έχουν σχέσεις και την οικογένεια στον πυρήνα αυτών των σχέσεων. Είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον το σενάριο. Πρώτα απ’ όλα ήταν αυτό. Ύστερα ήταν και οι εξαιρετικοί συντελεστές, οπότε δεν ήταν πολύ δύσκολο να το «ναι».

Φέτος βλέπουμε πολλές τηλεοπτικές σειρές. Το κοινό έχει δείξει ήδη την αγάπη του για τους «Παγιδευμένους». Τι πιστεύετε ότι κάνει αυτή τη σειρά να ξεχωρίζει;

Έχει μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πλοκή και όχι εύκολη, με πράγματα δηλαδή που είναι ανατροπή για να γίνει μία ανατροπή. Είναι όλα τα πράγματα στη θέση τους και θα το δείτε και στα επόμενα επεισόδια, γιατί ακόμη είναι αρχή. Μετά η πλοκή εξελίσσεται πάρα πολύ και δε θα αφήσει πολύ εύκολα τον κόσμο αδιάφορο, γιατί θα έρθουν πολλά πράγματα. Πέραν της πλοκής της αστυνομικής, υπάρχουν σχέσεις: σχέσεις γονέα-παιδιού, αδερφών, ερωτικές, οι οποίες όμως φωτίζονται με έναν άλλον τρόπο. Όλα αυτά και η συνέπεια με την οποία έχουμε όλοι προσπαθήσει να υπηρετήσουμε την ιστορία είναι εκείνα που θα κρατήσουν τον κόσμο κοντά μας, αν τον κρατήσουν.

Ο Δημήτρης Ξανθόπουλος για τον Κοσμά στους «Παγιδευμένους»

Υποδύεστε τον Κοσμά, έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα που έχει και μία σκοτεινή πλευρά. Μιλήστε μας λίγο για τον ρόλο σας.

Είναι ένας ρόλος, ο οποίος ξαφνικά βρέθηκε στη φυλακή από μία αδικία, που θα αποκαλυφθεί πως έχει γίνει. Έχει χάσει 6 χρόνια από τη ζωή του, 6 χρόνια από την οικογένειά του. Όταν γυρίζει, λόγω αυτού του γεγονότος δυσκολεύεται να βρει δουλειά, έχει αναγκαστεί να δουλεύει ως ψαράς, από καπετάνιος που ήταν στα καράβια. Έτσι έχει χάσει την ταυτότητά του. Έξι χρόνια σε μία φυλακή, στον άνθρωπο αφήνουν πολλά σημάδια. Δεν είναι ακριβώς «σκοτεινός» είναι ένας άνθρωπος που έχει υποστεί πολλά κι έχει ένα βάρος και δεν ξέρει πώς να χειριστεί πλέον τον εαυτό του. Ήταν ένας άνθρωπος που ήταν ναυτικός, που έλειπε, που όταν γύρισε, μπήκε στη φυλακή, οπότε η οικογένειά του τού είναι ένα μυστήριο στην ουσία. Ενώ θέλει να είναι ένας οικογενειάρχης καλός, να έχει αξίες, δεν ξέρει πώς να το κάνει.

Τι είναι αυτό που σας ιντριγκάρει στον ρόλο σας;

Αυτό ακριβώς το παρελθόν που έχει. Αυτό το παρελθόν και το πώς ένας τέτοιος άνθρωπος αντιμετωπίζει αυτήν την τρομακτικά δυσάρεστη κατάσταση, να έχει χάσει ένα παιδί. Αυτό φαντάζομαι είναι το μεγαλύτερο πλήγμα, που μπορεί να δεχτεί ένας άνθρωπος και μάλιστα όταν μαθαίνει ξαφνικά ότι το παιδί του βρέθηκε σε έναν κάδο απορριμάτων. Όσα θα μάθει σιγά σιγά και θα ξετυλιχτούν στην πορεία είναι όλα κεραμίδες. Η μία μετά την άλλη.

Ο Δημήτρης Ξανθόπουλος ως Κοσμάς στους Παγιδευμένους

Θεωρείτε ότι ο Κοσμάς Ροδίτης είναι μια πρόκληση για εσάς υποκριτικά;

Νομίζω ότι όλοι οι ρόλοι είναι πρόκληση, γιατί ποτέ δεν ξέρεις πού θα σε βγάλει. Προσπαθώ να τους αντιμετωπίζω όλους το ίδιο, αλλά ειδικά ο συγκεκριμένος είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες ρόλους που έχω συναντήσει. Και όλα τα πρόσωπα, αυτό είναι το πολύ ενδιαφέρον. Δεν είναι μονοδιάστατα.

Έχετε κοινά στοιχεία με τον Κοσμά;

Είμαι ένας άνθρωπος της οικογένειας. Είμαι ένας άνθρωπος που καμιά φορά μπορεί να νιώσει ότι αδικείται πάρα πολύ, αλλά νομίζω μέχρι εκεί. Βέβαια, δεν μπορείς να ξέρεις πώς είναι ένας άνθρωπος όταν βρίσκεται σε μία τόσο κορυφαία στιγμή, όσο το να χάσει το παιδί του και ανακαλύπτοντας όλα αυτά τα πράγματα. Εκεί κι εγώ, ειλικρινά δεν ξέρω τι θα έκανα. Οπότε μάλλον έχουμε κοινά, όπως έχουμε με όλους τους ρόλους ούτως ή άλλως. Αν ψάξουμε πάντα βρίσκουμε τα πράγματα που ακουμπάνε σ’ εμάς από τους ρόλους.

«Είναι όλοι ένας κι ένας»

Ο Κοσμάς στη συνέχεια της σειράς και τα γυρίσματα

Τι να περιμένει το κοινό από τον Κοσμά στους Παγιδευμένους;

Να περιμένει ότι θα προσπαθήσει με τον τρόπο του να κάνει ό,τι μπορεί για να βρει τον δολοφόνο της κόρης του.

Πώς είναι μια μέρα στα γυρίσματα;

Μια μέρα στο γύρισμα…Δουλειά πολλή (γέλια). Έχει δύσκολες σκηνές, καθώς είναι πολύ συναισθηματικές. Προσπαθούμε να είμαστε όσο πιο συγκεντρωμένοι γίνεται, πιο έτοιμοι και να κάνουμε αυτό που πρέπει. Ακούγεται πολύ κλισέ όταν το λέμε, αλλά έχουμε ένα πολύ καλό κλίμα μεταξύ μας, εκτίμησης και εμπιστοσύνης και μεταξύ των ηθοποιών και του σκηνοθετικού. Αυτό βοηθάει πολύ η δουλειά να γίνει πιο εύκολα.

Πώς είναι η συνεργασία με τους υπόλοιπους συντελεστές;

Έχω την τύχη να δουλέψω και με ανθρώπους που δεν είχα δουλέψει στο παρελθόν, όπως με την Ταμίλλα Κουλίεβα, τον Στάθη Σταμουλακάτο, τον Παύλο Ορκόπουλο. Με την Ντίνα Μιχαηλίδη, είχαμε δουλέψει παλαιότερα αρκετά στο νησί, αλλά και με τα νέα τα παιδιά, όπως με τον Μιχάλη Λεβεντογιάννη που είχαμε ξαναδουλέψει. Είναι όλοι ένας κι ένας. Υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ μας και ο ένας μπορεί να ακουμπήσει στον άλλο, που είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Εικόνα από τον Κοσμά στους Παγιδευμένους

Υπήρξαν μέχρι στιγμής σκηνές τόσο έντονα συναισθήματα φορτισμένες που σας προκάλεσαν μια αναστάτωση ύστερα;

Φυσικά, πάντα υπάρχουν τέτοιες. Ευτυχώς, όμως, σε αυτό το καλό κλίμα που συζητάμε, υπάρχει μία προστασία και είναι μέρος της δουλειάς μας. Μετά οκ, καμιά φορά, μπορείς να κάτσεις να πιεις μια μπύρα μετά το γύρισμα, που λέει ο λόγος, και τέλος. Πάμε για την επόμενη μέρα. Δεν έχεις και πολύ χρόνο άλλωστε, όταν έχεις ένα τηλεοπτικό γύρισμα. Πρέπει να είσαι έτοιμος για την επόμενη μέρα. Όλοι το κάνουν με την ψυχή τους. Προσπαθούμε να διεκδικήσουμε όλοι τον χώρο και να κάνουμε όσο καλύτερα μπορούμε στη συνθήκη μιας τηλεοπτικής δουλειάς, που έχει αυτόν τον περιορισμό στον χρόνο.

«Και το χειρότερο σίριαλ είναι καλύτερο από ένα ριάλιτι, για μένα»

Η άνθιση της μυθοπλασίας και τα επόμενα σχέδια

Πώς νιώθετε για αυτήν την άνθιση της μυθοπλασίας, που λέμε, στην ελληνική τηλεόραση;

Είναι ένα πάρα πολύ ωραίο που συμβαίνει, αρκεί [οι σειρές] να έχουν πάντα μια ποιότητα, να μπορούμε να κάνουμε καλές δουλειές, να τις αντιμετωπίζουμε όλες το ίδιο. Ο κλάδος μας έχει υποστεί κιόλας όλα αυτά τα χρόνια, με τον κορονοϊό και πριν με την κρίση των μνημονίων κλπ, καθίζηση, οπότε τώρα είναι πάρα πολύ καλό. Απασχολείται πάρα πολύς κόσμος.

Όσον αφορά εμένα και το χειρότερο σίριαλ είναι καλύτερο από ένα ριάλιτι. Πιστεύω ότι είναι καλύτερη μία μυθοπλασία από μία εκπομπή ριάλιτι. Όλα έχουν το ενδιαφέρον τους για τον κόσμο, προφανώς. Δεν υποτιμώ κάτι, αλλά νομίζω ότι είναι πιο ευχάριστο να δεις μια σειρά. Από αυτήν την άποψη μακάρι να γίνουν καλά πράγματα, να συνεχίσουν να γίνονται. Πλέον υπάρχει και τεχνογνωσία και ικανότητες, να γίνουν καλύτερες παραγωγές και να προχωρήσουμε. Από την ποσότητα και στην ποιότητα.

Ο Κοσμάς στη σειρά Παγιδευμένοι

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας; Θα σας δούμε πουθενά αλλού τηλεοπτικά, κινηματογραφικά ή και θεατρικά;

Έχω τη χαρά φέτος, μετά από καιρό να παίζω στο θέατρο, γιατί τα τελευταία χρόνια σκηνοθετούσα. Θα είμαι με τον Πέτρο Λαγούτη, που σκηνοθετεί μαζί με τον Γιώργο Πυρπασόπουλο τους «Τέλειους Ξένους». Είμαστε μαζί και στη σειρά και στο θέατρο με τον Πέτρο φέτος κι είναι πολύ μεγάλη χαρά. Με έναν πολύ ωραίο θίασο, ένα πολύ ωραίο έργο. Θα αρχίσουμε 20 Οκτωβρίου και με το καλό συζητάμε να πάμε όλη τη σεζόν.

Υπήρχαν δύο προτάσεις για κινηματογράφο φέτος, που είναι και αγάπη μεγάλη για μένα, αλλά λόγω υποχρεώσεων δεν κατάφερα να τα παντρέψω, οπότε ελπίζω σύντομα να προκύψει κι ένας κινηματογράφος. Θα είμαι σε μία άλλη σειρά από τη β’ σεζόν, αλλά δεν μπορώ να πω περισσότερα.

Μιλήστε μας για τους «Τέλειους Ξένους»

Το έργο «Τέλειοι Ξένοι» είναι του Πάολο Τζενοβέζε, ενός Ιταλού συγγραφέα. Είναι ένα σύγχρονο έργο, που στην ουσία, ακολουθεί μία παρέα φίλων, 45 ετών περίπου, που μαζεύονται για ένα δείπνο και αποφασίζουν να παίξουν ένα παιχνίδι. Βάζουν μία πρόκληση στον εαυτό τους, να αποκαλύπτουν διαρκώς τι περιεχόμενο έχουν οι συνομιλίες τους στα κινητά τους, να τα αφήσουν δηλαδή αδιάκριτα προς τους άλλους. Αυτό φέρνει τρομερές εξελίξεις στην παρέα. Αποκαλύπτονται μυστικά, πέφτουν οι μάσκες, σχέσεις χρόνων αναθεωρούνται. Έχει μεταφερθεί σε πολλές χώρες στο σινεμά και το θέατρο, όπως και στην Ελλάδα παλαιότερα. Είναι πολύ ενδιαφέρον. Έχει διαρκείς εκπλήξεις, ανατροπές και στο τέλος αυτός ο τίτλος είναι πολύ ταιριαστός «Οι Τέλειοι Ξένοι». Είναι μία παρέα φίλων 20-30 χρόνια και ξαφνικά συνειδητοποιούν εκείνο το βράδυ ότι δεν ξέρουν τίποτα ο ένας για τον άλλον.

Ήταν ο Δημήτρης Ξανθόπουλος, που πρωταγωνιστεί στους «Παγιδευμένους» και υποδύεται τον Κοσμά Ροδίτη. Η σειρά προβάλλεται κάθε Δευτέρα έως Τετάρτη στις 22:00 στον ANT1.

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com

Ζωή Καραθανάση
Ζωή Καραθανάση
Απόφοιτη του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ήδη από τα παιδικά μου χρόνια είχα μία ιδιαίτερη αδυναμία στη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο και τις τέχνες γενικότερα. Σύντομα, μέσα από τη σχολή, αλλά και διάφορα σεμινάρια στη δημιουργική γραφή και την παραγωγή βίντεο, ανακάλυψα την αγάπη μου για τον πολιτιστικό κλάδο. Έχω ασχοληθεί ερασιτεχνικά με το ραδιόφωνο και το ντοκιμαντέρ, ενώ έχω εργαστεί ως αρθρογράφος και copywriter. Γνωρίζω αγγλικά και γαλλικά, ενώ λατρεύω επίσης το θέατρο, τα ταξίδια, το χορό και το stand up comedy.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
57,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
11,300ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,638ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ