15 C
Athens
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

Αντριάνα Ανδρέοβιτς: Ο Αμπιγιέρ του Ρόναλντ Χάργουντ, η Αϊρίν και ο ρόλος στην Άγρια Γη

Μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη μας παραχώρησε η αγαπημένη ηθοποιός, Αντριάνα Ανδρέοβιτς με αφορμή την συμμετοχή της στην θεατρική παράσταση, ο «Αμπιγιέρ», στο Θέατρο Τζένη Καρέζη και όχι μόνο. Την ηθοποιό την παρακολουθούμε και στην «Άγρια Γη» του ΣΚΑΙ, όπου εκεί την απολαμβάνουμε καθημερινά ως Νάντια. Η ίδια σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη μας απαντά σε όλα. Απολαύστε την!

Η Αντριάνα Ανδρέοβιτς αποκλειστικά στο youfly.com

κ. Ανδρέοβιτς, φέτος σας απολαμβάνουμε θεατρικά στην παράσταση, ο «Αμπιγιέρ», στο Θέατρο Τζένη Καρέζη. Πείτε μας πως προέκυψε αυτή η συνεργασία;

Πώς να πεις όχι σε ένα τέτοιο έργο, με αυτούς τους συνεργάτες και αυτό το θέατρο. Το Θέατρο Τζένη Καρέζη έχει τόσο σπουδαία ιστορία και τώρα, που κλήθηκα να μπω ως ηθοποιός και να πατήσω την σκηνή του, είναι η στιγμή που έφυγε από κοντά μας ο υπέροχος, σπουδαίος Κώστας Καζάκος και μας άφησε όλους μόνους μας εδώ. Η «παρουσία» του στον χώρο είναι πιο έντονη από ποτέ, σαν όλοι οι τοίχοι, τα σανίδια, τα καμαρίνια να έχουν την ανάγκη να τον θυμόμαστε ξανά και ξανά περήφανο και καμαρωτό όπως πάντα.

Τι είναι αυτό που πραγματεύεται το συγκεκριμένο έργο;

Αρχικά, ως πρώτη εικόνα, βλέπουμε έναν θίασο να παλεύει να παίξει Σαίξπηρ εν μέσω βομβαρδισμών κάπου στην Αγγλία. Από μόνη της αυτή συνθήκη είναι σαν ένα ρητό που γράφεται ζωντανά μπροστά σας, απέναντι στην ματαιότητα και τον κυνισμό. Έχει κάτι χαρακτηριστικά ρομαντικό, με τον ρομαντισμό στην ακριβή διάσταση του, την εξεγερσιακή ,ριζοσπαστική μάχη δηλαδή απέναντι στο κενό. Αυτό από μόνο του είναι κάτι που με συγκινεί βαθιά.

Για κάποιον άλλον η ίδια ακριβώς συνθήκη μοιάζει με άσκηση ματαιότητας απέναντι στην πραγματικότητα και κάπως έτσι καταλαβαίνουμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα έργο τέχνης. Ο καθένας από εμάς δηλαδή έχει την δυνατότητα να δει τον εαυτό του πάνω στην σκηνή πτυχές του εαυτού του και να συγκινηθεί ή να εκνευριστεί με αυτό ακριβώς το γεγονός.

Στο έργο αυτό βλέπουμε έναν θιασάρχη με τον αμπιγιέρ του και ολόκληρο τον θίασο μέσα σε μία μέρα, μια μέρα με πολλά προβλήματα, απρόοπτα, που κυρίως αφορούν την κατάσταση του Σερ, αυτού του θιασάρχη. Είμαστε στο δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μέσα σε αυτό το θέατρο ετοιμάζονται να παίξουν Βασιλιά Ληρ. Μέσα από ένα καμαρίνι, αυτό του Σερ, τρυπώνουμε σε έναν ολόκληρο κόσμο, παίρνουμε μία σαφή εικόνα για το πώς συμβαίνει μία παράσταση, σε πρώτο επίπεδο αλλά και για το πώς διαρθρώνονται οι ανθρώπινες σχέσεις μέσα σε οποιαδήποτε σύστημα σε ένα δεύτερο.

Αντριάνα Αντρέοβιτς: Ο Αμπιγιέρ του Ρόναλντ Χάργουντ, η Αϊρίν και ο ρόλος στην Άγρια Γη

Καθόλου τυχαία η επιλογή του συγγραφέα για τον βασιλιά ληρ, και στα δύο έργα ο κεντρικός μας ήρωας κινείται ανάμεσα στη συντριβή και την λύτρωση μέσα από στιγμές διαύγειας. Με πολλές δόσεις χιούμορ βλέπουμε σταδιακά έναν άνθρωπο να καταρρέει. Ίσως όμως και ένα ολόκληρο σύστημα να αλλάζει. Και σε αντίθεση με τον Σερ, βλέπουμε τον αμπιγιέρ του, έναν εργάτη της τέχνης, από αυτούς τους αόρατους έναν υπηρέτη που μοιάζει με Βασιλιά καθώς όλα τα ρυθμίζει. Σαν ο τελευταίος στην ιεραρχία να γίνεται πρώτος, γεμάτος ελπίδα, όρεξη και αγάπη για το θέατρο αλλά και τον ίδιο τον Σερ. Τον ανασταίνει, τον κινεί, τον κρατά εν ζωή, όσο μπορεί τουλάχιστον. Ακόμα κι αν ο ίδιος Ο Σερ τον ξεχνά στο τέλος σαν να είναι το άλλο του μισό, ο ίδιος του ο εαυτός αλλά όχι άλλος.

Αλλά δεν είναι μόνοι τους σε αυτό, παρακολουθούμε όλο το σύμπαν του θίασου. Οι τόσο διαφορετικές προσωπικότητες που περιβάλλουν αυτούς τους δύο, έρχονται να αναδείξουν κρυφές πτυχές τους. Και σε αναλογία να μας δείξουν πόσο πολύπλοκη και πολυτάραχη είναι μία απλή καθημερινότητα, η ίδια η επιβίωση, η κάθε μας μέρα, με όλες τις προκλήσεις της και τα απρόοπτα. Έτσι βλέπουμε αξίες να κονταροχτυπιούνται και τελικά έναν μικρό πόλεμο στη ρουτίνα της δουλειάς μας χωρίς βόμβες αλλά με μεγάλα ψυχικά ωστικά κύματα.

Μοιάζει σαν να θέλει ο συγγραφέας μας, Ροναλντ Χαργουντ, να υμνήσει με τον δικό του τρόπο όλους τους ανθρώπους που διαχρονικά εργάζονται κάπου πίσω, μακριά από τα φώτα για κάποιους άλλους. Και δεν αναγνωρίζεται ποτέ ότι αυτοί κινούν τον κόσμο μας και ας το ξέρουμε όλοι μας. Μια γλυκιά ωδή στον εργάτη της τέχνης αλλά και σε όλους τους εργάτες.

Αντριάνα Αντρέοβιτς: Ο Αμπιγιέρ του Ρόναλντ Χάργουντ, η Αϊρίν και ο ρόλος στην Άγρια Γη

Τι πιστεύετε εσείς ότι κάνει το συγκεκριμένο έργο του Ρόναλντ Χάργουντ, ένα από τα σημαντικότερα θεατρικά έργα της παγκόσμιας δραματουργίας;

Ο τρόπος που καταφέρνει ο συγγραφέας να ταυτιζόμαστε μέσα από χιούμορ και συγκίνηση με τους χαρακτήρες του, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να διαφωνούμε μαζί τους. Το διαβάζουμε σήμερα και μας μιλά για την καταπίεση, την τάση μας να ζούμε μόνο για τους άλλους, την δυσκολία των εργατών και των εργατών της τέχνης (που μας απασχολεί τόσο σήμερα), τη θέση της γυναίκας και την αδικία που την συντροφεύει (και ήρθε και το δικό μας me too), την αδυνατότητα μας να μείνουμε αθάνατοι και διαρκείς.

Μιλήστε μας λίγο για την ηρωίδα που υποδύεστε. Είναι ένας θετικός ή αρνητικός ρόλος στην όλη ιστορία;

Η Αϊρίν. Δεν ξέρω αν είναι θετικός ή αρνητικός ρόλος, όπως αδυνατώ να αντιληφθώ τον κάθετο διαχωρισμό του καλού και του κακού. Σίγουρα είναι ευχάριστος χαρακτήρας, στα όρια της φάρσας για μένα, αλλά και μπερδεμένος .

Είναι παγίδα το πως μπορείς να υποδυθείς μία αθώα κοπέλα γεμάτη ενθουσιασμό για το θέατρο και την ζωή, που διεκδικεί με παρορμητισμό μια θέση στον θίασο που της έτυχε. Γιατί είναι κάτι τόσο σύνηθες στους νέους ανθρώπους από την μία άλλα και τόσο παρεξηγήσιμο ακόμη και τώρα από την άλλη…

Έτσι λοιπόν παρακολουθούμε πώς μεταφράζεται ένας τέτοιος παιχνιδιάρικος, γεμάτος ελπίδα χαρακτήρας στο μυαλό του κάθε ρόλου που συναντά. Για παράδειγμα ο Σερ πιστεύει ότι αυτό το νεαρό κορίτσι τον έχει ερωτευτεί, γιατί το έχει ανάγκη να το πιστέψει, θα έδινε νόημα και κίνητρο στην ζωή του. Ό Νόρμαν, ο αμπιγιέρ του, βλέπει δικά του κομμάτια πάνω της, την ανάγκη της να αναγνωριστεί κι έτσι προσπαθεί να την διώξει μακριά, να την αποθαρρύνει. Την βάζει απέναντι του, όπως διαχρονικά συμβαίνει μεταξύ των αδικημένων ,των από κάτω αυτών που παλεύουν για την επιβίωση. Η Λαίδη την έχει ακόλουθο, να την ντύνει και να την φροντίζει, σαν έτσι να νικά η ηλικία της, να νικά απέναντι στο καινούριο, Η Μάτζι την ζηλεύει γιατί την βλέπει να διεκδικεί αυτά που δεν τόλμησε ποτέ η ίδια.

Τελικά βλέπουμε μέσα από την Αϊρίν έναν άνθρωπο νέο που γνωρίζει τον γερασμένο κόσμο και έρχεται αντιμέτωπος με αυτόν. Αυτή θεωρεί πως την βλέπουν ως ένα παιδί αλλά καταλαβαίνει ότι οι άντρες την βλέπουν ως γυναίκα, οι γυναίκες ως εν δύναμη απειλή, οι εργοδότες ως “χρήσιμο” εργαλείο…Ακόμα και τώρα, για μένα που τα γράφω, αποτελεί μία σοκαριστική διαπίστωση, ότι ο κόσμος είναι συνήθως κάπως έτσι κυνικός. Εσύ μπορεί να πιστεύεις με όλο σου το είναι ότι είσαι και φαίνεσαι αυτό που είσαι, αλλά τελικά οι άλλοι να βλέπουν σε σένα αυτό που θέλουν ή έχουν ανάγκη να δουν. Κι αν δυσκολεύομαι τόσο εγώ ,φαντάζομαι πόσο μεγάλο σοκ θα είναι για την Αϊρίν.

Αντριάνα Αντρέοβιτς: Ο Αμπιγιέρ του Ρόναλντ Χάργουντ, η Αϊρίν και ο ρόλος στην Άγρια Γη

Αν μπορούσατε να περιγράψετε με τρεις μόνο φράσεις το συγκεκριμένο έργο, ποιες θα ήταν αυτές;

Το έργο αυτό μας περιγράφει την καλύτερη μέρα ενός από τους ανώνυμους εργάτες της τέχνης, γεμάτη προκλήσεις και συγκινήσεις που καταλήγει να λήξει άδοξα κάτω από τις βόμβες των ναζί.

Η Άγρια Γη, ο ρόλος της Νάντιας και τα επόμενα σχέδια

Πέρα από το θέατρο, σας απολαμβάνουμε και στην καθημερινή δραματική του ΣΚΑΙ, «Άγρια Γη». Μιλήστε μας λίγο για τον ρόλο σας εκεί.

Η Νάντια ήταν μία πρόκληση για μένα. Μοιάζει λίγο με την Αϊρίιν ως προς την αθωότητα και τον αυθορμητισμό που μπαίνει στα πράγματα. Έχει πολύ χιούμορ και ήθελα, με μέτρο, αυτό το στοιχείο της να το αναδείξω και να φέρει μία πιο ανάλαφρη οπτική στα προβλήματα επειδή έχω παρατηρήσει ότι πολλοί άνθρωποι που έχουν ζήσει πραγματικά δύσκολα βρίσκουν τον τρόπο να αισιοδοξούν και να εμπνέουν τους γύρω τους. Βέβαια πληγώνεται, ερωτεύεται και βρίσκεται κατηγορούμενη για την δολοφονία του παρ’ ολίγον βιαστή της, του κακοποιητή της, οπότε ενώ ένα τραύμα ακόμα της προστίθεται αυτή μέσα από την βοήθεια των ανθρώπων της βρίσκει το κουράγιο να παλέψει .

Η ιστορία μας πιάνει εδώ ένα ζήτημα κυριολεκτικά σύγχρονο, την ίδια ώρα που δίνεται η λύση, κάποιες άλλες γυναίκες επίσης κακοποιημένες από αυτόν τον άντρα καταθέτουν την ιστορία τους, τραύμα τους και δικαιώνουν την Ναντια, στην Αθήνα του 2023 τα δικαστήρια βοούν με περιστατικά βιασμών και παρενοχλήσεων και ο δημόσιος λόγος μας πλουτίζει από γυναικεία αλληλεγγύη και συμπόρευση.

Η Νάντια λοιπόν, ένα παιδί της εποχής της, καταφέρνει κι αυτή να προσπεράσει τα τραύματα της και να ερωτευτεί και να σταθεί στο ύψος που έχει επιλέξει. Αλλά έχει πάντα προκλήσεις η ζωή, είναι αγώνας αντοχής μετ’ εμποδίων.

Είναι μια σειρά που έχει καταφέρει να αγαπηθεί από το τηλεοπτικό κοινό. Τι είναι αυτό που πιστεύετε έχει ξεχωρίσει ο κόσμος σε αυτή την δουλειά;

Μια καθημερινή σειρά είναι πραγματικά μία δύσκολη υπόθεση. Ο χρόνος είναι πάντα εχθρός, δεν σου χαρίζεται ποτέ και αν οι συνεργάτες δεν είμαστε γενναιόδωροι και δεμένοι μεταξύ μας δεν μπορεί να βγει ένα καλό αποτέλεσμα. Ο κόσμος καταλαβαίνει όταν αγαπάμε την δουλειά μας, σιχαίνεται τις αρπαχτές και την προχειρότητα. Όπως κι εμείς που εργαζόμαστε γι’ αυτό. Εγώ χαίρομαι να πηγαίνω στην δουλειά, αυτό νομίζω τα λέει όλα.

Αντριάνα Αντρέοβιτς: Ο Αμπιγιέρ του Ρόναλντ Χάργουντ, η Αϊρίν και ο ρόλος στην Άγρια Γη

Πως θα εξελιχθεί ο ρόλος της Νάντιας; Θα βρεθεί στο επίκεντρο των εξελίξεων στα μετέπειτα επεισόδια και αν ναι θετικά ή αρνητικά;

Ναι η Νάντια ξαναβρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων και νομίζω με πολύ θετικό τρόπο. Εγώ βλέπω έναν χαρακτήρα που έρχεται από γραφής, από την Μαρία Γεωργιάδου, να υπερασπιστεί έναν άλλο τρόπο ζωής. Μια γενναία, αυθεντική ματιά πάνω στην αγάπη και την προσφορά. Είναι μία πολύ τρυφερή γυναίκα. Την συμπαθώ πολύ και την θαυμάζω πολύ συχνά γιατί παλεύει, παλεύει με την ζωή και τον εαυτό της. Γενικά θαυμάζω τους ανθρώπους που αγωνίζονται και για τον κόσμο μας να γίνει έστω και λίγο πιο ανθρώπινος αλλά και με τον εαυτό τους. Η Νάντια προσπαθεί να γίνει η καλύτερη εκδοχή της και ξέρει να ξεχωρίζει τα σημαντικά και τα μεγάλα.

Αντριάνα Αντρέοβιτς: Ο Αμπιγιέρ του Ρόναλντ Χάργουντ, η Αϊρίν και ο ρόλος στην Άγρια Γη

Υπάρχουν κάποια μελλοντικά επαγγελματικά σχέδια που θέλετε να μας ανακοινώσετε;

Τα μελλοντικά μου σχέδια είναι για το μέλλον και στο μέλλον θα τα αφήσω…χεχε

Ήταν η Αντριάνα Ανδρέοβιτς στο youfly.com!

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com

Χρήστος Γκόγκος
Χρήστος Γκόγκος
Η δημοσιογραφία ήταν για μένα ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Μπαίνοντας σε αυτόν τον κόσμο πήρα πολλές γνώσεις και έμαθα πολύ ωραία και ενδιαφέροντα πράγματα που με έκαναν να πάω ένα βήμα παραπέρα. Ερασιτεχνικά ασχολούμαι τα τελευταία χρόνια με το θέατρο, μου αρέσει να ακούω μουσική και να περνάω χρόνο με τους φίλους μου. Η δημοσιογραφία για μένα είναι να καταθέτω σε ένα χαρτί γνώμες, απόψεις και ρεπορτάζ με εγκυρότητα και πάνω απ' όλα με κατανόηση απέναντι στους αναγνώστες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ