15.6 C
Athens
Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου, 2021

Ανασκόπηση 2020: Τί ξεχώρισε στην ελληνική τηλεόραση

Κατά τη διάρκεια του 2020, η ελληνική τηλεόραση έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ψυχαγωγία, αλλά και στην ενημέρωση των τηλεθεατών. Μια χρονιά αρκετά δύσκολη, όπου ώθησε τον κόσμο να βρίσκει συντροφιά, αλλά και παρηγοριά, στην οθόνη. Ακολουθεί μια ανασκόπηση με όλα όσα είδαμε και δεν είδαμε στην ελληνική τηλεόραση το 2020 και θα μας μείνουν αξέχαστες.

εκπομπές και σειρές σε κολλάζ - ανασκόπηση 2020 στην ελληνική τηλεόραση

Ανασκόπηση 2020: Ανεξίτηλες σειρές στην ελληνική τηλεόραση

Πολλές είναι οι τηλεοπτικές σειρές που κράτησαν συντροφιά στο κοινό, τις ημέρες του 2020 και ειδικά τις περιόδους καραντίνας. Παλιές σειρές συνεχίστηκαν δυναμικά, όπως οι Άγριες Μέλισσες και οι 8 Λέξεις, ενώ άλλες έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους μέσα στη χρονιά και καθήλωσαν τους δέκτες.

Οι Άγριες Μέλισσες παρέμειναν ψηλά στις προτιμήσεις των τηλεθεατών για όλη τη χρονιά. Η καθημερινή δραματική σειρά του ANT1 ήταν γεμάτη ανατροπές και εξελίξεις, κρατώντας το κοινό σε αγωνία και εγρήγορση για τη συνέχεια. Έχει χαρακτηριστεί από τις πιο ποιοτικές ελληνικές σειρές τα τελευταία χρόνια και έχει αγαπηθεί σε σημαντικό βαθμό.

Δρόσω αγκαλιά με τον Κωνσταντή στις Άγριες Μέλισσες

Στην ανασκόπηση του 2020, ξεχώρισαν και νέες σειρές που είδαμε από την έναρξη της σεζόν στην τηλεόραση. Ο Ήλιος, το Παρουσιάστε (ANT1), η σειρά Αγγελική (ALPHA), Τα Καλύτερά μας Χρόνια (ΕΡΤ) και πολλές ακόμη αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της τηλεοπτικής χρονιάς, καθώς σημείωσαν αξιοζήλευτα νούμερα τηλεθέασης και κατέκτησαν τον κόσμο.

Εκπομπές και ριάλιτι το 2020

Πολλές ήταν και οι εκπομπές που ψυχαγώγησαν τους τηλεθεατές το 2020. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εκπομπή “Ο Τροχός της Τύχης” (STAR) που συνέχισε δυναμικά στην απογευματινή ζώνη. Shopping Star, Deal, αλλά και νέες αφίσεις όπως το The Booth και το Style me Up έχτισαν ένα δυνατό κοινό, το οποίο τις παρακολούθησε ανελλιπώς. Κάποιες από αυτές θα συνεχίσουμε να βλέπουμε το 2021, ενώ άλλες θα σταματήσουν, ίσως και οριστικά.

Αντίστοιχα, τα ριάλιτι που είδαμε στην τηλεόραση, συζητήθηκαν αρκετά μέσα στο 2020, γεγονός που δεν επιτρέπει να λείπουν από την ανασκόπηση. Για πρώτη φορά, είδαμε την επιστροφή του Big Brother μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια, το οποίο δέχτηκε πολλές παρατηρήσεις και παρεμβάσεις από το ΕΣΡ. Μέσα στο 2020, το κοινό πήρε τον “έλεγχο” των προγραμμάτων και, μέσα από το Twitter, άσκησε τη δύναμή του για να αποτρέψει αρνητικές συμπεριφορές (αποβολή του Αντώνη Αλεξανδρίδη μετά από απαίτηση του κοινού).

GNTM κολλάζ με τους παίκτες - ανασκόπηση 2020 στην ελληνική τηλεόραση

Επιπλέον, ριάλιτι όπως το MasterChef αλλά και το GNTM συνεχίστηκαν και επανήλθαν δυναμικά μέσα στη χρονιά, ενώ νέα όπως το The Bachelor έκαναν την εμφάνισή τους για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση. Βέβαια, όλα προβλήθηκαν με αρκετούς περιορισμούς, λόγω του COVID – 19. Μάσκες, αποστάσεις, απαγορεύσεις και συνεχόμενοι έλεγχοι διαμόρφωσαν αρκετά εκπομπές και ριάλιτι, αλλάζοντας πολύ τη μορφή τους.

Ειδησεογραφικά ρεπορτάζ και η συνήθεια που έγινε ανάγκη

Σημαντικό ρόλο μέσα στη χρονιά, έπαιξαν και οι ειδήσεις. Τα ειδησεογραφικά ρεπορτάζ, αλλά και η διαρκής κάλυψη της καθημερινότητας, απασχόλησε πολύ τους τηλεθεατές, από τους οποίους άλλοι έμειναν ευχαριστημένοι κι άλλοι αγανάκτησαν.

Οι εξελίξεις διαδέχθηκαν η μία την άλλη σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Έλληνες δημοσιογράφοι πραγματοποίησαν ταξίδια σε δύσκολους καιρούς για να καλύψουν ρεπορτάζ που αφορούσαν τον κορονοϊό, αλλά και άλλα σημαντικά θέματα, όπως ήταν το κίνημα Black Live Matters, μετά τον θάνατο του George Floyd.

Αναπόσπαστο κομμάτι του 2020 αποτέλεσε η καθημερινή ενημέρωση από τον Σωτήρη Τσιόδρα και το Νίκο Χαρδαλιά, κάθε απόγευμα στις έξι. Οι Έλληνες συντονίζονταν στους δέκτες τους και παρακολουθούσαν όλα τα νέα σχετικά με την πανδημία και τα νέα μέτρα, από όλα τα κανάλια σε live χρόνο. Ένα γεγονός που θα χαραχτεί στις μνήμες των τηλεθεατών, καθώς συνέβη για πρώτη φορά στα χρονικά. Μια συνήθεια, που έγινε ανάγκη για ενημέρωση.

Ο Τσιόδρας σε ομιλία - ανασκόπηση 2020 στην ελληνική τηλεόραση

Στην ανασκόπηση του 2020, δε θα μπορούσε να λείπει και η επιστροφή του MEGA στην ελληνική τηλεόραση. Μεγάλη σύγχυση είχε δημιουργήσει το κλείσιμο του σταθμού στις 28 Οκτωβρίου το 2018. Ένας σταθμός που εξέπεμπε από το 1989 και κράτησε συντροφιά σε πολλούς τηλεθεατές που λάτρεψαν τις σειρές και τις εκπομπές του.

Μετά από δύο (σχεδόν) ολόκληρα χρόνια, το κανάλι του MEGA άρχισε να εκπέμπει ξανά την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020, ενώ το κανονικό του πρόγραμμα ξεκίνησε την Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 6:00 π.μ.

Από το 2020 και έκτοτε, το κανάλι παίζει κανονικά και προβάλλει νέες παραγωγές, εκπομπές, αλλά και παλιές κι αγαπημένες σειρές σε επανάληψη. Άλλωστε, η ταινιοθήκη του σταθμού είναι τεράστια και ανεκτίμητη.

Κολλάζ από ελληνικές σειρές - στιγμιότυπα - ανασκόπηση 2020 στην ελληνική τηλεόραση

Ανασκόπηση 2020: Όσα δεν είδαμε στην ελληνική τηλεόραση κι έπρεπε να δούμε

Σημαντική είναι και η απουσία κάποιων προγραμμάτων που δεν είδαμε κατά τη διάρκεια του 2020. Συγκεκριμένα, λόγω της πανδημίας, δεν πραγματοποιήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι οποίοι είχαν προγραμματιστεί να γίνουν στο Τόκιο και να προβληθούν παγκοσμίως. Οι πυρετώδεις ετοιμασίες πήγαν, κατά κάποιο τρόπο, χαμένες, καθώς η περίοδος αυτή ήταν αρκετά κρίσιμη για όλη την ανθρωπότητα, ειδικά στην Ιαπωνία, όπου τα κρούσματα είχαν χτυπήσει κόκκινο.

Κάτι που, επίσης, δεν είδαμε στην τηλεόραση το 2020 ήταν ο διαγωνισμός της Eurovision. Ο μεγάλος αυτός διαγωνισμός θα γινόταν στην Ολλανδία και οι χώρες είχαν, ήδη, επιλέξει τα τραγούδια που θα στείλουν η κάθε μία ξεχωριστά. Όλα είχαν προγραμματιστεί με λεπτομέρεια, ενώ είχε συζητηθεί και το ενδεχόμενο να προβληθεί χωρίς κοινό, με όλα τα μέτρα προστασίας για τους διαγωνιζόμενους. Φυσικά αυτό, δε γινόταν να συμβεί και ο διαγωνισμός πήρε αναβολή για το 2021, μένοντας για μια χρονιά πίσω.

Eurovision 2020 στην Ολλανδία - ανασκόπηση 2020 στην ελληνική τηλεόραση

Μια τηλεόραση χωρίς αθλητισμό

Μεγάλο πλήγμα από την πανδημία δέχτηκαν και οι αθλητικές εκπομπές, οι οποίες άρχισαν σταδιακά να ματαιώνονται και να κινδυνεύουν θέσεις εργασίας. Ο αθλητισμός δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός των πληγέντων από την πανδημία που άλλαξε τις ζωές μας.

Οι απαγορεύσεις μετακινήσεων στις ευρωπαϊκές χώρες επέφερε ισχυρό πλήγμα στην Euroleague στο μπάσκετ. Η σεζόν παρέμεινε ανολοκλήρωτη χωρίς να υπάρξει κάποιος νικητής στη μεγαλύτερη διοργάνωση στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, τρίζοντας τα θεμέλια του οργανισμού.

γήπεδο euroleage μπάσκετ φωτογραφία

Στη χώρα μας μια διοργάνωση η οποία επίσης δεν ολοκληρώθηκε ήταν το πρωτάθλημα μπάσκετ ανδρών. Ο τίτλος δόθηκε στον μέχρι τότε πρωτοπόρο Παναθηναϊκό έπειτα από ψηφοφορία μεταξύ των ομάδων. Στο ποδόσφαιρο είχαμε για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης την ακύρωση του Euro 2020 το οποίο προοριζόταν να γίνει σε 12 χώρες και τη μετάθεση του για το καλοκαίρι του 2021.

Σίγουρα, η ανασκόπηση αυτή είναι διαφορετική από όλες τις υπόλοιπες, καθώς η τηλεόραση μέσα στο 2020 άλλαξε αρκετά. Ήταν μια χρονιά αρκετά περίεργη και τηλεοπτικά δύσκολη, που όμως τα κατάφερε και συνεχίζει δυναμικά για το 2021.

Δείτε επίσης:

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά σε ενεργό σύνδεσμο (link), Youfly.com.

Ιωάννα Παναγιώτη
Απόφοιτη του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ιδιαίτερη αδυναμία μου αποτελούν τα βιβλία, η μουσική, οι ταινίες το θέατρο και τα ταξίδια. Έχω ασχοληθεί με την αρθρογραφία, τα social media, τις δημόσιες σχέσεις, τα events και ερασιτεχνικά με το ραδιόφωνο & το θέατρο. Κυνηγώ οτιδήποτε δημιουργικό θα μου προσφέρει εφόδια, γνώσεις και πλούσιες εμπειρίες. Μου αρέσει να εκφράζω τις σκέψεις μου στο χαρτί και να γνωρίζω νέους ανθρώπους!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
42,748ΥποστηρικτέςΚάντε Like
8,392ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,059ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ