12.4 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Άγριες Μέλισσες: Ποιος είναι ο τεντιμπόης που εισβάλλει στη σειρά

Ο ηθοποιός Γιάννης Βασιλώττος ενσαρκώνει ένα νέο χαρακτήρα, ως τεντιμπόης, που ανοίγει νέα πίστα στην επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά «Άγριες Μέλισσες» (Ant1), και έρχεται να ταράξει τα νερά στο Διαφάνι.

ηθοποιός Γιάννης Βασιλώττος Άγριες Μέλισσες

Ο χαρισματικός ηθοποιός Γιάννης Βασιλώττος στις Άγριες Μέλισσες

Κυνηγημένος από το αστυνομικό κράτος – μην ξεχνάμε ότι το στόρι μας μεταφέρει στα τέλη της δεκαετίας του 1950 – ο νεαρός «τεντιμπόης» φτάνει στο θεσσαλικό (κατά το σενάριο) χωριό, για να γλιτώσει. Και να μην του κόψουν τις φαβορίτες του.

Το νεαρό κυνηγημένο τεντιμπόη θα ενσαρκώσει στη σειρά ένας νέος και χαρισματικός ηθοποιός. Ο Γιάννης Βασιλώττος. Ο οποίος ήδη έχει στο παλμαρέ του τέσσερις θεατρικές παραστάσεις και μία μεγάλου μήκους ταινία.

ηθοποιός Γιάννης Βασιλώττος Άγριες Μέλισσες

Πότε εισβάλλει ο Γιάννης Βασιλώττος στις Άγριες Μέλισσες

Η «εισβολή» του στη σειρά αναμένεται μετά την επόμενη εβδομάδα, αλλά, όπως λένε πληροφορίες, θα κινείται στα «χωρικά ύδατα» της σειράς για κάπου 100 επεισόδια.

Έχει δε ένα ακόμη ατού, που αποδεικνύεται χρήσιμο για τη σειρά και τα «αυθόρμητα» τραγούδια των ηρώων της: Είναι και σπουδαγμένος μουσικός και τραγουδιστής. Με δυο λόγια, δεν αποκλείεται να δούμε στις «Άγριες Μέλισσες» έναν τεντιμπόη… τροβαδούρο.

Και για να μην ξεχνιόμαστε (σε μια σειρά που δεν δείχνει διόλου να αποσιωπά ή να ξεχνά τα ιστορικά της Ελλάδας):

Τεντιμποϊσμός

Ο Νόμος 4000 «Περί τεντιμποϊσμού» θεσπίστηκε από την κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή το Σεπτέμβριο του 1958 και προέβλεπε κούρεμα «με την ψιλή», σκίσιμο των παντελονιών τους και διαπόμπευση στους δρόμους για τους νεαρούς «αναιδείς και προκλητικούς υβριστές». Άλλως τεντιμπόηδες, όπως έγραφαν οι πινακίδες που τους ανάγκαζαν να βαστούν.

Ο «Νόμος 4000» έγινε ταινία, το 1962, από το Γιάννη Δαλιανίδη και τη Φίνος Φιλμς, με το Βασίλη Διαμαντόπουλο, τη Ζωή Λάσκαρη, τον Κώστα Βουτσά, το Βαγγέλη Βουλγαρίδη, ενώ ακόμη ήταν στις… δόξες του ο νόμος.

Έφτασε στο απόγειο επί Χούντας με στόχο, ουσιαστικά, τους αντιφρονούντες νεαρούς, που έβαζε στο στόχαστρο ο συνταγματάρχης Πεζικού, υφυπουργός Εσωτερικών και πρωτεργάτης της 21ης Απριλίου, Ιωάννης Λαδάς. Καταργήθηκε δε, το 1983, με προσωπική απόφαση του Ανδρέα Παπανδρέου.

ηθοποιός Γιάννης Βασιλώττος Άγριες Μέλισσες

Ο ταλαντούχος ηθοποιός, μουσικός και σκηνοθέτης Γιάννης Βασιλώττος, γεννημένος στη Ρόδο, προκάλεσε αίσθηση, με το που αποφοίτησε (μόλις το 2018) από τη Δραματική Σχολή «Πράξη Επτά».

Και αυτό, αφού λίγα χρόνια πριν, στα 19 του, μουσάτος και «μαλλιάς», μετακόμισε από τη Ρόδο στην Αθήνα, με το όνειρο να ασχοληθεί με τη μουσική.

Σπούδασε πιάνο, κιθάρα, κρουστά, ερμηνεία ρεμπέτικου, παραδοσιακού και ροκ τραγουδιού, αλλά και βυζαντινού μέλους. Χρήσιμο, όπως προείπαμε, και στις «Άγριες Μέλισσες».

Το σΚά.Κι.

«Νεούλης» ακόμη, λοιπόν, σκηνοθέτησε, έγραψε μουσική και πρωταγωνίστησε στη μουσικοθεατρική παράσταση «Το σΚά.Κι.». Την οποία εμπνεύσθηκε και έγραψε με την πρώτη του, τριμελή, νεανική, θεατρική Ομάδα ByeBye, που έπαιζε… 30 ρόλους!

Η παράσταση κέρδισε το πρώτο βραβείο στο 2ο Duet Yourself Festival και ανεβάστηκε στο ιστορικό θεάτρο «Άλφα.Ιδέα», στην Πατησίων.

ηθοποιός Γιάννης Βασιλώττος Άγριες Μέλισσες

Καβουράκια

Το Μάρτιο του 2019, με τη θεατρική ομάδα που έφτιαξε με τους συμμαθητές του στη Δραματική Σχολή, την ομάδα Ρeach of Αrt, τόλμησε κάτι εντυπωσιακό: Πήρε ένα τραγούδι και το έκανε παράσταση!

Μιλάμε για τα «Καβουράκια» του Βασίλη Τσιτσάνη και της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου (αν και οι δύο διεκδίκησαν την πατρότητα των στίχων), που έγινε θεατρικό από την Ειρήνη Γαντέρι. Με το Γιάννη Βασιλώττο στο ρόλο του Κάβουρα.

Η παράσταση βραβεύτηκε στο Bob Festival και ανεβάστηκε στο Studio Μαυρομιχάλη. Ενώ η ομάδα ετοίμαζε το δεύτερό της εγχείρημα, μετά τα «Καβουράκια», το μονόπρακτο «Η αρκούδα» του Άντον Τσέχωφ, στο πλαίσιο του OFF-OFF ATHENS 2019, στο θέατρο Επί Κολωνώ.

Γιαλήτες ή αλλιώς αλήτες του γιαλού

Στο μεταξύ, βρέθηκε να παίζει ως μέλος μιας αντροπαρέας, που συγκατοικεί, μαζί με την ελληνική «φτώχεια, ανεργία και παρακμή».

Στο έργο «Γιαλήτες ή αλλιώς αλήτες του γιαλού» του Γιάννη Κόκκα, που επίσης το σκηνοθέτησε στο Θέατρο «Φούρνος». Έναν «ύμνο στην ανδρική φιλία», που ανέβασε από τις 23 Οκτωβρίου 2019 η νεοσύστατη θεατρική ομάδα Άλμπατρος.

…Και μετά ερωτεύθηκαν

Παράλληλα, έπαιζε και στο «ριμέικ» του πρωτόλειου θεατρικού έργου του Τόλη Παπαδημητρίου «…Και μετά ερωτεύθηκαν», σε σκηνοθεσία του συγγραφέα, στο Θέατρο «Αλκμήνη».

Δυο λόγια; «Όταν ο Μάκης εγκαταλείπει την Κέλλυ, τρείς μέρες πριν έρθει η μαμά της, Κρίστι, μαζί με το νεαρό συνοδό της Κόκο να τον γνωρίσουν, εκείνη με τη βοήθεια της κυρα-Τούλας αποφασίζει να παρουσιάσει έναν άλλον στη θέση του». Τόσο απλά…

Γιάννης Βασιλώττος: Dissolved ή Υπό διάλυση

Έπειτα ήρθε το σινεμά. Χάρη στον πολυτάλαντο θεατρικό σκηνοθέτη και κινηματογραφιστή (μέχρι τώρα μικρού μήκους) Θοδωρή Βουρνά. Ο οποίος ξεχώρισε το Γιάννη Βασιλώττο και τον κάλεσε στην πρώτη μεγάλου μήκους ταινίας του «Dissolved» ή «Υπό διάλυση», με τις ιστορίες τριών σχέσεων, ζευγαριών που οδηγούνται από τις συνθήκες σε χωρισμό.

Ο Γιάννης Βασιλώττος ανέλαβε τον ρόλο στο ομόφυλο ζευγάρι της ταινίας, σε παραγωγή Correct Creative Productions, Πέτρου Νιαμονιτάκη, Θοδωρή Βουρνά. Η οποία θα βρεθεί ως work in progress στην Αγορά του επικείμενου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Και από το 2021 στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Έγραψα: χάρη στον Θοδωρή Βουρνά και το «Dissolved» του. Όχι μόνον. Σινεμά για το Γιάννη Βασιλώττο και χάρη στον Δημήτρη Κανελλόπουλο. Και στην «Αγέλη προβάτων» του. Επίσης την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη και διακεκριμένου ηχολήπτη πολλών ταινιών, που και εκείνος αναγνώρισε το ταλέντο του νεότατου ήρωα τούτης της ιστορίας.

Και αυτό, σε σενάριο του Κανελλόπουλου και με πρωταγωνιστές επίσης τους Δημήτρη Λάλο και Άρη Σερβετάλη. Το στόρι; «Ο Θανάσης χρωστάει και ψάχνει συμμάχους ομοιοπαθείς, ώστε να μην πέσει θύμα εκμετάλλευσης του τοκογλύφου. Μοιάζει να το έχει καταφέρει μέχρι που εμφανίζονται δύο ξένοι…» (η συνέχεια επί της οθόνης, που λέγανε παλιά).

Η ταινία, που επίκειται επίσης να βγει στις αίθουσες, πήγε τον Αύγουστο στο Φεστιβάλ του Σαράγεβο, στο τμήμα ταινιών Works in Progress.

Γιάννης Βασιλλώτος: Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό

Στο μεταξύ, στις 2 Νοεμβρίου ο Γιάννης Βασιλώττος θα βρεθεί να παίζει και να τραγουδά σε ένα εμβληματικό, για πολλούς λόγους, έργο, που ανεβάζει – σε σκηνοθεσία του – ο επίσης πολυτάλαντος Κώστας Γάκης, στο στο Θέατρο «Άλφα / Ληναίος – Φωτίου».

Ο λόγος για το έργο του Χιλιανού αγωνιστή συγγραφέα, που χάθηκε πρόσφατα στη μάχη με τον κορονοϊό Λουίς Σεπούλδεβα, «Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό».

Μετά την παγκόσμια πρεμιέρα του έργου στο Asian Cultural Center της Νότιας Κορέας, το Σεπτέμβριο του 2019, έρχεται η ελληνική πρεμιέρα για τον «Σκύλο» ενός συγγραφέα που έχει τροφοδοτήσει και αρκετές ταινίες.

Το έργο – και ο ρόλος του Γιάννη Βασιλώττου – εστιάζουν στη φυλή των Mapuche, των «Ανθρώπων της Γης», ιθαγενών της Νότιας Χιλής. Οι οποίοι εκδιώχθηκαν βίαια από τις πολυεθνικές εταιρείες υλοτομίας, που πυρπόλησαν τον «πνεύμονα της Γης», το δάσος του Αμαζονίου. Θα παίζει δε μαζί με τους Κώστα Γάκη,  Ηλέκτρα Αρσενίδου, Τζωρτζίνα Βαρδουλάκη.

Σκέψεις από τον Γιάννη Βασιλώττο

Και για να μην σας αφήσω δίχως και τις σκέψεις του νέου και ταλαντούχου «τεντιμπόη», που υποδέχονται οι τηλεοπτικές «Άγριες Μέλισσες», επιλέγω – από μια κουβέντα του στο ogdoo – εκείνες που αφορούν στην αγωνία ενός νέου ηθοποιού, στην Ελλάδα του σήμερα:

«Είναι αδιανόητα δύσκολο να επιβιώσει ένας ηθοποιός στην Ελλάδα. Δεν γίνεται να δουλεύει το πρωί σε κάτι τελείως άσχετο, για να μπορεί να συντηρηθεί οικονομικά και το βράδυ να έχει παράσταση και να πρέπει να βγάλει τα εσώψυχα του».

«Αυτό δημιουργεί κούραση, σωματική αλλά και ψυχική, άγχος και άμυνες. Οκτώ στους δέκα ηθοποιούς στην Ελλάδα κάνουν αυτό το πράγμα. Δεν κάνει δε κακό μόνο στον ηθοποιό σαν άνθρωπο. Αλλά και στην ποιότητα της ερμηνείας του. Και κατ’ επέκταση στην ποιότητα του θεατρικού θεάματος. Έτσι το κοινό βλέπει μέτριο θέατρο, ενώ η δουλειά μας δεν είναι αυτή».

«Λυπάμαι και εκνευρίζομαι για το ότι πολύς κόσμος θεωρεί τους ηθοποιούς «χομπίστες». Αν ήταν στο χέρι μου, κανένας ηθοποιός δεν θα χρειαζόταν να κάνει δεύτερη δουλειά για να ζήσει».

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com.

Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης
Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης
Από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών, βρέθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης να σπουδάζει Κτηνιατρική! Ενώ, στο μεταξύ, ξεκίνησε μια δημοσιογραφική πορεία, που κρατάει τέσσερις δεκαετίες, από την ιστορική «Ακρόπολη», με το… νυφικό της Νταϊάνας, στο διεθνές τμήμα της εφημερίδας (λόγω γλωσσών). Νοέμβριο του 1981 ξεκίνησε να εργάζεται στο Γραφείο Βορείου Ελλάδος των εφημερίδων «ΤΑ ΝΕΑ» και «ΤΟ ΒΗΜΑ». Συνεργάστηκε με τον «Ταχυδρόμο» και το «Marie Claire», σε μεγάλες συνεντεύξεις και με το Ραδιόφωνο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης «Ράδιο 105». Αλλά και ως ανταποκριτής της Σουηδικής Ραδιοφωνίας και σε ρεπορτάζ με το «60 Minutes» του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS. Συμμετείχε στην πρώτη συντακτική ομάδα του περιοδικού «Δίφωνο», με τον «Ιστό» και πέρασε από την ΕΣΗΕΜΘ στην ΕΣΗΕΑ. Όταν, στην Αθήνα πλέον από το 1991, πέρασε στην αρχισυνταξία του Πολιτιστικού Τμήματος της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», πρώτα υπό τη διεύθυνση του αείμνηστου Λέοντα Β.Καραπαναγιώτη. Εξέδωσε τα βιβλία «Αληθινά παραμύθια», «Με μουσικές εξαίσιες, με φωνές» και τη συλλογή διηγημάτων «Καπετάν Άγρα και Παραμυθίας γωνία». Συνεργάστηκε με τους ραδιοσταθμούς Innersound, Mood Radio και πλέον με το LaVitaRadio και με τον ιστότοπο Protagon.gr και από τον Ιούνιο του 2020 με το πολιτιστικό youfly.com.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ