30.3 C
Athens
Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

Βουτετάκης – Γερακάρης: Μια Ωραία Πεταλούδα που πρέπει να δεις…

Δύο αδέρφια σε ένα κελί, τρείς δολοφονίες παιδιών και μια ανάκριση. Ένα κωμικοτραγικό θρίλερ με θέμα την παιδική κακοποίηση εξελίσσεται μπροστά στα μάτια του θεατή… Οι πρωταγωνιστές της παράστασης “Μια Ωραία Πεταλούδα – ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ”, Βασίλης Βουτετάκης και Παναγιώτης Γερακάρης, μιλούν στο Youfly.com για την σκοτεινή αυτή ιστορία που ανατριχιάζει.

Από την πλευρά του ηθοποιού, αλλά και της σκηνοθεσίας, οι δυο τους μας αναλύουν τις δυσκολίες τους, αλλά και τη σημασία του συγκεκριμένου έργου, που παίζεται στο Θέατρο Nous – Creative Space.

Μια παράσταση γροθιά στο στομάχι που αναπτύσσει θέματα που απασχολούν την κοινωνία μας όπως η παιδική κακοποίηση και η ενδοοικογενειακή βία..

Σας απολαμβάνουμε στο Θέατρο Nous – Creative Space, σε μία αρκετά «σκοτεινή» παράσταση. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για το έργο, αλλά και για το πως το βιώνει ο καθένας σας;

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΟΥΤΕΤΑΚΗΣ

Πρόκειται όντως για μια πολύ σκληρή, σκοτεινή παράσταση καθώς θίγει θέματα όπως της παιδικής κακοποίησης, της ενδοοικογενειακής βίας αλλά και της πίστης προς τον θεό. Η παράσταση ξεκινάει στα κόκκινα σαν σε τεντωμένο σχοινί που ισορροπούν οι δυο ήρωες του έργου μεταξύ ζωής και θανάτου και με μόνη ελπίδα για την σωτηρία τους την πίστη στον θεό και την αλληλοϋποστήριξη δυο πραγματικά αγαπημένων αδερφιών. Δυο αδερφιών που η ζωή τα κράτησε μαζί στα εύκολα και στα δύσκολα.

Εγώ το βιώνω το έργο ως πρόκληση. Το ίδιο και την σκηνοθεσία αλλά και τον ρόλο του διανοητικά ασθενούς αδελφού. Είναι πραγματικότητα ότι το έργο είναι μακριά από μένα και τα βιώματά μου, όμως κατάφερα να το φέρω κοντά μου διασκευάζοντάς το με διάφορες προσωπικές αναφορές, κυρίως στο κομμάτι της θρησκείας και της μητέρας μου. Έτσι, συνδέομαι με το έργο και σ’ ένα άλλο επίπεδο από το καλλιτεχνικό, πιο βαθύ πιο προσωπικό και πιο ευαίσθητο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΕΡΑΚΑΡΗΣ

Πρόκειται για δυο αδέρφια τα οποία έχουν ζήσει μια πολύ σκληρή παιδική ηλικία, λόγω του πατέρα τους. Στην αρχή του έργου τους βρίσκουμε σε ένα κελί να κατηγορούνται για τρεις δολοφονίες παιδιών για τις οποίες, όπως υποστηρίζουν, δεν γνωρίζουν απολύτως τίποτα. Στην συνέχεια του έργου μια εξομολόγηση θα ανατρέψει τα πάντα.

Το έργο είναι καθαρός ρεαλισμός (σκηνές πάλης, στεναχώρια, αγάπη ) πράγμα που σημαίνει ότι για να καταφέρεις να το περάσεις αυτό στο κοινό πρέπει πρώτα να το νιώσεις εσύ ο ίδιος. Δεν είναι αυτοματοποιημένα πράγματα, χρειάζεται συγκέντρωση και να είσαι 100% μέσα στο ρόλο, για να έρθει ένα άριστο αποτέλεσμα. Δύσκολο πράγμα, αλλά πιστεύω το έχουμε βρει και έχουμε μια καλοκουρδισμένη παράσταση.

Βουτετάκης Γερακάρης

Τα ηχηρά μηνύματα…

Η ιστορία αυτή θίγει θέματα που απασχολούν την κοινωνία μας.. Περνά ηχηρά μηνύματα στο κοινό; Γιατί πιστεύετε πως πρέπει να γίνονται και να «ακούγονται» τέτοιες παραστάσεις στις μέρες μας;

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΟΥΤΕΤΑΚΗΣ

Η παράσταση δίνει αρκετά μηνύματα. Πολλά από αυτά βασίζονται σε γεγονότα που έχουν λάβει χώρα στην Ελλάδα του σήμερα. Αυτός ήταν και ο σκοπός μας. Να φέρουμε την παράσταση στο σήμερα.

Κάνουμε μια παράσταση to the point για να μιλήσουμε ανοιχτά για τα ζητήματα που μας απασχολούν και να πάρουμε θέση, να εκφραστούμε ελεύθερα και να μοιραστούμε τις σκέψεις μας. Φυσικά χωρίς να ζητάμε από το κοινό να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει μαζί μας. Ο άνθρωπος στις ημέρες μας γίνεται οπαδός σε όλα και κυρίως σε αυτά που έχει να πει. Εμείς δεν είμαστε οπαδοί απλά στόχος μας είναι να επικοινωνήσουμε με το κοινό και ανταλλάξουμε ιδέες και απόψεις χωρίς δεύτερες σκέψεις.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΕΡΑΚΑΡΗΣ

Η ιστορία είναι εμπνευσμένη από ένα γνωστό έργο, βέβαια έχει μεταφραστεί και διπλά διασκευαστεί ώστε να ταιριάζει στο έπακρο στην Ελλάδα του σήμερα. Ακούγονται ιστορίες κατά την διάρκεια που όλοι γνωρίζουμε. Σίγουρα περνάει μηνύματα και αυτός ήταν ο στόχος μας εξαρχής βέβαια δεν είναι ανάγκη να τα αναλύσουμε εδώ καλό είναι ο καθένας να βλέπει να ακούει και να κρατάει ό,τι εκείνος θέλει .

Οποιοδήποτε είδος τέχνης σε βάζει σε μια διαδικασία σκέψης για πράγματα που γίνονται γύρω σου είναι απαραίτητο να υπάρχει και να ακούγεται σήμερα. Συνήθως, όταν κάτι κακό συμβαίνει σε μια κοινωνία το βλέπουμε ειδήσεις για να το δούμε. Σκοπός της τέχνης που ασχολείται με αυτό είναι να σε κάνει να σκεφτείς για το πως θα αντιδράσεις σε αυτό το κακό ώστε να μην το ξαναδούμε, δηλαδή, θέλει κάπως να σε ξεβολέψει από το “α οκαυ, έγινε αυτό” και να σε πάει στο “τι θα κάνω εγώ γι’ αυτό”… Επομένως, θα πρέπει να υπάρχουν τέτοιου είδους τέχνες γενικά.

Οι δυσκολίες και το ανατριχιαστικό φινάλε

Υπήρξαν δυσκολίες στην ενσάρκωση των συγκεκριμένων ρόλων, αλλά και στη σκηνοθεσία της συγκεκριμένης παράστασης;

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΟΥΤΕΤΑΚΗΣ

Μέσα από το επάγγελμα του ηθοποιού γινόμαστε ψυχολόγοι των ρόλων που έχουμε αναλάβει να ενσαρκώσουμε. Ο τρόπος τουλάχιστον της δικής μου προσέγγισης ως ηθοποιού και ως σκηνοθέτη είναι να καταλάβω τους λόγους που γίνονται όλα αυτά. Γιατί λένε τα συγκεκριμένα λόγια; Γιατί κάνουν τις συγκεκριμένες πράξεις; Δεν έχει σημασία αν συμφωνώ ή διαφωνώ. Σημασία έχει να καταλάβω τι βίωσαν στο παρελθόν αυτοί οι ήρωες και τι βιώνουν τώρα. Αν το καταλάβω τότε θα βγει πραγματική και αληθινή η υποκριτική και σκηνοθετική ερμηνεία του έργου και θα μπορέσω να καθοδηγήσω κατάλληλα και τον παρτενέρ μου

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΕΡΑΚΑΡΗΣ

Όταν ξεκινήσαμε τις πρόβες δυσκολεύτηκα παρά πολύ γιατί είναι μακριά από εμένα ο ρόλος και πιέστηκα στο να τον καταλάβω και να πάω κοντά του. Με τον καιρό και τις πρόβες όλα πήραν τον δρόμο τους. Όσον αφορά την σκηνοθεσία θα αφήσω τον Βασίλη να απαντήσει .. (γιατί τον ταλαιπώρησα αρκετά..).

Γερακάρης

Τι είναι αυτό που έχετε ξεχωρίσει εσείς από αυτή την ανατριχιαστική ιστορία και σας έχει συγκινήσει περισσότερο;

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΟΥΤΕΤΑΚΗΣ

Νομίζω ότι αυτό που συγκλονίζει σ αυτή την τραγική ιστορία που έχουμε να αφηγηθούμε είναι η ανιδιοτελής και πραγματική αγάπη μεταξύ των δυο αδερφών. Μαζί, καταραμένοι στις δικές τους σκέψεις, στον δικό τους κόσμο που λειτουργεί σαν πνευματική φυλακή γι’ αυτούς, καταφέρνουν να είναι συνδεδεμένοι ο ένας με τον άλλον και ποτέ να μην χωριστούν. Ακόμα και τώρα. Ακόμα και στο τέλος του ταξιδιού.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΕΡΑΚΑΡΗΣ

Το φινάλε της! Η αγάπη μεταξύ δυο αδερφών μπορεί να φτάσει σε επίπεδο που δεν φανταζόμουν ποτέ πριν από αυτό το έργο.. Δεν θα σου πω περισσότερα θα σας αφήσω να το δείτε από κοντά

Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας τα μελλοντικά σας σχέδια;

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΟΥΤΕΤΑΚΗΣ

Τα μελλοντικά σχέδια που έχουμε είτε ατομικά είτε ως ομάδα Mirakuru έχουν ήδη ξεκινήσει. Στόχος μας όσον αφορά την ομάδα είναι να εξερευνήσουμε και να πούμε ιστορίες με έναν άλλον διαφορετικό τρόπο και με μια ειλικρινή προσωπική προσέγγιση

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΕΡΑΚΑΡΗΣ

Σίγουρα θα υπάρχει το κεφάλαιο τρία όπου με αυτό θα κλείσει και ο κύκλος της τριλογίας που ξεκινήσαμε με την ομάδα μας mirakuru.

Ήταν ο Βασίλης Βουτετάκης και ο Παναγιώτης Γερακάρης, στο Youfly.com.

Μια Ωραία Πεταλούδα – ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ”  – Από Τετάρτη 1 Μαρτίου και κάθε Τετάρτη στις 21:15, στο Θέατρο Nous – Creative Space.

αφίσα πεταλούδα

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com

Ιωάννα Παναγιώτη
Ιωάννα Παναγιώτη
Απόφοιτη του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ιδιαίτερη αδυναμία μου αποτελούν τα βιβλία, η μουσική, οι ταινίες το θέατρο και τα ταξίδια. Έχω ασχοληθεί με την αρθρογραφία, τα social media, τις δημόσιες σχέσεις, τα events και ερασιτεχνικά με το ραδιόφωνο & το θέατρο. Κυνηγώ οτιδήποτε δημιουργικό θα μου προσφέρει εφόδια, γνώσεις και πλούσιες εμπειρίες. Μου αρέσει να εκφράζω τις σκέψεις μου στο χαρτί και να γνωρίζω νέους ανθρώπους!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
61,862ΥποστηρικτέςΚάντε Like
12,418ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,543ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ