22 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Tρία μεγάλα “αγκάθια” για τους επιχειρηματίες του θεάτρου

Όσο προχωράμε στις αρχές του καλοκαιριού, τόσο διογκώνονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του θεάτρου. Κυρίως όσοι επιχειρηματίες διαχειρίζονται δικές τους αίθουσες με μακροχρόνιες μισθώσεις.

Τα μέτρα που ανακοινώνονται δεν μπορούν σε τίποτα να βοηθήσουν τη βιωσιμότητα ενός κλάδου, που έχει τρομερές ιδιαιτερότητες και που για πολλούς – προφανώς και για την κυβέρνηση – αποτελεί απλά ένα μικρό ποσοστό του ΑΕΠ… Λες και το Θέατρο μπορεί να μετρηθεί σε αριθμούς και αλγόριθμους… Κι όμως.

Τρία είναι τα βασικά προβλήματα του θεατρικού κλάδου. Τρία δύσκολα στοιχήματα για δυνατούς λύτες!

1. Εσοδα 0 – Eνοίκια 60%.

Λίγοι ξέρουν ότι τα θέατρα της Αθήνας είναι στην συντριπτική τους μισθωμένα και όχι ιδιόκτητα. Πρόκειται δε για ακίνητα που εκ φύσεως ενώ μισθώνονται για 12 μήνες λειτουργούν το πολύ 7 μήνες το χρόνο και μάλιστα με κενά διαστήματα για πρόβες. Από τις 12 Μαρτίου οι θεατρικές επιχειρήσεις έχουν βρεθεί μπροστά στον παραλογισμό να μην έχουν ούτε 1 ευρώ είσπραξη αλλά να καλούνται να πληρώσουν το 60% των μισθωμάτων τους με ορίζοντα μέχρι το τέλος Αυγούστου. 6 μήνες, μισός χρόνος χωρίς δουλειά με εντολή Δημόσιας Αρχής αλλά τα μισθώματα έστω και μειωμένα τρέχουν και μεταφράζονται σε πολλές χιλιάδες ευρώ.


Και σαν να μην έφτανε αυτό, το χειμώνα, τον υπόλοιπο μισό χρόνο δηλαδή, θα κληθούν να λειτουργήσουν με μια πληρότητα μειωμένη κατά 60% ενώ τα ενοίκια θα επιστρέψουν στο αρχικό τους ύψος ή έστω και με λίγη τύχη θα μείνουν μειωμένα κατά 40%. Το τί θα γίνει δεν το ξέρει κανείς με τους παραγωγούς να αγωνίζονται ακόμα και για το αυτονόητο ότι θα πρέπει τουλάχιστον να παγώσουν οι αυξήσεις των συμβολαίων για τη νέα σεζόν.

2. Προπώληση τέλος.

Τα τελευταία χρόνια η αγοραστική συνήθεια του θεατρόφιλου κοινού άλλαξε ως προς την έκδοση των εισιτήριων. Οι περισσότερες επιτυχημένες παραστάσεις ξεκινούσαν με μεγάλα ποσοστά πληρότητας χωρίς να περιμένουν …το θεατή στην πόρτα. Η ραγδαία ανάπτυξη των εταιρειών ticketing αλλά και η αυξανόμενη εξοικείωση του κοινού με τις online υπηρεσίες οδήγησαν στην καθιέρωση της διαδικασίας προπώλησης. Όχι μόνο στα μεγάλα θέατρα αλλά και στα μικρότερα που ήταν γεμάτα μήνες πριν την πρεμιέρα των εκάστοτε παραστάσεων


Η έλευση του κορονοιού και η αιφνίδια διακοπή των παραστάσεων άφησαν στον αέρα πολλά προπωλημένα εισιτήρια που θα κληθούν τα θέατρα να φιλοξενήσουν όποτε ανοίξουν ξανά σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται για τη διευθέτηση του προβλήματος με την έκδοση ειδικών κουπονιών διάρκειας 18 μηνών. Η αγορά όμως δικαίως ανησυχεί ότι φόβος της πανδημίας και η αβεβαιότητα θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τους θεατές να προγραμματίσουν εγκαίρως τις επόμενες θεατρικές τους εξόδους και θα επιστρέψουν στην παλιά συνήθεια της τελευταίας στιγμής…

3. Αδυναμία προγραμματισμού.

Τέτοια εποχή είχαν ήδη αρχίσει να υπογράφονται συμβόλαια, να γίνονται οι πρώτες φωτογραφίσεις, να παραγγέλνονται σκηνικά και οι ηθοποιοί να παίρνουν μέτρα για τα κοστούμια τους. Φέτος όλα είναι παγωμένα. Δουλειές ακυρώνονται, αναβάλλονται και βρίσκονται στο αέρα γιατί κανείς δεν μπορεί να ξέρει τί θα γίνει τον Οκτώβριο. Χτυπημένοι από την κρίση και την πολύμηνη αναστολή των επιχειρήσεων τους, οι θεατρικοί παραγωγοί φοβούνται να ξεκινήσουν την προετοιμασία για τις χειμερινές παραστάσεις χωρίς να ξέρουν με τί πληρότητες θα κληθούν να δουλέψουν, πότε θα είναι εφικτό να σηκώσουν αυλαία και κυρίως με τί δίχτυ προστασία από το Κράτος θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις.


Ετσι προβάδισμα παίρνουν μόνο οι επαναλήψεις που δεν απαιτούν νέο κόστος παραγωγής καθώς και οι … μονόλογοι που είναι χαμηλού ρίσκου δουλειές.
Οι καλά γνωρίζοντες την αγορά του θεάτρου στην Ελλάδα προβλέπουν τεράστια ύφεση στη θεατρική παραγωγή τα επόμενα 2 χρόνια, με τους ιδιώτες παραγωγούς που κατέχουν το 85% του συνολικού τζίρου να κάνουν πίσω και τους κρατικούς επιχορηγούμενους οργανισμούς να βγαίνουν μπροστά για να σώσουν την καλλιτεχνική δημιουργία μα και τις εντυπώσεις. 

Κι όποιον αντέξει η σκηνή, θα φανεί στο χειροκρότημα…!

Αλέξανδρος Κατσαρίδης
Αλέξανδρος Κατσαρίδης
Πτυχιούχος του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο Καποδιστριακό πανεπιστήμιο Αθηνών. Δημοσιογράφος και Διευθυντής του Youfly.com. Αρθρογράφος στο Youfly.com στην στήλη «Kats me, If you can». Τηλεοπτικό Ρεπορτάζ στην εκπομπή Fay's Time, με την Φαίη Σκορδά, στο τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ. Μιλάω αγγλικά και γαλλικά. Λατρεύω τα ταξίδια, τα βιβλία, τον αθλητισμό και το θέατρο!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ