26.3 C
Athens
Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου, 2021

Το Τρίτο Στεφάνι: Εισιτήρια και πληροφορίες για την παράσταση

«Το Τρίτο Στεφάνι», σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, με πρωταγωνίστριες την Μαρία Καβογιάννη και την Μαρία Κίτσου, έρχεται στο Θέατρο Παλλάς, από τις 16 Οκτωβρίου 2020.

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ – ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ!

Το Τρίτο Στεφάνι και τα μέτρα προστασίας για τον Covid-19

Το Τρίτο Στεφάνι μέτρα παράστασης

Παρά τις αντίξοες συνθήκες και την αβεβαιότητα της τελευταίας περιόδου, η μεγάλη παραγωγή των Θεατρικών Σκηνών προετοιμάζονται πυρετωδώς και έχοντας πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την προστασία του κοινού και του προσωπικού, κάνουν το μεγάλο βήμα και παρουσιάζουν την μεγαλύτερη παραγωγή της χρονιάς.

Η πρώτη πρόβα πραγματοποιήθηκε στις 18 Αυγούστου με τεστ για Covid-19, μάσκες και θερμομέτρηση για το θίασο και τους συντελεστές της παράστασης «Το Τρίτο Στεφάνι» στο Θέατρο Παλλάς.

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία Θεατρικές Σκηνές, προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι συμμετέχοντες της παράστασης «Το Τρίτο Στεφάνι» επέστρεψαν υγιείς από τις διακοπές τους, διενήργησε στο Παλλάς, πριν ακόμα ξεκινήσει η πρώτη πρόβα, τα ειδικά τεστ για τον Covid-19, ενώ όλοι οι παρόντες φορούσαν μάσκες προστασίας.

Παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά τις παρακάτω οδηγίες βασει υγειονομικών πρωτοκόλλων που εφαρμόζονται πιστά στο Θέατρο Παλλάς:

 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους του θεάτρου, από θεατές και προσωπικό.
 • Ώρα προσέλευσης στο θέατρο μία ώρα πριν την προκαθορισμένη έναρξη της παράστασης.
 • Υποχρεωτική χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου.
 • Ανέπαφο check-in στον χώρο από το κινητό σας, ή από προεκτυπωμένο χαρτί.
 • Αυστηρή τήρηση αποστάσεων ασφαλείας (1,5 μέτρο).
 • Ειδική σήμανση για την είσοδο και την έξοδο του κοινού στο θέατρο και μονοδρόμηση διαδρόμων.

Το Θέατρο Παλλάς τηρεί αυστηρά όλες τις διαδικασίες και τα πρωτόκολλα υγειονομικής προστασίας, με βασικό γνώμονα την ασφάλεια του κοινού και του προσωπικού:

 • Θερμομέτρηση κατά την είσοδο προσωπικού και θεατών.
 • Όλες οι επιφάνειες του Θεάτρου Παλλάς καθαρίζονται και απολυμαίνονται καθημερινά από πιστοποιημένο συνεργάτη με εγκερκριμένα από τον ΕΟΦ απολυμαντικά καθαριστικά.
 • Η αίθουσα και οι χώροι κοινού κλιματίζονται από κεντρική κλιματιστική μονάδα η οποία προσάγει φρέσκο κλιματιζόμενο (νωπό) αέρα στον χώρο, εξασφαλίζοντας τη μέγιστη δυνατή ανανέωση του αέρα ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
 • Στήλες αντισηψίας στους κοινόχρηστους χώρους.
 • Σχέδιο ασφαλείας προσέλευσης και αποχώρησης των θεατών από πολλαπλές εισόδους και εξόδους, καθώς και μονοδρόμηση διαδρόμων, με ειδική σήμανση.
 • Διενέργεια προληπτικών τεστ μοριακού ελέγχου COVID-19, σε συνεργασία με τα εργαστήρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, για όλο το προσωπικό του Θεάτρου.

Οι προετοιμασίες για την παράσταση

Το Τρίτο Στεφάνι Πρώτη Ανάγνωση

Με εντατικούς ρυθμούς, προχωρούν οι πρόβες και οι ετοιμασίες για τη νέα μεγάλη παραγωγή του Παλλάς. Ο σκηνοθέτης της παράστασης, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, εργάζεται εντατικά για την παρουσίαση της  δικής του πρότασης στο εμβληματικό “Τρίτο Στεφάνι” του Κώστα Ταχτσή, όπου θα πρωταγωνιστήσουν οι Μαρία Καβογιάννη και Μαρία Κίτσου στους ρόλους της Εκάβης και της Νίνας.

«Το Τρίτο Στεφάνι» θα παρουσιαστεί από τις Θεατρικές σκηνές σε ολοκαίνουργια διασκευή του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη και του Νίκου Μανουσάκη. Αναδεικνύει την ποίηση και τις αφηγηματικές αρετές του μυθιστορήματος, σεβόμενη φυσικά την πρόθεση του συγγραφέα για μία ιστορία που ανοίγει και κλείνει σαν κύκλος, όπως ακριβώς και η ζωή.

Ένας εικοσαμελής θίασος σημαντικών ηθοποιών μπαίνει στη δίνη της νέας, πρωτότυπης μουσικής του Μίνου Μάτσα, φέρνοντας επί σκηνής τους ήχους και τις εικόνες μιας ολόκληρης εποχής.

Η  φωτογράφηση με τις δύο πρωταγωνίστριες

Στις 5 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Παλλάς ακόμη μία φωτογράφηση για την προώθηση της παράστασης «Το Τρίτο Στεφάνι».

Το αποτέλεσμα αναμένεται να είναι εντυπωσιακό, καθώς οι δύο πρωταγωνίστριες, Μαρία Καβογιάννη και Μαρία Κίτσου, με όρεξη και καλή διάθεση ακολούθησαν πιστά τις οδηγίες της φωτογράφου, Ελίνα Γιουνανλή.

Όπως θα ήταν αναμενόμενο, φυσικά υπήρχαν και στιγμές χαλάρωση, όπως εκείνη που ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης πόζαρε κι εκείνος μπροστά στο φωτογραφικό φακό για μία αναμνηστική φωτογραφία με τις δύο πρωταγωνίστριες.

Το Τρίτο Στεφάνι: Το μυθιστόρημα και οι ήρωες

Το μυθιστόρημα – σταθμός του Ταχτσή, διαχρονικό κι ένα από τα αγαπημένα του ελληνικού κοινού, είχε αποτελέσει μάλιστα στο παρελθόν υλικό για ιδιαίτερα επιτυχημένες παραστάσεις σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή και Θανάση Παπαγεωργίου, αλλά και σήριαλ από τον Γιάννη Δαλιανίδη.

Το Τρίτο Στεφάνι είναι μία κατάθεση μνήμης όπου μέσα από τις προσωπικές ιστορίες των ηρώων εξιστορείται ολόκληρη η σύγχρονη ελληνική ιστορία. Δεν διαθέτει έναν τόνο διδακτικό, αλλά ένα σπάνιο χιούμορ που αναδεικνύει όλα εκείνα για τα οποία αξίζει να παλεύει κανείς στη ζωή.

Αυτό που ξεχωρίζει σήμερα στο «Τρίτο Στεφάνι», κι αυτό που την ίδια στιγμή του χαρίζει τη διαχρονική του γοητεία, είναι μια ανελέητη κατάφαση στη ζωή.

Τα πρόσωπα αυτού του δράματος, οι άνθρωποι μίας άλλη εποχής, σαν άλλοι Παπαδιαμαντικοί ήρωες, υποφέρουν, απελπίζονται, κλαίνε, πονούν, αλλά ποτέ δεν τα παρατάνε. Ποτέ δεν χάνουν πραγματικά την πίστη τους στη ζωή, σε αυτό που φέρνει το αύριο.

Γελάνε, προχωρούν μπροστά σε κάθε δυσκολία και μας δείχνουν το δρόμο. Για εκείνους ακριβώς του λόγους, «Το Τρίτο Στεφάνι», που αναδεικνύει τον ρεαλισμό και υποκύπτει στην ηθογράφηση, είναι μία υπόθεση ανθρώπων που δεν παύουν ποτέ να είναι νέοι. Τότε και σήμερα.

«Το Τρίτο Στεφάνι» μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα γνήσιο ψηφιδωτό συναισθημάτων.

Εμπεριέχει και εμπερικλείει όλο το φάσμα της Ελληνικότητας που με τόσο πάθος και θαυμασμό αναζήτησαν και ανέδειξαν δημιουργοί όπως ο Τσαρούχης και ο Χατζιδάκις.

«Το Τρίτο Στεφάνι» μας θυμίζει με τον πιο καθαρό και αγνό τρόπο πόσο οι μετόπες του Παρθενώνα, τα βυζαντινά τέμπλα, και τα σύγχρονα μνημεία, όπως ο Λευκός Πύργος της Θεσσαλονίκης ή το μέγαρο της Ακαδημίας της Αθήνας, αποτελούν όλα κομμάτια σε ένα συνεχές και ψυχικό ταξίδι των Ελλήνων προς την ζωή την ίδια.

Η Εκάβη και η Νίνα αγαπιούνται, ψυχραίνονται, μιλούν ακατάπαυστα, και σιωπούν μόνο μπροστά σ᾽ αυτό που τις υπερβαίνει – που όλους μας υπερβαίνει – και κουβαλούν πάντα το όμορφο και παράξενο φορτίο της πατρίδας που τις γέννησε, όπως το «μυθολόγησε» ο Ελύτης:

«Όμορφη και παράξενη πατρίδα / Ωσάν αυτή που μου ‘λαχε δεν είδα / Ρίχνει να πιάσει ψάρια πιάνει φτερωτά / Στήνει στη γη καράβι κήπο στα νερά / Κλαίει φιλεί το χώμα ξενιτεύεται / Μένει στους πέντε δρόμους αντρειεύεται […]»

Το Τρίτο Στεφάνι αφίσα

Το 2009, ο Μένης Κουμανταρέας γράφει για τον Ταχτσή:

«Ο Ταχτσής, όντας ο ίδιος στη ζωή του ένας χείμαρρος λόγου και ελευθεριότητας, υιοθέτησε και στο βιβλίο του τον τρόπο αυτό. Ένα συνεχές μουρμούρισμα διατρέχει όλο το κείμενο, το ίδιο αυτό μουρμούρισμα που ο συγγραφέας ήξερε καλά από την οικογένειά του και τα συγγενικά του πρόσωπα.

Είναι οι ευχές, οι κατάρες, οι αφορισμοί, που όλοι ακούμε στις οικογένειές μας σε οποιαδήποτε τάξη και αν ανήκουμε. «Που να μη λειώσουν τα κόκαλά σου!», «Θου Κύριε φυλακήν τω στόματί μου!», «Αχ, βρε κερατά θεέ», «Δεν έχεις πια καθόλου τσίπα επάνω σου;», «Σσσ κι οι τοίχοι έχουν αφτιά!», «Μύγα τσετσέ σ’ έχει τσιμπήσει, κακό χρόνο να ’χεις;», «Σκάσε κτήνος» και άλλα πολλά. Όμως εδώ στον Ταχτσή οι εκφράσεις αυτές αποκτούν μια ιδιαιτερότητα. Δεν είναι γαρνίρισμα αλλά ουσία.

Είναι ο πρώτος που έκανε ύφος τη γλώσσα των μικροαστών. Είχε την ευφυΐα αλλά και το ταλέντο να την αναπαραγάγει σχεδόν θεατρικά.

Όταν κάποτε ρώτησα τον Ταχτσή γιατί δεν γράφει ένα νέο μυθιστόρημα, εφόσον όλοι ασχολούνται με το «Τρίτο Στεφάνι» και κινδύνευε να χαρακτηριστεί συγγραφέας του ενός βιβλίου, εκείνος με κοίταξε λυπημένα: «Τρέμω να ξαναπεράσω αυτά που πέρασα με το Τρίτο στεφάνι. Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί τι μου κόστισε αυτό το βιβλίο. Το έχω πληρώσει με τη μισή μου ζωή». […]

Μέσα από την κοινότοπη ιστορία δύο γυναικών, οι οποίες κινούν τα νήματα της μοίρας των αρσενικών, δίνει έναν πίνακα της μεταπολεμικής κοινωνίας με φλας μπακ στην εποχή των Βαλκανικών, της Μικράς Ασίας και άμεσες αναφορές στην εποχή του Μεταξά, την Κατοχή, εστιάζοντας στο εμφυλιακό και μετεμφυλιακό τοπίο. Τα ιστορικά γεγονότα περνάνε μέσα από τη ζωή των ηρώων του κατορθώνοντας να απογειώσουν τη ζωή αυτή σε συλλογικό δράμα. […]

Εδώ έχουμε να κάνουμε με το έπος της ανερχόμενης τάξης, αυτής που αργότερα βαφτίστηκε με το επίθετο «μικροαστική». […] Ο ευαίσθητος αναγνώστης, τα «παιδιά τα φανατικά για γράμματα», όσοι νέοι αναγνώστες προστεθούν, θα εκτιμήσουν τις περιπέτειες της Εκάβης και της Νίνας, αλλά και τη συλλογική περιπέτεια του ρωμαίικου, που προβάλλεται στο βάθος […].

Το Τρίτο στεφάνι θα τους αποκαλύψει από πού ξεκίνησαν οι Εκάβες και οι Νίνες. Θα τους δείξει ποια είναι η ζωή μας σήμερα και γιατί είναι αυτή και όχι άλλη. […]»

«Το Τρίτο Στεφάνι» του Κώστα Ταχτσή

ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΛΛΑΣ – από 16 Οκτωβρίου

Το Τρίτο Στεφάνι Κώστας Ταχτσής

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης

Διασκευή: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Νίκος Μανουσάκης

Σκηνικά: Πάρις Μέξης

Μουσική: Μίνως Μάτσας

Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος

Κοστούμια: ClaireBracewell

Κίνηση: Κική Μπάκα

Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστίνα Ματθαίου

Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή

Παραγωγή: Θεατρικές Σκηνές

ΔΙΑΝΟΜΗ

Κώστας Ανταλόπουλος, Ειρήνη Βαλατσού, Ντάνη Γιαννακοπούλου, Δανάη Επιθυμιάδη, Μαρία Καβογιάννη, Δημήτρης Καραβιώτης, Σύρμω Κεκέ, Μαρία Κίτσου, Τάσος Λέκκας, Ορνέλα Λούτη, Γιώργος Μακρής, Δημήτρης Μανδρινός, Στάθης Μαντζώρος, Καλλιρρόη Μυριαγκού, Γιώργος Νούσης, Ελευθερία Παγκάλου, Αλεξάνδρα Παντελάκη, Ελίζα Σκολίδη, Μενέλαος Χαζαράκης, Γιώργος Ψυχογυιός

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ & ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Τετάρτη & Κυριακή: 19:00

Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο: 20:30

Τιμές εισιτηρίων: 15€ – 80€

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ – ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ!

Ομαδικές κρατήσεις: 210-3639343 (εσωτ. 2)

“Το Τρίτο Στεφάνι” του Κώστα Ταχτσή: Από το Χθες έως την Αιωνιότητα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ YOUFLY.COM ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ.

Ζωή Καραθανάση
Απόφοιτη του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ήδη από τα παιδικά μου χρόνια είχα μία ιδιαίτερη αδυναμία στη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο και τις τέχνες γενικότερα. Σύντομα, μέσα από τη σχολή, αλλά και διάφορα σεμινάρια στη δημιουργική γραφή και την παραγωγή βίντεο, ανακάλυψα την αγάπη μου για τον πολιτιστικό κλάδο. Έχω ασχοληθεί ερασιτεχνικά με το ραδιόφωνο και το ντοκιμαντέρ, ενώ έχω εργαστεί ως αρθρογράφος και copywriter. Γνωρίζω αγγλικά και γαλλικά, ενώ λατρεύω επίσης το θέατρο, τα ταξίδια, το χορό και το stand up comedy.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
38,592ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7,395ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,041ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ