Breaking News
Το Τρίτο Στεφάνι: Είδαμε την πρόβα τζενεράλε - Οι εντυπώσεις μας

Το Τρίτο Στεφάνι: Είδαμε την πρόβα τζενεράλε – Οι εντυπώσεις μας

Χθες Πέμπτη 15/10, το Youfly.com παρεβρέθηκε στην πρόβα τζενεράλε της θεατρικής παράστασης “Το Τρίτο Στεφάνι” στο θέατρο Παλλάς και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας για όσα είδαμε.

Δεν ήξερα τι να περιμένω. Η πρώτη παράσταση της φετινής σεζόν και η πρώτη παράσταση (σε κλειστό θέατρο) από τον Μάρτιο, από όταν και ξεκίνησε η καραντίνα.

Τα ερωτήματα πριν την παράσταση, πριν την πρόβα τζενεράλε της παράστασης για να είμαι πιο ακριβής, ήταν πολλά. Τόσο για “Το Τρίτο Στεφάνι” και την εκδοχή του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, όσο και την περίεργη κατάσταση με τα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας. Πως θα είναι το έργο; Τα σκηνικά, τα κοστούμια, οι δυο Μαρίες (Κίτσου – Καβογιάννη); Η μουσική; Αλλά και… Θα μπορέσω να παρακολουθήσω την παράσταση φορώντας μάσκα; Πόσες θέσεις θα έχω κενές δίπλα μου; Με τις αποστάσεις τι γίνεται;

Όλα αυτά σκεφτόμουνα λοιπόν πριν φτάσω στο θέατρο Παλλάς, εξού και έφτασα τουλάχιστον μισή ώρα νωρίτερα. Θα προσπαθήσω λοιπόν να μεταφέρω τις εντυπώσεις μας από την πρόβα τζενεράλε της παράστασης “Το Τρίτο Στεφάνι” και όσα είδαμε εκεί.

Τα μέτρα προστασίας στο θέατρο Παλλάς

Δυστυχώς αντί να μιλάμε μόνο για τη παράσταση, μιλάμε πλέον και για… μέτρα προστασίας κατά μιας πανδημίας. Αφού μπήκε όμως στη ζωή μας και μάλιστα για τα θέατρα και τον Πολιτισμό είναι νούμερο 1 προτεραιότητα και για την ασφάλεια του κοινού, αλλά και γιατί απαιτείται για την λειτουργία του χώρου, οφείλουμε να το αναλύσουμε.

Φτάνοντας λοιπόν στο θέατρο Παλλάς, ακολουθήθηκαν τα εξής βήματα. Οι πρώτες εντυπώσεις εξαιρετικές.

Ακόμα και στον εξωτερικό χώρο του θεάτρου, υπήρχε άνθρωπος που (ευγενικά…) φρόντιζε τα “πηγαδάκια” να τηρούν τις απαραίτητες αποστάσεις. Τόσο στις παρέες, όσο και στην ουρά για την είσοδο στο θέατρο. Τώρα θα μου πεις, πρόβα τζενεράλε ήταν, σιγά τον κόσμο και την ουρά. Σωστά, αλλά για πρόβα τζενεράλε -και- των μέτρων ασφαλείας, η δουλειά έγινε. Πάμε παρακάτω!

Μπαίνοντας στο Παλλάς, μέτρησαν την θερμοκρασία μας και μας τόνισαν πως η μάσκα είναι -υποχρεωτική- από εκείνη την στιγμή, καθόλη τη διάρκεια της παράστασης, σε όλους τους χώρους, και μέχρι να εξέλθουμε από το θέατρο.

Τέλος, μπαίνοντας πλέον μέσα στον χώρο του θέατρου, υπήρχαν παντού μεγάλα αυτοκόλλητα για την τήρηση της απόστασης 1,5 μέτρου, ενώ κάτσαμε με απόσταση δυο θέσεων από τις διπλανές παρέες.

Το Τρίτο Στεφάνι: Είδαμε την πρόβα τζενεράλε - Οι εντυπώσεις μας

Το Τρίτο Στεφάνι του Κώστα Ταχτσή

Προτού αναφερθώ στην παράσταση, να πω δυο λόγια για το “Τρίτο Στεφάνι” του Κώστα Ταχτσή. Το “Τρίτο Στεφάνι” είναι ένα πραγματικά εμβληματικό μυθιστόρημα. Ένα μυθιστόρημα σταθμός για τα ελληνικά δεδομένα, το οποίο γράφτηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950 με αρχές 1960. Εκδόθηκε αισίως το 1962, έκτοτε επανεκδόθηκε το 1970 και βέβαια πρόσφατα γράψαμε ότι θα υπάρξει σύντομα και νέα κυκλοφορία. Από τα πλέον αγαπημένα του ελληνικού κοινού διαχρονικά, στο παρελθόν έχει γίνει σήριαλ από τον Γιάννη Δαλιανίδη, ενώ αποτέλεσε υλικό για πολύ επιτυχημένες παραστάσεις σε σκηνοθεσίες Θανάση Παπαγεωργίου και Σταμάτη Φασουλή.

Το Τρίτο Στεφάνι Πρεμιέρα

Το Τρίτο Στεφάνι εν έτει 2020: Σκηνικά, Μουσική, Κοστούμια

Ξέρω, καθυστερώ να γράψω για τη σκηνοθεσία και τους ηθοποιούς, αλλά αξίζει μια μνεία στα σκηνικά, την εκπληκτική μουσική και τα κοστούμια της παράστασης “Το τρίτο Στεφάνι”.

Ένα σκηνικό επιβλητικό, που γέμιζε ολόκληρη την σκηνή από τη μια άκρη στην άλλη, περιστρεφόμενο, με σκάλες, δέντρα, συχνή εναλλαγή και πολλά άλλα που θα τα δείτε από κοντά. Υπεύθυνος αυτού, ο Πάρις Μεξης.

Τα κοστούμια (Βασιλική Σύρμα) απλά μεν, αλλά αποτυπώνουν απόλυτα την εποχή κατα την οποία διαδραματίζεται η ιστορία.

Το highlight όμως ήταν η Μουσική του Μίνωα Μάτσα. Μια μουσική εξαιρετική, που έντυσε όμορφα πάνω από 3 ώρες παράστασης. Τραγούδια που σε ταξιδεύουν σε μια άλλη εποχή. Αυτό που ξεχώρισε όμως δεν είναι άλλο από το “Η ζωή είναι ένας στρόβιλος” σε στίχους Σοφίας Καψούρου. Το νόημα της ζωής πραγματικά.

Το Τρίτο Στεφάνι: Είδαμε την πρόβα τζενεράλε - Οι εντυπώσεις μας

Το Τρίτο Στεφάνι: Είδαμε την πρόβα τζενεράλε - Οι εντυπώσεις μας

Ο Σκηνοθέτης Κώνσταντίνος Μαρκουλάκης

Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης κερδίζει ένα μεγάλο στοίχημα. Βέβαια, αυτό δεν μπορεί να το πει κάποιος από την πρόβα τζενεράλε, ούτε καν από την αποψινή πρεμιέρα. Αυτό μπορεί να ειπωθεί σε βάθος χρόνου της παράστασης και σίγουρα από σπουδαίους κριτικούς του ελληνικού μας θεάτρου.

Αυτό που μπορώ εγώ να πω με σιγουριά είναι ότι σκηνοθετικά η παράσταση “Το Τρίτο Στεφάνι” του Μαρκουλάκη δεν υστερεί πουθενά. Το εμβληματικό έργο του Κώστα Ταχτσή είναι ένα “δύσκολο” έργο, απαιτητικό, που καλώς ή κακώς μπαίνει σε σύγκριση με τις προηγούμενες θεατρικές εκδοχές, ακόμα και την σειρά.

Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης όμως το μεταπλάθει εξαιρετικά, βάζει τις δικές του μοναδικές πινελιές, φέρνει μια νέα εκδοχή σε μια νεότερη γενιά που θα παρακολουθήσει τη παράσταση, ενώ παράλληλα περνάει με όμορφο αλλά ευθύ τρόπο διαχρονικά μηνύματα τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ίδια τη ζωή.

Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης: Θέατρα και Κορονοϊός

Οι δύο -εκπληκτικές Μαρίες- Μαρία Κίτσου και Μαρία Καβογιάννη και ο 20μελής θίασος

Άφησα το καλύτερο για το τέλος… αγωνιούσα να το γράψω, αλλά οι (εξωτερικοί) συντελεστές μιας παράστασης πρέπει να παίρνουν τα εύσημα που τους αξίζουν.

Ποιο είναι το καλύτερο;

Μα φυσικά οι δυο μεγάλες πρωταγωνίστριες της παράστασης “Το Τρίτο Στεφάνι”. Η Μαρία Κίτσου και η Μαρία Καβογιάννη σε ρεσιτάλ ερμηνείας.

Θα ξεκινήσω από την Μαρία Κίτσου, λέγοντας πως είναι η πρώτη μου φορά που την είδα στο θέατρο (θέλω πάντα να γράφω με ειλικρίνεια) και περίμενα πολλά λόγω της ερμηνείας της στις “Άγριες Μέλισσες”. Και ναι, πήρα κάτι πολύ παραπάνω από αυτό.

Εκπληκτική άρθρωση, καθαρή, ότι πρέπει για κάποιον που σε μεγάλο μέρος αφηγείται.

Τρομερή κίνηση, ανάλαφρη, χορευτική ακόμα και όταν δεν χόρευε.

Εξαιρετική υποκριτική με εναλλαγή συναισθημάτων ανάλογα με την σκηνή.

Τι να πω… μια σπουδαία ηθοποιός της νέας γενιάς. Συγχαρητήρια.

Και ενώ από το πρώτο κιόλας μισάωρο, ήθελα να κάνω μια παράγραφο μόνο για την Μαρία Κίτσου, ήρθε η σπουδαία Μαρία Καβογιάννη και …έριξε την σκηνή.

Η Μαρία Καβογιάννη, με σπουδαίες βέβαια ερμηνείες στη καριέρα της, “όργωσε” την σκηνή του Παλλάς. Πάνω κάτω, Πάνω κάτω. Ακούραστη. Με χιούμορ όπως πάντα (να πούμε ότι η εκδοχή Μαρκουλάκη είχε πολύ χιούμορ), με γέλιο, αλλά και με πολύ συγκίνηση. Μια εναλλαγή στην ερμηνεία της που θα ζήλευαν πολλοί.

Ένας ρόλος (της Εκάβης) που της ταίριαξε γάντι.

Νομίζω ότι οι δυο τους ταίριαξαν πολύ, αλλά το αφήνω στη κρίση του κοινού και αυτό.

Κλείνοντας, ένα μπράβο σε όλο το θίασο. Εξαιρετική κινησιολογία. Χορωδία. Ωραίες ερμηνείες από νέα πρόσωπα, ομαδική δουλειά στη σκηνή.

Το Τρίτο Στεφάνι: Είδαμε την πρόβα τζενεράλε - Οι εντυπώσεις μας

Το Τρίτο Στεφάνι: Είδαμε την πρόβα τζενεράλε - Οι εντυπώσεις μας

Κάτι που ξεπερνάει την παράσταση αυτή, είναι οι αντιδράσεις και οι εντυπώσεις των συντελεστών μετά τη λήξη της πρόβας τζενεράλε για τη παράσταση “Το Τρίτο Στεφάνι”.

Η συγκίνηση τους δεν εκφράζει μόνο τη δουλειά τους και το αποτέλεσμα αυτής όπως θα παρουσιαστεί από σήμερα, αλλά νομίζω εκφράζει ΟΛΟΝ το κόσμο του θεάτρου, των παραγωγών, των σκηνοθετών, των συντελεστών και των ηθοποιών, που ξεκίνησαν ήδη, ή ξεκινούν τις επόμενες μέρες και εβδομάδες τις παραστάσεις τους. Είναι μια συγκίνηση σκληρής δουλειάς, μέσα στο καιρό της πανδημίας, που μπορεί να αναδειχθεί (πάντα από τους ειδικούς) μια από τις καλύτερες των τελευταίων ετών, αλλά… παραλίγο να μην την δούμε ποτέ…

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com.

About Αλέξανδρος Κατσαρίδης

Αλέξανδρος Κατσαρίδης
Πτυχιούχος του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο Καποδιστριακό πανεπιστήμιο Αθηνών. Ασχολήθηκα για 15 χρόνια με τον Τουρισμό και την Αθλητική δημοσιογραφία, μέχρι που αποδέχτηκα το μεγάλο πρότζεκτ της ιστοσελίδας Youfly.com. Μιλάω αγγλικά και γαλλικά. Λατρεύω τα ταξίδια, τα βιβλία, τον αθλητισμό και το θέατρο!

Δείτε Επίσης

Πρεμιέρα ΕΡΤ 1: Άρχισε η Τούρτα της Μαμάς - Οι εντυπώσεις μας

Πρεμιέρα ΕΡΤ 1: Άρχισε η Τούρτα της Μαμάς – Οι εντυπώσεις μας

Με έναν έξυπνο και πολλές φορές κωμικό τρόπο ξεκίνησε στην ΕΡΤ 1 η νέα σειρά των Ρήγα – Αποστόλου, «Η τούρτα της μαμάς».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *