Με πηγή έμπνευσης την ελληνική μυθολογία ο Θοδωρής Γράμψας σκηνοθετεί το δρώμενο με τίτλο «Πλάθοντας τον Προμηθέα» που παρουσιάζεται απόψε και αύριο στο Λύκειο Αριστοτέλους, ενώ θα ακολουθήσουν δύο ακόμα παραστάσεις στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου στο Βυζαντινό Μουσείο.
Γράψει η Μαριλένα Θεοδωράκου
Τυφλές ελπίδες και τη φωτιά είναι τα δώρα που έδωσε ο Προμηθέας στους ανθρώπους, βλέποντας την κατάντια του ανθρώπινου γένους και την αδυναμία του απέναντι στη φύση. Ο μύθος του Προμηθέα έχει εμπνεύσει δημιουργούς στη μουσική, τη λογοτεχνία και το θέατρο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ωστόσο, τα δώρα του Προμηθέα είναι ένα ερωτηματικό αν ήταν για καλό ή για κακό μου εξηγεί ο Θοδωρής Γράμψας, με τη φωτιά που είναι ζωή μεν, αλλά για αντέξεις σε αυτή τη ζωή χρειάζονται τυφλές ελπίδες.
Το δρώμενο, με το οποίο το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν συμμετέχει στη φετινή δράση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε αρχαιολογικούς χώρους «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός», μπορεί να παρακολουθήσει το κοινό δωρεάν με μόνο αντίτιμο το εισιτήριο για την είσοδο σε κάθε χώρο εφόσον υπάρχει και αποτελείται από δύο μέρη.
Το πρώτο, είναι αφηγηματικό και αφορά στον μύθο του Προμηθέα με διάφορα κείμενα που έχει συνθέσει η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης Μαριάννα Κάλμπαρη και τη σκηνοθετική και μουσική επιμέλεια αυτού του αφηγηματικού μέρους έχει κάνει ο Νέστωρας Κοψιδάς, ο οποίος είναι και ο αφηγητής. Είναι μια αφήγηση από διάφορα κείμενα που έχουν γραφτεί για τον Προμηθέα στην πορεία των ετών.
Το δεύτερο κομμάτι το οποίο σκηνοθετεί ο Θοδωρής Γράμψας είναι μια παράσταση είκοσι λεπτών, ένα χορικό και ένα επεισόδιο από τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου. Σε αυτό το απόσπασμα ο Νίκος Αλεξίου ερμηνεύει το ρόλο του Προμηθέα και τον Χορό Ωκεανίδων οι Ειρήνη Αλεξάκη, Χριστίνα Βλάχου, Κατερίνα Δημάτη, Πηνελόπη Κουρεντή, Χριστίνα Κωστέα, Εριέττα Μανούρη και Λήδα Μανούσου.
Ήταν το ζητούμενο να έχουν νέους ηθοποιούς σε αυτό το κομμάτι του Χορού, μου εξηγεί ο σκηνοθέτης και μου μιλάει για την παράσταση που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Επιδαύρου το 1984 από το Θέατρο Τέχνης σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν, μετάφραση Παναγιώτη Μουλλά, σκηνικά-κοστούμια Διονύση Φωτόπουλου, μουσική Μιχάλη Χριστοδουλίδη και με τον Γιώργο Λαζάνη στον ομώνυμο ρόλο.
Στη δική τους παράσταση που ανεβαίνει στο χώρο του Λυκείου του Αριστοτέλη απόψε και αύριο στις 19.30, το κοινό θα ακούσει τη ίδια μουσική του Μιχάλη Χριστοδουλίδη και την ίδια μετάφραση του Παναγιώτη Μουλλά όπως το 1984, ωστόσο θα δει κάτι άλλο υπό το φως της ημέρας. Ένα δρώμενο που περνά από την αφήγηση και την ανάγνωση κειμένων στη θεατρική δράση, παρουσιάζοντας μέσα από μια σύγχρονη, αφαιρετική ματιά απόσπασμα από την ιστορική παράσταση του Θεάτρου Τέχνης «Προμηθέας δεσμώτης».
Ο σκηνοθέτης εξηγεί ότι δεν πρόκειται για αναβίωση της τότε παράστασης όπως είχε γίνει παλαιότερα με τους «Όρνιθες» ή τους «Πέρσες». Ο ίδιος θυμάται κάπου το 1986 ότι δούλευε πίσω από τη σκηνή σαν φροντιστής στον «Προμηθέα» και στους «Όρνιθες» του Κουν. Οι «Όρνιθες», μου λέει, από τότε που έφυγε ο Κουν έχουν ανέβει 3-4 φορές με τελευταία στο Ηρώδειο σε σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου, Θοδωρή Γράμψα και Κωστή Καπελώνη. Εκείνα τα χρόνια, το Θέατρο Τέχνης ανέβαζε κάθε καλοκαίρι δύο παραστάσεις στην Επίδαυρο και το συγκεκριμένο καλοκαίρι είχαν ανεβάσει τους «Αχαρνής» του Αριστοφάνη και τον «Προμηθέα» του Αισχύλου. Μάλιστα, ο Γιώργος Λαζάνης έπαιζε το ένα σαββατοκύριακο τον Δικαιόπολη και το επόμενο τον Προμηθέα, κάτι που όπως λέει ο Θοδωρής Γράμψας δεν γίνεται πια. Δεν υπάρχει ηθοποιός που να δουλεύει σε δύο ρόλους ταυτόχρονα, αν και αυτό γινόταν γιατί ο Κουν κρατούσε τις παραστάσεις καθώς δεν ανέβαιναν μόνο για ένα καλοκαίρι.
Η επόμενη δράση του Θεάτρου Τέχνης είναι το «Ρεμπέτικο αρχαιοελληνικό συμπόσιο» που θα παρουσιαστεί 20-21 Σεπτεμβρίου στη Ρωμαϊκή Αγορά Αθηνών αλλά και 5-6 Σεπτεμβρίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, σε σκηνοθεσία και διασκευή του Βασίλη Μαυρογεωργίου.
Πληροφορίες παράστασης
«Πλάθοντας τον Προμηθέα»
Σύλληψη- σύνθεση κειμένων: Μαριάννα Κάλμπαρη
Σκηνοθετική-μουσική επιμέλεια αφηγηματικού μέρους/ αφήγηση: Νέστωρ Κοψιδάς
Απόσπασμα από τον «Προμηθέα Δεσμώτη» , Αισχύλου:
Μετάφραση: Παναγιώτης Μουλλάς
Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γράμψας
Μουσική: Μιχάλης Χριστοδουλίδης
Σκηνικά – Κοστούμια: Χριστίνα Κωστέα
Μουσική διδασκαλία: Μαρίνα Χρονοπούλου
Κίνηση: Χρυσηίδα Λιατζιβίρη
Βοηθός σκηνοθέτη: Σουζάνα Λιάτσου
Διεύθυνση παραγωγής: Μαριλένα Μόσχου
Φωτογραφίες: Σταύρος Χαμπάκης
Παίζουν:
Προμηθέας: Νίκος Αλεξίου
Χορός Ωκεανίδων: Ειρήνη Αλεξάκη, Χριστίνα Βλάχου, Κατερίνα Δημάτη, Πηνελόπη Κουρεντή, Χριστίνα Κωστέα, Εριέττα Μανούρη, Λήδα Μανούσου
Πότε: 24-25 Ιουλίου, ώρα 19.30 στο Λύκειο Αριστοτέλους και 12-13 Σεπτεμβρίου, ώρα 21.00 στο Βυζαντινό Μουσείο
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ YOUFLY.COM ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ.