30.6 C
Athens
Δευτέρα, 8 Αυγούστου, 2022

Θέμης Πάνου – ΚΘΒΕ: «Αυτά τα έργα είναι η χαρά του ηθοποιού»

Ο Θέμης Πάνου συνεργάζεται για πρώτη φορά με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) στην παράσταση του έργου «Η Δεύτερη έκπληξη του έρωτα» του Μαριβώ.

Πρόκειται για μια συμπαραγωγή του ΚΘΒΕ με το Θέατρο Τέχνης που θα παρουσιαστεί από τις 31 Οκτωβρίου στο Βασιλικό Θέατρο σε μετάφραση και σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου.

Θέμης Πάνου: Πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ, δεύτερη με τον Παπαβασιλείου

Είναι μεγάλη του χαρά που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη στην πρώτη του συνεργασία με το ΚΘΒΕ. Μεγάλη του χαρά επίσης, που συνεργάζεται με τον σκηνοθέτη Βασίλη Παπαβασιλείου με τον οποίον είχαν ξαναβρεθεί στο Εθνικό Θέατρο πριν από είκοσι χρόνια. Ήταν το 2000 με την παράσταση «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή που είχαν κάνει μεγάλη περιοδεία. Από το Κολοσσαίο, πήγαν στο Μεξικό, στην Αργεντινή, στη  Νέα Υόρκη μέχρι και στο Ντουμπρόβνικ. Όπως μου εξηγεί ο Θέμης Πάνου, ήταν μια πολύ σημαντική στιγμή του Παπαβασιλείου και του Εθνικού Θεάτρου. Μια επιτυχημένη περιοδεία στο εξωτερικό που διήρκησε δύο μήνες.

Ο Θέμης Πάνου για τον Βασίλη Παπαβασιλείου

Είναι το πέμπτο έργο του Μαριβώ που σκηνοθετεί ο Βασίλης Παπαβασιλείου, στο οποίο έχει κάνει τη μετάφραση. Όπως μου λέει ο Θέμης Πάνου είναι ένας από τους Έλληνες σκηνοθέτες που γνωρίζει πολύ καλά το γαλλικό θέατρο και μάλιστα τον Μαριβώ, έναν συγγραφέα που αγαπά ιδιαίτερα. Ξέρει σε βάθος το πώς, το γιατί και τι κάνει κάθε φορά ο μέγας «ζωγράφος του έρωτα» και σύμφωνα με τους μελετητές του ο «ιδανικός ζωγράφος της γέννησης του έρωτα».

Μου το εξηγεί μ’ ένα παράδειγμα: ο Παπαβασιλείου ξέρει τα ιστορικά στοιχεία της εποχής. Όπως ότι στη Γαλλία υπήρχαν και Ιταλοί ηθοποιοί, οπότε ο Μαριβώ κάνει έναν συγκερασμό του ιταλικού και του γαλλικού τρόπου παιξίματος στο έργο «Η Δεύτερη έκπληξη του έρωτα». Αυτό το ξέρει πολύ καλά ο Παπαβασιλείου, καθώς επίσης και τον τρόπο που ερμηνεύονται οι ρόλοι που ανήκουν στο ιταλικό ρεπερτόριο και οι άλλοι στο γαλλικό.

Έτσι, αμέσως δίνεται μια πολύ καθαρή γραμμή για το πώς παίζονται και γίνονται τα πράγματα επί σκηνής, κάτι που είναι πολύ βοηθητικό για τον ηθοποιό. Ως εκ τούτου, ο Παπαβασιλείου είναι ένας πολύ βαθύς γνώστης του είδους. Επίσης, μου λέει ο Θέμης Πάνου, επειδή πρώτα από όλα ο Παπαβασιλείου είναι ένας σπουδαίος ηθοποιός γνωρίζει πολύ καλά τη λειτουργία του ηθοποιού.

Γι’ αυτό και ως σκηνοθέτης είναι υποστηρικτικός και θετικός. Αφήνει χώρο στους ηθοποιούς, έχει εμπιστοσύνη στους ηθοποιούς του και όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά σε ότι αφορά στη συνεργασία.

Επιπλέον, ο Βασίλης Παπαβασιλείου επιστρέφει στη γενέτειρα Θεσσαλονίκη και στο ΚΘΒΕ που υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής από το 1994 έως το 1998 και σε έναν χώρο που τον αγαπάει πολύ. Στο Βασιλικό Θέατρο, που όπως μου εξηγεί ο Θέμης Πάνου, είναι μια επιστροφή ειδικά σε αυτή την περίοδο που ζούμε πολύ σημαντική. Ιαματική θα λέγαμε.

Θέμης Πάνου - ΚΘΒΕ: «Αυτά τα έργα είναι η χαρά του ηθοποιού»

Η υπόθεση για τη «Δεύτερη έκπληξη του έρωτα»

Είναι η πρώτη φορά που αυτό το έργο του Μαριβώ ανεβαίνει στην Ελλάδα. Η υπόθεσή του είναι φαινομενικά απλή. Μια Μαρκησία (Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου) βρίσκεται σε πένθος καθώς έχει χάσει πρόσφατα τον άνδρα της.  Ένας Ιππότης (Γιώργος Καύκας) έρχεται να την επισκεφτεί ο οποίος επίσης βρίσκεται σε πένθος, διότι και αυτός μόλις έχει χωρίσει.

Ο λόγος ήταν ότι η αγαπημένη του αναγκάστηκε από την πίεση του πατέρας της να παντρευτεί κάποιον άλλον. Συναντιούνται, λοιπόν, οι δύο πενθούντες και κλαίνε, όπως μου λέει χαριτολογώντας ο Θέμης Πάνου. Κάτι που είναι πολύ αστείο.

Η συνάντηση ανάμεσα στον Ιππότη και τη Μαρκησία θα προχωρήσει σε ερωτική σχέση και θα περάσει από διάφορες παρεξηγήσεις, γιατί υπάρχει ένας αντίπαλος, ένας Κόμης (Ταξιάρχης Χάνος). Και αυτός διεκδικεί την Μαρκησία. Οπότε από τη μια πλευρά είναι οι τρεις ηθοποιοί του γαλλικού θεάτρου (Μαρκησία, Ιππότης, Κόμης) και από την άλλη πλευρά οι ηθοποιοί του ιταλικού θιάσου (Λουμπέν, Λιζέτ, Ορτένσιος).

Ο Ορτένσιος, τον οποίο ερμηνεύει ο Θέμης Πάνου, είναι ένας λογιότατος που τον έχει προσλάβει η Μαρκησία για να της διαβάζει και να περνάει την ώρα της. Και όπως λέει ο Βασίλης Παπαβασιλείου, ο Ορτένσιος είναι ένας άνθρωπος του πολιτισμού. Εάν η Μαρκησία παντρευτεί τον Ιππότη, τότε ο Ορτένσιος θα χάσει τη δουλειά του. Έτσι, προσπαθεί να μην γίνει αυτός ο γάμος, γιατί όπως όλοι έτσι και αυτός έχει τα συμφέροντά του. Ο γάμος βέβαια γίνεται, ωστόσο μέσα από μια πορεία γεμάτη εμπόδια και με ένα πολύ εντυπωσιακό φινάλε που μας επιφυλάσσει ο σκηνοθέτης.

Για το έργο του Μαριβώ «Δεύτερη έκπληξη του έρωτα»

Ρωτάω τον Θέμη Πάνου για το έργο του Μαριβώ που θα δούμε από τις 31 Οκτωβρίου στο ΚΘΒΕ. Μου εξηγεί ότι τα κλασικά έργα είναι πάντοτε πολύ πλούσια και πολύ βαθιά, γιατί μας επιστρέφουν στην ουσία του θεάτρου. Στη χαρά του ηθοποιού να είναι επί σκηνής. Αυτό είναι το σημαντικό και στην επιθυμία να συνομιλήσει, να φτιάξει αυτό το κουκούλι με τον θεατή όπως τους λέει κατά τη διάρκεια των προβών ο Παπαβασιλείου. Χωρίς αυτό δεν υπάρχει. Το έργο είναι αφορμή, όμως είναι μια πολύ ουσιαστική αφορμή. Δεν υπάρχει μια στιγμή να ξεχωρίσει καλύτερη ή χειρότερη από την άλλη, γιατί αυτά τα έργα είναι κατασκευασμένα με πολύ σοφία. Ο Μαριβώ σχεδόν χρησιμοποιεί τη φυσική και τα μαθηματικά, γιατί βλέπουμε ότι υπάρχει μια λογική αλληλουχία. Είναι ένα κλασικό έργο που το ένα οδηγεί στο άλλο και αν ρίξεις μια πέτρα θα πέσει όλο. Αυτά τα έργα είναι η χαρά του θεάτρου, η χαρά του ηθοποιού και του θεατή όταν πετυχαίνουν.

Πληροφορίες παράστασης – «Δεύτερη έκπληξη του έρωτα»

«Η Δεύτερη έκπληξη του έρωτα» του Μαριβώ

Μετάφραση – σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαβασιλείου

Σκηνικά – Κοστούμια:  Άγγελος Μέντης

Δραματουργία – Μουσική επιμέλεια – Βοηθός σκηνοθέτης: Νικολέτα Φιλόσογλου

Επιμέλεια κίνησης: Δημήτρης Σωτηρίου

Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ

Β΄βοηθός σκηνοθέτη: Άννα- Μαρία Ιακώβου

Βοηθός Σκηνογράφου – ενδυματολόγου: Έλλη Ναλμπάντη

Οργάνωση Παραγωγής: Μαρίνα Χατζηιωάννου

Οδηγός σκηνής: Γιάννης Παλαμιώτης

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Γιώργος Καύκας: Ιππότης, Γιώργος Κολοβός: Λουμπέν, Ζωή Μυλωνά:  Λιζέτ, Θέμης Πάνου: Ορτένσιος, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου: Μαρκησία, Ταξιάρχης Χάνος: Κόμης

Έναρξη: Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020

Στο Βασιλικό Θέατρο, Πλατεία Λευκού Πύργου, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2315 200200

Η Μαριλένα Θεοδωράκου
Μαριλένα Θεοδωράκου
Είμαι η Μαριλένα Θεοδωράκου. Έχω σπουδάσει σκηνογράφος – ενδυματολόγος και για αρκετά χρόνια ήμουν στο πολιτιστικό τμήμα της εφημερίδας «Τα Νέα». Έχω δουλέψει στην τηλεόραση, στο θέατρο και στον κινηματογράφο, καθώς και σε περιοδικά μόδας και διακόσμησης. Ονειρεύομαι μια κοινωνία όπου η Τέχνη και κυρίως το θέατρο θα αποτελούν καθημερινή ασχολία των ανθρώπων, μαζί με την κηπουρική, τη γυμναστική και τη μελέτη των άστρων. Ελπίζω μέσα από τα κείμενά μου στο Youfly.com να σας κάνω να πετάτε!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
54,482ΥποστηρικτέςΚάντε Like
10,224ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,733ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ