21.4 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Θα κάνατε ένα σεμινάριο για το θέατρο;

Το youfly.com σας παρουσιάζει μερικά από τα σεμινάρια υποκριτικής, τα θεατρικά εργαστήρια και τα σεμινάρια θεατρικής γραφής που μπορείτε να παρακολουθήσετε.

Μπορεί η σχέση μας με το θέατρο να βάλλεται, ίσως γι’ αυτό μου ήρθε το μυαλό η λέξη σεμινάριο.

Λόγω των ειδικών συνθηκών τα σεμινάρια μπορούν να γίνουν και διαδικτυακά.

Σεμινάρια Υποκριτικής

Στο θέατρο Επί Κολωνώ

Για 15ο συνεχόμενο χρόνο θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο Επί Κολωνώ το σεμινάριο «Υποκριτική σε Κείμενα In Progress» με την Πέπη Μοσχοβάκου. Η έναρξη του σεμιναρίου θα γίνει την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020 και τα μαθήματα θα ολοκληρωθούν τέλος Ιουνίου του 2021.

Το μάθημα γίνεται για άλλη μια χρονιά σε συνεργασία με νέους συγγραφείς, οι οποίοι με την βοήθεια των σπουδαστών της υποκριτικής θα εξελίσσουν δημιουργικά τα κείμενα τους. Οι ηθοποιοί θα δουλέψουν με τις βασικές αρχές του Method Acting, τον αυτοσχεδιασμό και το ρήμα δράσης, τροφοδοτώντας δημιουργικά με νέα δεδομένα τη δουλειά των συγγραφέων στη μορφοποίηση των τελικών τους κειμένων.

Τα μαθήματα φέτος, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, έχουν σχεδιαστεί και προσαρμοστεί ώστε να ελαχιστοποιούν τους κινδύνους διάδοσης του ιού στους συμμετέχοντες (μαθητές, προσωπικό και δασκάλα). Η προσαρμογή αυτή αφορά τόσο στη φύση των διαδικασιών στο χώρο, αφενός επί σκηνής, με τους ηθοποιούς να δουλεύουν αποκλειστικά σε μονολόγους.

Πρώτον για να εξασφαλιστεί η τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας. Δεύτερον ακόμη και στο απευκταίο σενάριο μιας καραντίνας να συνεχιστούν τα μαθήματα απρόσκοπτα διαδικτυακά. Αφετέρου στην παραμονή στην αίθουσα με καθήμενους σε προκαθορισμένες θέσεις (περιορισμένος αριθμός μαθητών κοκ) όσο και μέτρα για τον αερισμό, την καθαριότητα και την απολύμανση των χώρων, υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους από τους συμμετέχοντες.

Η δουλειά που θα προκύψει από το σεμινάριο «Υποκριτική σε Κείμενα In Progress» ενδέχεται να παρουσιαστεί σε μορφή παράστασης στο θέατρο Επί Κολωνώ, τον Ιούνιο του 2021. Το μάθημα διδάσκει η Πέπη Μοσχοβάκου, ηθοποιός – σκηνοθέτις, στενή συνεργάτιδα της Ελένης Σκότη και ιδρυτικό μέλος της Ομάδας ΝΑΜΑ. Λόγω της ιδιαίτερης δυσκολίας και των απαιτήσεων του συγκεκριμένου σεμιναρίου, το μάθημα δεν συνιστάται για αρχάριους.

Πληροφορίες για το μάθημα:

Περίοδος σεμιναρίου: 14 Οκτωβρίου 2020 έως τέλος Ιουνίου 2021

Ημέρα & ώρα: κάθε Τετάρτη 21.15 – 23.15

Κόστος σεμιναρίου: 80  ευρώ (ανά τετράδα μαθημάτων)

Τόπος διεξαγωγής του μαθήματος: θέατρο Επί Κολωνώ

Διεύθυνση: Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94, Κολωνός,

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 5138067

Στάση Μετρό Μεταξουργείο

INFO: Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν για πληροφορίες και εγγραφές στη γραμματεία του θεάτρου 210-5138067 ή στο www.epikolono.gr.

Η ηθοποιός και σκηνοθέτις Πέπη Μοσχοβάκου. (Φωτογραφία: Νικολέττα Γιανούλη).

Στο θέατρο Χώρος

Το θέατρο Χώρος στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού του προγράμματος για νέους αλλά και εν δυνάμει επαγγελματίες ηθοποιούς, πραγματοποιεί απ’ τον Οκτώβριο έως τον Μάιο το καθιερωμένο Ετήσιο Εργαστήριο Υποκριτικής με την Έλενα Μαυρίδου και τη Δήμητρα Κούζα, ενώ απ’ τον Νοέμβριο έως τον Μάιο, θα φιλοξενήσει Σεμινάρια Υποκριτικής σε συνεργασία με καταξιωμένους καλλιτέχνες. Διδάσκουν οι Θανάσης Δόβρης, Ελένη Ευθυμίου, Αλεξία Καλτσίκη, Έλενα Μαυρίδου, Γιώργος Νανούρης, Κωνσταντίνος Μπιμπής και Θάνος Τοκάκης.

Το εργαστήριο και τα σεμινάρια απευθύνονται σε ηθοποιούς, σπουδαστές και απόφοιτους δραματικών σχολών.

Έλενα Μαυρίδου – Δήμητρα Κούζα

Ετήσιο Εργαστήριο Υποκριτικής

Την επιτυχημένη του λειτουργία συνεχίζει για 5ο χρόνο το Ετήσιο Εργαστήρι Υποκριτικής της Εταιρείας Θεάτρου Χώρος, με κεντρικό άξονα την υποκριτική με μάσκα. Μια μέθοδος κι ένα εργαλείο που δημιουργεί το κατάλληλο έδαφος, ώστε ο ηθοποιός να εξασκήσει σε βάθος τις προσωπικές του δυναμικές, ποιότητες και δυνατότητες και να ανακαλύψει τον σκηνικό του εαυτό.

Το Εργαστήριο θα διαρκέσει απ’ τις 19 Οκτωβρίου έως τις 31 Μαΐου και απευθύνεται σε επαγγελματίες ηθοποιούς, σπουδαστές, κουκλοπαίχτες, performers.

Α’ Κύκλος | Ουδετερότητα

Κατά τη διάρκεια του Α’ Κύκλου, οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν και θα διευρύνουν τις σωματικές και φωνητικές τους δυνατότητες. Τα κέντρα κίνησης, η ενεργή ακινησία, ο αυτοσχεδιασμός, η ουδέτερη μάσκα, οι βασικές αρχές της αφήγησης και η πρώτη προσέγγιση της ανάγνωσης ενός κειμένου θα χρησιμεύσουν ως εργαλεία που θα προετοιμάσουν τον ηθοποιό για την επαφή του με τη μάσκα χαρακτήρα.

Β’ Κύκλος | Μάσκα Χαρακτήρα

Κατά τη διάρκεια του Β’ κύκλου θα γίνει εισαγωγή στην ολόκληρη μάσκα (full face mask) και τη μάσκα χαρακτήρα (character mask). Μέσα απ’ τη μεθοδολογία της μάσκας, θα διερευνηθεί η δημιουργία ενός χαρακτήρα απ’ την αρχή: η σωματική του συμπεριφορά, η φωνή του, οι χειρονομίες του. Παράλληλα, μέσα απ’ τον λεκτικό και σωματικό αυτοσχεδιασμό, θ’ αποκαλυφθεί ο τρόπος με τον οποίο ο χαρακτήρας θα αποκτήσει σκηνική υπόσταση.

Γ’ Κύκλος | Παρουσίαση

Στον Γ’ και τελευταίο κύκλο του εργαστηρίου, οι μάσκες χαρακτήρα έρχονται σε επαφή μεταξύ τους αλλά και με δοσμένα κείμενα, αλληλεπιδρούν και αυτοσχεδιάζουν λεκτικά, με στόχο τη δημιουργία μιας παρουσίασης-παράστασης στο θέατρο Χώρος.

Μέρες και ώρες: Κάθε Δευτέρα από 12/10 έως 31/5 | 11:00-16:00

Κόστος: Κόστος: 960€ [Εξόφληση σε τρεις δόσεις. 20% έκπτωση σε περίπτωση προεξόφλησης ]

Σεμινάρια Υποκριτικής

Θανάσης Δόβρης

«Όταν η εμπλοκή ξεκινά απ’ το τραπέζι»

Ο Θανάσης Δόβρης θα πραγματοποιήσει ένα σεμινάριο υποκριτικής, που θα διερευνά τον ποιητικό λόγο και τη σχέση του με τον σύγχρονο θεατρικό λόγο.

Θα προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε την καθοριστικής σημασίας αξία της θεατρικής ανάγνωσης, όχι με όρους ”αριστείας”, αλλά με την έννοια της δέσμευσης. Το διάβασμα του ηθοποιού ως τρόπου ζωής και η αποφυγή της καλής, ”επίσημης” ανάγνωσης. Με όχημα σκηνές από τον ”Μάκβεθ” του Σαίξπηρ και το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, θα εξερευνήσουμε τα εργαλεία διαχείρισης του ποιητικού λόγου και θα ανακαλύψουμε πώς μετουσιώνεται σε έναν σύγχρονο, παλλόμενο και ζωντανό λόγο.

Μια φυσική καταστροφή, όπως η πανδημία, αυτόματα ορίζει, θα λέγαμε, έναν λευκό καμβά, έτοιμο προς όλες τις πιθανότητες, να ζωγραφιστεί από την αρχή. Σ’ αυτό το πεδίο, ο εξουσιαστής και ο εξουσιαζόμενος θα πρέπει να ανοίξουν τα χαρτιά τους, για το δικό τους όφελος ο καθένας. Το ζήτημα της εξουσίας, η δυνατότητα άσκησής της, η ευκαιρία να παίξει με τα όρια, είναι ζητήματα που θίγονται στον Μάκβεθ και μας αφορούν ακαριαία πια.

Μέρες και ώρες: 6, 7, 8, 13, 14, 15, 20, 21, 22, 27, 28, 29 /11 | 15:00-19:00

Κόστος: 150€

Ελένη Ευθυμίου

«Μελέτη επάνω στη χορική λειτουργία – το άτομο, το σύνολο και το τυχαίο»

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός δυναμικού θεατρικού συνόλου; Ποια πρέπει να είναι η λειτουργία του ηθοποιού μέσα σε αυτό, ποιες οι ευθύνες του και ποιες οι ελευθερίες του;

Με τελικό στόχο τη σύνθεση ενός σύγχρονου χορικού, οι συμμετέχοντες θα εξασκήσουν τις αντιληπτικές τους ικανότητες, θα κληθούν να εργαστούν ομαδικά και να ανταπεξέλθουν συνδυαστικά στη συνθήκη της μουσικής ακρίβειας και της αυτοσχεδιαστικής ελευθερίας. Στο κλείσιμο του σεμιναρίου, το αποτέλεσμα της εργασίας θα παρουσιαστεί ως ζωντανός αυτοσχεδιασμός-παρέμβαση, έξω από τον χώρο πρόβας, στον αστικό ιστό, δοκιμάζοντας με αυτόν τον τρόπο τα όρια μεταξύ της αυστηρής προαποφασισμένης δομής και της επανανοηματοδότησης που μπορεί να δώσει στο θέατρο ο χώρος, το κοινό και το τυχαίο.

Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να έχουν μελετήσει το κείμενο που θα τους σταλεί σε mail.

Μέρες και ώρες: 19, 20, 21, 22, 23, 24/1 | 11:00-16:00

Κόστος: 140€

Αλεξία Καλτσίκη

«Αγγελική Ρήση – Διαδρομές»

Η αγγελική ρήση ως εμπειρία-μαρτυρία. Η αγγελική ρήση ως φορέας μιας αλήθειας-παραβολή. Κοινό υλικό διαφορετικές οπτικές. Ποια η λειτουργία του ηθοποιού σε καθεμία από αυτές; Ποια η εκκίνησή του; Ποια η εμπλοκή του;

Η επιλογή των συμμετεχόντων θα γίνει βάσει βιογραφικού 10 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Θα γίνει συνάντηση των συμμετεχόντων 10 ημέρες πριν, για να τους δοθούν οδηγίες εργασίας.

Μέρες και ώρες: 1, 2, 3, 4, 5/12 | 11:00-16:00

Κόστος: 100€

Έλενα Μαυρίδου

«Η ταυτότητα του Διονύσου»

Ποιος είναι ο Διόνυσος; Είναι άντρας ή γυναίκα ; Πως εμφανίζεται ο Διόνυσος από μέσα μας; Πώς χορεύουν οι Βάκχες του Ευριπίδη; Η μάσκα χαρακτήρων στο θέατρο δίνει το έδαφος στον ηθοποιό να εξασκήσει σε βάθος τις προσωπικές του δυναμικές στη σκηνή. Με εργαλείο τη μέθοδο υποκριτικής μασκών και τις Βάκχες του Ευριπίδη, θα μελετήσουμε την τραγωδία, προκειμένου να προσεγγίσουμε και να ερμηνεύσουμε το μέγεθος των χαρακτήρων του αρχαίου δράματος.

Οι συμμετέχοντες θα δουλέψουν πάνω στο κείμενο των Βακχών του Ευριπίδη με ζωντανή μουσική επί σκηνής. Απαιτείται καλή φυσική κατάσταση.

Μέρες και ώρες: Κάθε Δευτέρα 9/11 έως 1/2 | 16:30-19:30

Κόστος: 300€

Κωσταντίνος Μπιμπής

«Σεμινάριο Υποκριτικής και αυτοσχεδιασμού βασισμένο στο σύστημα Στανισλάφσκι»

Άξονα του σεμιναρίου θα αποτελέσει το ζωτικής σημασίας για τον ηθοποιό ερώτημα: “Πώς μπορεί ένας ηθοποιός να κάνει τις λέξεις άλλων δικές του λέξεις;” Μέσα από συγκεκριμένες ασκήσεις και αυτοσχεδιασμούς, θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σ’ αυτό το ερώτημα και να εμφυσήσουμε στις λέξεις την ψυχή μας, τα βιώματα και τις αισθήσεις μας. Το όχημα γι’ αυτές τις τέσσερις εβδομάδες θα είναι ο «Γλάρος» του Άντον Τσέχωφ.

Ημέρες και ώρες: 30, 31/1  και 6, 7, 13, 14, 20, 21/2 |13:00-17:00

Κόστος: 140€

Γιώργος Νανούρης

«Κάνε θέατρο με ό,τι έχεις»

Μπορείς να γράψεις τα δικά σου κείμενα, να κάνεις μόνος σου τους φωτισμούς, να βάλεις μουσική; Μπορείς να δημιουργήσεις μόνος σου την ευκαιρία, που περιμένεις να σου δώσουν οι άλλοι; Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης θα μοιραστεί σε αυτό το σεμινάριο τα μυστικά και τις τεχνικές για να κάνεις θέατρο με ό,τι έχεις, με λίγα μέσα, με τους φίλους σου ή μόνος σου. Θα σου δώσει ιδέες και θα σε βοηθήσει να ενεργοποιήσεις τη φαντασία και τη δημιουργικότητά σου. Θα φτιάξεις με όλους τους συμμετέχοντες μια πολύ μικρή παράσταση, που θα παρουσιαστεί στο τέλος του σεμιναρίου.

Ημέρες και ώρες: 20, 21/3 |11:00-14:00

Κόστος: 50€

Θάνος Τοκάκης

«Η κόλαση της πρόβας»

Πώς μπορεί να προετοιμαστεί ο ηθοποιός πριν την πρόβα; Τι ρόλο αναλαμβάνει ο ηθοποιός στο ανέβασμα μιας παράστασης; Τι μπορεί να σημαίνει το πολυσυζητημένο «ερμηνεύω έναν ρόλο»; Το σεμινάριο υποκριτικής «η κόλαση της πρόβας» διερευνά τους τρόπους με τους οποίους ένας ηθοποιός μπορεί να προετοιμαστεί λίγο πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια της επίπονης, δημιουργικής (και συνήθως απλήρωτης) διαδικασίας της πρόβας. Με όχημα την εμπειρία πολλών αποτυχημένων προσπαθειών, ο ηθοποιός Θάνος Τοκάκης θα μοιραστεί τις εφιαλτικές του εμπειρίες, με σκοπό να βρίσκεται ο ηθοποιός σε όσο το δυνατόν λιγότερες αντίστοιχες οδυνηρές καταστάσεις.

Μέρες και ώρες: 26, 27, 28/2 | 11:00-14:00

Κόστος: 70€

Τα τμήματα του εργαστηρίου και των σεμιναρίων θα διαμορφωθούν σύμφωνα με τις οδηγίες των υγειονομικών πρωτοκόλλων

Περισσότερες πληροφορίες & αιτήσεις συμμετοχής:

E-mail: [email protected], Τηλ.: 6988441969

Θέατρο Χώρος, Πραβίου 6, Βοτανικός, τηλ. 210 3426736

FB: Horos Theatre Company

Το θέατρο Χώρος φιλοξενεί σεμινάρια Υποκριτικής σε συνεργασία με καταξιωμένους καλλιτέχνες, όπως οι Θανάσης Δόβρης, Ελένη Ευθυμίου, Αλεξία Καλτσίκη, Έλενα Μαυρίδου, Γιώργος Νανούρης, Κωνσταντίνος Μπιμπής και Θάνος Τοκάκης.

Σεμινάριο Θεατρικής Παιδείας με τον Κώστα Γεωργουσόπουλο

«Έντεκα Μαθήματα Δραματολογίας – Φόνος και Φονιάδες στο Παγκόσμιο Θέατρο»

Στο Σεμινάριο Θεατρικής Παιδείας στην Artens που εισηγείται ο Κώστας Γεωργουσόπουλος θα αναλυθούν μεγάλα θεατρικά έργα – σταθμοί όλου του ιδεολογικού φάσματος της ιστορίας του θεάτρου. Σε κάθε μια από τις έντεκα δίωρες συναντήσεις οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν σημαντικές παραστάσεις του Παγκόσμιου Θεάτρου, με ιδιαίτερη έμφαση στον συγγραφέα και την εποχή του, το κείμενο της παράστασης, αλλά και αναφορές σε παλαιότερες σημαίνουσες παραστάσεις και ξεχωριστές ερμηνείες του κάθε θεατρικού έργου.

Συγκεκριμένα θα αναφερθούν τα ακόλουθα έργα και συγγραφείς:

 • Ορέστεια, Αγαμέμνων – Αισχύλος
 • Χοηφόροι, Ηλέκτρα – Αισχύλος, Ευριπίδης, Σοφοκλής
 • Μήδεια – Ευριπίδης
 • Οθέλλος – Σαίξπηρ
 • Μάκβεθ – Σαίξπηρ
 • Ιούλιος Καίσαρας – Σαίξπηρ
 • Φάουστ – Γκαίτε
 • Βόυτσεκ – Μπύχνερ
 • Εγκλήματα και Εγκλήματα – Στρίντμπεργκ
 • Στέλλα Βιολάντη – Ξενόπουλος
 • Μην Ακούς τη Βροχή – Διαλεγμένος

Διάρκεια: 11 εβδομάδες. κάθε Τρίτη 18.00-20.00

Πληροφορίες και εγγραφές στο 210 331731

Θεατρικά Εργαστήρια

Στο Studio Μαυρομιχάλη

Για 12η χρονιά, και ακολουθώντας  όλους τους κανόνες υγιεινής και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ξεκινάει στο Studio Μαυρομιχάλη το Θεατρικό Εργαστήρι για ενήλικες. Υπό την καθοδήγηση του σκηνοθέτη και ηθοποιού Φώτη Μακρή,  της χορογράφου και ηθοποιού Στέλλας Κρούσκα και της ηθοποιού Κλεοπάτρας Τολόγκου. Το εργαστήρι απευθύνεται σε όσους αγαπούν το θέατρο και θέλουν να το γνωρίσουν λίγο καλύτερα.

Μέσα από θεατρικούς αυτοσχεδιασμούς, ασκήσεις σωματικής έκφρασης και επικοινωνίας, αναλύσεις θεατρικών έργων και ρόλων και παρεμβάσεις σημαντικών θεωρητικών του θεάτρου, οι μαθητές θα προσπαθήσουν να προσεγγίσουν τη τέχνη του Θεάτρου. Να γνωρίσουν λίγο καλύτερα τον εαυτό τους και τους γύρω τους. Στο τέλος κάθε χρονιάς, γίνεται μια παρουσίαση της δουλειάς της ομάδας.

Έναρξη Εργαστηρίου: Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020 (οι μέρες και οι ώρες του εργαστηρίου, θα κανονιστούν κατόπιν συνεννοήσεως των μελών της ομάδας)

Διάρκεια εργαστηρίου: Οκτώβριος 2020– Ιούνιος 2021

Υπεύθυνοι: Φώτης Μακρής – Στέλλα Κρούσκα – Κλεοπάτρα Τολόγκου

Πληροφορίες – Εγγραφές:  [email protected] τηλ. 210 6453330

Στο θέατρο Skrow

Ο Πάρης Μαντόπουλος, ο Βασίλης Μαυρογεωργίου και ο Μιχάλης Συριόπουλος ξεκινούν στο θέατρο Skrow ένα ταξίδι στην τέχνη και περιμένουν ερασιτέχνες και επαγγελματίες να ζήσουν αυτή την περιπέτεια μαζί τους.

Η μεθοδολογία, η τεχνική και η έρευνα που θα είναι οι οδηγοί τους δεν θα είναι μία στεγνή απεικόνιση και μία απαγγελία λόγου και κινήσεων στη σκηνή. Μαζί θα πλάθουν και θα δίνουν κάθε φόρα το σχήμα που έχουν ανάγκη να φτιάξουν, αλλά και αυτό που κάθε άνθρωπος μέσα από το σώμα του και το μυαλό του θέλει να εκφράσει.

Η Υποκριτική, η Έρευνα, ο Χορός, η Μουσική, η μελέτη σύγχρονης και κλασικής λογοτεχνίας, η εξερεύνηση του σώματος μέσα από τον χορό και την μουσική, το τραγούδι αλλά και όλες οι πτυχές μιας παράστασης όπως η σκηνογραφία, ο φωτισμός, η ενδυματολογία είναι ο στόχος. Οι μαθητές θα μπορούν να συμμετέχουν σε όλα τα στάδια αυτής της δημιουργικής διαδικασίας που λέγεται παράσταση. Εκπαιδευτικές εκδρομές αλλά και παρακολούθηση επιλεγμένων παραστάσεων θα αποτελούν άλλο ένα παράγοντα έμπνευσης

Το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι SkroWorks θα λειτουργεί σε ετήσια βάση. Ο κύκλος των μαθημάτων ξεκινάει τον Οκτώβριο του 2020 και θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2021. Ο κάθε σπουδαστής μπορεί να επιλέξει όσα μαθήματα επιθυμεί.

Το κάθε μάθημα είναι τρίωρο και θα γίνεται σε εβδομαδιαία βάση με κόστος 50 ευρώ μηνιαίως ανά μάθημα. Οι εγγραφές ξεκινούν από Τρίτη 22-9-2020 (το κόστος της εγγραφής είναι 15 ευρώ).

Μετά την ολοκλήρωση του ετήσιου κύκλου μαθημάτων θα δίνεται βεβαίωση σπουδών. Οι εγγραφές θα γίνονται Τρίτη, Τετάρτη και Παρασκευή και ώρα 17.00 με 19.00 στο ταμείο του Θεάτρου Skrow, Αρχελάου 5, Παγκράτι, τηλ.  210 7235842. Email : [email protected]

Λόγω του Covid-19 στα μαθήματα θα τηρούνται όλοι οι κανόνες ασφαλείας που ορίζονται από τα υπουργεία υγείας και πολιτικής προστασίας.

Τα τμήματα θα είναι ολιγομελή. Το πλήρες πρόγραμμα με τους καθηγητές που θα απαρτίζουν το εργαστήρι θα ανακοινωθεί σύντομα.

Ο Μιχάλης Συριόπουλος, ο Βασίλης Μαυρογεωργίου και ο Πάρης Μαντόπουλος ξεκινούν στο θέατρο Skrow το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι SkroWorks.

Στο Εθνικό Θέατρο

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου απευθύνεται σε όλους τους πολίτες που επιθυμούν να επικοινωνήσουν με τη θεατρική τέχνη ανεξαρτήτως ηλικίας. Θέλοντας επίσης να εμβαθύνει τους δεσμούς των νέων  ηθοποιών με την  πραγματικότητα του  επαγγέλματος, προσκαλεί σε εξειδικευμένα σεμινάρια τους αποφοίτους δραματικών σχολών που επιθυμούν να διευρύνουν την δραστηριότητά τους σε δράσεις σχετικές με την κοινωνική ευαισθητοποίηση και προσφορά. Οι εγγραφές γίνονται μόνο ηλεκτρονικά στο [email protected] από τις 24/8/2020 και τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας. Για περισσότερες πληροφορίες: 210 7001468

Τα Λόγια σου Δικά μου- Θεατρικό εργαστήρι για νέους 19-25 ετών

Υπεύθυνη εργαστηρίου: Μαριλένα Ρασιδάκη

Προσωπική έκφραση μέσω λογοτεχνικών και θεατρικών κειμένων

05.10.2020 έως 31.05.2021 Κάθε Δευτέρα, 19.00

Πλάθοντας ένα ρόλο – Υποκριτική ενηλίκων Ι (πρώτη επαφή)

Υπεύθυνη εργαστηρίου: Κατερίνα Γαβαλλά

«Πώς ανακαλύπτουμε τη φύση των δικών μας συναισθηματικών μηχανισμών άρα και των άλλων»

06.10.2020 έως 01.06.2021 Κάθε Τρίτη. 19.00

Πλάθοντας ένα ρόλο – Υποκριτική ενηλίκων ΙΙ (με προηγούμενη εξοικείωση)

Υπεύθυνη εργαστηρίου: Κατερίνα Γαβαλλά

«Πώς ανακαλύπτουμε τη φύση των δικών μας συναισθηματικών μηχανισμών άρα και των άλλων»

08.10.2020 έως 03.06.2021 Κάθε Πέμπτη, 19.00

Θεατρικό εργαστήρι ενηλίκων

Υπεύθυνη εργαστηρίου: Έλενα Μαρσίδου

Προσεγγίζοντας θεατρικά κείμενα

10.10.2020 έως 05.06.2021 Κάθε Σάββατο, 18.30

Performance I – Για ενήλικες χωρίς προηγούμενη εμπειρία

Υπεύθυνη εργαστηρίου: Δήμητρα Νικολοπούλου

Με έμφαση στην ανάδειξη της ατομικής ποιητικότητας, στη συλλογική καλλιτεχνική έκφραση και στο σύνολο των εκφραστικών μέσων του ατόμου/ καλλιτέχνη

05.10.2020 έως 31.05.2021 Κάθε Δευτέρα, 18.00

Performance 2- Για ενήλικες με προηγούμενη εμπειρία

Υπεύθυνη εργαστηρίου: Δήμητρα Νικολοπούλου

Αφαιρώντας τους τίτλους από την καλλιτεχνική διαδικασία, συνθέτουμε ατομικές performances και συλλογικές παραστατικές δράσεις/ σκηνικές συνθέσεις

08.10.2020 έως 03.06.2021 Κάθε Πέμπτη, 19.00

Τραγούδι για ενήλικες

Υπεύθυνη εργαστηρίου: Ειρήνη Καράγιαννη (μέτζο σοπράνο)

Όλοι μπορούν να τραγουδήσουν

07.10.2020 έως 27.01.2021 Κάθε Τετάρτη, 19.00

Μουσική σύνθεση για το θέατρο

Υπεύθυνος εργαστηρίου: Άγγελος Τριανταφύλλου

Μουσική δημιουργία και δραματουργία

12.10.2020 έως 31.05.2021 Κάθε Δευτέρα, 16:00

Σκηνογραφία – Ενδυματολογία

Υπεύθυνος εργαστηρίου: Γιάννης Μετζικώφ

Σκηνογραφικές και ενδυματολογικές αναζητήσεις

14.10.2020 έως 02.06.2021 Κάθε Τετάρτη, 16:00

Σεμινάρια δημιουργικής γραφής

Με τον Χάρη Μπόσινα

Ο Χάρης Μπόσινας, χρησιμοποιώντας την πείρα του στη συγγραφή θεατρικών έργων και τηλεοπτικών σεναρίων, παρουσιάζει στην Καταπactή έναν κύκλο μαθημάτων, θεωρητικό αλλά και πρακτικό, για το πως δομείται ένα θεατρικό έργο.

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται ταυτόχρονα δια ζώσης και online μέσα από την εφαρμογή Zoom.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα μελετηθούν οι βασικές αρχές και οι κανόνες που διέπουν ένα σενάριο και ένα θεατρικό έργο, καθώς και μια σειρά από σχετικά θέματα. Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε σκηνές διαλόγων ή μονολόγων; Ποια η διαφορά ενός θεατρικού κειμένου με ένα τηλεοπτικό ή κινηματογραφικό σενάριο; Πώς χτίζουμε ένα χαρακτήρα και πώς δίνουμε πληροφορίες στο θεατή; Πότε ένα κείμενο είναι ολοκληρωμένο; Και μια σειρά από άλλα ερωτήματα που προκύπτουν κατά τη διαδικασία συγγραφής. Παράλληλα θα διερευνηθεί ο τρόπος που ενεργοποιούμε την έμπνευση και τη φαντασία μας, μέσα από απλές τεχνικές και πρακτική εξάσκηση. Βασικό στοιχείο η διάδραση μεταξύ των μελών του εργαστηρίου και η ειλικρινής επικοινωνία μεταξύ τους.

Οι νέοι συγγραφείς θα έχουν την ευκαιρία να δουν το αποτέλεσμα της δουλειάς τους να ανεβαίνει σε κάποια σκηνή της Αθήνας, σε παραγωγή της Καταπactής. Τα σκηνικά, τα κοστούμια  και οι φωτισμοί θα σχεδιαστούν από τους μαθητές των αντίστοιχων εργαστηρίων!

Αναλυτικά θα μελετηθούν οι εξής ενότητες:

 1. Πως ξεκινάμε ένα σενάριο ή ένα θεατρικό κείμενο. Ποιες ερωτήσεις τίθενται αρχικά. Ποιο είναι το βασικό ερώτημα; Οι διαφορετικές οπτικές πάνω σε ένα θέμα και πως το προσεγγίζουμε. Θεματολογικές προτάσεις.
 2. Σκαλέτα και χαρακτήρες.Τα δύο πιο σημαντικά εργαλεία ενός σεναρίου ή θεατρικού κειμένου. Γιατί είναι απαραίτητα; Πως τα χρησιμοποιούμε; Πως τα δομούμε.
 3. Διάλογοι.Πως ανακαλύπτουμε την αλήθεια των ηρώων και τους δίνουμε φωνή; Τι κάνει ένα διάλογο πειστικό και ρεαλιστικό; Πότε ένας διάλογος δεν ακολουθεί τους κανόνες του ρεαλισμού;
 4. Μονόλογος. Πώς στήνεται ένας μονόλογος; Που απευθύνεται; Ποια στοιχεία παραλείπουμε και ποια εντάσσουμε;
 5. Η επιμέλεια του κειμένου.Σκότωσε ό,τι αγαπάς. Πως καθαρίζουμε ένα κείμενο από τα περιττά στοιχεία, ώστε να φωτίσουμε αυτά που μας ενδιαφέρουν.

Πληροφορίες

 • Τα μαθήματα πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα 19.00-22.00
 • Μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει δια ζώσης στον χώρο της Καταπactής (Κορομηλά 19 – Ν. Κόσμος, Αθήνα) ή online μέσω της εφαρμογής Zoom
 • Την Δευτέρα 19/10 στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί ένα δωρεάν μάθημα γνωριμίας. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή
 • Πληροφορίες – δηλώσεις συμμετοχής στο [email protected]  ή στο 216 8096448
 • katapacti.gr


Τα μαθήματα που παρουσιάζει ο Χάρης Μπόσινας στην Καταπactή πραγματοποιούνται ταυτόχρονα δια ζώσης και online μέσα από την εφαρμογή Zoom.

Στο θέατρο Πορεία

Το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 η Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του Θεάτρου Πορεία με εισηγητές τους συγγραφείς Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη και Θανάση Τριαρίδη ξεκινά στις αρχές Οκτωβρίου του 2020 και  θα περιλαμβάνει δύο ανεξάρτητους μεταξύ τους ετήσιους κύκλους  εκπαίδευσης και συγγραφικής πυροδότησης πάνω σε όλα τα στάδια της δραματουργικής δημιουργίας:

Τον Κύκλο Γενικής Πυροδότησης (Εισαγωγή) και τον Κύκλο Εξειδίκευσης. Οι κύκλοι αυτοί θα στοχοθετήσουν στην παραγωγή δύο νέων έργων από κάθε σπουδαστή μέχρι τον Ιούνιο του 2021. Οι συμμετέχοντες στους δύο Κύκλους της Σχολής Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής θα προκύψουν κατόπιν αποστολής δείγματος γραφής.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν διαβάζοντας την προκύρηξη και να δηλώσουν συμμετοχή έως τις 15 Σεπτεμβρίου στην ιστοσελίδα της Σχολής του θεάτρου Πορεία.

Τέλος, από τον Ιανουάριο του 2021 θα υπάρξει και ένα πιλοτικό διαδικτυακό Εργαστήριο Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής Για Εφήβους υπό τον συντονισμό του νέου συγγραφέα και Βοηθού Εισηγητή της Σχολής Μάνου Κουνουγάκη.

Πληροφορίες: Θέατρο Πορεία [email protected]

www.poreiatheatre.com


Ο Δημήτρης Τάρλοου με τους συγγραφείς Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη και Θανάση Τριαρίδη στη Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του Θεάτρου Πορεία. (Φωτογραφία: Βάσια Αναγνωστοπούλου).

 

Με τον συγγραφέα Αλέξη Σταμάτη

Ένα σεμινάριο δημιουργικής γραφής με τον συγγραφέα Αλέξη Σταμάτη διοργανώνει το Faust Culture στο πλαίσιο «Συγγραφικό Εργαστήρι». Τα μαθήματα γίνονται στα πλαίσια του κύκλου: Σεμινάρια θεωρίας κειμένων, γραφής και δραματουργίας. Σκοπός του σεμιναρίου είναι να μπουν, όσοι το παρακολουθήσουν, στα ενδοτέρα της συγγραφής και να αναπτύξουν την αποκλειστικά δική τους συγγραφική «φωνή».

Τα μαθήματα εκτυλίσσονται με απόλυτη ασφάλεια μέσω web,σε μια ατμόσφαιρα διάδρασης και λογοτεχνικότητας μέσα από θεωρία αλλά και ασκήσεις. Μαζί με τον συγγραφέα ανιχνεύουμε τι σημαίνει αυτός ο «άλλος τρόπος να βλέπεις τα πράγματα» στον οποίο βασίζεται η λογοτεχνία.

Μπαίνουμε στην «κουζίνα» του πεζογράφου, και βλέπουμε πως δουλεύει με τα διάφορα «υλικά» που έχει στη διάθεσή του. Κι όλα αυτά με τη καθοδήγηση ενός έμπειρου πεζογράφου, ο οποίος εκτός από πολυετή και επιτυχημένη προσωπική συγγραφική διαδρομή και θεωρητική κατάρτιση, διαθέτει και μια μελετημένη μέθοδο προσέγγισης της λογοτεχνίας. Μαθητές του έχουν έως τώρα εκδώσει 31 βιβλία.

Από την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου μέσω web, 18.00-20.00

Διάρκεια 16 ώρες / 8 συναντήσεις

Link: https://www.faustculture.gr/products/alexis-stamatis-syggrafiko-ergastiri/?fbclid=IwAR0E0DLGUVSWH3hbpA2IXItYuJthdlHIB4JcOPuTxtJgOcrxLC8QpFKYs-k

Για πληροφορίες και εγγραφές: FAUST CULTURE τηλ.210 3234095

e-mail Αλέξη Σταμάτη: [email protected]

Ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης.

Στο θέατρο Επί Κολωνώ

Το θέατρο Επί Κολωνώ για 8η χρονιά αναζητά νέους συγγραφείς προκειμένου να συνεργαστούν με το εργαστήριο υποκριτικής και συγκεκριμένα με το Σεμινάριο «Υποκριτική σε Κείμενα In Progress».

Το σεμινάριο θα ξεκινήσει στις 14 Οκτωβρίου του 2020 και θα διαρκέσει έως το τέλος Ιουνίου του 2021. Τα κείμενα που θα επιλεχθούν ενδέχεται να παρουσιαστούν σε μορφή παράστασης στο θέατρο Επί Κολωνώ για τουλάχιστον 5 παρουσιάσεις στην αρχή του καλοκαιριού (Ιούνιος 2021).

Φέτος, λόγω των συνθηκών και για να εξασφαλιστούν αποστάσεις κατά την διάρκεια των προβών για τους μαθητές, οι συγγραφείς μπορούν να συμμετέχουν με έναν ή περισσότερους μονολόγους.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα λαμβάνουν μέρος και οι ίδιοι στην διαδικασία της πρόβας του κειμένου τους προκειμένου να εξελίσσουν την δουλειά τους με την βοήθεια των σπουδαστών της υποκριτικής, οι οποίοι θα τροφοδοτούν δημιουργικά με νέα δεδομένα τη δουλειά των συγγραφέων στη μορφοποίηση των τελικών τους κειμένων.

Το μάθημα διδάσκει η Πέπη Μοσχοβάκου, ηθοποιός – σκηνοθέτης, συνεργάτης της Ελένης Σκότη και ιδρυτικό μέλος της Ομάδας Νάμα. Οι ενδιαφερόμενοι συγγραφείς μπορούν να στείλουν έναν ή περισσότερους μονολόγους μέχρι τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου του 2020 στο [email protected].

Οι μονόλογοι θα πρέπει να είναι μέχρι 3 σελίδες περίπου. Δεν θα γίνουν δεκτά ολόκληρα έργα. Η επιλογή των κειμένων θα γίνει με βάση τις ανάγκες και τις δυνατότητες του μαθήματος και θα ολοκληρωθεί μέχρι την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021.

Σεμινάριο επικοινωνίας και οργάνωσης παραγωγής μιας παράστασης

Ο Μελαχρινός Βελέντζας (ηθοποιός, πιανίστας, επικοινωνιολόγος και καλλιτεχνικός παραγωγός) σ’ ένα διήμερο εντατικό σεμινάριο με θέμα την επικοινωνία μιας παράστασης και την οργάνωση παραγωγής. Δύο τομείς άκρως απαραίτητοι για κάθε καλλιτέχνη, κάθε ομάδα και εν γένει κάθε άνθρωπο που επιθυμεί να κάνει την ιδέα του πράξη.

Βασικοί άξονες του σεμιναρίου είναι ο σχεδιασμός και προγραμματισμός της ιδέας από το μηδέν, η σημασία της δημιουργίας ομάδας καθώς και ο ρόλος του οράματος από την αρχή της διαδικασίας μέχρι την υλοποίηση.

Μέσα από πρακτικά παραδείγματα της πορείας της sold-out παράστασης Lemon από το 2018 μέχρι σήμερα, θα επικεντρωθούμε στα χρήσιμα εργαλεία που είναι απαραίτητα για την επικοινωνία και την οργάνωση παραγωγής προσαρμόζοντάς τα στις ανάγκες των συμμετεχόντων και τις δικές τους ιδέες και επιθυμίες.

Σε ποιους απευθύνεται

Σε καλλιτεχνικές ομάδες

Σε ηθοποιούς, σκηνοθέτες, σκηνογράφους, φωτογράφους και σε οποιονδήποτε συντελεστή ενός πολιτιστικού γεγονότος

Σε θεατρολόγους

Σε θεατρικούς παραγωγούς

Σε υπεύθυνους επικοινωνίας & δημοσιογράφους που θέλουν να εμπλουτίσουν την εμπειρία τους μ’ ένα διαφορετικό τρόπο

Σε φοιτητές και αποφοίτους τμημάτων ΜΜΕ, Επικοινωνίας, Marketing, Δημοσίων Σχέσεων, Πολιτιστικής Διαχείρισης, Θεατρικών Σπουδών

Σε όλους όσοι εργάζονται στον τομέα του Πολιτισμού

Σε κάθε άνθρωπο που επιθυμεί να κάνει την ιδέα του πράξη.

Το πολυσυλλεκτικό αυτό σεμινάριο και η διαδραστική μέθοδος διδασκαλίας συνδυάζει με ευφάνταστο τρόπο, στοιχεία από το θέατρο, τη μουσική και τις επιστήμες της επικοινωνίας αλλά και της πολιτιστικής διαχείρισης.

 

Χρήσιμες πληροφορίες

Ημέρες: Σάββατο 17 και Κυριακή 18 Οκτωβρίου

Ώρες: 12.00 – 16.00 | Συνολική διάρκεια: 8 ώρες

Χώρος διεξαγωγής: PLAYGROUND for the arts | Βουτσαρά 4-6, Βοτανικός 118 55

Yποβολή συμμετοχών: https://forms.gle/z1WzuSFtZ6wftSa86 |

Προθεσμία: Πέμπτη 15 Οκτωβρίου

Κόστος: 90 ευρώ (+ΦΠΑ)

Early bird: 70 ευρώ (+ΦΠΑ) | Μέχρι Δευτέρα 5 Οκτωβρίου

Για ομάδες 3 ατόμων και άνω ισχύει η τιμή των 70 ευρώ (+ΦΠΑ)

Για όσους διαμένουν εκτός Αθηνών θα υπάρχει η δυνατότητα εξ αποστάσεως παρακολούθησης κατόπιν συνεννόησης

Πληροφορίες: 6977 77 38 75 & και στο email [email protected]

Facebook event: http://bit.do/fJJt8

Facebook: https://www.facebook.com/experimento.gr/

Instagram: https://www.instagram.com/lemon_experimento/

*Θα τηρηθεί αυστηρά το υγειονομικό πρωτόκολλο.

Ο Μελαχρινός Βελέντζας παρουσιάζει ένα διήμερο σεμινάριο επικοινωνίας και οργάνωσης παραγωγής μιας παράστασης.

Μαριλένα Θεοδωράκου
Μαριλένα Θεοδωράκου
Είμαι η Μαριλένα Θεοδωράκου. Έχω σπουδάσει σκηνογράφος – ενδυματολόγος και για αρκετά χρόνια ήμουν στο πολιτιστικό τμήμα της εφημερίδας «Τα Νέα». Έχω δουλέψει στην τηλεόραση, στο θέατρο και στον κινηματογράφο, καθώς και σε περιοδικά μόδας και διακόσμησης. Ονειρεύομαι μια κοινωνία όπου η Τέχνη και κυρίως το θέατρο θα αποτελούν καθημερινή ασχολία των ανθρώπων, μαζί με την κηπουρική, τη γυμναστική και τη μελέτη των άστρων. Ελπίζω μέσα από τα κείμενά μου στο Youfly.com να σας κάνω να πετάτε!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ