20.9 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Συνέντευξη Χάρη Ρώμα: «Έκανα μια επανεκκίνηση στη ζωή μου»

Ο Χάρης Ρώμας μιλάει στον Ιάσονα Τριανταφυλλίδη σε μια συνέντευξη για την εμφάνισή του θέατρο με την παράσταση “Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός”. Επιπλέον, αναφέρεται στα νέα μέτρα στα θέατρα, καθώς και στο αγαπημένο Καφέ της Χαράς.

Χάρης Ρώμας συνέντευξη: “Έκανα μια επανεκκίνηση στη ζωή μου και αισθάνομαι πλήρης”

«Τα τελευταία χρόνια αισθάνομαι πως είναι σα να έκανα μια, θα μπορούσα να πω, ακόμα και επανεκκίνηση της ζωής μου και επί της ουσίας αλλά και απλά ψυχολογικά μέσα μου. Συνειδητά έγινε όλο αυτό, αφού πρώτα βέβαια πέρασα από διάφορα στάδια και αισθάνομαι πια σα να πέρασα την πύλη του φωτός. Φυσικά, εννοείται πως πάντα υπάρχει το καλύτερο, αλλά τώρα αισθάνομαι πιο πλήρης από ποτέ. Όλο αυτό συνέβη κάποια στιγμή… θα μπορούσα να μην έχω καν αισθανθεί ότι έφτασε αυτή η στιγμή, αλλά το αισθάνθηκα και το αξιοποίησα μέσα από μια εξελικτική διαδικασία. Και αυτό έχει να κάνει και όσον αφορά την προσωπική μου ζωή, αλλά και στη σχέση μου με τον κόσμο…»

Χάρης Ρώμας συνέντευξη

Αυτά είναι λόγια του Χάρη Ρώμα στη συνέντευξη. Ο Χάρης Ρώμας είναι χειμαρρώδης και όταν είναι καλά αυτό φαίνεται από τον τόνο της φωνής του μέχρι τα μάτια του. Τον γνωρίζω πολλά χρόνια, θυμάμαι πάντα μετά την πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο, μετά την πρεμιέρα της «Πορνογραφίας» του Μάνου Χατζιδάκι, όταν ο νεαρούλης τότε Χάρης Ρώμας βγήκε από το θέατρο κρατώντας δύο τριαντάφυλλα.

Άκουσα τότε δυο αγνώστους που ήταν δίπλα μου να λένε πως, επειδή η οικογένειά του είχε αντιταχθεί στο να γίνει ηθοποιός μια και σπούδαζε γιατρός, είχε πάει μόνο η αδελφή του να τον δει. Εκείνη του είχε πάει αυτά τα τριαντάφυλλα και αυτός συγκινημένος για αυτό το λόγο. Από τότε βλέποντας την πορεία του πάντα θυμάμαι εκείνη την πολύ συγκινητική σκηνή.

Ο Χάρης Ρώμας, λοιπόν, επέστρεψε δριμύτερος και μετά από δύο χρόνια θριαμβευτικής επιτυχίας στο θέατρο Αθηναϊς. Με το παλιό έργο Ενεκέν και Βεμπέρ ο «Βαφτιστικός της κυρίας». Άλλαξε θέατρο και στις 22 Οκτωβρίου, ημέρα Πέμπτη, ανεβάζει την κλασσική και υπέροχη κωμωδία των Τσιφόρου-Βασιλειάδη «Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο Κοντός». Αυτήν ανέβασαν το ’61 στο θέατρο Σαμαρτζή ο Αυλωνίτης, η Γεωργία Βασιλειάδου και ο Ρίζος…

Χάρης Ρώμας συνέντευξη

Ο Χάρης Ρώμας και η παράσταση “Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός”

Όπως ο Χάρης Ρώμας δήλωσε στη συνέντευξη:

«Εγώ θέλω να είμαι ειλικρινής και όταν τα έργα που γράφω δεν είναι δικά μου αλλά άλλων, τονίζω πάντα ότι στα ονόματα των συγγραφέων θα πρέπει να μπαίνει και το δικό μου διότι τα διασκευάζω αρκετά. Τα φέρνω στα μέτρα μου και στα μέτρα της εποχής μας. Αυτό το είχα κάνει και στο «Βαφτιστικό της κυρίας» και το έχω κάνει και τώρα και στο «Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο Κοντός».

» Για να πω την αλήθεια δεν το είχα σκεφτεί εγώ αυτό έργο. Δεν το σκέφτηκα γιατί δεν ήθελα καθόλου να πέσει στην σύγκριση και στην αντιπαράθεση με ηθοποιούς όπως ο Αυλωνίτης κ.λπ. Ο Στράτος Μαρκίδης όμως έχει τα δικαιώματα του έργου αυτού και το είχε γυρίσει και ταινία remake πριν λίγα χρόνια και μου πρότεινε να το κάνω. Το remake της ταινίας δε μου άρεσε, αλλά επειδή επέμενε ο Μαρκίδης το ξανακοίταξα. Είδα ότι μπορούσα να το κάνω.

Χάρης Ρώμας συνέντεξη

» Προτίμησα λοιπόν, να πάω στο θέατρο Αλάμπρα κυρίως λόγο κορονοϊού. Επειδή είμαι Τομεάρχης Πολιτισμού στην περιφέρεια μιλάω συνεχώς με ειδικούς, γιατρούς κ.λπ. Ήξερα περίπου πόσο θα κρατήσει αυτό και ότι δε θα περάσει αμέσως και κατάλαβα πως έπρεπε να πάω σε ένα μεγαλύτερο θέατρο από της Αθηναϊδας.

» Το Αλάμπρα έχει 450 θέσεις και με το 30% μπαίνουν τουλάχιστον 150 θεατές. Βέβαια, αν δεν βοηθηθείς από το κράτος κ.λπ. είναι δύσκολο να υπάρξει άμα θέλεις να κάνεις μια σωστή παράσταση. Δεν ήθελα να παίξω και σε έργα για δυο τρείς ηθοποιούς, όπως κάνουν άλλοι, λόγω των συνθηκών. Αυτό το έργο έχει και αρκετούς ηθοποιούς στη σκηνή και ρούχα και σκηνικά κ.λπ.

» Πιστεύω ότι τελικά όλα θα πάνε καλά και είμαι πολύ χαρούμενος με ότι συμβαίνει. Αισθάνομαι, όπως έλεγα πριν, σα να μπήκα στην πύλη του φωτός. Γιατί και ο κόσμος βλέπω ότι και με ακολουθεί και με αγαπάει, αλλά και ο χώρος μου που είναι πολύ σημαντικό με αποδέχεται για αυτό που είμαι. Είμαι γεμάτος στα επαγγελματικά, αλλά και στα προσωπικά μου. Είναι μια εποχή που πραγματικά αισθάνομαι την αγάπη να με πλημμυρίζει. Άλλωστε, και στην πολιτική γι’ αυτό βγήκα, για να βοηθήσω.»

Συνέντευξη Χάρη Ρώμα: “Το Καφέ της Χαράς επιδεχόταν sequel γιατί στο τελευταίο επεισόδιο άνοιγε την πόρτα για συνέχεια”

Εκτός όμως από το θέατρο εδώ και καιρό ο Χάρης Ρώμας επέστρεψε και ξαναθριαμβεύει με το sequel – συνέχεια του θρυλικού Καφέ της Χαράς. Σύμφωνα με όσα είπε στη συνέντευξη:

«Ο Γιάννης ο Λάτσιος μου έκανε την πρόταση να επιστρέψω στην τηλεόραση με το sequel. Τη συνέχεια μετά από χρόνια, ή με το «Μεν και ΔΕΝ» ή με το «Κωνσταντίνου και Ελένης» ή το «Καφέ της Χαράς». Στην αρχή δε συμφώνησα, όμως όταν το σκέφτηκα είδα ότι το «Καφέ της Χαράς» είναι αυτό που επιδέχεται sequel. Αυτό γιατί, όπως τελείωνε, άνοιγε την πόρτα για συνέχεια.

» Δεδομένου ότι τα δύο παιδιά που είχαμε τότε στη σειρά, τα παιδιά μας, μεγάλωσαν και έγιναν ηθοποιοί και έγιναν και σοβαροί άνθρωποι και θα ήθελαν να παίξουν αυτούς τους ρόλους κάποια χρόνια μετά και αυτό ήταν ένας λόγος για να πιαστεί κάποιος από κει και να συνεχίσει την ιστορία.

» Η Ρένια στην αρχή λόγω του συμβολαίου με τον ALPHA, αφού ήταν το «Σόι μας» στη μέση, δε μπορούσε να λάβει κανονικά μέρος. Εγώ έπρεπε να αρχίσω. Φυσικά σα χαρακτήρας, χωρίς να εμφανίζεται, υπάρχει σε όλα τα επεισόδια έως τώρα. Εμφανίστηκε ως guest σε κάποια και από δω και πέρα γυρίζουμε τα επεισόδια και θα είναι κανονικά στο καστ. Έτσι και αλλιώς, τη Ρένια την αγαπώ πάρα πολύ και χαίρομαι που θα συνεργαστούμε ξανά….

Χαίρομαι επίσης πολύ για τους νέους ανθρώπους, που και στο «Καφέ της Χαράς» και αλλού μπορώ να τους «βγάλω» στη δουλειά και να τους βοηθήσω. Αισθάνομαι πως είναι σημαντικό, σχεδόν υποχρέωσή μου προς τους νέους ανθρώπους…»

Υπάρχει κάτι άλλο που να ετοιμάζει ο Χάρης Ρώμας αυτόν τον καιρό;

«Σινεμά θέλω να κάνω αλλά να το κάνω όπως πρέπει. Έχω μιλήσει με παραγωγούς, τα έχω κανονίσει όλα. Θα ήθελα πολύ αν αποφάσιζε και η Άννα Χατζησοφιά, η πολύ αγαπημένη μου όλα αυτά χρόνια συνεργάτης στο γράψιμο, να συνεργαστούμε. Έστω και στην τρίτη γραφή του σεναρίου. Το λέω αυτό γιατί γράφτηκε στην αγγλική, μια και θα γυριστεί στα αγγλικά εφόσον προορίζεται για πλατφόρμα. Εύχομαι να γίνουν όλα όπως τα φαντάζομαι.»

Και η πολιτική στη ζωή του τώρα που είναι και Τομεάρχης Πολιτισμού στην Περιφέρεια; Τι δήλωσε ο Χάρης Ρώμας στη συνέντευξη:

«Η πολιτική και μ’ αρέσει και με ενδιαφέρει και μου ταιριάζει. Ταιριάζει και στο χαρακτήρα μου. Και όχι μονό, γιατί όπως είχε πει και ο Νίκος Χατζηνικολάου, «λόγω Πώποτα είσαι ο πιο διάσημος δήμαρχός στην Ελλάδα» (γελάει).

«Για να είμαι ειλικρινής, πέρα από οτιδήποτε άλλο, πέρα από την αγάπη μου για τη δουλειά μου κ.λπ., πιστεύω πάντα αυτό που είχε πει ο Αισχύλος. Ο πρώτος και ο μεγαλύτερος θεατρικός συγγραφέας όλων των εποχών, που ήταν και στρατιωτικός και ήξερε από πειθαρχία. Είχε πει πως η ανάγκη της επιβίωσης είναι πιο ισχυρή από την ανάγκη για την τέχνη στον άνθρωπο. Και όσο και αν αυτό ακούγεται πεζό είναι η αλήθεια.»

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com.

Διαβάστε περισσότερα για την παράσταση του Χάρη Ρώμα στο Alhambra Theatre, Ο Κλέαρχος η Μαρίνα και ο κοντός.
Εισιτήρια για την παράσταση στο https://www.ticketplus.gr/event?id=165
Ιάσονας Τριανταφυλλίδης
Ιάσονας Τριανταφυλλίδης
Ο Ιάσων Τριανταφυλλίδης, είναι δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου και θεάτρου. Έχει γράψει μέχρι τώρα 20 βιβλία με θέμα την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, της νύχτας, του τραγουδιού και του μιούζικαλ και βιογραφικά βιβλία ανθρώπων του ελληνικού σινεμά. Αρθρογραφεί από το 1985 σε εφημερίδες, περιοδικά, έχει κάνει εκπομπές στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, προσφάτως και στο διαδίκτυο. Έχει επιμεληθεί επανεκδόσεις παλαιού υλικού σε CD, για ανθρώπους όπως η Αλίκη Βιουγιουκλάκη, η Τζένη Βάνου, η Σοφία Βέμπο, η Μαρινέλλα, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Γιάννης Σπάρτακος, το σύνολο του κινηματογραφικού έργου του Νίκου Μαμαγκάκη, ειδικό αφιέρωμα για την ιστορία του τραγουδιού στο ελληνικό σινεμά κ.α. Στην τηλεόραση έχει κάνει το πρώτο πρωινό του MEGA το Κοκτέιλ, εκπομπές με συνεντεύξεις, αφιερώματα, μονογραφίες, ήταν στην κριτική επιτροπή του «Να η ευκαιρία», σχολιαστής στις ειδήσεις του STAR και μία πολιτική εκπομπή με την Όλγα Τρέμη στο MEGA. Αυτό τον καιρό αρθρογραφεί βέβαια στο youfly.com και στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Κάνει καθημερινά εκπομπή στις 15:00 με 16:00 στον Αθήνα 9.84 με τίτλο «Αθήνα, με ακούς;»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ