21.8 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σκάλα του Μιλάνου: Το χειροκρότημα κόντρα στο κορονοϊό

Την ώρα που στην Ελλάδα, με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν, προβλέπεται ακύρωση και των υπαίθριων θεατρικών παραστάσεων, η περίφημη Σκάλα του Μιλάνου αποθεώνει μια διαφορετική νέα παραγωγή της κόντρα στο κορονοϊό.

Η σκάλα του Μιλάνου, όχι μόνον έχει ανοίξει, ύστερα από τέσσερις μήνες, από τις αρχές Σεπτεμβρίου (με κοντσέρτα κυρίως) το ηλικίας ετών ιστορικό λυρικό θέατρο, αλλά εισπράττει και χειροκρότημα για την «επιστροφή» του κόντρα στο κορονοϊό.

Ακόμη και χειροκρότημα αποθέωσης για την επί πολλώ αναμενόμενη νέα παραγωγή της όπερας «Τραβιάτα» του Τζουζέπε Βέρντι. Υπό τη διεύθυνση του 84χρονου πλέον διάσημου μαέστρου Ζούμπιν Μέτα, ο οποίος έχει τη Σκάλα για «σπίτι» του από τη δεκαετία του ’60). Και με την όμορφη νέα σοπράνο Μαρία Ρεμπέκα στο ρόλο της Βιολέτας.

Σκάλα του Μιλάνου: Το χειροκρότημα κόντρα στο κορονοϊό

«Όπερα σε κοντσέρτο» με ερωτηματικά 

Τούτη η «Τραβιάτα», που σχεδιαζόταν μήνες πολλούς πριν την πανδημία, έχει κάτι διαφορετικό. Κάτι που συνηθίζεται σε άλλες αίθουσες, αλλά που μέχρι τώρα δεν το «σηκώνει» η ιστορική Σκάλα του Μιλάνου και το – κάποτε – δύστροπο και σνομπ κοινό της.

Είναι μια «όπερα σε κοντσέρτο», όπως το ονόμασε επί λέξη ο Ζούμπιν Μέτα. Πειθαρχώντας κι εκείνος στα νέα «ήθη» που έφερε ο κορονοϊός και τα μέτρα για την πανδημία. Ή όπερα σε μορφή κοντσερτάντε, κατά την ορολογία. Δίχως σκηνικά ή κοστούμια ή, εν τέλει, σκηνοθεσία.

Βέβαια, υπήρχε μία δράση, με άξονα μια δυο καρέκλες κι ένα ανάκλιντρο, μπροστά από την ορχήστρα, όπου κινήθηκαν οι πρωταγωνιστές της όπερας. Και, επίσης, οι κυρίες ντύθηκαν με εντυπωσιακές δημιουργίες (υπό τύπον κοστουμιών) των Ιταλών μαιτρ Dolce & Gabbana.

Το κοινό της Σκάλα, που χειροκρότησε την «Τραβιάτα», ήταν εμφανώς μειωμένο με τις υποχρεωτικές αποστάσεις των καθήμενων στην πλατεία. Και σχεδόν άδεια τα θεωρεία. Οι δε μαχητικοί και ενίοτε θορυβώδεις, στις αποδοκιμασίες τους, «παραδοσιακοί» λοτζιονίστι στους εξώστες είδαν να χάνουν το ένα τρίτο του «όγκου» τους λόγω των μέτρων. Και οι οποίοι δεν φάνηκαν ευχαριστημένοι με την «όπερα σε κοντσέρτο».

Το εντυπωσιακό με το χειροκρότημα για την «Τραβιάτα» ήταν πως ήρθε, πολύ ηχηρό, προτού καν ξεκινήσει η μη σκηνοθετημένη, συναυλιακή, παράσταση. Ως επιβράβευση των ιθυνόντων της Σκάλα και του ιταλικού υπουργείου Πολιτισμού που άνοιξαν, επιτέλους, ύστερα από την καραντίνα, το ιστορικό θέατρο. Έστω κι έτσι.

Πάντως, ο Ζούμπιν Μέτα δήλωσε ευχαριστημένος με αυτή την οπερατική εκδοχή, μόνον όταν δοκίμασε την ακουστική της αίθουσας. Και με καθήμενους, στις πρόβες. Δηλαδή, εργαζόμενους της Σκάλα και φίλους ή συγγενείς τους, που επιστρατεύτηκαν για να δοκιμαστεί το ηχητικό αποτέλεσμα.

Βέβαια, κάποιες ιταλικές εφημερίδες και «οπερατικοί» ιστότοποι έσπευσαν να σχολιάσουν ότι «είναι η καλύτερή του του μαέστρου» αυτή η μη σκηνοθετημένη, συναυλιακή εκδοχή. Και ουδείς διέψευσε.

Σκάλα του Μιλάνου: Το χειροκρότημα κόντρα στο κορονοϊό

Στη Σκάλα του Μιλάνου έπεται Μπαλέτο, συναυλίες και «Αΐντα» 

Πάντως, στο ήδη συγκροτημένο πρόγραμμα της Σκάλα παίζουν πολλά και ενδιαφέροντα, εκτός από τις παραστάσεις της «Τραβιάτα»: Ένα ρεσιτάλ του μεγάλου πιανίστα Μαουρίτσιο Πολίνι στις 27 Σεπτεμβρίου.

Τρεις συναυλίες, από τις 29 Σεπτεμβρίου, με έργα Ρίχαρντ Στράους, με την Ορχήστρα της Σκάλα υπό τον Ζούμπιν Μέτα. Στο στοιχείο του, δηλαδή.

Από την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου και για κάποιες παραστάσεις, ένα Γκαλά Μπαλέτου με τα αστέρια της Σκάλα: τη Σβετλάνα Ζαχάροβα και τον Ρομπέρτο Μπόλε.

Και από την Τρίτη 5 Οκτωβρίου μία ακόμη «όπερα σε κοντσέρτο»: η «Αΐντα» του Τζουζέπε Βέρντι, υπό τη μουσική διεύθυνση του Καναδού μαέστρου Ρικάρντο Σαγί. Με την Ανίτα Ραχβελισβίλι, ως Άμνερι. Τη σοπράνο, δηλαδή, που είδαμε σε ρεσιτάλ από την Εθνική Λυρική Σκηνή στις 18 Ιουλίου, στη Ρωμαϊκή Αγορά.

Και έπεται συνέχεια. Οι Ιταλοί δεν χάνουν τη Σκάλα τους. Κι ας βγήκε ο Μπόρις Τζόνσον να «κόψει» μέχρι και τις φιλικές επισκέψεις, στη Βρετανία, σκληραίνοντας τα μέτρα για την πανδημία.

Σκάλα του Μιλάνου: Το χειροκρότημα κόντρα στο κορονοϊό

Να σας θυμίσουμε τι είχε συμβεί στην όπερα της Βαρκελώνης, λίγους μήνες πριν! Δεν είναι ασυνήθιστο, η όπερα Gran Teatre del Liceu της Βαρκελώνης, να έχει 100% πληρότητα, αλλά αυτή τη φορά οι μουσικοί έπαιξαν μπροστά σε ένα ασυνήθιστο κοινό για να σηματοδοτήσουν την άρση των περιοριστικών μέτρων στην Ισπανία – με 2,292 χιλιάδες φυτά να γεμίζουν τις θέσεις στη πρεμιέρα!

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com.

Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης
Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης
Από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών, βρέθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης να σπουδάζει Κτηνιατρική! Ενώ, στο μεταξύ, ξεκίνησε μια δημοσιογραφική πορεία, που κρατάει τέσσερις δεκαετίες, από την ιστορική «Ακρόπολη», με το… νυφικό της Νταϊάνας, στο διεθνές τμήμα της εφημερίδας (λόγω γλωσσών). Νοέμβριο του 1981 ξεκίνησε να εργάζεται στο Γραφείο Βορείου Ελλάδος των εφημερίδων «ΤΑ ΝΕΑ» και «ΤΟ ΒΗΜΑ». Συνεργάστηκε με τον «Ταχυδρόμο» και το «Marie Claire», σε μεγάλες συνεντεύξεις και με το Ραδιόφωνο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης «Ράδιο 105». Αλλά και ως ανταποκριτής της Σουηδικής Ραδιοφωνίας και σε ρεπορτάζ με το «60 Minutes» του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS. Συμμετείχε στην πρώτη συντακτική ομάδα του περιοδικού «Δίφωνο», με τον «Ιστό» και πέρασε από την ΕΣΗΕΜΘ στην ΕΣΗΕΑ. Όταν, στην Αθήνα πλέον από το 1991, πέρασε στην αρχισυνταξία του Πολιτιστικού Τμήματος της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», πρώτα υπό τη διεύθυνση του αείμνηστου Λέοντα Β.Καραπαναγιώτη. Εξέδωσε τα βιβλία «Αληθινά παραμύθια», «Με μουσικές εξαίσιες, με φωνές» και τη συλλογή διηγημάτων «Καπετάν Άγρα και Παραμυθίας γωνία». Συνεργάστηκε με τους ραδιοσταθμούς Innersound, Mood Radio και πλέον με το LaVitaRadio και με τον ιστότοπο Protagon.gr και από τον Ιούνιο του 2020 με το πολιτιστικό youfly.com.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ