20.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη: «Μετά από μια δύσκολη περίοδο συνήθως ακολουθεί κάτι όμορφο»

Είχε ετοιμάσει την παράσταση «Πίστη, Αγάπη, Ελπίδα» που δεν ανέβηκε λόγω κορονοιού. Στη συνέχεια ήρθε η πρόταση από το δήμο Ζωγράφου για την ανάθεση μιας μουσικοθεατρικής παράστασης η οποία θα παρουσιαστεί στο Υπαίθριο Δημοτικό θέατρο Ζωγράφου στις 16 Ιουλίου με ελεύθερη είσοδο (οι κρατήσεις των θέσεων θα υλοποιηθούν με το πρωτοποριακό σύστημα δήλωσης συμμετοχής/ακυρώσεις μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας).

Γράφει η Μαριλένα Θεοδωράκου 

Η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη σκηνοθετεί την παράσταση με τίτλο «Η Αθήνα τη νύχτα – restart», συνεργάζεται για ακόμα μια φορά με τη Σοφία Αδαμίδου η οποία υπογράφει την έρευνα και τα κείμενα, με τις τραγουδίστριες Ερωφίλη και Αργυρώ Καπαρού, με τους ηθοποιούς Αμαλία Καβάλη και Σήφη Πολυζωίδη οι οποίοι θα βρίσκονται ως ομάδα επί σκηνής μαζί με τους μουσικούς Μάρκο Κώτσια στο πιάνο και Δημήτρη Παπαλάμπρου στην κιθάρα.



Θα αναρωτιέστε όμως τι έγινε με την παράσταση «Πίστη, Αγάπη, Ελπίδα» του Έντεν Φον Χόρβατ που επρόκειτο να ανέβει στην κεντρική σκηνή του Bios και για την οποία η ομάδα Anima της Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη είχε πάρει επιχορήγηση από το υπουργείο Πολιτισμού. Δέκα μέρες πριν την πρεμιέρα της παράστασης δόθηκε η εντολή να κλείσουν τα θέατρα λόγω του Covid-19 και έτσι η παράσταση έμεινε μετέωρη. 

Η περασμένη σεζόν ήταν πολύ κακή εισπρακτικά για τα περισσότερα θέατρα, η χρονιά ξεκίνησε πολύ δύσκολα και ήρθε ο κορονοιός και τα ισοπέδωσε. Καθώς βρίσκονται σε αναζήτηση θεατρικής στέγης, η σκέψη της ομάδας Anima είναι να μπορέσουν να την ανεβάσουν κάπου στα μέσα Σεπτεμβρίου έστω και για λίγες παραστάσεις. Στο Bios δεν θα μπορέσει να φιλοξενηθεί, καθώς ο χώρος όπου ανεβαίνουν οι παραστάσεις είναι πιθανό να μην ανοίξει. Δύσκολο το ρίσκο για τους επιχειρηματίες του θεάματος καθώς αν υπάρξουν τα δεδομένα με 45-50% επιτρεπόμενη πληρότητα στους κλειστούς χώρους, ίσως να μην συμφέρει έναν επιχειρηματία να ανοίξει το θέατρό του.

Η ίδια έχει ακούσει ότι πολλά μικρά θέατρα δεν θα ανοίξουν φέτος τον χειμώνα, ανάμεσα σε αυτά και το μικρό Γκλόρια. Πρόκειται για μια δυσάρεστη κατάσταση, γιατί τα μικρά θέατρα είναι αυτά που συντηρούν το ελεύθερο και το πειραματικό θέατρο. Η σκηνοθέτις συζητάει με κάποιους θεατρικούς χώρους για το ανέβασμα της εν λόγω παράστασης, αλλά κανείς δεν μπορεί να κλείσει από τώρα συμφωνία –όπως θα γινόταν κάτω από άλλες συνθήκες- γιατί κανείς δεν ξέρει αν τον Σεπτέμβριο ο κόσμος θα μπει στο θέατρο και κάτω από ποιους κανόνες. 

Η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη που έχει πάρει το βραβείο «Κάρολος Κουν νέου σκηνοθέτη» για τον «Ζητιάνο», το μυθιστόρημα του Ανδρέα Καρκαβίτσα που ήταν συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης και ανέβηκε το 2017 στο Από Μηχανής Θέατρο, μου θυμίζει τα βιντεάκια που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και σατιρίζουν ότι στο αεροπλάνο δεν κολλάει κάποιος τον Covid-19, αλλά τον κολλάει στο θέατρο. Υπάρχει μια δυσαναλογία σε σχέση με το τι ανοίγει και τι όχι μου λέει και μια τρομοκρατία σε σχέση με την τέχνη και το θέατρο, ωστόσο η ίδια στέκεται αισιόδοξη και ελπίζει πως θα ξεπεράσουμε όλοι αυτόν τον φόβο που κυριαρχεί.

Αυτή η αισιοδοξία διακατέχει και την παράσταση που σκηνοθετεί «Η Αθήνα τη νύχτα – restart» και μας προτρέπει να ζήσουμε μια καλοκαιρινή βραδιά, να φορτίσουμε τις μπαταρίες μας, να κάνουμε ένα restart όπως λέει ο τίτλος, να ξεκινήσουμε τις διακοπές μας, να δουλέψουμε με χαρά, να νιώσουμε δημιουργικοί και να ξεφύγουμε από τις προηγούμενες δύσκολες στιγμές.


Να θυμίσουμε ότι η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη, έχει επιχορηγηθεί το 2018 με την ομάδα της Anima για την παράσταση του έργου «Κάσσυ» του Ανδρέα Φλουράκη, στο οποίο  τέσσερις γυναίκες (Κίρκη Καραλή, Λίλλυ Μελεμέ, Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη, Κυριακή Σπανού) σκηνοθέτησαν τέσσερις ηθοποιούς (Μυρτώ Αλικάκη, Αμαλία Αρσένη, Φαίη Ξυλά, Λένα Ουζουνίδου), ακολούθησε το «Γαμήλιο Εμβατήριο» του Άγγελου Τερζάκη μια μεγάλη δουλειά για την ομάδα Anima από άποψη παραγωγής και από άποψη συνεργασιών (η ομάδα συνεργάστηκε σε αυτή τη δουλειά με τον Κωνσταντίνο Κάππα, την Κωνσταντίνα Μιχαήλ και την Μαίρη Χήναρη) που ανέβηκε στο Σύγχρονο Θέατρο.

Για τη συγγραφή του έργου «Έξοδος» η Μοσχοχωρίτη  ήταν υποψήφια το 2016 για το βραβείο Κάρολος Κουν στην κατηγορία Δραματουργία Νεοελληνικού έργου. Η παράσταση ανέβηκε για τρεις συνεχείς σεζόν. Και τώρα επιχορηγήθηκε και πάλι για το έργο «Πίθηκος Ξουθ» του Ιάκωβου Πιτσιπίου.

Το 2016 που βρισκόταν στην Πάτρα ως καλλιτεχνική υπεύθυνη της Παιδικής-Εφηβικής σκηνής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, η Ρουμπίνη γνώρισε τη Σοφία Αδαμίδου. Συνεργάστηκαν πέρυσι στην παράσταση «Τζένη Μαρξ» που έπαιζε η Μαρία Κανελλοπούλου η οποία ανέβηκε στο θέατρο Olvio, ενώ είχε προηγηθεί η συνεργασία τους στην «οδό Αβύσσου αριθμός 0» του Μενέλαου Λουντέμη επίσης στο Olvio.


Στην παράσταση «Η Αθήνα τη νύχτα – restart» που το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει για μια μόνο βραδιά συνεργάζεται και πάλι με τη Σοφία Αδαμίδου.

Μαζί επέλεξαν τραγούδια από τον ελληνικό κινηματογράφο της δεκαετίας του 1960 ξεκινώντας από το 1957 και φτάνοντας μέχρι το 1969, που ήταν μια ιδιαίτερα ακμάζουσα περίοδος για την Ελλάδα που μόλις είχε βγει από τον πόλεμο και προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια της. Υπάρχει όμως αισιοδοξία. Φτιάχνονται καινούργια πράγματα, σημαντικοί καλλιτέχνες αρχίζουν να δημιουργούν και να δραστηριοποιούνται στο θέατρο και στον κινηματογράφο. 

Ήταν η χρυσή εποχή που γυρίστηκαν όλες οι σπουδαίες ταινίες με Καρέζη, Βλαχοπούλου, Βουγιουκλάκη, Χορν μια πολύ ενθαρρυντική περίοδος για τη συνέχεια και τη διαδρομή της Ελλάδας σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι η εποχή όπου ξένες παραγωγές έρχονται στην Ελλάδα για να κάνουν γυρίσματα, ο Μάνος Χατζιδάκις παίρνει το βραβείο Όσκαρ Μουσικής για «Τα παιδιά του Πειραιά» και εκείνη την περίοδο αρχίζουν να δημιουργούν ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Σταύρος Ξαρχάκος.

Η επιλογή αυτής της περιόδου ήταν συνειδητή όχι μόνο για τα τραγούδια της, αλλά γιατί το μήνυμα που ήθελε η σκηνοθέτις να περάσει.

Αυτό δεν είναι άλλο από το ότι μετά από μια δύσκολη περίοδο συνήθως ακολουθεί κάτι όμορφο. Οπότε αν πάρουμε παράδειγμα από εκείνα τα χρόνια και θυμηθούμε εκείνες τις δύσκολες στιγμές, τότε θα δούμε ότι αμέσως μετά ήρθε ένας καινούργιος ήλιος, ένα φως και μια αναγέννηση. Εξού και ο τίτλος «Η Αθήνα τη νύχτα – restart» έτσι ώστε να μπορούμε όλοι να πάρουμε δύναμη και να είμαστε αισιόδοξοι για όσα θα έρθουν στη συνέχεια.

Μέσα από τη μουσική και μέσα από την Αθήνα τη νύχτα, οι έξι καλλιτέχνες (Ερωφίλη, Αργυρώ Καπαρού, Αμαλία Καβάλη, Σήφης Πολυζωίδης, Μάρκος Κώτσιας, Δημήτρης Παπαλάμπρου) θα βρίσκονται στη σκηνή για να μιλήσουν για τις μαγικές νύχτες στην Αθήνα με τον κόσμο, τα φώτα, τα ρεμπετάδικα και τις μπουάτ που υπήρχαν παλαιότερα. Σαν μια ομάδα που ξεπήδησε από τις εικόνες των ταινιών του ελληνικού κινηματογράφου και μπροστά στο κοινό θα γίνουν αφηγητές και διασκεδαστές με την παλιά καλή σημασία για να διηγηθούν την ιστορία της Αθήνας και των τραγουδιών της.

Η σκηνοθέτις σημειώνει το πόσο σημαντικό είναι όταν φορείς όπως ο δήμος Ζωγράφου δίνουν εναύσματα στους καλλιτέχνες να δημιουργήσουν για να μπορέσουν να δουλέψουν και να επιβιώσουν, καθώς τους τελευταίους μήνες πολλοί ήταν άνεργοι. Οι άνθρωποι της τέχνης κινδυνεύουν, γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να γίνονται τέτοιες πρωτοβουλίες.

Πληροφορίες παράστασης

«Η Αθήνα τη νύχτα – restart»

Κείμενα – Έρευνα: Σοφία Αδαμίδου

Σκηνοθετική Επιμέλεια: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη

Τραγούδια ερμηνεύουν η Ερωφίλη και η Αργυρώ Καπαρού

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Αμαλία Καβάλη, Σήφης Πολυζωίδης

Στο πιάνο ο Μάρκος Κώτσιας, στην κιθάρα ο Δημήτρης Παπαλάμπρου

Σκηνογραφική και Φωτιστική Επιμέλεια: Ζωή Μολυβδά-Φαμέλη

Πού:

 Υπαίθριο Δημοτικό θέατρο Ζωγράφου (Γ.Ζωγράφου 17, είσοδος από πλατεία Αγ. Γεωργίου)

Πότε: Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020, στις 21.00

Η είσοδος είναι ελεύθερη, οι κρατήσεις των θέσεων θα υλοποιηθούν με το πρωτοποριακό σύστημα δήλωσης συμμετοχής/ακυρώσεις μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας

” https://booking.open1.eu/zografos-politismos

όπου o κάθε ενδιαφερόμενος από το κινητό ή τον υπολογιστή του, μπορεί να δηλώσει την συμμετοχή στην αντίστοιχη συναυλία που επιθυμεί.

Οσοι δεν έχουν ηλεκτρονική πρόσβαση, μπορούν να δηλώσουν την συμμετοχή τους με επικοινωνία στο τηλέφωνο 211-8002911 (ώρες 08.00-16.00)

Είσοδος ελεύθερη – ώρα έναρξης 21.00

(η είσοδος στους χώρους ξεκινάει μία ώρα πριν την έναρξη της παράστασης.)

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ YOUFLY.COM ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ.

Μαριλένα Θεοδωράκου
Μαριλένα Θεοδωράκου
Είμαι η Μαριλένα Θεοδωράκου. Έχω σπουδάσει σκηνογράφος – ενδυματολόγος και για αρκετά χρόνια ήμουν στο πολιτιστικό τμήμα της εφημερίδας «Τα Νέα». Έχω δουλέψει στην τηλεόραση, στο θέατρο και στον κινηματογράφο, καθώς και σε περιοδικά μόδας και διακόσμησης. Ονειρεύομαι μια κοινωνία όπου η Τέχνη και κυρίως το θέατρο θα αποτελούν καθημερινή ασχολία των ανθρώπων, μαζί με την κηπουρική, τη γυμναστική και τη μελέτη των άστρων. Ελπίζω μέσα από τα κείμενά μου στο Youfly.com να σας κάνω να πετάτε!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ