26.5 C
Athens
Σάββατο, 13 Αυγούστου, 2022

Πυραμίδες: Ψηφιακή πρεμιέρα στην πλατφόρμα του Θεάτρου Τέχνης

Στις 26 Δεκεμβρίου 2020, κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα η πρώτη ψηφιακή παράσταση του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν με τίτλο Πυραμίδες, η οποία ανεβαίνει στην πλατφόρμα Θέατρο Τέχνης και στο σπίτι.

Ψηφιακή παράσταση Πυραμίδες από το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν από τις 26/12

Οι ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ του Ανδρέα Φλουράκη, σε κινηματογραφική σκηνοθεσία Διαμαντή Καραναστάση, είναι η πρώτη ελληνική, αμιγώς ψηφιακή παράσταση που δημιουργήθηκε εξαρχής για να παρουσιαστεί ψηφιακά και όχι στη θεατρική σκηνή. Η web παράσταση «ανεβαίνει» στην πλατφόρμα  «Θέατρο Τέχνης και στο σπίτι» και θα είναι διαθέσιμη καθ΄όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, από τις 26 Δεκεμβρίου 2020 έως τις 7 Ιανουαρίου 2021.

Μια διαφορετική πρόταση του θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν

Πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική ιδέα-πρόταση του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν. Η πρόταση γεννήθηκε μέσα από την ανάγκη δημιουργίας πρωτότυπου υλικού για το διαδίκτυο. Μια πρόταση όπου πρωταγωνιστεί ο θεατρικός λόγος, αλλά δεν είναι θεατρική παράσταση, καθώς θέατρο δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τη δια ζώσης συνύπαρξη ηθοποιών και κοινού. Μια πρόταση που έχει έντονα στοιχεία κινηματογράφου αλλά δεν είναι κινηματογραφική ταινία, καθώς θέτει στο κέντρο της τη θεατρική πράξη ενώ απευθύνεται αποκλειστικά στο διαδικτυακό κοινό.

Η πρώτη web παράσταση του Θεάτρου Τέχνης γεννήθηκε μέσα από τη συνεργασία του θεατρικού συγγραφέα Ανδρέα Φλουράκη και του ηθοποιού-κινηματογραφικού σκηνοθέτη Διαμαντή Καραναστάση, που θέλησαν να μιλήσουν ο καθένας μέσα από το δικό του μέσο και τη δική του ματιά, για τη νέα εποχή που ξημέρωσε με την πανδημία. Μια νέα εποχή και για ίδιο το Θέατρο Τέχνης, που καλείται κάτω από δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες να παραμείνει κυριολεκτικά και μεταφορικά ζωντανό. Που καλείται να πειραματιστεί προτείνοντας νέους τρόπους που αξιοποιούν δημιουργικά και ανανεωτικά αυτές τις ίδιες συνθήκες και φυσικά την τεχνολογία.

ηθοποιοι από την ψηφιακή παράσταση Θέατρο Τέχνης Πυραμίδες

Η web παράσταση ως εναλλακτικός τρόπος καλλιτεχνικής δημιουργίας

Η web παράσταση δεν έρχεται να υποκαταστήσει σε καμία περίπτωση τη θεατρική πράξη: έρχεται να προτείνει έναν εναλλακτικό τρόπο καλλιτεχνικής δημιουργίας που απευθύνεται σε ένα ακόμα ευρύτερο κοινό. Έναν τρόπο που ευχόμαστε να συνεχίσει να παρουσιάζει ενδιαφέρον και ουσιαστικό λόγο ύπαρξης ακόμα και μετά την πολυπόθητη μέρα όπου κοινό και καλλιτέχνες θα συναντηθούμε και πάλι ελεύθερα στις σκηνές μας.

Οι ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ, είναι η πρώτη web παράσταση του ψηφιακού ρεπερτορίου που εγκαινίασε φέτος το Θέατρο Τέχνης. Η γραφή, η σκηνοθεσία, η κινηματογράφηση, οι ερμηνείες, όλα σε αυτήν την παραγωγή, δημιουργήθηκαν με γνώμονα τον θεατή που παρακολουθεί από το σπίτι.

ηθοποιοι απο την ψηφιακή παράσταση Θέατρο Τέχνης Πυραμίδες που κάνει πρεμιερα 26.12

Η ψηφιακή παράσταση Πυραμίδες από το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν

Όταν ο άνθρωπος κατασκευάζει τις «Πυραμίδες» του, επιδιώκει να φτιάξει συγχρόνως τον τάφο και την αθανασία του, να δεχτεί το φθαρτό και να πιστέψει στο άφθαρτο κομμάτι του. Το έργο μιλάει για τις προσωπικές μας «Πυραμίδες», τι κάναμε στη ζωή μας και τι θέλουμε να μας συνοδεύσει μετά από αυτή στο θάνατο ή στο επόμενο στάδιο. Οι χαρακτήρες απευθύνονται στο κοινό μουδιασμένοι από την εποχή τους, μια εποχή για γερά νεύρα που τους αποσυντονίζει και συχνά τους οδηγεί σε πράξεις απόλυτες και κωμικά λυτρωτικές. Άλλωστε, το σχήμα της πυραμίδας συμβολίζει μια σκάλα προς τον ουρανό και όλοι θέλουμε στο τέλος κάτι να μείνει από εμάς, που να θυμίζει αυτό που κάποτε ήμασταν. Ανδρέας Φλουράκης

Λίγα λόγια για την κινηματογραφική σκηνοθεσία

Με τη σκηνοθεσία μου εστιάζω στη μοναξιά του καλλιτέχνη, στη μοναξιά του ανθρώπου.

Προβάλλουμε το άδειο θέατρο, προβάλλουμε την απουσία του κοινού, εστιάζουμε κινηματογραφικά στους καλλιτέχνες που βρίσκονται μέσα στον άδειο χώρο, προκαλούμε και προσκαλούμε τους θεατές στη θεατρική μαγεία που ολοκληρώνεται μόνο με αυτούς. Η δύσκολη περίοδος για όλο τον πλανήτη, θα περάσει. Μέχρι τότε οφείλουμε να αφυπνίζουμε τους θεατές, ώστε να μην τη συνηθίσουν. Διαμαντής Καραναστάσης

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ web παράστασης

 • Έργο: Ανδρέας Φλουράκης
 • Κινηματογραφική σκηνοθεσία-κινηματογράφηση: Διαμαντής Καραναστάσης
 • Art direction: Μαρία Παπαδοπούλου
 • Μοντάζ- ηχητική επεξεργασία: Διαμαντής Καραναστάσης
 • Μακιγιάζ: Μάνια Μουμτζή
 • Οργάνωση-εκτέλεση παραγωγής: Μαριλένα Μόσχου
 • Διεύθυνση επικοινωνίας: Άρης Ασπρούλης
 • Διεύθυνση παραγωγής: Γεωργία Σιδέρη

Ο Ανδρέας Φλουράκης έγραψε τo έργο την άνοιξη του 2020. Πριν την έναρξη των γυρισμάτων πραγματοποίησε ένα διαδικτυακό κύκλο συναντήσεων με τους ηθοποιούς πάνω στο κείμενό του.  Βοηθός του σε αυτή τη διαδικασία, ήταν η Τζίτζι Μιχαηλίδη.

Πρωταγωνιστούν (αλφαβητικά):  

 • Ντάνη Γιαννακοπούλου
 • Διαμαντής Καραναστάσης
 • Λένα Κιτσοπούλου
 • Ιωάννα Μαυρέα
 • Μανώλης Μαυροματάκης
 • Φαίη Ξυλά
 • Δημήτρης Πασσάς
 • Μιχάλης Σαράντης
 • Κωνσταντίνα Τάκαλου
 • Νίκος Χατζόπουλος

Οι «Πυραμίδες» κάνουν ψηφιακή πρεμιέρα στην πλατφόρμα του Θεάτρου Τέχνης «Θέατρο Τέχνης και στο σπίτι» , το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου στις 20.00. Θα διατίθενται δωρεάν μέχρι την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου στις 24.00. Στη συνέχεια θα μπορείτε να παρακολουθήσετε τη web παράσταση on demand μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021,  με αντίτιμο 7 ευρώ και δυνατότητα παρακολούθησης μέσα σε 24 ώρες από τη στιγμή αγοράς του εισιτηρίου.

Το ψηφιακό ρεπερτόριο 2020 του Θεάτρου Τέχνης (audio και web παραστάσεις) έχει λάβει επιχορήγηση από το ΥΠΠΟΑ.

Το Θέατρο Τέχνης έχει προκηρύξει διαγωνισμό για νέα web και audio έργα που θα συνθέσουν το ψηφιακό ρεπερτόριο 2021.

Δείτε επίσης:

the favicon of youfly
Youfly.com Teamhttps://youfly.com/
Είμαστε μια ομάδα που αγαπάμε τις Τέχνες και τον Πολιτισμό. Βάζοντας τον εαυτό μας στη θέση του κοινού, δημιουργήσαμε το youfly.com για να φέρουμε την ψυχαγωγία αλλά και τη διασκέδαση ένα βήμα πιο κοντά μας. Η ειδησεογραφική μας πλατφόρμα έχει κεντρικό άξονα τον τομέα του Πολιτισμού και των Τεχνών. Εδώ θα βρείτε όλα τα τελευταία νέα, αφιερώματα, συνεντεύξεις και πρωτογενείς ειδήσεις, απόψεις και συζητήσεις, για θεατρικές παραστάσεις, μουσικές σκηνές, κινηματογραφικές ταινίες, εικαστικά δρώμενα, κυκλοφορίες βιβλίων, ειδήσεις για τα παιδιά, ψυχαγωγικά προγράμματα τηλεοπτικών καναλιών και υπηρεσιών streaming, όπως το Netflix!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
54,482ΥποστηρικτέςΚάντε Like
10,400ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,725ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ