19.2 C
Athens
Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

Πέτρος Ζούλιας: Με τρεις παραστάσεις τη νέα θεατρική σεζόν 

Η παράσταση «Μαρίκα» στο θέατρο Χώρα ήταν επιβεβλημένο να συνεχιστεί καθώς έκανε μια μεγάλη καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία την περασμένη σεζόν. 

Ο Πέτρος Ζούλιας ετοιμάζεται για έναν γεμάτο θεατρικό χειμώνα αφού στο θέατρο Ζίνα θα σκηνοθετήσει τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη και την Έφη Μουρίκη στην «Παγίδα» του Ρομπέρ Τομά και στο θέατρο Γκλόρια το έργο που θα ανέβει σε παγκόσμια πρώτη με τίτλο «Στην εποχή της καραντίνας» του Πίτερ Γκίλτερ με τον Παύλο Χαϊκάλη και τη Μαρίνα Ψάλτη.

Γράφει η Μαριλένα Θεοδωράκου

Η «Μαρίκα» με τη Νένα Μεντή στον ομώνυμο ρόλο δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει τον κύκλο των παραστάσεων λόγω των μέτρων του Covid-19, οπότε τελείωσε με ένα θέατρο γεμάτο. 


Τώρα, παρόλο που αριθμητικά είναι 12 ηθοποιοί επί σκηνής και το ρίσκο είναι μεγάλο, ήταν τόσο η επιτυχία και το πάθος του κόσμου, όσο και η αγάπη της Νένας Μεντή και του σκηνοθέτη για τη συγκεκριμένη παράσταση που είπαν ότι θα το τολμήσουν και θα την ανεβάσουν και πάλι στις 16 Οκτωβρίου.

Από το θέατρο Χώρα στην οδό Αμοργού 20 στην Κυψέλη όπου αναμένουμε να δούμε τη «Μαρίκα» στην αρχή της σεζόν, πάμε στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας στο νούμερο 74 και στο θέατρο Ζίνα όπου κάπου στα μέσα Οκτωβρίου ο Πέτρος Ζούλιας θα σκηνοθετήσει τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη, Έφη Μουρίκη, τον Λεωνίδα Κακούρη, τον Γιώργο Κωνσταντίνου, την Μαρία Αντουλινάκη και τον Κωνσταντίνο Γιαννακόπουλο στην «Παγίδα» του Ρομπέρ Τομά. 

Πρόκειται για ένα πολύ επιτυχημένο αστυνομικό έργο, όπως μου εξηγεί ο σκηνοθέτης, που έχει γράψει μεγάλη ιστορία όπου και όποτε έχει ανέβει. Και στην Ελλάδα που έχει δει πολλά ανεβάσματα έχει κάνει μεγάλη επιτυχία και στο εξωτερικό. Είναι ένα έντονα θεατρικό παιχνίδι, γιατί περιέχει το θέατρο μέσα στο θέατρο, γίνεται συνεχώς ένα παιχνίδι ανατροπών και αποκαλύπτονται άλλα από αυτά που φαίνονται. Είναι μεγάλος μάστορας ο Ρομπέρ Τομά σε αυτό το είδος και ό,τι έχει γράψει έχει πετύχει, γιατί ήταν και ο ίδιος ηθοποιός και επίσης κατεξοχήν θεατρικός συγγραφέας.

Η συνεργασία αυτή του δίνει μεγάλη χαρά, γιατί υπάρχει μεγάλη εκτίμηση με τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη, αλλά και με την Έφη Μουρίκη που είχαν κάνει πριν από τέσσερα χρόνια τη «Δεσποινίς Μαργαρίτα» στο θέατρο Χώρα, που όπως μου λέει ήταν μια υπέροχη δουλειά και από αυτές που χαίρεσαι που την έζησες. Με τον Κυριακίδη ήθελαν να συνεργαστούν εδώ και χρόνια, από τότε που εκείνος ξεκίνησε το θέατρο Ριάλτο και ο Ζούλιας το θέατρο Χώρα. Πάντα υπήρχε μια φιλία και μια επικοινωνία όλα αυτά τα χρόνια και ως σκηνοθέτης, νιώθει τιμή που ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης τον εμπιστεύεται να τον σκηνοθετήσει καθώς είναι ο ίδιος ηθοποιός αλλά έχει κάνει και πολλές σκηνοθεσίες. Ο Ζούλιας, που υπογράφει και τη δραματουργική επεξεργασία της παράστασης, βασίστηκε πάνω στο πρωτότυπο κείμενο του Ρομπέρ Τομά για να φτιάξει με τους υπόλοιπους συντελεστές μια παράσταση που θα συνδυάζει γέλιο και συγκίνηση, κάτι πολύ ψυχαγωγικό για τον θεατή που θα τον ταξιδεύει. Το σκηνικό παιχνίδι που γίνεται στο έργο του Τομά είναι αυτό που τον έχει γοητεύσει. Τη μουσική της παράστασης υπογράφει η Ευανθία Ρεμπούτσικα.

Οι πρόβες θα ξεκινήσουν στις αρχές Σεπτεμβρίου και παράλληλα θα αρχίσει και τις πρόβες για το ολοκαίνουργιο έργο του Πίτερ Γκίλτερ με τίτλο «Στην εποχή της καραντίνας» που θα ανέβει στο θέατρο Γκλόρια σε παραγωγή του Παναγιώτη Γεροδήμου και θα παίζεται από Τετάρτη μέχρι Κυριακή. Η μετάφραση είναι του Αντώνη Γαλέου, η σκηνοθεσία, η απόδοση και η επεξεργασία κειμένου του Πέτρου Ζούλια, τα σκηνικά της Μαίρης Τσαγγάρη, τα κοστούμια της Ηλένιας Δουλαδίρη, η μουσική του Παναγιώτη Αυγερινού και οι φωτισμοί  του Σάκη Μπιρμπίλη.

Αρχικά, ήταν να σκηνοθετήσει ένα έργο του Φλοριάν Ζελέρ, αλλά λόγω του αριθμού του θιάσου ακυρώθηκε και έτσι στα τέλη Οκτωβρίου θα σκηνοθετήσει το έργο του γνωστού από το «Glorious-Μια φάλτσα σοπράνο» συγγραφέα Πίτερ Γκίλτερ, ο οποίος το έγραψε την εποχή της καραντίνας. 

Είναι μια κωμωδία πάνω στο θέμα του εγκλεισμού που επικεντρώνεται στην ανθρώπινη σχέση. Δύο μοναχικοί και αταίριαστοι άνθρωποι, ο Πάτρικ και η Τζούντιθ που ερμηνεύουν ο Παύλος Χαϊκάλης και η Μαρίνα Ψάλτη αντίστοιχα, κάτω από την πίεση του lockdown έρχονται σε επαφή. 


Το έργο «Στην εποχή της καραντίνας» είναι ένα κείμενο που αντανακλά και τις αγωνίες αλλά και τις ελπίδες γι’ αυτό που συνέβη, συμβαίνει και που μπορεί να μας ξανασυμβεί, μου εξηγεί ο σκηνοθέτης. Όταν έμαθε γι’ αυτό το τόσο πρόσφατο κείμενο που δεν έχει ανέβει στο θέατρο και θα είναι παγκόσμια πρώτη η πρεμιέρα στο Γκλόρια, του κέντρισε πολύ την περιέργεια. Το έργο έχει τη δύναμη του αυθεντικού, καθώς ο συγγραφέας το γράφει την εποχή που συμβαίνει, εγκλωβισμένος ο ίδιος που είχε φύγει από Αμερική και βρέθηκε σε μια άλλη χώρα και δεν μπορούσε να μετακινηθεί. Έγραψε ένα θεατρικό έργο για όλο αυτό που μας συνέβη πριν από 4-5 μήνες που έχει τη δύναμη του τωρινού, της γραφής, του θέματος, του σήμερα.

Ο συγγραφέας έχει κάνει επίσης κάτι πολύ έξυπνο: χρησιμοποιεί τη συνθήκη της καραντίνας, που όμως δεν έχει να κάνει με έναν ιό, αλλά με ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο που μαστίζει την κεντρική Ευρώπη. Αυτό το καιρικό φαινόμενο αναγκάζει τα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη να πάρουν μέτρα, να απαγορεύσουν τις μετακινήσεις και να κλείσουν τα μαγαζιά. Σε αυτή τη συνθήκη χτίζεται μια ανθρώπινη σχέση και τελικά πάντα το μήνυμα είναι ότι η ελπίδα το καθενός είναι ο άλλος. 

Και όπως μου λέει ο Πέτρος Ζούλιας είναι καλό είναι να σκύψουμε με αγάπη και εμπιστοσύνη στον διπλανό μας σε τόσο δύσκολες εποχές, γιατί έτσι στήριξε ο ένας τον άλλον σε αυτή τη δύσκολη φάση που περάσαμε. Αν ξανασυμβεί, πάλι η ελπίδα θα είναι ο άλλος και από τον άλλον περιμένεις να σε εμψυχώσει και να σε βοηθήσει στα δύσκολα.

 

Μαριλένα Θεοδωράκου
Μαριλένα Θεοδωράκου
Είμαι η Μαριλένα Θεοδωράκου. Έχω σπουδάσει σκηνογράφος – ενδυματολόγος και για αρκετά χρόνια ήμουν στο πολιτιστικό τμήμα της εφημερίδας «Τα Νέα». Έχω δουλέψει στην τηλεόραση, στο θέατρο και στον κινηματογράφο, καθώς και σε περιοδικά μόδας και διακόσμησης. Ονειρεύομαι μια κοινωνία όπου η Τέχνη και κυρίως το θέατρο θα αποτελούν καθημερινή ασχολία των ανθρώπων, μαζί με την κηπουρική, τη γυμναστική και τη μελέτη των άστρων. Ελπίζω μέσα από τα κείμενά μου στο Youfly.com να σας κάνω να πετάτε!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
63,157ΥποστηρικτέςΚάντε Like
12,590ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ