20.9 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Πέτρος Φιλιππίδης: Ντύνεται 86 χρόνος «Μίστερ Γκριν» τη νέα θεατρική σεζόν

Πώς θα σας φαινόταν αν βλέπατε τον σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή Πέτρο Φιλιππίδη να… ογδονταρίζει; Υπομονή ως τον Οκτώβριο, όταν θα ντυθεί το ρόλο του ηλικιωμένου «Μίστερ Γκριν», στο Θέατρο «Μουσούρη», δίπλα στο Δημήτρη Γκοτσόπουλο που σημείωσε τεράστια επιτυχία με τις «Άγριες Μέλισσες».

Γράφει ο Παύλος Ηλ.Αγιαννίδης

«Τρεις είναι οι μεγάλοι ρόλοι για έναν ηθοποιό», έλεγε ο παλαίμαχος της βρετανικής θεατρικής σκηνής Γουόρεν Μίτσελ. «Ο Βασιλιάς Λιρ, ο Γουίλι Λόμαν και ο Μίστερ Γκριν». Το 2016, στο Εθνικό Θέατρο, ο Πέτρος Φιλιππίδης αναμετρήθηκε με τον Λόμαν, στο «Θάνατο του Εμποράκου» του Άρθουρ Μίλερ, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή. Την άνοιξη του 2021, όπως ο ίδιος είχε ανακοινώσει, θέλει να αναμετρηθεί με τον εμβληματικό Βασιλιά Λιρ, σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη.


(Ο Πέτρος Φιλιππίδης στο «Ο Θάνατος του Εμποράκου») 

Τι μένει λοιπόν; Ο Μίστερ (Κύριος) Γκριν!

Ένας 86χρονος συνταξιούχος καθαριστής, που αναμετράται με την μοναξιά του στους δρόμους της Νέας Υόρκης. Του Μανχάταν. Εκεί, που το Νοέμβριο του 1997, στο Union Square Theater, πρώτος ένας άλλος εξαιρετικός παλαίμαχος (γνωστός μας και από τα πρώτα χρόνια της τηλεόρασης), ο Ιλάι Γουάλας, δίπλα στον νεαρό Ντέιβιντ Άλαν Μπασκ αναμετρήθηκε πρώτος – και αξιομνημόνευτος – με το ρόλο στο «Κάθε Πέμπτη, κύριε Γκριν» του θεατρικού συγγραφέα και σκηνοθέτη Τζεφ Μπάρον. Στο πολυβραβευμένο, έκτοτε, «Visting Mr. Green» (ανάμεσά τους και με το Kulturpreis Europa).

Η είδηση είναι, λοιπόν, ότι ο Πέτρος Φιλιππίδης θα υποδυθεί και θα σκηνοθετήσει τον «Κύριο Γκριν» του, από τις αρχές Οκτωβρίου στο Θέατρο «Μουσούρη». Πέρα από την σκηνοθεσία του «Θεού της σφαγής» της Γιασμίνα Ρεζά, στο Θέατρο «Αθηνά», του οποίου αναλαμβάνει και καλλιτεχνικός διευθυντής.

Η δεύτερη είδηση είναι ότι θα συμπρωταγωνιστήσει με έναν νέο δημοφιλή ηθοποιό, τον Δημήτρη Γκοτσόπουλο, που έχει κάνει και τη μεγάλη του τηλεοπτική εμφάνιση, ως Λάμπρος Σεβαστός στην τηλεοπτική σειρά «Άγριες Μέλισσες». Ήταν δε η συνάντηση του Πέτρου Φιλιππίδη με το Δημήτρη Γκοτσόπουλο που οδήγησε στην επιλογή του συγκεκριμένου έργου, κατά πληροφορίες. Συνδυάζοντας, βεβαίως, ότι είναι ο «τρίτος μεγάλος ρόλος για έναν ηθοποιό», κατά τον Γουόρεν Μίτσελ, ο Κύριος Γκριν.

Και η τρίτη, ότι τη μετάφραση του έργου του Τζεφ Μπάρον την έκανε μαζί με το γιό του, Δημήτρη Φιλιππίδη, ο οποίος μόλις τελείωσε τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Κι αν θέλετε περισσότερες, ο Μανόλης Παντελιδάκης θα κάνει τα σκηνικά της παράστασης και η Μόνικα τη μουσική.

 

(Ο Πέτρος Φιλιππίδης μαζί με τον γιο του, Δημήτρη Φιλιππίδη)

Μούσια, μαλλιά και ρούχα θα είναι τα μόνα που, όπως φαίνεται, θα «μεταμορφώσουν» τον Πέτρο Φιλιππίδη σε 86χρονο συνταξιούχο καθαριστή, Κύριο Γκριν. Ο οποίος Γκριν, εκεί που περιφέρει τη μοναξιά του – στοιχείο στο οποίο δίνει έμφαση ο σκηνοθέτης και ο ηθοποιός Φιλιππίδης – στους δρόμους του Μανχάταν, παρολίγον να βρεθεί κάτω από τις ρόδες του 29χρονου Ρος Γκάρντινερ (Δημήτρη Γκοτσόπουλου, εν προκειμένω), φιλόδοξου μεγαλοστελέχους πολυεθνικής εταιρείας.

Το δικαστήριο, όπου φτάνουν αμφότεροι, υποχρεώνει τον Ρος να επισκέπτεται το παρολίγον θύμα του μία φορά την εβδομάδα. Κάτι που, με έναν τρόπο, φτάνει να γίνει αντίδοτο στη μοναξιά και των δύο. Διότι και ο Ρος, μέσα στον κόσμο του χρήματος και της επαγγελματικής αναρρίχησης / ανέλιξης, τη μοναξιά έχει να αντιμετωπίσει. Τέτοιο αντίδοτο, που ως το τέλος του έργου φτάνει ο ένας να μην μπορεί να ζήσει δίχως τον άλλον. Ένας 29χρονος με έναν 86χρονο…

Το βραβευμένο έργο του Τζεφ Μπάρον έχει στο παλμαρέ του κάπου 500 θεατρικές παραγωγές ανά την υφήλιο σε 24 γλώσσες. Μέχρι και στο Καζαχστάν έχει φτάσει. Ή στην Ινδία, το 2019, με πρόβες που μάλιστα οι συντελεστές του ξεκίνησαν με Skype μεταξύ Βομβάης και Νέας Υόρκης.

Ο ίδιος ο Μπάρον θεωρεί τον Κύριο Γκριν «πολύ δύσκολο χαρακτήρα, καθώς είναι πολύ καλός άνθρωπος». Και αυτή την πτυχή έχουμε δει ήδη, από το 1999, και στην ελληνική θεατρική σκηνή, χάρη στην ερμηνεία και σκηνοθεσία του Γιώργου Μιχαλακόπουλου. Δίπλα στον Ρος – Γεράσιμο Σκιαδαρέση.

Ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος επανέλαβε το θεατρικό εγχείρημα, σκηνοθετώντας και αναλαμβάνοντας πάλι τον έναν «από τους τρεις μεγάλους ρόλους για έναν ηθοποιό», κατά τον Γουόρεν Μίτσελ, και το 2012. Εγκαινιάζοντας τη νέα εποχή του Θεάτρου «Άνεσις», όταν το είχε αναλάβει ο 30χρονος τότε Τάσος Ιορδανίδης, που ερμήνευε στο πλευρό του τον ρόλο του Ρος Γκάρντινερ.


(Ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος ερμηνεύοντας  τον «Κύριο Γκριν»)

Ο νεαρός Ρος αναγκάζεται «να ακολουθήσει τον δρόμο όπου πάντα οδηγεί η ιδιαιτερότητα: τον δρόμο της επιλεκτικής συναναστροφής και της αγωνιώδους προσπάθειάς του να επικοινωνήσει. Από την άλλη, ο κύριος Γκρην, ο γηραιός συντηρητικός, που γνωρίζει πως η ζωή του δεν θ’ απασχολήσει ποτέ – λόγω χαρακτήρος ή και προσόντων – το κοινωνικό σύνολο, έχει περιτειχιστεί στον μικρόκοσμό του, στο ρημαγμένο του διαμέρισμα, από τότε που ο θάνατος πήρε τη λατρεμένη του σύντροφο», όπως σημειώνεται στην ελληνική έκδοση του θεατρικού έργου «Κάθε Πέμπτη, Κύριε Γκρην» του Τζεφ Μπάρον.

Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης
Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης
Από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών, βρέθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης να σπουδάζει Κτηνιατρική! Ενώ, στο μεταξύ, ξεκίνησε μια δημοσιογραφική πορεία, που κρατάει τέσσερις δεκαετίες, από την ιστορική «Ακρόπολη», με το… νυφικό της Νταϊάνας, στο διεθνές τμήμα της εφημερίδας (λόγω γλωσσών). Νοέμβριο του 1981 ξεκίνησε να εργάζεται στο Γραφείο Βορείου Ελλάδος των εφημερίδων «ΤΑ ΝΕΑ» και «ΤΟ ΒΗΜΑ». Συνεργάστηκε με τον «Ταχυδρόμο» και το «Marie Claire», σε μεγάλες συνεντεύξεις και με το Ραδιόφωνο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης «Ράδιο 105». Αλλά και ως ανταποκριτής της Σουηδικής Ραδιοφωνίας και σε ρεπορτάζ με το «60 Minutes» του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS. Συμμετείχε στην πρώτη συντακτική ομάδα του περιοδικού «Δίφωνο», με τον «Ιστό» και πέρασε από την ΕΣΗΕΜΘ στην ΕΣΗΕΑ. Όταν, στην Αθήνα πλέον από το 1991, πέρασε στην αρχισυνταξία του Πολιτιστικού Τμήματος της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», πρώτα υπό τη διεύθυνση του αείμνηστου Λέοντα Β.Καραπαναγιώτη. Εξέδωσε τα βιβλία «Αληθινά παραμύθια», «Με μουσικές εξαίσιες, με φωνές» και τη συλλογή διηγημάτων «Καπετάν Άγρα και Παραμυθίας γωνία». Συνεργάστηκε με τους ραδιοσταθμούς Innersound, Mood Radio και πλέον με το LaVitaRadio και με τον ιστότοπο Protagon.gr και από τον Ιούνιο του 2020 με το πολιτιστικό youfly.com.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ