Παραγωγοί και σκηνοθέτες μιλάνε για την επόμενη μέρα στο θέατρο

Παραγωγοί και σκηνοθέτες μιλάνε για την επόμενη μέρα στο θέατρο

Παραγωγοί, σκηνοθέτες και ηθοποιοί μιλάνε στο Youfly και τον Παύλο Αγιαννίδη για τη δημοσκόπηση και την επόμενη μέρα στο θέατρο.

«Η καλλιτεχνική δημιουργικότητα χρειάζεται κουράγιο», είχε πει ο ζωγράφος Ανρί Ματίς. Και η άποψη, που κατέθεσε το κοινό στη μεγάλη δημοσκόπηση του youfly.com για τις παραστατικές τέχνες είναι ακριβώς αυτό. Κουράγιο.

Για να ξεκινήσουν ξανά οι καλλιτέχνες…

Για να ξεκινήσουν ξανά οι καλλιτέχνες. Να ανοίξουν τα θέατρα, ο κινηματογράφος και οι μουσικές εκδηλώσεις. Για να μην παίζουν, φέτος, «το ρόλο του ανύπαρκτου», όπως το έχει θέσει ευθύβολα η Ελένη Ράντου.

«Στο θέατρο μπορεί κάθε ανθρώπινο ον να μοιραστεί την αίσθηση του τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος», ήταν η άποψη του Όσκαρ Ουάιλντ. Αυτό το θέατρο, που γεννήθηκε ουσιαστικά σε αυτή τη γη, στην Ελλάδα. Κατέκτησε τον κόσμο, υπερίσχυσε πολέμων και καταστροφών μέχρι σήμερα και τώρα, εν μέσω κορονοϊού, έκλεισε για πρώτη φορά. Και, αβοήθητο αναφανδόν, μαζί με όλες τις τέχνες από την Πολιτεία, οδηγείται σε μαρασμό. Σε ανυπαρξία.

Μόνον το κοινό, όμως, είναι εκείνο που μπορεί να έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο. Και αυτό κάνει, ουσιαστικά, μέσα από τη δημοσκόπηση του youfly.com. Παίρνει το λόγο. Με συντριπτικά υπέρ των τεχνών θέση.

Πάνω από 80% θέλουν να ανοίξουν θέατρα και κινηματογράφοι, πάνω από 65% οι μουσικές σκηνές και αντίστοιχα ποσοστά δηλώνουν ότι θα πάνε στο θέατρο και στους άλλους χώρους. Ακόμη και με μέτρα. Ακόμη και με μάσκες. (Όλη η δημοσκόπηση, ΕΔΩ)

Τι δηλώνουν παραγωγοί και σκηνοθέτες για τη δημοσκόπηση και την επόμενη μέρα στο θέατρο

Παραγωγοί και σκηνοθέτες μιλάνε για την επόμενη μέρα στο θέατρο

Γρηγόρης Βαλτινός (Σκηνοθέτης – Ηθοποιός)

«Το αποτέλεσμα δείχνει τη μεγάλη σύνδεση του ανθρώπου με αυτές τις ανθρωποκεντρικές τέχνες, τις παραστατικές», όπως το θέτει ο Γρηγόρης Βαλτινός. Ο οποίος τηρεί αναμονή για τα μέτρα, ώστε να επαναλάβει την παράστασή του «Κάθε Τρίτη με τον Μόρι» στη Θεσσαλονίκη. Κι έπειτα περιοδεία, αν υλοποιηθεί και το σχέδιό του για το «Βιολιστή στη στέγη», που αναβλήθηκε εν μέσω κορονοϊού.

«Αυτό το αποτέλεσμα είναι αισιόδοξο», συνεχίζει, μιλώντας μετά την πρώτη εκδήλωση για το 1821 στην Τρίπολη (Τριπολιτσά του Κολοκοτρώνη).

«Δεν μπορούμε βέβαια να αυθαιρετήσουμε, τη στιγμή που όλος ο κόσμος υποφέρει. Κι εμείς μαζί. Παρόλο που το θέατρο είναι ο κλάδος που υπέφερε πιο πολύ.

«Εδώ μιλάμε για παντελή αποχώρηση του θεάτρου» 

Εδώ μιλάμε για την παντελή αποχώρηση. Ελλάδα – θέατρο: μηδέν. Και δεν είναι μόνον βιοποριστικό το πρόβλημα. Δεν είναι μόνον το δικό μας πρόβλημα. Όπως έχει πει και ο Μακρυγιάννης, πρέπει να είμαστε στο Εμείς, όχι στο Εγώ.

Η έρευνα δείχνει τη μεγάλη ανάγκη του κόσμου, και ειδικά σε δύσκολες στιγμές, να επικοινωνήσει και με το πνεύμα και μεταξύ τους. Το θέατρο είναι επικοινωνία. Το χειροκρότημα δεν είναι ναρκισσιστικό, για τους καλλιτέχνες. Είναι επικοινωνία. Επειδή δεν μπορεί να πει ο καθένας ταυτόχρονα την άποψή του, τη λένε τα χέρια.

Οφείλει η Πολιτεία να βρει τρόπους να το βοηθήσει το θέατρο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε – και το λένε πολλοί – ότι δεν έχει παρατηρηθεί κρούσμα».

Πέτρος Ζούλιας (Σκηνοθέτης)

«Θα είναι μεγάλη νίκη να ξεπεραστεί ο φόβος», μου σχολιάζει την έρευνα ο σκηνοθέτης Πέτρος Ζούλιας, σε ένα διάλειμμα από τις πρόβες για την «Εποχή της καραντίνας» του Πίτερ Κίλτερ, με τον Παύλο Χαϊκάλη και τη Μαρίνα Ψάλτη, στο «Γκλόρια». 

«Η πιο μεγάλη νόσος σήμερα είναι ο φόβος»

«Αυτή τη στιγμή, η πιο μεγάλη νόσος, μεγαλύτερη από τον κορονοϊό, είναι ο φόβος και ο πανικός.

Λογικά το κοινό είναι έτοιμο ακόμη και με μάσκες να έρθει στο θέατρο. Αν το σκεφτεί κάποιος λογικά, όλα συνηγορούν υπέρ αυτού, όταν τηρούνται όλα τα μέτρα».

Ζούμε στην εποχή της επικοινωνιακής κατάθλιψης, προσθέτει ο Πέτρος Ζούλιας, μνημονεύοντας τη φράση συναδέλφου μου. «Όταν βομβαρδιζόμαστε κάθε μέρα από νέα για κρούσματα, θανάτους, διασωληνωμένους, αποχυμώνεται η ζωή.

Το θέατρο πάντα βοηθάει κόντρα σε αυτή την κατάθλιψη. Και τα δύο έργα που ετοιμάζω είναι κωμωδίες. Και αυτός είναι ένας τρόπος για να φύγει το κοινό από τη μαυρίλα. Που τον κάνει παθητικό. Αυτός είναι ένας τρόπος για να τονωθεί, επιτέλους, η ψυχολογία μας. Και πρέπει να το σκεφτούν αυτό».

Τάκης Γεώργας (Παραγωγός)

«Δυστυχώς, με τη στάση των κυβερνώντων απέναντι στα θεάματα τον τελευταίο καιρό, βγαίνει προς την κοινωνία το συμπέρασμα ότι το μετρό, τα αεροπλάνα, τα πλοία, η εστίαση είναι απαραίτητα και το θέατρο, το σινεμά, η μουσική δεν είναι», καταθέτει την άποψη του ο παραγωγός Τάκης Γεώργας, που σχεδιάζει για το Νοέμβριο τη θεατρική εκδοχή του θρυλικού «Μινόρε της αυγής», στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

«Είναι πολύ λάθος αυτό. Το θέατρο είναι απαραίτητο, δεν είναι πολυτέλεια. Είναι μοναδικό και αναντικατάστατο. Σαν τον έρωτα.

«Αναντικατάστατη η ζωντανή συγκίνηση» 

Και δεν μπορεί να υποκατασταθεί από διαδικτυακές παραστάσεις η συγκίνησή του, η ενέργεια που έρχεται από τη στιγμή. Ξαναείδα στην Κύπρο μία από τις παραστάσεις μας. Βγήκα έξω με δάκρυα στα μάτια. Τόσες ταινίες και σειρές είδα μέσα στην καραντίνα. Αυτή τη συγκίνηση δεν την είχα.

Το να την υποκαταστήσεις με διαδικτυακά θεάματα είναι σαν να παίρνεις ένα χάπι, αντί για να φας.

Για τους κυβερνώντες το στοίχημα δεν είναι να τα κλείσουν, αλλά να τα κάνουν να λειτουργούν σωστά. Και φυσικά πάνω απ’ όλα η υγεία και η ζωή μας. Όμως, δεν μπορούν να κλείσουν έναν ολόκληρο κλάδο. Θα αντισταθούμε με κάθε τρόπο σε αυτό το κλείσιμο, σε αυτή την απώλεια της ζωντανής συγκίνησης».

Μάρκος Τάγαρης (Παραγωγός)

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας του youfly, ο θεατρικός παραγωγός Μάρκος Τάγαρης (των παραστάσεων «Δάφνες και Πικροδάφνες», «Οιδίπους», «Προσοχή ο φίλος δαγκώνει» κ.ά.) είναι λακωνικός: «Το κοινό έχει πιο πολλή λογική από όλους», μου λέει. «Εμείς θα εξασφαλίσουμε την τήρηση των μέτρων ασφαλείας. Και αυτός θα είναι ο μόνος χώρος που όλα θα τηρηθούν κατά γράμμα. Όπως τα τηρούμε πάντα».

Πάνος Κατσαρίδης (Παραγωγός)

Πολύ χρήσιμη θεωρεί την έρευνα και ο θεατρικός παραγωγός, στο «Παλλάς», το «Αλκυονίς» και το «Ήβη», Πάνος Κατσαρίδης, που ετοιμάζει αντίστοιχα για τις σκηνές τους το «Τρίτο στεφάνι» σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, την «Εταιρεία διαζυγίων» σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή και την επανάληψη του «Όποιος θέλει να χωρίσει… να σηκώσει το χέρι του!» του Γιώργου Καπουτζίδη.

«Τον απλό κόσμο κανείς δεν τον είχε ρωτήσει» 

«Είναι πολύ χρήσιμη, διότι τόσον καιρό μιλάμε οι άνθρωποι του χώρου, οι καλλιτέχνες, οι συνδικαλιστές… Αλλά τον απλό κόσμο, το κοινό, κανείς δεν τον είχε ρωτήσει. Και είναι ξεκάθαρη και συντριπτική υπέρ του θεάτρου η απάντησή του. Λένε: θα πάμε, ακόμη και με μάσκες και με μέτρα, στο θέατρο.

Δεν βλέπουμε τον κόσμο αρνητικό. Όπως το καλοκαίρι τίμησε τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, έτσι και τώρα θα τιμήσει το θέατρο ξανά. Ξεκάθαρη απάντηση. Και πρέπει να την λάβουν υπόψη».

Γιώργος Λύρας (Σκηνοθέτης)

«Το youfly έκανε το σημαντικό βήμα να διεξάγει μια δημοσκόπηση, που, όπως φαίνεται, δείχνει ότι το κοινό έχει ανάγκη το θέατρο. Έχει ανάγκη για να ανταπεξέλθει στην κρίσιμη αυτή περίοδο την ανάσα του πολιτισμού», μολυ σχολιάζει ο σκηνοθέτης Γιώργος Λύρας, που κάνει πρόβες για τη νέα ελληνική κωμωδία «Meatball#OKEFTES», στο Θέατρο «Αλίκη».

«Στις θεατρικές αίθουσες τηρούνται αυστηρά τα πρωτόκολλα ασφαλείας και η προσέλευση είναι απολύτως ελεγχόμενη. Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης έδειξαν ότι το κοινό το γνωρίζει. Ελπίζουμε η πολιτεία να αντιδράσει θετικά και να δείξει πως αντιλαμβάνεται την ζωογόνα και αναλγητική δράση του πολιτισμού ιδιαίτερα σε τόσο δύσκολους καιρούς.

Εμείς προετοιμαζόμαστε να υποδεχθούμε το κοινό και να συνυπάρξουμε ασφαλείς τηρώντας τους κανόνες υγιεινής . Κι όπως φαίνεται από τη δημοσκόπηση, το ίδιο έτοιμοι είναι και οι θεατές».

«Θα ψηφίσουν με την παρουσία τους;»

Τάσος Ιορδανίδης (Σκηνοθέτης – Ηθοποιός)

«Στην πρόθεση ψήφου να δούμε τι θα γίνει», με ξαφνιάζει ο ηθοποιός Τάσος Ιορδανίδης, που ανέλαβε το Θέατρο «Άλφα – Ληναίος Φωτίου» και ετοιμάζει, μέσα στην αβεβαιότητα, παραστάσεις (και με δικό του έργο).

«Φυσικά είναι υπέρ του πολιτισμού το κοινό», μου εξηγεί. «Το θέμα είναι αν θα έρθει ο κόσμος να ψηφίσει με την παρουσία του. Φυσικά και πρέπει να ανοίξουν τα θέατρα και ο κλάδος του πολιτισμού, που έχει πληγεί πιο βαριά από όλους.

Φυσικά και πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα για να ανοίξουν. Η μεγάλη κρίση θα έρθει, όμως, όταν θα ανοίξουν τα θέατρα. Κι εκεί χρειαζόμαστε, για πρώτη φορά ίσως, την Πολιτεία δίπλα μας».

Παραγωγοί και σκηνοθέτες μας μίλησαν για την επόμενη μέρα για το θέατρο λοιπόν, τα θεάματα του 2020-2021 και αυτό που απομένει να δούμε είναι ποτέ θα δοθεί τελικά το πράσινο φως για την έναρξη των φετινών παραστάσεων.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com.

About Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης

Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης
Τέλη του 1980 συνεργάστηκε, ως τακτικός ανταποκριτής, με το ελληνικό τμήμα της ραδιοφωνίας της Στοκχόλμης (Sveriges Radio), ενώ εργάστηκε ως αρχισυντάκτης, αλλά και on air στο ραδιοσταθμό της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης «Ράδιο 105 FM», επί προεδρίας Αντώνη Κούρτη. Το καλοκαίρι του 1990 συνεργάστηκε (στη δημοσιογραφική έρευνα) με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS σε αφιέρωμα της εκπομπής «60 Minutes» στην «Υπόθεση Τζορτζ Πολκ», με παρουσιαστή τον Μπέρναρ Σο. Από τον Ιούνιο του 1991 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα, εργαζόμενος πρώτα στο ελεύθερο – κοινωνικό και στη συνέχεια στο πολιτιστικό τμήμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ». Από την ίδια περίοδο άρχισε να υπογράφει μεγάλες πολιτικές συνεντεύξεις αλλά και καλλιτεχνικές. Έχει συγγράψει σενάριο για ειδικό ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ, με άξονα την παρουσίαση έργων του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ μάλιστα έχει συνεργαστεί με το περιοδικό «MARIE CLAIRE» σε μεγάλες συνεντεύξεις επί διεύθυνσης Αθηνάς Γληνού. Το 2008 κυκλοφόρησε, από τις Εκδόσεις Καστανιώτη, το βιβλίο «Αληθινά παραμύθια», με πρόλογο Σταμάτη Κραουνάκη, για Έλληνες και ξένους της Τέχνης, κυρίως της Μουσικής. Αντίστοιχη συνέχεια ήταν και το βιβλίο «Με μουσικές εξαίσιες, με φωνές». Συνεργάζεται με το διαδικτυακό ιστότοπο Protagon.gr σε πολιτιστικά θέματα και με τον πολιτιστικό ιστότοπο youfly.com από τον Ιούνιο του 2020.

Δείτε Επίσης

Η Μικρή Αμάλ: «Το ταξίδι» μιας παγκόσμιας θεατρικής παραγωγής

Η Μικρή Αμάλ: «Το ταξίδι» μιας παγκόσμιας θεατρικής παραγωγής

Η Μικρή Αμάλ, μία κούκλα ύψους 3,5 μέτρων με τη μορφή μίας εννιάχρονης προσφυγοπούλας θα ταξιδέψει 8.000 χιλιόμετρα διασχίζοντας την Τουρκία και την Ευρώπη για να βρει τη μητέρα της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *