20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ορλάντο: Ο Νίκος Καμτσής μας μιλάει για τη νέα του παράσταση

Ο Νίκος Καμτσής, σε μία αποκλειστική συνέντευξή του στο Youfly, μας μιλάει για τη νέα του παράσταση, Ορλάντο, που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της σπουδαίας συγγραφέας Βιρτζίνια Γουλφ. Τι διαπραγματεύεται η παράσταση και τί μήνυμα θέλει να περάσει; Ποιοι ηθοποιοί θα πρωταγωνιστούν; Αναλυτικά όλες οι πληροφορίες!

Απολαύστε τον!

Πώς περνάτε τον χρόνο σας αυτή την περίοδο;

Αυτή η ερώτηση δεν υπάρχει. Είμαστε στον Σεπτέμβριο και όλοι οι άνθρωποι του θεάτρου και αυτό που κάνουν είναι να προετοιμάζονται για τον Οκτώβρη. Είναι ένας παραδοσιακά, τρομερά πυρετώδης, ιλιγγιώδης και δημιουργικός μήνας, παρόλη τη συνθήκη του COVID, που δεν ξέρουμε τι ακριβώς θα μας ξημερώσει. Όλοι οι καλλιτέχνες κι εγώ μέσα σε αυτούς προετοιμαζόμαστε έτσι όπως ξέρουμε να προετοιμαζόμαστε. Πρόβες, τεχνικά ζητήματα, γραφειοκρατικά ζητήματα – τα οποία μας τυραννάνε πάρα πολύ – και το άνοιγμα των θεάτρων μας.

Στην πραγματικότητα αυτό το οποίο νιώθω είναι σαν να ξεκινάω τώρα την καριέρα μου, σαν να ξεκινάω τώρα το άνοιγμα του «Τόπος Αλλού». Το διάστημα αυτό ήταν τεράστιο, βρισκόμαστε σε έναν «πυρετό» και σε μία «ζάλη» και πρέπει να συνέλθουμε. Παρόλα αυτά, δεν τελειώσαμε με αυτή την ιστορία. Γι’ αυτό βιώνουμε και αυτή την ανασφάλεια.

Ο Νίκος Καμτσής για την παράσταση

Ο Ορλάντο και η μυθολογία της Βιρτζίνια Γουλφ

Ποια είναι τα επόμενα θεατρικά σας σχέδια; Τι ετοιμάζετε αυτή την περίοδο;

Χρωστάμε πάρα πολλά πράγματα. Και στον εαυτό μας και στο κοινό και στις υπηρεσίες. Εμείς αυτή τη στιγμή προετοιμαζόμαστε πυρετωδώς για τον «Ορλάντο». Τον «Ορλάντο» τον χρωστάμε σε εμάς καταρχάς, διότι είναι ένα έργο και μία παράσταση τρομερά λατρεμένη και παθιασμένα συνδεδεμένη μαζί μας – όχι μονάχα με μένα, αλλά και με τους ηθοποιούς. Το χρωστάμε επίσης στο κοινό, διότι το είχαμε αναγγείλει πριν ένα χρόνο, και το χρωστάμε τέλος στο Υπουργείο, γιατί έχουμε πάρει μία επιχορήγηση πρόπερσι.

Έτσι, προετοιμαζόμαστε για τον «Ορλάντο», που είναι μία μεγάλη παραγωγή, ένα μεγάλο έργο, ένα μυθιστόρημα και το στοίχημα που παίζουμε πάνω σε αυτό το έργο είναι πολλαπλό, πολυσήμαντο και δύσκολο. Είναι μια μεγάλη παραγωγή από την άποψη ότι είναι 8 ηθοποιοί. Είναι ένα θέαμα κι όχι μια παράσταση ενός μεγάλου έργου – ρεπερτορίου. Και το λέω θέαμα, διότι αυτό μας το επιβάλλει το ίδιο το μυθιστόρημα της Βιρτζίνια Γουλφ.

Ποιος είναι πραγματικά ο Ορλάντο της Βιρτζίνια Γουλφ; 

Ο κεντρικός ήρωας και όλη η δράση εκτείνεται σε 5 αιώνες, από την εποχή της Βασίλισσας Ελισάβετ της Α’ στην Αγγλία, τον 16ο αιώνα, μέχρι σήμερα, και σε 4 χώρες. Από την Αγγλία, στην Τουρκία, την Αραβία, την Ανατολή και επιστροφή πάλι στην Αγγλία. Στη συνέχεια, η παράσταση εκτείνεται στον πλανήτη, δηλαδή ο 20ος αιώνας, που μπαίνει ο Ορλάντο στο τέλος δεν απευθύνεται ούτε στους Άγγλους, ούτε στους Έλληνες ούτε στους Ευρωπαίους, απευθύνεται στην οικουμένη και κατά συνέπεια αυτή είναι μία άλλη χώρα.

«Η Βιρτζίνια Γουλφ έχει δημιουργήσει μία μυθολογία»

Η Βιρτζίνια Γουλφ με τον Ορλάντο δεν έχει κάνει ένα μυθιστόρημα ποταμό – 400 σελίδων για παράδειγμα – έχει δημιουργήσει, με όλη τη δαιδαλώδη φαντασία που έχει, μία μυθολογία. Μία μυθολογία που εμπλέκει πράγματα επινοημένα, σουρεαλιστικά, φανταστικά και ιστορικά. Πέρα από τη Βασίλισσα Ελισάβετ την Α’ εμφανίζεται επίσης ο Τζόναθαν Σουίφτ, μία άλλη θυελώδη προσωπικότητα.

Εδώ η Βιρτζίνια Γουλφ τον τοποθετεί μέσα στο μυθιστόρημά της, μαζί με άλλους διάσημους λογοτέχνες και του δίνει μία άλλη προσωπικότητα, έξω από την ιστορική. Γι’ αυτό δημιουργεί μία μυθολογία.

Ο Ορλάντο είναι ένα πλάσμα ρομαντικό, αυτή είναι η πατρίδα του, το οποίο γίνεται εντελώς ρεαλιστικό και ταξιδεύει ανάμεσα σε δύο φύλα, από άντρας γίνεται γυναίκα, ταξιδεύει μέσα στους αιώνες και ταξιδεύει μέσα στις φόρμες. Δηλαδή, από τον ρεαλισμό στον σουρεαλισμό, στον εμπρεσιονισμό, στον νατουραλισμό κοκ. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. Σου βάζει πολλά διλήμματα και δεν έχω ξαναπετύχει κάτι τέτοιο.

Ο Ορλάντο και η Βιρτζίνια Γουλφ

Τι διαπραγματεύεται η παράσταση Ορλάντο;

Η σκηνή θα δηλώνει ένα θέατρο. Η συζήτηση και η συνθήκη που γίνεται πάνω στη σκηνή, η δράση και ό,τι διαπραγματευόμαστε, γίνεται μεταξύ του Ορλάντο κι ενός θιασάρχη, που θα παίζω εγώ. Ο Ορλάντο, όντας λογοτέχνης του έχει πάει ένα έργο να το ανεβάσει, αλλά επειδή παιδί του ρομαντισμού έχει γράψει κάτι πράγματα τόσο ρομαντικά, τόσο υπερβατικά, που το θέατρο του θιασάρχη δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτά. Τότε, βρίσκεται κι αυτός σε διλήμματα που πρέπει να λύσει.

Εκεί, εμφανίζονται ηθοποιοί κι έρχονται οπτασίες για να κατευοδώσουν τη μεταμόρφωση του Ορλάντο από άνδρα σε γυναίκα. Μάλιστα, υπάρχει κι ένα άλλος Ορλάντο – γιατί χρησιμοποιούμε και νέες τεχνολογίες – που είναι μεταξύ του ίδιου του Ορλάντο και της Βιρτζίνια Γουλφ, που διαπραγματεύεται δραματουργικά την παράσταση με τον θιασάρχη-σκηνοθέτη. Του λέει τι πρέπει να κάνει, τη φιλοσοφία του έργου κτλ. Έτσι ο διάλογος γίνεται μεταξύ ενός ρεαλιστικού προσώπου – που είναι ο θιασάρχης – ενός φιλοσοφημένου, θεωρητικού προσώπου – που είναι ο Ορλάντο επί της οθόνης – κι ενός ρομαντικού προσώπου – που είναι ο Ορλάντο ζωντανός.

«Το έργο είναι κωμικό, για να βγει αυτό το “φλέγμα” που έχει η Βιρτζίνια Γουλφ», τονίζει ο Νίκος Καμτσής για την παράσταση Ορλάντο.

Τι ακριβώς θέλετε να περάσετε με αυτή την παράσταση; Τι θέλετε να πείτε στο κοινό, στους καλλιτέχνες, σε εσάς τους ηθοποιούς;

Η τέχνη λέει πράγματα από μόνη της, κι ειδικά το θέατρο που είναι μία παραστατική τέχνη, ακόμη κι αν έχει δηλώσει εκ των προτέρων ότι δε θέλει να πει τίποτα. Κατά συνέπεια, εμένα ουδέποτε με απασχόλησε, ποιο είναι το κεντρικό μήνυμα του έργου. Ένα έργο τέχνης, καταρχάς, εκφράζει τη θέληση του καλλιτέχνη να εκφραστεί. Από ‘κει και πέρα έρχεται το κοινό. Η τέχνη έχει αυτή την καταπληκτική ιδιότητα, που μπορεί να σου πει ένα παραμύθι που δεν σε αφορά το 2021 και να σε συνεπάρει μόνο με τη φόρμα της.

Ο Ορλάντο και τι δεν έχει να πει. Ποιος διατρέχει 5 αιώνες; Ποιος έχει αυτή την τρομερή ικανότητα; Να περάσει από το ένα φύλο στο άλλο και να παντρέψει αυτά τα δύο; Ποιος μπορεί διατρέχει όλες αυτές τις φόρμες; Ο δημιουργός, ο ποιητής, είτε λέγεται Ορλάντο, είτε λέγεται Βιρτζίνια Γουλφ, είτε λέγεται ηθοποιός. Εκεί, έρχεται να συναντήσει έναν άλλο καλλιτέχνη, το κοινό. Το κοινό παίρνει τα σήματα που του στέλνει η σκηνή κι ευαισθητοποιείται και φτιάχνει ένα δικό του έργο τέχνης μέσα στο μυαλό του.

Πώς επιλέξατε αυτό το έργο; Τι σας παρακίνησε να το κάνετε θεατρική παράσταση;

Ο Ορλάντο έχει μία μεγάλη ιστορία με μένα. Το είχα διαβάσει πρώτη φορά στα 16 μου. Τότε, δεν κατάλαβα πολλά. Το διάβασα ξανά στη σχολή. Αυτό το οποίο κατάλαβα, το 1976, ήταν ότι πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο. Το άφησα σε μία άκρη μέσα στο μυαλό μου και σκέφτηκα: “άστο εκεί, έχει κι άλλα να σου πει”. Πράγματι, κατά καιρούς ξαναεπανερχόμουν. Μέσα στο πρώτο lockdown, καταπιάστηκα – σαν παιχνίδι – να κάνω “μετάφραση” από μυθιστόρημα σε θέατρο. Ωστόσο, αυτό είναι ένα ακόμη δίλημμα, πως η λογοτεχνικότητα θα γίνει θεατρικότητα και θα υπάρξει αυτόνομα επάνω στη σκηνή.

Εικόνα από την παράσταση Ορλάντο

Στο θέατρο, λόγω COVID, θα επιλέξετε μόνο εμβολιασμένους ή θα δέχεστε θεατές με RAPID tests κλπ; 

Δεν ξέρω. Αυτό είναι το δικό μου δίλημμα. Εγώ έχω εμβολιαστεί, όλοι στο θέατρο έχουν εμβολιαστεί, αλλά αυτό εξαρτάται από το τι θα μας επιβάλλουν τα πρωτόκολλα. Δηλαδή αν μας πουν – όπως γράφτηκε κι ακούστηκε – να βάλετε ένα plexiglass μπροστά στη σκηνή, θα επιλέξουμε μονάχα εμβολιασμένους.

Δεν μπορεί λόγω πρωτοκόλλων να παραχαράξουμε την παράσταση. Να μας βάλουν να έχουμε μάσκες, να έχουμε αποστάσεις. Το υπουργείο βλέπει συνεχώς τους λοιμωξιολόγους. Δε βλέπει εμάς. Όλο αυτό το διάστημα, έχουμε διαπιστώσει ότι υπάρχει ένα ποσοστό ασχετοσύνης για τη δουλειά μας. Δεν μπορεί να ακυρώσουμε το 80% του θεάτρου και να μας πουν «έχετε απόσταση 1,5 μέτρο». Εάν δε συμβούν κάποια πράγματα κι αν καταργηθεί το θέατρο σαν τέτοιο, τότε πρέπει να προετοιμαστούμε για τρομακτικά απάνθρωπες καταστάσεις στον κοινωνικό ιστό.

Η πρεμιέρα, οι συντελεστές κι οι ηθοποιοί

Η παράσταση θα ανέβει στο Θέατρο Τόπος Αλλού, στην οδό Κεφαλληνίας 17 στην Κυψέλη, που βρίσκεται τα τελευταία 21 χρόνια. Η πρεμιέρα θα γίνει στις 18 Νοεμβρίου. Την παράσταση Ορλάντο θα σκηνοθετήσει ο Νίκος Καμτσής, τα σκηνικά θα τα αναλάβει ο ίδιος μαζί με την Μίκα Πανάγου και τα κοστούμια η Μίκα Πανάγου. Τη μουσική υπογράφει ο Κώστας Χαριτάτος, τους φωτισμούς έχει αναλάβειο ο Γιάννης Ζέρβας, το video και το video-editing ο Αντώνης Κουκούβελας, ενώ βοηθός σκηνοθέτης είναι η Σοφία Γουργουλιάνη.

Οι ηθοποιοί είναι οι εξής: τον Ορλάντο υποδύεται η Αγγελική Παρδαλίδου, τη Βασίλισσα Ελισάβετ και την αρραβωνιαστικά του Ορλάντο παίζει η Λαμπρινή Θάνου, τον Ραστούμ θα υποδυθεί ο Γιάννης Ζέρβας, τον Νίκολας Γκριν υποδύεται ο Πασχάλης Μερμηγκάκης, τον Μπάτλερ του, τον Μπάσκετ, τη Λαίδη Σάφοκ και τον Λόρδο Χάρη παίζει ο Μάνος Γερωνυμάκης, τη Ρωσίδα Πριγκίπισσα Σάσα και τον Σελμερντίνι – οι δύο έρωτες του Ορλάντο – παίζει η Αθηνά Χατζηαθανασίου. Τέλος, η Έλενα Καστανά υποδύεται την Πενέλοπε Χαρτοποιίας, ένα ξεκαρδιστικός χαρακτήρας που συναντά ο Ορλάντο στην Κωνσταντινούπολη και ο ίδιος ο Νίκος Καμτσής ολοκληρώνει τον θίασο παίζοντας τον θιασάρχη.

Η παράσταση Ορλάντο θα παίζεται κάθε Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή και επικρατέστερη ώρα είναι στις 20:00. Η διάρκεια της παράστασης, χωρίς διάλειμμα, είναι 1 ώρα και 50 λεπτά.

Αυτά ήταν, λοιπόν, όσα μας αποκάλυψε ο Νίκος Καμτσής για τη νέα του παράσταση Ορλάντο, που έρχεται στις 18 Νοεμβρίου!

Δείτε επίσης: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com

Ζωή Καραθανάση
Ζωή Καραθανάση
Απόφοιτη του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ήδη από τα παιδικά μου χρόνια είχα μία ιδιαίτερη αδυναμία στη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο και τις τέχνες γενικότερα. Σύντομα, μέσα από τη σχολή, αλλά και διάφορα σεμινάρια στη δημιουργική γραφή και την παραγωγή βίντεο, ανακάλυψα την αγάπη μου για τον πολιτιστικό κλάδο. Έχω ασχοληθεί ερασιτεχνικά με το ραδιόφωνο και το ντοκιμαντέρ, ενώ έχω εργαστεί ως αρθρογράφος και copywriter. Γνωρίζω αγγλικά και γαλλικά, ενώ λατρεύω επίσης το θέατρο, τα ταξίδια, το χορό και το stand up comedy.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ