16.5 C
Athens
Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

Οι «Όρνιθες» του ΚΘΒΕ στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου 7-9 Αυγούστου

Σε μια αναζήτηση για την ιδανική πολιτεία μεταξύ ουρανού και γης, οι «Όρνιθες» του Αριστοφάνη που παρουσιάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα «άνοιξαν» τα φτερά τους στην πρεμιέρα της παράστασης στο Θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη και συνεχίζουν να «πετάνε» για τρεις ακόμα παραστάσεις στις 7, 8 και 9 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Γράφει η Μαριλένα Θεοδωράκου

Τα κλασικά κείμενα βρίσκονται στα χέρια μας εδώ και αιώνες, άρα αυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς είναι σεμνά και ταπεινά να ασχολούμαστε με αυτά, ειδικά με τα ποιητικά κείμενα του θεάτρου, μου λέει ο Ταξιάρχης Χάνος όταν τον ρωτάω για τους «Όρνιθες» που έγραψε ο Αριστοφάνης απογοητευμένος από την τροπή του Πελοποννησιακού Πολέμου, που παρουσιάστηκε το 414 π.Χ. στα Διονύσια και κέρδισε το δεύτερο βραβείο. Ο ηθοποιός, που ερμηνεύει τον Πεισθέταιρο, μου εξηγεί ότι ειδικά το ποιητικό θέατρο είναι το άπαν για τον ηθοποιό πόσω μάλλον όταν μπορεί να ερμηνεύει αυτούς τους κλασικούς ρόλους στα ανοιχτά θέατρα που του δίνεται η δυνατότητα να αναδείξει καλύτερα τα τεχνικά του μέσα ή να τα δουλέψει περισσότερο.


Οι ηθοποιοί και οι συντελεστές μιας παράστασης πάμε και «σπάμε» τα μούτρα μας, μου εξηγεί, και δοκιμάζουν ξανά και ξανά μήπως και καταλάβουν κάτι. Υπάρχει μια συνεχόμενη πρόκληση, όπως για παράδειγμα ένα ποίημα. Όταν το διαβάσεις στα δέκα καταλαβαίνεις κάτι, στα είκοσι κάτι άλλο, στα πενήντα κάτι άλλο και στα εβδομήντα λες αυτό νομίζω ότι έλεγε, μέχρι που φτάνεις στα βαθιά γεράματα και σκέφτεσαι ότι τελικά δεν έχεις καταλάβει τίποτα. Τα κείμενα αυτά όπως όλα τα κλασικά θεατρικά έργα, αλλά και η ποίηση, η μουσική περιμένουν την κάθε γενιά να έρθει να «σπάσει» τα μούτρα της πάνω σε αυτά. Και με αυτό εννοεί να ασχοληθεί και να εμπνευστεί, να πέσει, να σηκωθεί και να ξανασυνεχίσει και ίσως να διδαχτεί κάτι από αυτά.

Λόγω των ειδικών συνθηκών με την πανδημία αναγκάστηκαν να συμπτύξουν το χρόνο, παρά το γεγονός ότι για το συγκεκριμένο κείμενο χρειάζεται περισσότερος χρόνος και στη συγκεκριμένη παράσταση παίζουν 28 ηθοποιοί και δέκα ακόμα στο Χορό. Πρόκειται για μια μεγάλη δουλειά που όλοι οι συντελεστές πάλεψαν με πάθος και κατάφεραν έναν άθλο. Το προσπάθησαν και καλά έκαναν μου λέει ο Ταξιάρχης Χάνος. Αυτό φάνηκε και στις πέντε παραστάσεις στο ίδιος νιώθει ευτυχής γι΄αυτό. Συμπληρώνει ότι δικαίως το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Νίκος Κολοβός και όλο το επιτελείο είπαν ότι δεν θα κλειστούμε αλλά με εξωστρέφεια θα βγούμε στον κόσμο για να μην μείνει το κοινό χωρίς αυτή τη συνεύρεση που είναι αναγκαία. Εξάλλου, σημειώνει, γι’ αυτό υπάρχει και το θέατρο. Για να μας πηγαίνει από το «εγώ» στο «εμείς», να μαζευόμαστε σε μια αγκαλιά όπως είναι ο χώρος του θεάτρου που μαζεύεται το κοινό στην πλατεία, τη σκηνή και τους ηθοποιούς και την αλληλεπίδραση μεταξύ τους.


Οι Όρνιθες, ο Χορός των πουλιών, είναι οι πρωταγωνιστές καθώς συμμετέχουν στα πάντα. Είναι η κινητήρια δύναμη που ο Πεισθέταιρος (Ταξιάρχης Χάνος) και ο Ευελπίδης (Γιάννης Σαμψαλάκης) με τη βοήθεια του Έποπα (Χρήστος Στέργιογλου) προσπαθούν να πείσουν τα πουλιά να ιδρύσουν μια πόλη, την Νεφελοκοκκυγία (κατοικία των κούκων στα σύννεφα, την πόλη δηλαδή των πουλιών) με στόχο να αναδειχτούν σε ρυθμιστές της θεϊκής εξουσίας λειτουργώντας ως ενδιάμεσοι των θεών με τους ανθρώπους. Όλοι οι άνθρωποι βλέπουμε στα όνειρά μας ότι θέλουμε να πετάξουμε, μου εξηγεί ο Ταξιάρχης Χάνος, όμως μετά από κάποιο χρονικό διάστημα βλέπουμε ότι η εξουσία διαφθείρει και φέρνει την κακή μας πλευρά και μάλλον ο Αριστοφάνης λέει προσέξτε όπου και να πάτε η κακή πλευρά παραμονεύει, μην εξελιχθείτε σε ανθρώπους που θα αρχίσει η εξουσία να καταπιέζει τον κόσμο. Κάτι που συμβαίνει και στο έργο του Αριστοφάνη όπου ο Πεισθέταιρος που ερμηνεύει ο ίδιος εξελίσσεται ουσιαστικά σε έναν δικτάτορα.

Η ομάδα έδεσε πολύ καλά με τον σκηνοθέτη Γιάννη Ρήγα που γνωρίζονται από άλλες παραστάσεις, αλλά και από το Κ.Θ.Β.Ε. όπου ο Ρήγας είναι Διευθυντής Σπουδών της δραματικής σχολής και ο Χάνος διδάσκει εδώ και δέκα χρόνια, με αρκετούς από τους ηθοποιούς οι οποίοι έχουν υπάρξει μαθητές του, με τον Γιώργο Χριστιανάκη που έχει κάνει τη μουσική, τον Χρήστο Στέριογλου που έχουν δουλέψει πολλές φορές. Αναμένουμε τις τρεις παραστάσεις στην Επίδαυρο καθώς και τους επόμενους σταθμούς της περιοδείας που θα δει το κοινό τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.


Πληροφορίες παράστασης:

«Όρνιθες»

Μετάφραση: Κ. Χ. Μύρης

Σκηνοθεσία: Γιάννης Ρήγας

Σκηνικά: Κέννυ ΜακΛέλλαν

Κοστούμια: Δέσποινα Ντάνη

Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης

Χορογραφία: Δημήτρης Σωτηρίου

Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος

Μουσική διδασκαλία: Χρύσα Τουμανίδου

Μάσκες: Μάρθα Φωκά

Κίνηση μάσκας: Σίμος Κακάλας

Βοηθός σκηνοθέτης: Μιχάλης Σιώνας

Βοηθός σκηνοθέτη: Αντρέας Κουτσουρέλης

Β΄ Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστόφορος Μαριάδης

Βοηθοί σκηνογράφου- ενδυματολόγου: Ελίνα Ευταξία,  Κέλλυ Εφραιμίδου

Φωτογράφιση παράστασης: Τάσος Θώμογλου

Οργάνωση παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη, Μαριλύ Βεντούρη

Παίζουν  οι ηθοποιοί: Ελευθερία Αγγελίτσα (Τριβαλλός), Λίλα Βλαχοπούλου (Υπηρέτης του Έποπα), Ιωάννα Δεμερτζίδου (Κήρυκας, Πουλί από το Παρελθόν), Δημήτρης Διακοσάββας (Κινησίας), Αριστοτέλης Ζαχαράκης (Επιθεωρητής, Ψευδομάρτυρας), Χριστίνα Ζαχάρωφ (Ψευδομάρτυρας, Δούλος), Στεφανία Ζώρα (Β΄ Αγγελιοφόρος), Ήριννα Κεραμίδα (Ψευδομάρτυρας, Δούλος), Μαριάννα Κιμούλη (Κήρυκας), Γιώργος Κολοβός (Προμηθέας), Αναστασία-Ραφαέλα Κονίδη (Κήρυκας), Μάρα Μαλγαρινού (Κήρυκας, Πουλί Δερβίσης), Τατιάνα Μελίδου (Ψευδομάρτυρας, Βασιλεία), Χρυσή Μπαχτσεβάνη (Κήρυκας), Κλειώ-Δανάη Οθωναίου (Ίρις), Βασίλης Παπαδόπουλος (Μέτων, Ψευδομάρτυρας), Γρηγόρης Παπαδόπουλος (Ηρακλής), Θανάσης Ραφτόπουλος (Μέτων, Ψευδομάρτυρας), Θανάσης Ρέστας (Α΄ Αγγελιοφόρος, Ποσειδών), Γιάννης Σαμψαλάκης (Ευελπίδης), Περικλής Σιούντας (Συνταγματολόγος, Ψευδομάρτυρας), Κατερίνα Σισίννι (Αγγελιοφόρος), Βασίλης Σπυρόπουλος (Ιερέας), Χρήστος Στέργιογλου (Έποπας), Γιάννης Τσεμπερλίδης (Ποιητής), Ιώβη Φραγκάτου (Χρησμολόγος), Ταξιάρχης Χάνος (Πεισθέταιρος)

Χορός των πουλιών: Ελευθερία Αγγελίτσα, Λίλα Βλαχοπούλου, Ιωάννα Δεμερτζίδου, Δημήτρης Διακοσάββας, Αριστοτέλης Ζαχαράκης, Χριστίνα Ζαχάρωφ, Στεφανία Ζώρα, Ήριννα Κεραμίδα, Μαριάννα Κιμούλη, Γιώργος Κολοβός, Αναστασία-Ραφαέλα Κονίδη, Μάρα Μαλγαρινού, Τατιάνα Μελίδου, Χρυσή Μπαχτσεβάνη, Κλειώ-Δανάη Οθωναίου, Βασίλης Παπαδόπουλος, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Θανάσης Ραφτόπουλος, Θανάσης Ρέστας, Γιάννης Σαμψαλάκης, Περικλής Σιούντας, Κατερίνα Σισίννι, Βασίλης Σπυρόπουλος, Γιάννης Τσεμπερλίδης, Ιώβη Φραγκάτου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ

ΙΟΥΛΙΟΣ

• Τετάρτη 22, Πέμπτη 23, Παρασκευή 24/7- Θεσσαλονίκη, Θέατρο Δάσους -ΠΡΕΜΙΕΡΑ

• Τετάρτη 29, Πέμπτη 30 Ιουλίου –  Θέατρο Δάσους, Θεσσαλονίκη

 • ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

• Σάββατο 1 Αυγούστου- Δίον, Αρχαίο Θέατρο Δίου

• Παρασκευή 7, Σάββατο 8, Κυριακή 9/8 – Επίδαυρος, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου (Φεστιβάλ Αθηνών  & Επιδαύρου)

• Τρίτη 25/8- Κοζάνη, Ανοιχτό Θέατρο Ποντοκώμης «Μίκης Θεοδωράκης»,

• Σάββατο 29/8 – Καβάλα, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων (63ο Φεστιβάλ Φιλίππων)

• ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

• Παρασκευή 4, Σάββατο 5, Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου – Θεσσαλονίκη, Θέατρο Δάσους,

• Τετάρτη 9/9 – Ελευσίνα, Παλαιό Ελαιουργείο (Φεστιβάλ Aισχύλεια 2020) 

TΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ «OΡΝΙΘΕΣ» – ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ & ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ

Τιμή προπώλησης μέσω ηλεκτρονικής κράτησης (έως και 15 ημέρες πριν από την παράσταση): 10 €

Τιμή προπώλησης: 12 €

Κανονικό εισιτήριο: 15 €

Φοιτητικό/ Άνω των 65 / Ομαδικό: 10 €

ΑΜΕΑ & Συνοδοί ΑΜΕΑ: 8 €

Άνεργοι: Δωρεάν (20 θέσεις ανά παράσταση για τις παραστάσεις στο Θέατρο Δάσους)

Iσχύουν εισιτήρια Ο.Γ.Α. 

ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ  ΚΘΒΕ «ΟΡΝΙΘΕΣ» – ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2020:

ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΖΩΝΗ: 50€

Α΄ ΖΩΝΗ: 45€

Β΄ ΖΩΝΗ: 20€

Β΄ ΖΩΝΗ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ: 13€  

ΑΝΩ ΔΙΑΖΩΜΑ Γ΄ ΖΩΝΗ : 14€ 

ΑΝΩ ΔΙΑΖΩΜΑ Δ΄ ΖΩΝΗ: 12€

ΑΝΩ ΔΙΑΖΩΜΑ Ε΄ ΖΩΝΗ: 10€

ΑΝΩ ΔΙΑΖΩΜΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΟΡΑΤΟΤΗΤΑΣ: 8€

ΑΜΕΑ/ΑΝΕΡΓΟI: 5€ (Στο Άνω Διάζωμα με την επίδειξη της σχετική κάρτας)

ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ:

www.ntng.gr | VIVA.GR | 11876 |
 

Μαριλένα Θεοδωράκου
Μαριλένα Θεοδωράκου
Είμαι η Μαριλένα Θεοδωράκου. Έχω σπουδάσει σκηνογράφος – ενδυματολόγος και για αρκετά χρόνια ήμουν στο πολιτιστικό τμήμα της εφημερίδας «Τα Νέα». Έχω δουλέψει στην τηλεόραση, στο θέατρο και στον κινηματογράφο, καθώς και σε περιοδικά μόδας και διακόσμησης. Ονειρεύομαι μια κοινωνία όπου η Τέχνη και κυρίως το θέατρο θα αποτελούν καθημερινή ασχολία των ανθρώπων, μαζί με την κηπουρική, τη γυμναστική και τη μελέτη των άστρων. Ελπίζω μέσα από τα κείμενά μου στο Youfly.com να σας κάνω να πετάτε!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
63,157ΥποστηρικτέςΚάντε Like
12,590ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ