15.8 C
Athens
Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023

Οι «Όρνιθες» στην Επίδαυρο – Συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα 

Λίγες μέρες πριν τις τρεις παραστάσεις στην Επίδαυρο στις 7, 8 και 9 Αυγούστου το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος έδωσε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, στη Φρυνίχου.

Γράφει η Μαριλένα Θεοδωράκου

Για τους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη μίλησαν ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κ.Θ.Β.Ε. Νίκος Κολοβός, ο σκηνοθέτης της παράστασης Γιάννης Ρήγας, ο Αναπληρωτής Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ Νίκος Νικολάου, η ενδυματολόγος Δέσποινα Ντάνη και οι ηθοποιοί Ταξιάρχης Χάνος και Χρήστος Στέργιογλου.


«Νιώθουμε αυτή την παράσταση σαν αρχή μιας καινούργια σταδιοδρομίας του ΚΘΒΕ» είπε ο Νίκος Κολοβός. «Η δουλειά δεν ήταν καθόλου εύκολη και σε μια εποχή αβεβαιότητας, περήφανοι και αισιόδοξοι, ξεκινήσαμε την πορεία μας προς την Επίδαυρο καταδεικνύοντας ότι, οι μεγάλες προκλήσεις του παρελθόντος δεν είναι μόνον ιστορικής αξίας, αντίθετα ζουν, δρουν και μας εμπνέουν για το μέλλον. Έτσι, μετά από γιγαντιαία προσπάθεια λόγω των συνθηκών, κατορθώσαμε να βρεθούμε ετοιμοπόλεμοι για μια παράσταση που εφόσον χειροκροτήθηκε και υιοθετήθηκε απ’ το κοινό, ελπίζουμε ότι θα καταλάβει τη θέση της στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών. Σας ευχόμαστε να το απολαύσετε, σας περιμένουμε και σας προικίζουμε με την εξαιρετική συλλογή των εικαστικών δημιουργιών που αγκάλιασαν απ’ όλα τα μέρη της γης τους Όρνιθες του κορονοιού από το ΚΘΒΕ».

Ο σκηνοθέτης Γιάννης Ρήγας φέρει ένα άλλο φορτίο στους ώμους τους καθώς ο ίδιος είναι άμεσα συνδεδεμένος με τους «Όρνιθες» που είχε ανεβάσει ο Κάρολος Κουν και μετείχε στη μετά 15 χρόνια (1975) αναβίωση της εμβληματικής παράστασης των Ορνίθων (του 1959) σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν. Ο σκηνοθέτης τόνισε μεταξύ άλλων: «Το βάρος το σήκωσαν οι ηθοποιοί, σήκωσαν τα δικά μου νεύρα και τις δικές μου απαιτήσεις. Ήμουν σε αυτό τον χώρο, στο Θέατρο Τέχνης και ήμουν από εκείνους που σχεδόν το έχτισαν και μια και μιλάμε για τους Όρνιθες δεν θα ξεχάσω ποτέ τον ιδρώτα που χύναμε στύβοντας τα t-shirts μας εκεί έξω με τους συναδέλφους. Ήθελα να δω πως ξεπερνιέται αυτό και πως χτίζεις τους Όρνιθες ξανά από την αρχή. Νομίζω ότι το αποτέλεσμα του 2020, είναι ότι κλείνουμε το μάτι στον μεγάλο μας δάσκαλο, τον Κάρολο Κουν, του δείχνουμε πόσο τον σεβόμαστε και πόσο τον θυμόμαστε, αλλά η παράσταση είναι η δικιά μας παράσταση. Ήταν ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα σε πολύ δύσκολες στιγμές, αλλά αυτή η δυσκολία μας βοήθησε να βρούμε περισσότερο τους εαυτούς μας. Η απόσταση και οι μάσκες που χρησιμοποιούν οι ηθοποιοί στην παράσταση σε αναγκάζουν να μεγαλώσεις περισσότερο, να καταφέρεις να εκφράσεις μέσα από το λόγο και μέσα από τα μεγέθη αυτό που μπορεί να συγκινήσει τον θεατή. Άρα αυτή η κρίση και αυτή η ιστορία μας έκανε τελικά καλό».

Ο Ταξιάρχης Χάνος που ερμηνεύει τον Πεισθέταιρο μίλησε για την ανάγκη που έχουμε όλοι να βρεθούμε ξανά στο θέατρο και να δούμε παραστάσεις. «Όσες φορές έχω διαβάσει το έργο, το έχω δει σε παράσταση πάντα μένω αιωρούμενος. Ίσως αυτό θέλει να πει ο Αριστοφάνης: μείνετε λίγο σε μια αιώρηση, πετάξτε λίγο, ξεκολλήστε από τους καναπέδες και τις καρέκλες σας και σκεφτείτε λίγο περισσότερο ποιους διαλέγετε να σας κυβερνούν και από ποιους πείθεσθε».

Από την πλευρά του Χρήστος Στέργιογλου ο οποίος πρωταγωνιστεί στην παράσταση ως Έποπας είπε: «Η συνάντησή μας είναι πολύ ωραία, εμείς κινούμαστε, κινείται και η παράστασή μας, είναι εν εξελίξει. Όταν έχεις ένα τέτοιο κείμενο κάθε φορά που το διαβάζεις ανακαλύπτεις κάτι καινούργιο και αυτό δεν σταματάει ποτέ. Νομίζω ότι κάναμε μια πολύ καλή δουλειά σεβόμενοι το έργο, υπάρχει βέβαια μια συναισθηματική φόρτιση για αυτή την παράσταση λόγω του σκηνοθέτη μας Γιάννη Ρήγα ο οποίος είναι συνδεδεμένος απόλυτα με τους Όρνιθες του Κουν και η αναφορά στο κοστούμι του Γιάννη Τσαρούχη που εμφανίζεται στην αρχή της παράστασης και το παραχώρησε το Θέατρο Τέχνης, υπάρχει αναφορά στη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, με μεγάλο σεβασμό, οπότε όλα αυτά μαζί συνθέτουν μια παράσταση που είναι στα ανθρώπινα πλαίσια. Φτιάξαμε όλοι μαζί ένα ωραίο λαϊκό θέατρο».

Πληροφορίες παράστασης:

«Όρνιθες» του Αριστοφάνη

Μετάφραση: Κ. Χ. Μύρης

Σκηνοθεσία: Γιάννης Ρήγας

Σκηνικά: Κέννυ ΜακΛέλλαν

Κοστούμια: Δέσποινα Ντάνη

Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης

Χορογραφία: Δημήτρης Σωτηρίου

Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος

Μουσική διδασκαλία: Χρύσα Τουμανίδου

Μάσκες: Μάρθα Φωκά

Κίνηση μάσκας: Σίμος Κακάλας

Βοηθός σκηνοθέτης: Μιχάλης Σιώνας

Βοηθός σκηνοθέτη: Αντρέας Κουτσουρέλης

Β΄ Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστόφορος Μαριάδης

Βοηθοί σκηνογράφου- ενδυματολόγου: Ελίνα Ευταξία,  Κέλλυ Εφραιμίδου

Φωτογράφιση παράστασης: Τάσος Θώμογλου

Οργάνωση παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη, Μαριλύ Βεντούρη

Παίζουν  οι ηθοποιοί: Ελευθερία Αγγελίτσα (Τριβαλλός), Λίλα Βλαχοπούλου (Υπηρέτης του Έποπα), Ιωάννα Δεμερτζίδου (Κήρυκας, Πουλί από το Παρελθόν), Δημήτρης Διακοσάββας (Κινησίας), Αριστοτέλης Ζαχαράκης (Επιθεωρητής, Ψευδομάρτυρας), Χριστίνα Ζαχάρωφ (Ψευδομάρτυρας, Δούλος), Στεφανία Ζώρα (Β΄ Αγγελιοφόρος), Ήριννα Κεραμίδα (Ψευδομάρτυρας, Δούλος), Μαριάννα Κιμούλη (Κήρυκας), Γιώργος Κολοβός (Προμηθέας), Αναστασία-Ραφαέλα Κονίδη (Κήρυκας), Μάρα Μαλγαρινού (Κήρυκας, Πουλί Δερβίσης), Τατιάνα Μελίδου (Ψευδομάρτυρας, Βασιλεία), Χρυσή Μπαχτσεβάνη (Κήρυκας), Κλειώ-Δανάη Οθωναίου (Ίρις), Βασίλης Παπαδόπουλος (Μέτων, Ψευδομάρτυρας), Γρηγόρης Παπαδόπουλος (Ηρακλής), Θανάσης Ραφτόπουλος (Μέτων, Ψευδομάρτυρας), Θανάσης Ρέστας (Α΄ Αγγελιοφόρος, Ποσειδών), Γιάννης Σαμψαλάκης (Ευελπίδης), Περικλής Σιούντας (Συνταγματολόγος, Ψευδομάρτυρας), Κατερίνα Σισίννι (Αγγελιοφόρος), Βασίλης Σπυρόπουλος (Ιερέας), Χρήστος Στέργιογλου (Έποπας), Γιάννης Τσεμπερλίδης (Ποιητής), Ιώβη Φραγκάτου (Χρησμολόγος), Ταξιάρχης Χάνος (Πεισθέταιρος)

Χορός των πουλιών: Ελευθερία Αγγελίτσα, Λίλα Βλαχοπούλου, Ιωάννα Δεμερτζίδου, Δημήτρης Διακοσάββας, Αριστοτέλης Ζαχαράκης, Χριστίνα Ζαχάρωφ, Στεφανία Ζώρα, Ήριννα Κεραμίδα, Μαριάννα Κιμούλη, Γιώργος Κολοβός, Αναστασία-Ραφαέλα Κονίδη, Μάρα Μαλγαρινού, Τατιάνα Μελίδου, Χρυσή Μπαχτσεβάνη, Κλειώ-Δανάη Οθωναίου, Βασίλης Παπαδόπουλος, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Θανάσης Ραφτόπουλος, Θανάσης Ρέστας, Γιάννης Σαμψαλάκης, Περικλής Σιούντας, Κατερίνα Σισίννι, Βασίλης Σπυρόπουλος, Γιάννης Τσεμπερλίδης, Ιώβη Φραγκάτου

Επίδαυρος, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου (Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου 2020)

Παρασκευή 7, Σάββατο 8 & Κυριακή 9 Αυγούστου 2020, στις 21.00

ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ  ΚΘΒΕ «ΟΡΝΙΘΕΣ» – ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2020

ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΖΩΝΗ: 50€

Α΄ ΖΩΝΗ: 45€

Β΄ ΖΩΝΗ: 20€

Β΄ ΖΩΝΗ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ: 13€  

ΑΝΩ ΔΙΑΖΩΜΑ Γ΄ ΖΩΝΗ : 14€ 

ΑΝΩ ΔΙΑΖΩΜΑ Δ΄ ΖΩΝΗ: 12€

ΑΝΩ ΔΙΑΖΩΜΑ Ε΄ ΖΩΝΗ: 10€

ΑΝΩ ΔΙΑΖΩΜΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΟΡΑΤΟΤΗΤΑΣ: 8€

ΑΜΕΑ/ΑΝΕΡΓΟI: 5€ (Στο Άνω Διάζωμα με την επίδειξη της σχετική κάρτας)

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ:

www.greekfestival.gr / 210 3272000

Πανεπιστημίου 39 (στοά Πεσμαζόγλου)

ΙΣΧΥΟΥΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ Ο.Γ.Α


 

Μαριλένα Θεοδωράκου
Μαριλένα Θεοδωράκου
Είμαι η Μαριλένα Θεοδωράκου. Έχω σπουδάσει σκηνογράφος – ενδυματολόγος και για αρκετά χρόνια ήμουν στο πολιτιστικό τμήμα της εφημερίδας «Τα Νέα». Έχω δουλέψει στην τηλεόραση, στο θέατρο και στον κινηματογράφο, καθώς και σε περιοδικά μόδας και διακόσμησης. Ονειρεύομαι μια κοινωνία όπου η Τέχνη και κυρίως το θέατρο θα αποτελούν καθημερινή ασχολία των ανθρώπων, μαζί με την κηπουρική, τη γυμναστική και τη μελέτη των άστρων. Ελπίζω μέσα από τα κείμενά μου στο Youfly.com να σας κάνω να πετάτε!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
63,157ΥποστηρικτέςΚάντε Like
12,590ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ