17 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο Θανάσης Παπαγεωργίου μιλάει για το θεατρικό έργο του Μποστ

Ο Θανάσης Παπαγεωργίου μιλάει για «Το επάγγελμα της μητρός μου», που μετέπλασε σε θεατρικό έργο από ένα σύντομο… πικάντικο διήγημα του Μποστ, που ανεβαίνει στις 23 Οκτωβρίου στη «Στοά», καθώς και για τον παρεξηγημένο Μποστ.

Κάθεται, που λέτε, η οικογένεια στο κυριακάτικο τραπέζι. Και, αίφνης, η μητέρα ανακοινώνει ότι θέλει να συνεισφέρει στα οικογενειακά βάρη. Και να εργαστεί ως πόρνη! Όχι, όχι. Μην περιμένετε ακραίες αντιδράσεις. Ο πατέρας, ο κύριος Κλεόβουλος, απαντάει απλά: Δεν θέλω η γυναίκα μου να δουλεύει».

Τώρα, φανταστείτε ότι αυτή η σκηνή είναι από ένα τραπέζι του 1900. Και «γεννήθηκε» μέσα σε ένα τετρασέλιδο, μόλις, διήγημα / ευθυμογράφημα του Μποστ, στις αρχές του ’60. Υπό τον τίτλο «Το επάγγελμα της μητρός μου» (που θυμίζει «Το αμάρτημα της μητρός μου» του Γεώργιου Βιζυηνού). Εξαιτίας του οποίου απέλυσε τον (κατά κόσμον) Μέντη Μποστατζόγλου, ουσιαστικά, από την «Καθημερινή» η θρυλική Ελένη Βλάχου. Θεωρώντας ότι έχει ξεπεραστεί κάθε όριο ευπρέπειας. Κι εκείνος, απλά επίσης, αποφάνθηκε: «Η κυρία Βλάχου έχασε το χιούμορ της».

Ο Θανάσης Παπαγεωργίου μιλάει για το θεατρικό έργο του Μποστ

Το επάγγελμα της μητρός μου –  Μποστ – Θανάσης Παπαγεωργίου

Γιατί γυρνάμε σήμερα πίσω σε εκείνο, το επίμαχο, ευθυμογράφημα, που κυκλοφόρησε σχεδόν μαζί με τη «Φαύστα» του Μποστ; Επειδή ο Θανάσης Παπαγεωργίου, διανύοντας τον 49ο χρόνο στη θεατρική «Στοά» του, αποφάσισε να μεταπλάσει εκείνο το σύντομο ευθυμογράφημα σε θεατρικό έργο. Η παράσταση στη «Στοά» μόλις και πρόλαβε να δώσει 12 παραστάσεις, ακριβώς πριν την καραντίνα. Όμως, ο Θανάσης Παπαγεωργίου αποφάσισε με αυτό να ξανανοίξει τη «Στοά», από τις 23 Οκτωβρίου 2020.

Άλλο αν μου λέει «φοβόμαστε γενικώς για το θεατρικό χειμώνα. Θα έρθει ο κόσμος;». Άλλο αν πιστεύει ότι από το πλήγμα που δέχτηκε το ελληνικό θέατρο «θα κάνει 3 – 4 χρόνια να σταθεί στα πόδια του. Μας τσάκισε ο κορονοϊός». Για να τα λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, η «Στοά» έχει μια ιδιαίτερη – την πιο στενή – σχέση με τον Μποστ. Ο οποίος πήγαινε στο εν λόγω θέατρο από παλιά, μαζί με το Μίκη Θεοδωράκη και τον Πάρι Τακόπουλο.

«Ερχόταν μόνον και έλεγε ένα ‘γειά σας’ και ‘συγχαρητήρια’ και έφευγε», θυμάται ο Θανάσης Παπαγεωργίου. «Μέχρι που το 1987 πήρα μια πρόσκληση από το Βαγγέλη Λειβαδά να στήσω την παράσταση ’40 χρόνια Μποστ’. Και το Νοέμβριο του 1987 ανεβάσαμε στη ‘Στοά’ τη ‘Φαύστα’ του. Εκεί πια κολλήσαμε».

Ήταν η εποχή που ο Μποστ έπαιρνε τους μύθους και τους… διέλυε με την διαπεραστική ματιά του. Με χιούμορ και καυστικό πνεύμα. «Έλεγε ‘πέστε μου να γράφω’. Συνέχεια. Κάπως έτσι γεννήθηκε η ‘Μήδεια’. Αν δεν είχε ‘φύγει’ θα έγραφε σίγουρα άλλα 3-4 έργα που θα άφηναν εποχή

»Είχε πολλές γνώσεις επί της ουσίας πολιτικές. Με μία φράση μπορούσε να διαλύσει ένα νομοθετικό διάταγμα ή ένα τσιτάτο πρωθυπουργικό. Όμως, δεν ήταν χιουμορίστας ή πλακατζής, όπως κάποιοι λανθασμένα πιστεύουν. Είχε πολύ σοβαρή ματιά στα πράγματα».

Στο «Επάγγελμα της μητρός μου» δεν σας είπα και τη συνέχεια, για να καταλάβετε. Η μητέρα και σύζυγος ξεκινάει την «επιχείρηση» ως πόρνης. Όμως, επειδή είναι συνέχεια κλινήρης, αρρωσταίνει.  Ο γιατρός ζητά να την κρατήσουν ορθή, τυλιγμένη με κουβέρτες, για δέκα μέρες. Παρόλα αυτά πεθαίνει. Και όπως είναι όρθια («κοιτάξτε που το πάει», μου σημειώνει ο Θανάσης Παπαγεωργίου) σκέφτεται πως θα μπορούσαν να εξοικονομούν χώρους στα κοιμητήρια, αν έθαβαν έτσι, όρθιους, τους νεκρούς.

Ο Θανάσης Παπαγεωργίου, εντυπωσιασμένος από αυτό, όταν μετέπλαθε το διήγημα σε θεατρικό έργο, το πήγε και λίγο παραπέρα. Διαβάζοντας ότι στην Κίνα έχουν 10.000.000 νεκρούς την ημέρα. Και, μάλλον, πολύ λίγο χώρο… Με δυο λόγια οι Κινέζοι ασπάσθηκαν την ιδέα του κυρίου Κλεόβουλου.

Το «μαγαζί» της συζύγου αναλαμβάνουν οι κόρες, ως συνεχίστριες της οικογενειακής επιχείρησης (απαπα, πιπέρι!) σε νοικιασμένο χώρο. Η φίλη της «μαμάς», κυρία Ελεονώρα, που δεν έχει παιδιά, δέχεται στο σπίτι, βεβαίως. Κάποια στιγμή, ο κύριος Κλεόβουλος αναστενάζει, λέγοντας «Μακάρι να μπορούσα κι εγώ και ο Ιπποκράτης (σ.σ.: ο γιος της οικογένειας) να συνεισφέρουμε, αλλά…». Και η απάντηση είναι: «Μην το λες. Τα πάντα ρει»…

Ο Θανάσης Παπαγεωργίου θεατρικό έργο Μποστ

Θανάσης Παπαγεωργίου: “Τον τρόπο που έγραφε ο Μποστ, είναι δύσκολο να τον αρθρώσεις”

Ο Θανάσης Παπαγεωργίου πιστεύει ότι τον τρόπο, που έγραφε ο Μποστ, είναι δύσκολο να τον αρθρώσεις, ως καλλιτέχνης. «Μέχρι που μου έχουν ζητήσει να τον διδάξω», μου λέει. «Όταν ανέβηκε η ‘Φαύστα’ ήρθαν παιδιά του σχολείου, που γελούσαν. Τα ρώτησα γιατί γελάνε. ‘Μα για την κοροϊδία για τη γλώσσα. Αυτά προσπαθούν να μας μάθουν και στο σχολείο’, μου είπαν». Την κοροϊδία για την σοβαροφανή γλωσσολαγνεία, θα έλεγε καλύτερα.

Θεωρώντας πως ο Μποστ είναι «χιουμορίστας», όπως λάθος πιστεύουν πολλοί κατά το Θανάση Παπαγεωργίου, πίστευες ότι θα αντικρύσεις άλλον άνθρωπο από αυτόν που συναντούσες. «Ήταν ένας βαρύς άνθρωπος, που νόμιζες σχεδόν ότι είναι θυμωμένος μαζί σου. »Εκείνο που ήθελε να πει είναι ότι λέμε, τελικά, πολύ ανόητα πράγματα σε πολύ σοβαρές στιγμές. Ασχολούμαστε με το ανόητο σαν να είναι το πιο σοβαρό. Αυτό το έπιασε ο Μποστ, όπως και όλοι οι σουρεαλιστές.

»Λατρεύω αυτό το θέατρο. Πιστεύω ότι γράφτηκε μέσα από πολλή βάσανο. Δεν είναι σαχλαμαρίστικη. Δεν είναι πλακατζής ο Μποστ, όπως τον είδα να ανεβάζεται. Είδα κάτι Μήδειες… Τον παίρνουν και τα σχολεία, γιατί νομίζουν ότι είναι εύκολος και διασκεδαστικός. Τα ίδια είχε πάθει και ο κακομοίρης ο Αριστοφάνης. Αυτό με θυμώνει πολύ».

Όσο για Το επάγγελμα της μητρός μου του Μποστ; Ο Θανάσης Παπαγεωργίου σημειώνει απλά:

«Προσπάθησα από τη μια να αφουγκραστώ με τις προθέσεις του Μποστ. Και από την άλλη να ευθυγραμμιστώ με τα όρια του σουρεαλισμού και της αχαλίνωτης φαντασίας του. Ώστε να καταδειχτεί αυτή η διάθεσή του, να καταγγέλλει χωρίς να γίνεται διδακτικός και να καυτηριάζει χωρίς να είναι υπεροπτικός. Άλλωστε, αν κάτι χαρακτηρίζει τον Μποστ, είναι ότι νιώθει πάντοτε μέλος αυτής της κοινωνίας που σατιρίζει, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να γίνει ο καθρέφτης που θα δει το πρόσωπό της».

Πληροφορίες Παράστασης Το επάγγελμα της μητρός μου – Μποστ

«Το επάγγελμα της μητρός μου» του Μποστ, σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου, από 23 Οκτωβρίου 2020 στο Θέατρο «Στοά» (Μπισκίνη 55, Ζωγράφου).

Σκηνικά και κοστούμια από τη Λέα Κούση. Παίζουν: Θανάσης Παπαγεωργίου, Εύα Καμινάρη, Δημήτρης Θεοδώρου, Ελευθερία Στεργίδου, Γιάννης Φουντάς, Αγγελική Τσιάκαλου.

Παραστάσεις: Παρασκευή & Σάββατο στις 21.15. Κυριακή στις 19.30. Εισιτήρια: https://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-stoa/to-epaggelma-tis-mitros-mou/

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com.

Διαβάστε περισσότερα για την παράσταση “Παίζοντας με το Θύμα”, εθνικό θέατρο Rex

Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης
Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης
Από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών, βρέθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης να σπουδάζει Κτηνιατρική! Ενώ, στο μεταξύ, ξεκίνησε μια δημοσιογραφική πορεία, που κρατάει τέσσερις δεκαετίες, από την ιστορική «Ακρόπολη», με το… νυφικό της Νταϊάνας, στο διεθνές τμήμα της εφημερίδας (λόγω γλωσσών). Νοέμβριο του 1981 ξεκίνησε να εργάζεται στο Γραφείο Βορείου Ελλάδος των εφημερίδων «ΤΑ ΝΕΑ» και «ΤΟ ΒΗΜΑ». Συνεργάστηκε με τον «Ταχυδρόμο» και το «Marie Claire», σε μεγάλες συνεντεύξεις και με το Ραδιόφωνο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης «Ράδιο 105». Αλλά και ως ανταποκριτής της Σουηδικής Ραδιοφωνίας και σε ρεπορτάζ με το «60 Minutes» του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS. Συμμετείχε στην πρώτη συντακτική ομάδα του περιοδικού «Δίφωνο», με τον «Ιστό» και πέρασε από την ΕΣΗΕΜΘ στην ΕΣΗΕΑ. Όταν, στην Αθήνα πλέον από το 1991, πέρασε στην αρχισυνταξία του Πολιτιστικού Τμήματος της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», πρώτα υπό τη διεύθυνση του αείμνηστου Λέοντα Β.Καραπαναγιώτη. Εξέδωσε τα βιβλία «Αληθινά παραμύθια», «Με μουσικές εξαίσιες, με φωνές» και τη συλλογή διηγημάτων «Καπετάν Άγρα και Παραμυθίας γωνία». Συνεργάστηκε με τους ραδιοσταθμούς Innersound, Mood Radio και πλέον με το LaVitaRadio και με τον ιστότοπο Protagon.gr και από τον Ιούνιο του 2020 με το πολιτιστικό youfly.com.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ