21.7 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο Νίκος Γραμματικός στο Θέατρο «Άλφα»

Ένας θρύλος του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου, ο Νίκος Γραμματικός, ετοιμάζεται να δοκιμαστεί και στο θέατρο, από τον Οκτώβριο, χάρη στην πρόσκληση του νέου τιμονιέρη στο ιστορικό Θέατρο «Άλφα», της Πατησίων, Τάσου Ιορδανίδη.

Γράφει ο Παύλος Ηλ.Αγιαννίδης

 

Θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε από έναν θρύλο για το ελληνικό σινεμά. Όπως οι «Απόντες» του Νίκου Γραμματικού. Του «υπαρξιστή του ελληνικού κινηματογράφου», όπως τον έχει χαρακτηρίσει ο αξέχαστος Βασίλης Ραφαηλίδης. Του κινηματογραφιστή του αδιέξοδου «ελληνικού ονείρου».

 

Όμως κάποιες ειδήσεις είναι πιο ισχυρές. Ακόμη και από θρύλους σαν κι αυτόν. Ο Νίκος Γραμματικός θα σκηνοθετήσει για πρώτη φορά στο θέατρο. Τόσο απλά. Τόσο δυνατά.

Και μάλιστα, ο Νίκος Γραμματικός θα είναι ένα από τα μεγάλα χαρτιά μιας θεατρικής προσπάθειας, που ξεκινάει σε δύσκολες, πολύ δύσκολες για το θέατρο εποχές, μετά την πανδημία του κορονοϊού. Το πεδίο για το πρώτο του θεατρικό εγχείρημα του το δίνει ο ηθοποιός Τάσος Ιορδανίδης, που «πήρε τα κλειδιά» του Θεάτρου «Άλφα», στην Πατησίων, από το Στέφανο Ληναίο και την Έλλη Φωτίου, για τα πέντε επόμενα χρόνια. Ένα από τα πέντε, δηλαδή, χαρακτηρισμένα ως ιστορικά θέατρα της Αθήνας.

Ο Νίκος Γραμματικός, μαιτρ του ελληνικού νουάρ και από τα πρωτοπαλίκαρα του ευεργετικού ρεύματος με το όνομα ΝΕΚ (Νέος Ελληνικός Κινηματογράφος), θα σκηνοθετήσει, στη νέα θεατρική σεζόν, ένα έργο Καταλανού συγγραφέα, με θέμα μια σκληρή απαγωγή. Ένα έργο για τέσσερα πρόσωπα, από τα οποία ένα θα είναι – βέβαια – ο… θεατρώνης πλέον Τάσος Ιορδανίδης.

Μια σκληρή απαγωγή με τη μαεστρία στο νουάρ (και στα Μαθηματικά που έχει σπουδάσει) του Σαλαμίνιου κινηματογραφιστή και δη με την αμεσότητα του θεάτρου, μόνον προσμονή μπορεί να προκαλέσει. Όπως είχε συμβεί με την «είσοδο» στο θεατρικό τερέν του άλλου «σκληρού» του ελληνικού κινηματογράφου, του Γιάννη Οικονομίδη.

Όταν μαθεύτηκε ότι ο Οικονομίδης θα σκηνοθετήσει μια διασκευή – μεταποίηση της «Στέλλας Βιολάντη» του Γρηγορίου Ξενόπουλου, ως «Στέλλα, κοιμήσου», και δη στο Εθνικό, όσοι περίμεναν με αγωνία το εγχείρημά του είχαν απέναντι όσους έφταναν να στοιχηματίσουν στην αποτυχία. Να όμως που το «Στέλλα, κοιμήσου», όχι μόνον υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες θεατρικές επιτυχίες των τελευταίων ετών (ήταν και το εξαιρετικό καστ, με προεξάρχοντα τον «σκληρό» Στάθη Σταμουλακάτο), όχι μόνον έφερε πολύ νεανικό κοινό που δεν είχε ξαναδεί θέατρο, αλλά άνοιξε δρόμους στο «σκληρό, ρεαλιστικό θέατρο» και συζητήθηκε σχεδόν όσο κανένα άλλο εγχείρημα.

Ο Νίκος Γραμματικός πιστεύει στην ρήση του Αμερικανού μαιτρ της φανταστικής λογοτεχνίας Χάουαρντ Φίλιπς Λάβκραφτ, ότι «το πιο δυνατό συναίσθημα του ανθρώπου είναι ο φόβος». Ιδού μια καλή αφετηρία για να σκηνοθετήσει μια θεατρική, σκληρή απαγωγή επί σκηνής.

Δεν είναι ακόμη γνωστό αν και ο Νίκος Γραμματικός θα μεταφέρει τη δράση του καταλανικού έργου (που μεταφράζει η Μαρία Χατζηεμμανουήλ) στο σκληρό ελληνικό Σήμερα, όπως έπραξε ο Οικονομίδης. Όμως, αν κρίνουμε από τις άλλες – θρυλικές πλέον σήμερα, που συνεχίζουν να κερδίζουν νεανικό κοινό – πολυβραβευμένες, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ταινίες του, την «Κλειστή στροφή», την «Εποχή των δολοφόνων» και την «Αγρυπνία», η δεξιοτεχνία στην απεικόνιση της σκοτεινής πλευράς του «ελληνικού ονείρου» είναι δεδομένη.

Αν βάλουμε στο ίδιο ταμπλό της δημιουργίας του και το «Βασιλιά» του, ξέρουμε πως, κινηματογραφικά τουλάχιστον μέχρι τώρα, μπορεί – ακόμη και σε μία υπόθεση απαγωγής – να μιλήσει αριστουργηματικά για την κατασκευή εξιλαστήριων θυμάτων ή αποδιοπομπαίων τράγων, ως τον πλέον αρχέγονο μηχανισμό σε σκληρές κοινωνίες.

Επίσης, ο Νίκος Γραμματικός έχει μάθει να δοκιμάζεται. Όπως ξεκίνησε με φόβο αρχικά – το έχει ομολογήσει – να δοκιμαστεί στο σινεμά, έτσι τόλμησε αργότερα να δοκιμαστεί και στην τηλεόραση, με τον «Αστυνόμο Μπέκα».

Και κάτι ακόμη, διόλου αμελητέο: Ο Νίκος Γραμματικός έχει δείξει και αποδείξει ότι είναι «σκηνοθέτης ηθοποιών». Τους πλάθει, τους καθοδηγεί, τους εμφυσεί έμπνευση. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ταινίες του μας πρωτοσύστησαν, μέσα από την κινηματογραφική οθόνη, ηθοποιούς, όπως οι Μηνάς Χατζησάββας, Βαγγέλης Μουρίκης, Τάσος Νούσιας, Αιμίλιος Χειλάκης, Γιώργος Νινιός, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, σε αριστουργηματικά πλασμένους ρόλους. Ενώ στους θρυλικούς πλέον «Απόντες» του, που έχει χαρακτηριστεί ως «μία από τις καλύτερες ταινίες στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου», βρήκε και το δρόμο της συνεργασίας, με το άλλο κεφάλαιο του ΝΕΚ, το Νίκο Παναγιωτόπουλο (στο σενάριο).

Ο Τάσος Ιορδανίδης, έχοντας στα χέρια του την τύχη του ιστορικού θεάτρου «Άλφα» αποφάσισε να ποντάρει, με επιμονή, «σε έναν από τους παιδικούς του ήρωες», όπως μου λέει, για την κεντρική παραγωγή της νέας θεατρικής σεζόν. Δεν κρύβει τη χαρά του που του εμπιστεύθηκαν το «Άλφα» ο Στέφανος Ληναίος και η Έλλη Φωτίου, που θεωρούν – όπως τονίζει – «αυτό το θέατρο ως ένα ακόμη παιδί τους».

Ο σκηνοθέτης, μουσικός και ηθοποιός Κώστας Γάκης (Βραβείο «Δημήτρης Χορν», 2006) θα διατηρήσει τη συνέχεια και στο νέο «Άλφα» του Τάσου Ιορδανίδη. Στήνοντας ουσιαστικά κάτι σαν δεύτερη σκηνή, που θα λειτουργεί με άλλο ρεπερτόριο δύο μέρες τη βδομάδα, στη νέα σεζόν.

Εκείνο που χάσαμε, ως θεατές, είναι ο συγκλονιστικός κατά Στρίντμπεργκ «Πατέρας» του Τάσου Ιορδανίδη, στην ρηξικέλευθη σκηνοθετική εκδοχή του μαιτρ πλέον του «σκληρού, ρεαλιστικού θεάτρου» Βασίλη Μπισμπίκη, μεγάλη επιτυχία του «Αποθήκη» πριν την καραντίνα. «Κάνει παύση αυτός ο Πατέρας», μου είπε σιβυλλικά ο πρωταγωνιστής του και πλέον θεατρώνης του «Άλφα». «Και όταν θελήσουμε, στο μέλλον, θα τον ξαναβρούμε».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ YOUFLY.COM ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

 

Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης
Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης
Από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών, βρέθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης να σπουδάζει Κτηνιατρική! Ενώ, στο μεταξύ, ξεκίνησε μια δημοσιογραφική πορεία, που κρατάει τέσσερις δεκαετίες, από την ιστορική «Ακρόπολη», με το… νυφικό της Νταϊάνας, στο διεθνές τμήμα της εφημερίδας (λόγω γλωσσών). Νοέμβριο του 1981 ξεκίνησε να εργάζεται στο Γραφείο Βορείου Ελλάδος των εφημερίδων «ΤΑ ΝΕΑ» και «ΤΟ ΒΗΜΑ». Συνεργάστηκε με τον «Ταχυδρόμο» και το «Marie Claire», σε μεγάλες συνεντεύξεις και με το Ραδιόφωνο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης «Ράδιο 105». Αλλά και ως ανταποκριτής της Σουηδικής Ραδιοφωνίας και σε ρεπορτάζ με το «60 Minutes» του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS. Συμμετείχε στην πρώτη συντακτική ομάδα του περιοδικού «Δίφωνο», με τον «Ιστό» και πέρασε από την ΕΣΗΕΜΘ στην ΕΣΗΕΑ. Όταν, στην Αθήνα πλέον από το 1991, πέρασε στην αρχισυνταξία του Πολιτιστικού Τμήματος της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», πρώτα υπό τη διεύθυνση του αείμνηστου Λέοντα Β.Καραπαναγιώτη. Εξέδωσε τα βιβλία «Αληθινά παραμύθια», «Με μουσικές εξαίσιες, με φωνές» και τη συλλογή διηγημάτων «Καπετάν Άγρα και Παραμυθίας γωνία». Συνεργάστηκε με τους ραδιοσταθμούς Innersound, Mood Radio και πλέον με το LaVitaRadio και με τον ιστότοπο Protagon.gr και από τον Ιούνιο του 2020 με το πολιτιστικό youfly.com.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ