Ο Ιάσονας Τριανταφυλλίδης για τα Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2020

Ο Ιάσονας Τριανταφυλλίδης για τα Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2020

Ο Ιάσονας Τριανταφυλλίδης γράφει την άποψη του για τα φετινά θεατρικά βραβεία κοινού Αθηνόραμα 2020.

Τα βραβεία είναι γνωστό πως αντλούν το όποιο κύρος τους ανάλογα με το ποιος τα δίνει και ποιος τα παίρνει. Θέλω να πω δηλαδή με αυτό πως έχει να κάνει με το τι κύρος έχει αυτός ή αυτοί που αποφασίζουν για την απονομή τους και ποιος τα κερδίζει. Γιατί άμεσα ή σε βάθος χρόνου αποδεικνύεται αν δόθηκαν με αντικειμενικά κριτήρια ή όχι.

Τα εκάστοτε Βραβεία, η Επιτροπή και το Κοινό

Γι’ αυτό και τα Όσκαρ παρόλες τις αμφισβητήσεις που έχουν δεχθεί κατά καιρούς από διάφορους ανόητους, στην ουσία αντλούν τη δύναμή τους από το γεγονός ότι δε δίνονται από κάποια επιτροπή, αλλά από τους επαγγελματίες του σινεμά κάθε ειδικότητας που ανήκουν στην Ακαδημία κινηματογραφικών τεχνών που τα απονέμει. Και δεν είναι καθόλου να ανήκεις σε αυτή την Ακαδημία, άσε που πια από ότι θυμάμαι έχουν ξεπεράσει τις 7000 τα μέλη που ψηφίζουν, αυτοί που τα απονέμουν, οπότε είναι δύσκολο να αμφισβητηθούν. Άσε που αυτοί που τα κερδίζουν ξέρουν πως τους έχουν βραβεύσει ή τους έχουν απορρίψει οι συνάδελφοι τους επαγγελματίες του σινεμά.

Για βραβεία που δίνει κάποια επιτροπή όπως π.χ. τα ΤΟΝΥ για το θέατρο στο Broadway ή τα βραβεία στο Φεστιβάλ Καννών, Βενετίας ή Βερολίνου έχει να κάνει με το γεγονός ότι πάντα προσέχουν τη σύνθεση της επιτροπής που τα απονέμει. Και βέβαια είναι πολύ σημαντικό τι σημασία έχουν αυτά τα βραβεία, τα κάθε βραβεία, στην πορεία των καλλιτεχνών από κει και πέρα. Επιπλέον είναι σημαντικό το πόσο μετά τη βράβευση αυτά τα βραβεία, τα όποια βραβεία, όπως είπαμε, κατά πόσο επιβεβαιώνουν ή όχι την από κει και πέρα διαδρομή των βραβευμένων…

Τα βραβεία που απονέμονται από το κοινό, με διάφορους τρόπους, είναι γνωστό πως δεν έχουν κανένα κύρος για πολλούς λόγους που δε χρειάζεται να τους αναλύσουμε αυτή τη στιγμή. Άλλωστε το κοινό απονέμει το πιο ισχυρό βραβείο , που είναι η προσέλευση του ή όχι, που είναι το πιο σημαντικό βραβείο για κάθε έργο. Όχι πως δε μπορεί να κάνει και λάθος το κοινό ή να έχει τιμήσει με την παρουσία του κάποια έργα και για λόγους ανεξάρτητους από την αντικειμενική αξία των έργων αυτών.

Θεατρικά βραβεία κοινού 2020 – Αθηνόραμα

Ο Ιάσονας Τριανταφυλλίδης για τα Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2020

Το περιοδικό «Αθηνόραμα» απονέμει κάθε χρόνο τέτοια εποχή με τη βοήθεια του κοινού, θεατρικά βραβεία σε μια μεγάλη τελετή, όπου παρευρίσκεται όλο σχεδόν το ελληνικό θέατρο και βέβαια αναμφισβήτητα είναι μια ωραία τελετή που αναμεταδίδουν κανάλια κ.λπ. κ.λπ. και έχει να κάνει πιο πολύ με τη διαφήμιση των έργων των ανθρώπων.

Γι’ αυτό και ποτέ κανείς μετά τη βράβευση δεν έβαλε καμιά ταμπέλα απέξω που να λέει «Βραβεύτηκε με τόσα βραβεία», ακόμα και αν τα έργα συνεχίζονται λόγω επιτυχίας, αν και τα περισσότερα έχουν κατέβει με το τέλος της προηγούμενης σεζόν.

Φέτος όπως και πολλά άλλα πράγματα τα βραβεία του «Αθηνοράματος» έδωσαν το παρόν τους διαδικτυακά. Αυτό σίγουρα μείωσε τη λάμψη και την όποια δημοσιότητα που θα είχαν διαφορετικά γιατί οι φωτογραφίες από την απονομή πάντα μετράνε. Από κει και πέρα επειδή είναι ανάμεσα στους βραβευμένους και κάποιοι σημαντικοί άνθρωποι του θεάτρου – αλλά ακόμα και αν δεν ήτανε – δεν παύει να είναι ένα συγκεκριμένο γεγονός που συμβαίνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή γιαυτό και τα παραθέτουμε ως ένα ακόμα γεγονός.

Θα μπορούσαμε να πούμε καταρχήν «και του χρόνου» και από κει και πέρα το «Αθηνόραμα» επειδή έχει μια ιστορία που σιγά σιγά πλησιάζει το μισό αιώνα να παραδεχτούμε πως δεν είναι καθόλου εύκολο κάτι τέτοιο και μπράβο του που με τον ένα ή άλλο τρόπο και με όλα τα αρνητικά του προσπαθεί να κρατήσει ζωντανό έναν τομέα στο χώρο.

Ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα δημιουργηθούν κάποια βραβεία και για το θέατρο λίγο περισσότερο ακομπλεξάριστα από συγκεκριμένους ανθρώπους κύρους του χώρου, γιατί το κοινό έχει και αυτό το «ελάττωμα», αλλιώς να ψηφίζει και άλλον να τιμάει με την προσέλευσή του. Άσε που για να ψηφίσεις για τις σχεδόν πάνω από 1500 παραστάσεις κάθε σεζόν στην Αθήνα, οφείλεις να τις έχεις δει όλες αλλιώς δεν έχει αξία η ψήφος σου…

Οι νικητές στα θεατρικά βραβεία κοινού για το 2020

Καλύτερη παράσταση: 
1ο Βραβείο: Η βασίλισσα της ομορφιάς
2ο Βραβείο: Ο πατέρας
3ο Βραβείο: Άμλετ

Σκηνοθεσία:
1ο Βραβείο: Ελένη Σκότη («Η βασίλισσα της ομορφιάς»)
2ο Βραβείο: Κατερίνα Ευαγγελάτου («Άμλετ»)
3ο Βραβείο: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος  («Ο γιος»)
3ο Βραβείο: Βασίλης Μπισμπίκης  («Ο πατέρας»)

Ανδρικός ρόλος:
1ο Βραβείο: Τάσος Ιορδανίδης  («Ο πατέρας»)
2ο Βραβείο: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος («Άμλετ»)
3ο Βραβείο: Νίκος Κουρής («Του Κουτρούλη ο γάμος»)

Γυναικείος ρόλος:
1ο Βραβείο: Αγορίτσα Οικονόμου  («Η βασίλισσα της ομορφιάς»)
2ο Βραβείο: Φαίδρα Δρούκα («Το υπέροχό μου διαζύγιο»)
3ο  Βραβείο: Μαρίνα Ασλάνογλου («Ο πατέρας»)

Σκηνογραφία:
1ο Βραβείο: Μανόλης Παντελιδάκης («Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη»)
2ο Βραβείο: Κωνσταντίνος Σκουρλέτης  («Το καινούργιο σπίτι»)
3ο Βραβείο: Γιώργος Γαβαλάς («Του Κουτρούλη ο γάμος»)

Ενδυματολογία:
1ο Βραβείο: Νίκος Χαρλαύτης («Του Κουτρούλη ο γάμος»)
2ο Βραβείο: Ηλένια Δουλαδίρη («Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη»)
3ο Βραβείο: Κωνσταντίνος Σκουρλέτης («Το καινούργιο σπίτι»)

Μουσική σύνθεση:
1ο Βραβείο: Μίνως Μάτσας («Του Κουτρούλη ο γάμος»)
2ο Βραβείο: Σταύρος Γασπαράτος («Άμλετ»)
3ο Βραβείο: Ανδρέας Κατσιγιάννης  («Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη»)

Σχεδιασμός φωτισμού:
1ο Βραβείο: Bijoux de Kant («Το καινούργιο σπίτι»)
2ο Βραβείο: Σίμος Σαρκετζής («Άμλετ»)
3ο Βραβείο: Σίμος Σαρκετζής («Του Κουτρούλη ο γάμος»)

Σχεδιασμός ήχου:
1ο Βραβείο: Σταύρος Γασπαράτος («Άμλετ»)

Δείτε περισσότερα νέα για το θέατρο εδώ.

Ακολούθησε το YouFly στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του youfly.comAbout Ιάσονας Τριανταφυλλίδης

Ιάσονας Τριανταφυλλίδης
Ο Ιάσων Τριανταφυλλίδης, είναι δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου και θεάτρου. Έχει γράψει μέχρι τώρα 20 βιβλία με θέμα την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, της νύχτας, του τραγουδιού και του μιούζικαλ και βιογραφικά βιβλία ανθρώπων του ελληνικού σινεμά. Αρθρογραφεί από το 1985 σε εφημερίδες, περιοδικά, έχει κάνει εκπομπές στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, προσφάτως και στο διαδίκτυο. Έχει επιμεληθεί επανεκδόσεις παλαιού υλικού σε CD, για ανθρώπους όπως η Αλίκη Βιουγιουκλάκη, η Τζένη Βάνου, η Σοφία Βέμπο, η Μαρινέλλα, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Γιάννης Σπάρτακος, το σύνολο του κινηματογραφικού έργου του Νίκου Μαμαγκάκη, ειδικό αφιέρωμα για την ιστορία του τραγουδιού στο ελληνικό σινεμά κ.α. Στην τηλεόραση έχει κάνει το πρώτο πρωινό του MEGA το Κοκτέιλ, εκπομπές με συνεντεύξεις, αφιερώματα, μονογραφίες, ήταν στην κριτική επιτροπή του «Να η ευκαιρία», σχολιαστής στις ειδήσεις του STAR και μία πολιτική εκπομπή με την Όλγα Τρέμη στο MEGA. Αυτό τον καιρό αρθρογραφεί βέβαια στο youfly.com και στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και επιμελείται το πρόγραμμα του 24ωρου καναλιού 3 της Cosmote TV με τις ελληνικές ταινίες. Κάνει καθημερινά εκπομπή στις 16:00 με 17:00 στον Αθήνα 9.84 με τίτλο «Αθήνα, με ακούς;»
Copy link
Powered by Social Snap