21.7 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο Ιάσονας Τριανταφυλλίδης αποχαιρετά την Ειρήνη Παππά

Ο Ιάσονας Τριανταφυλλίδης αποχαιρετά την Ειρήνη Παππά, κάνοντας μια αναδρομή στην καριέρα της.

Η Ειρήνη Παππά έφυγε στα 96 της χρόνια, μετά από κοντά 15 χρόνια με άσχημα προβλήματα υγείας που την είχαν καθηλώσει στο σπίτι της, με σχεδόν χαμένη τη μνήμη και τη δυνατότητα αναγνώρισης των αγαπημένων της ανθρώπων. Αυτοί οι άνθρωποι βέβαια, τα ανίψια της δηλαδή, στάθηκαν δίπλα της μέχρι την τελευταία στιγμή με σπάνια αφοσίωση προσπαθώντας να την προστατεύσουν και από την αρρώστια της, αλλά και από μια ίσως λάθος δημοσιότητα που θα έκανε κακό στην ιστορία και τον μύθο της. Κράτησε πολύ όλο αυτό και η Ειρήνη Παππά ίσα που πρόλαβε πριν 13 χρόνια, πάνω που άρχιζε αυτός ο εφιάλτης για αυτήν και τους ανθρώπους γύρω της, να τιμηθεί από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την προσφορά της στην Ελλάδα.

Το όνομα της έφτασε στο εξωτερικό όπου δούλεψε και θαυμάστηκε

Η αλήθεια είναι πως κουράστηκε πολύ σε όλη της ζωή για να τα καταφέρει και μπόρεσε να φτάσει το όνομά της σε πολλές χώρες του εξωτερικού, όπου δούλεψε και θαυμάστηκε και δεν ήταν πάντα εύκολα τα πράγματα για αυτή όπως θα νόμιζε κανείς, ίσα ίσα το αντίθετο. Και για άλλη μια φορά βέβαια συνέβη και στην περίπτωσή της να την ξέρουν και να την αγαπούν σε πολλές χώρες της Ευρώπης τουλάχιστον και όπου έχουν πάει οι ταινίες του Κακογιάννη, αλλά στην Ελλάδα δεν είχε την ανάλογη αντιμετώπιση. Ίσως μόνο από ένα σημείο και μετά. Ας θυμηθούμε ποια ήταν πραγματικά η καριέρα της Ειρήνης Παππά γιατί οι περισσότεροι μιλάνε χωρίς να ξέρουν και επαναλαμβάνουν πράγματα που ίσχυαν ποτέ…

Ειρήνη Παππά ηθοποιός

Η Ειρήνη Παππά γεννήθηκε το 1926 στο Χιλιομόδι στην Κορινθία μια από τις 4 αδερφές Λελέκου. Το όνομα Παππά ήταν το όνομα του πρώτου της συζύγου του Άλκη Παππά και νωρίς έδειξε καλλιτεχνικές τάσεις. Το 1948 ο Αλέκος Σακελλάριος ετοίμαζε μια επιθεώρηση που θα ήταν μόνο νέοι άνθρωποι πρωταγωνιστές και θα λεγόταν “Άνθρωποι Άνθρωποι} στο Θέατρο Μετροπόλιταν στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Ο Άλκης Παππάς ζήτησε σαν χάρη να δει τη γυναίκα του και ο Σακελλάριος εντυπωσιάστηκε με την ομορφιά της και την πήρε, άλλο ένα νέο ταλέντο σε ένα θίασο που τα νέα ταλέντα που βγήκαν από αυτόν, ήταν ο Ηλιόπουλος, ο Φωτόπουλος, η Σμαρούλα Γιούλη, η Σπεράντζα Βρανά και άλλοι. Όλοι εντυπωσιάστηκαν με την ομορφιά της Ειρήνης Παππά και μάλιστα συζητήθηκε ένα νούμερο που έκανε με τον Χρήστο Τσαγανέα με θέμα ένα ζευγάρι πολύ κοσμικό που γύριζε σε δεξιώσεις και τραγουδούσαν «Au Revoir, Au Revoir, γιατί βιαζόμαστε πολύ η συντροφιά σας τι καλή, αλλά βιαζόμαστε πολύ»

Σακελλάριος και Φίνος εντυπωσιάστηκαν από την Ειρήνη Παππά και της πρότειναν ρόλους

Η ομορφιά της Ειρήνης Παππά συζητήθηκε και ο Σακελλάριος την πήγε στον Φίνο ο οποίος εντυπωσιάστηκε επίσης από την ομορφιά της όπως και ο Νίκος Τσιφόρος και την έβαλαν να παίξει έναν από τους βασικούς ρόλους στην ταινία του Φίνου και του Τσιφόρου “Χαμένοι Άγγελοι” το 1949. Αυτή η πρώτη της ταινία της έφερε γούρι. Και ο Σακελλάριος όμως την ήθελε για πρωταγωνίστρια της ταινίας που ετοίμαζε στη Φίνος Φιλμς “Εκείνες που δεν πρέπει να αγαπούν”, αλλά όπως μου είχε πει, η Ειρήνη Παππά είχε ένα πρόσωπο Μαντόνας που λάτρευε ο φακός αλλά η πρωταγωνίστρια στην ταινία αυτή έπρεπε να εμφανιστεί σε κάποιες σκηνές με μαγιό και το σώμα της δεν ήταν αντάξιο του προσώπου. Τελικά πήραν την Άννα Καλούτα. Ο Φίνος όμως την πίστευε πολύ και γύρισε μια ταινία με πρωταγωνίστρια την νεαρή κοπέλα που στοίχισε πολλά, γιατί γυρίστηκε τότε το 1951 στον Μυστρά, αλλά δεν είχε ιδιαίτερη εισπρακτική επιτυχία. Την έστειλε όμως ο Φίνος στο Φεστιβάλ των Καννών με δικά του έξοδα βέβαια και μπορεί να μην είχε ιδιαίτερη επιτυχία εκεί, αλλά η Παππά γνώρισε εκεί τον Αγά Χαν, διάσημο και πλούσιο, χόρεψαν μαζί, είχε και μια ερωτική περιπέτεια μαζί του απ’ ότι έλεγαν τότε οι κακές γλώσσες και τα περιοδικά σε όλη την Ευρώπη δημοσίευαν τις φωτογραφίες που χόρευαν περιπαθώς αν και η ίδια το αρνείτο μέχρι τέλους.

Αυτή η δημοσιότητα της εξασφάλισε ένα συμβόλαιο με την εταιρεία Lux στη Ιταλία, στην Τσινετσιτά, αλλά δεν είχε ιδιαίτερη επιτυχία σε αυτές, ούτε πηγαίνοντας στο Χόλυγουντ το ’56 για μια ταινία με τον Τζέιμς Κάγκνεϊ, από τα μεγάλα αστέρια του Χόλυγουντ. Επιστρέφει στην Ελλάδα με πεσμένα τα φτερά αφενός, αλλά με το όνομα της να κυκλοφορεί γιατί ο κόσμος δεν ήξερε ακριβώς τι είχε συμβεί στο εξωτερικό. Δεν υπήρχε ίντερνετ τότε. Η Ειρήνη Παππά γύρισε λίγες ταινίες στην Ελλάδα χωρίς επιτυχία, όπως η Μπουμπουλίνα, το Ψιτ Κορίτσια και η Λίμνη των Στεναγμών. Το θέατρο που είχε εγκαταλείψει σχεδόν μια δεκαετία της είχε γυρίσει την πλάτη. Τότε η καλή της τύχη της ξαναχτύπησε την πόρτα και εμφανίστηκε μπροστά της ο Γιώργος Τζαβέλας…

Η αδρή ελληνική πανέμορφη παρουσία της θαυμάστηκε πολύ

Ο Γιώργος Τζαβέλας την σκέφτηκε και την έβαλε πρωταγωνίστρια στην ταινία “Αντιγόνη” διασκευή από το έργο του Σοφοκλή που έκανε τον γύρο του κόσμου και η αδρή ελληνική πανέμορφη παρουσία της θαυμάστηκε πολύ. Πριν κλείσει ένας χρόνος, το ‘62 την πήρε και ο Κακογιάννης πρωταγωνίστρια στην “Ηλέκτρα” και αυτό ήταν πια τελικά το φιλμ που της έδωσε τη δημοσιότητα, το κύρος για την καριέρα που κυνηγούσε στο εξωτερικό. Από εκεί και πέρα και μέχρι που αρρώστησε εδώ και 15 χρόνια η Ειρήνη Παππά χωρίς ποτέ να γίνει όπως λέμε μεγάλη πρωταγωνίστρια από αυτές που στηρίζονται οι ταινίες πάνω τους, που είναι απόλυτες πρωταγωνίστριες και σούπερ σταρ γύρισε μια πολύ μεγάλη σειρά ταινιών σε μεγάλους ή και πολύ μικρούς ρόλους σε όλες περίπου τις χώρες της Ευρώπης καταφέρνοντας να κάνει κάτι πραγματικά δύσκολο, δηλαδή μην κάνει μια καριέρα σταρ, αλλά γκεστ σταρ μια και το όνομα της και η παρουσία της προσέφερε κύρος στη δημοσιότητα…

πέθανε η ηθοποιός Ειρήνη Παππά

Από τις ταινίες της σαφέστατα ξεχωρίζουν όλα οι δουλειές της με τον Μιχάλη Κακογιάννη -αν και η συνεργασία και η φιλία τους δεν ήταν ποτέ χωρίς σύννεφα- από τις οποίες σίγουρα ξεχωρίζουν η παρουσία της στον Ζορμπά, η ερμηνεία της ως Ωραία Ελένη στις Τρωάδες το ’71 και η Ιφιγένεια που έπαιζε την Κλυταιμνήστρα το ’77…

Έκανε θέατρο στο εξωτερικό με τον Κακογιάννη αλλά όχι μόνο, με αρχαίο δράμα αλλά επίσης όχι μόνο, αλλά όταν επίστρεψε στην Αθήνα μετά την μεταπολίτευση – γιατί η αλήθεια είναι πως κατά τη δικτατορία αγωνίστηκε μαζί με άλλους Έλληνες του εξωτερικού κατά της τυραννίας στην Ελλάδα-, δεν την δέχτηκαν ευνοϊκά ούτε κριτικοί, ούτε το κοινό. Μια από τις ταινίες που πραγματικά έκαναν παγκόσμιο πάταγο και που είχε έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ήταν το “Ζ” του Κώστα Γαβρά το 1969 που βοήθησε πολύ τον αγώνα κατά της χούντας…

ηθοποιός Ειρήνη Παππά

Ειρήνη Παππά – Πρόσωπο και Παράστημα Καρυάτιδας

Η Ειρήνη Παππά έγραψε ιστορία πάνω απ’ όλα για αυτό το συγκλονιστικό γκρο πλαν που διέθετε με αυτό το πρόσωπο και το παράστημα Καρυάτιδας. Πρόσωπο και παράστημα Ελληνίδας που ξεκινά από την αρχαιότητα και φτάνει μέχρι σήμερα.

Ήταν γοητευτική και ήταν και όμορφη. Ήταν δύσκολος χαρακτήρας, και τα τελευταία χρόνια της ζωής της που ήταν καλά προσπάθησε να φτιάξει στην οδό Πειραιώς κάτι σαν σχολή θεάτρου με θέατρο μαζί αλλά δεν τα κατάφερε παρότι το κράτος την βοήθησε αρκετά οικονομικά. Το πρόσωπό της είτε με τα κοντοκουρεμένα μαλλιά της Ηλέκτρας είτε με το μαύρο μαντήλι από τον Ζορμπά είναι σίγουρο ότι θα θυμίζουν την Ελλάδα στο εξωτερικό για πολλά πολλά χρόνια…

Ξεκουράστηκε θα έλεγε κανείς… Καλό ταξίδι…

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com.

Ιάσονας Τριανταφυλλίδης
Ιάσονας Τριανταφυλλίδης
Ο Ιάσων Τριανταφυλλίδης, είναι δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου και θεάτρου. Έχει γράψει μέχρι τώρα 20 βιβλία με θέμα την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, της νύχτας, του τραγουδιού και του μιούζικαλ και βιογραφικά βιβλία ανθρώπων του ελληνικού σινεμά. Αρθρογραφεί από το 1985 σε εφημερίδες, περιοδικά, έχει κάνει εκπομπές στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, προσφάτως και στο διαδίκτυο. Έχει επιμεληθεί επανεκδόσεις παλαιού υλικού σε CD, για ανθρώπους όπως η Αλίκη Βιουγιουκλάκη, η Τζένη Βάνου, η Σοφία Βέμπο, η Μαρινέλλα, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Γιάννης Σπάρτακος, το σύνολο του κινηματογραφικού έργου του Νίκου Μαμαγκάκη, ειδικό αφιέρωμα για την ιστορία του τραγουδιού στο ελληνικό σινεμά κ.α. Στην τηλεόραση έχει κάνει το πρώτο πρωινό του MEGA το Κοκτέιλ, εκπομπές με συνεντεύξεις, αφιερώματα, μονογραφίες, ήταν στην κριτική επιτροπή του «Να η ευκαιρία», σχολιαστής στις ειδήσεις του STAR και μία πολιτική εκπομπή με την Όλγα Τρέμη στο MEGA. Αυτό τον καιρό αρθρογραφεί βέβαια στο youfly.com και στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Κάνει καθημερινά εκπομπή στις 15:00 με 16:00 στον Αθήνα 9.84 με τίτλο «Αθήνα, με ακούς;»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ