13.5 C
Athens
Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023

Ο Άρης Λάσκος μας μιλάει για την αναβολή εκδηλώσεων

Ο Άρης Λάσκος, Γενικός Γραμματέας του ΣΕΗ (Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών), μίλησε στο Youfly.com στο πλαίσιο των αποφάσεων που πήρε Περιφέρεια Αττικής για την αναβολή πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Πριν από λίγα λεπτά το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε την αναβολή εκδηλώσεων του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός».

Προχθές η Κυβέρνηση πήρε την απόφαση για το όριο 50 ατόμων στις κοινωνικές εκδηλώσεις σε επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, που θα ισχύει έως τις 24 Αυγούστου.

Εξαιρούνται εστιατόρια, θέατρα, σινεμά όπου λαμβάνονται ήδη ειδικά μέτρα.

Η απόφαση που επηρεάζει την διεξαγωγή των πολιτιστικών εκδηλώσεων είναι η αναβολή που ανακοίνωσε μόνη της η Περιφέρεια Αττικής που θεώρησε ότι για την προστασία του κοινού από τον κορονοϊό αναστέλλει όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις στις οποίες ήταν παραγωγός.

Μια απόφαση που πήρε επίσης και το Φεστιβάλ Κασσάνδρας στην Χαλκιδική από μόνο του.

Πριν από λίγες ώρες είδαμε μια δημοσίευση στα social media του σκηνοθέτη Δημήτρη Καρατζά ότι οι προγραμματισμένες παραστάσεις του «Οιδίποδα» σε Δίον και Θεσσαλονίκη ακυρώνονται, όπως και του Κ.Θ.Β.Ε. όπου ματαιώνεται η προγραμματισμένη, για απόψε (18/8) παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, με τίτλο «Στα όνειρα των Ποιητών» στον Αρχαιολογικό Χώρο Δίου.

Επίσης και οι δυο παραστάσεις «Γκόλφω» του ΚΘΒΕ που ήταν προγραμματισμένες για τις 27 και 28 Αυγούστου, στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης».

Είναι λίγο κατά το δοκούν, χωρίς να υπάρχει σαφής οδηγία ούτε από το Υπουργείο Υγείας, ούτε από τον ΕΟΔΥ, ούτε από τους επιδημιολόγους ότι πρέπει να σταματήσουν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις και ότι για κάποιον λόγο είναι επικίνδυνες, μου λέει ο Άρης Λάσκος σχετικά με την αναβολή όλων αυτών των εκδηλώσεων.

Το παράλογο, όπως μου εξηγεί, είναι ότι τα μπουζούκια είναι ανοιχτά, ενώ οι παραστάσεις σε ανοιχτούς χώρους απαγορεύονται, τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη.

Να εξηγήσουμε ότι στις θεατρικές παραστάσεις στα ανοιχτά θέατρα υπάρχει ιχνηλάτηση, ξεχωριστή θέση, μάσκα, αντισηπτικό, ταξιθέτες, security που υπενθυμίζουν στον κόσμο να τηρούν τις οδηγίες.

Η μια επιστολή βγήκε χθες από τον ΣΕΗ, ενώ έχει υπάρξει άλλη μια διευκρινιστική προς τον κύριο Χαρδαλιά από την Ένωση Παραγωγών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων που είναι Πρόεδρος η Κατερίνα Σταματάκη και πριν από λίγη ώρα βγήκε η ανακοίνωση της Π.Ο.Θ.Α. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος.

Κανένας ακόμα δεν έχει πάρει απάντηση.

Το χάος που ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο συνεχίζεται και τώρα, καθώς το Υπουργείο Πολιτισμού επέλεξε να οχυρωθεί πίσω από το ότι υπάρχει το αχαρτογράφητο στον χώρο, οι πολλές μορφές εργασίας, κ.τ.λ.

Αυτές οι παθογένειες έκτοτε δεν έχουν αλλάξει, δεν προλαβαίνουν άλλωστε να αλλάξουν μέσα σε δύο μήνες.

Ο ίδιος ο Άρης Λάσκος, όντας σκηνοθέτης, ηθοποιός και προσφάτως εκλεγμένος Γενικός Γραμματέας του ΣΕΗ αμφιβάλλει αν υπάρχουν για όλες τις εκδηλώσεις συμβάσεις ή αν όλοι οι ηθοποιοί έχουν συμβληθεί σωστά, αν είναι με ημερομίσθιο, με μισθό ή άλλο καθεστώς και τι τελικά θα γίνει με την αναβολή εκδηλώσεων. 

Είναι επίσης και το ζήτημα των αποζημιώσεων που δεν δόθηκαν ούτε στο Φεστιβάλ Αθηνών για τις παραστάσεις που δεν έγιναν και θα γίνουν του χρόνου.

Μου θυμίζει το debate που έγινε για το αν θα μπορούσαν να γίνουν οι εν λόγω παραστάσεις του Φεστιβάλ και αν όχι, θα μπορούσε το Δημόσιο να δώσει αποζημιώσεις;

Τελικά φαίνεται ότι παγιώνεται μια τέτοια κατάσταση, όπου ακυρώνονται παραστάσεις λόγω ανωτέρας βίας.

Κρυβόμαστε πίσω από αυτή την ανωτέρα βία, αυτή τη νομική έννοια που μπορεί να καλύψει πολλά πράγματα με πρόσχημα τη δημόσια υγεία.

Αναρωτιέται λοιπόν κανείς, κατά πόσο είναι παράλογο να λειτουργούν τα μπαρ και τα εστιατόρια με καθήμενους και όχι τα θέατρα που είναι σε ανοιχτούς χώρους, να λειτουργούν τα καράβια και τα αεροπλάνα, τα μπουζούκια από τις 19.00 το απόγευμα;

Γιατί, όπως λειτουργεί το ένα να μην λειτουργεί και το άλλο;

Πρόκειται για ένα παιχνίδι εντυπωσιασμού, μου επισημαίνει ο Άρης Λάσκος για την αναβολή των πολιτιστικών εκδηλώσεων, ότι δηλαδή κάτι κάνουμε…

Και στο ίδιο εμπίπτει και το περιβόητο προφορικό μέτρο του Χαρδαλιά για τα εκατό άτομα για συναυλίες, ενώ πάλι οι συναυλίες είναι με καθήμενους.

Ο ΟΠΑΝΔΑ του δήμου Αθηναίων ανακοίνωσε ότι οι συναυλίες στην Τεχνόπολη θα γίνουν κανονικά και βλέπουμε ένα αλαλούμ όπου ο κάθε κατά τόπος φορέας αποφασίζει μόνος του, αγνοώντας τις βασικές οδηγίες του ΕΟΔΥ, αγνοώντας τον Γενικό Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού που έχει βγάλει τις εγκυκλίους με τον συγκεκριμένο τρόπο που πρέπει να γίνονται οι εκδηλώσεις.

Αν δούμε όλα αυτά τα μέτρα και τον τρόπο που έχουν παρθεί, όχι μάσκα, ναι μάσκα, όχι υποχρεωτικό τεστ 72 ωρών, ναι από τα χερσαία σύνορα, τότε συνολικά ο κόσμος -όχι άδικα- έχει αρχίσει να κάνει κατά το δοκούν τα πράγματα.

Όπου υπάρχει αυστηρή επιτήρηση ο κόσμος συμμορφώνεται, όπου δεν υπάρχει είναι κατά το δοκούν και αυτό είναι καθαρά πολιτική ευθύνη.

Όταν την Πέμπτη το αίτημα των καραβιών για αύξηση πληρότητας απορρίπτεται και μετά από δύο μέρες γίνεται δεκτό ή όταν συγχέεται ένα πάρτι σε beach bar με 2000 άτομα με μια πολιτιστική εκδήλωση 400 ατόμων με απόσταση, ο κόσμος κλονίζεται, χάνει την εμπιστοσύνη του και μπορεί από μόνος του να αρχίζει να κόβει τα μη απολύτως αναγκαία.

Και εδώ μπαίνει αυτό το περιβόητο περί ατομικής ευθύνης, δηλαδή ο σώζων τον εαυτόν σωθήτω και αυτό θα δούμε πως θα επηρεάσει τις επόμενες μέρες, όπως επίσης και η ψυχολογία που επηρεάζει και τους επαγγελματίες του χώρου που δεν μπορούν να προγραμματίσουν τις παραστάσεις τους.

Ως ΣΕΗ και στη συνάντησή τους με την Υπουργό Πολιτισμού και με τον Γενικό Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού και τηλεφωνικά μαζί τους, ζητάνε από τον Ιούνιο πλάνα για το πότε θα ανοίξουν τα κλειστά θέατρα. Και πλάνο δεν υπάρχει.

Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών

Οι παραπάνω φορείς περιμένουν απαντήσεις από το Υπουργείο Υγείας.

Είναι ο μόνος χώρος που δεν ανοίγει, άρα πρόγραμμα για τον χειμώνα δεν γίνεται. Όσοι θαρραλέοι αποφάσισαν να κάνουν παραγωγές και να βγουν περιοδεία βλέπουν τώρα ότι μεθαύριο δεν θα παίξουν.

Είναι φαύλος κύκλος και βλέπουμε τελικά ότι δαιμονοποιείται η Τέχνη και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, και όπως μου λέει ο Άρης Λάσκος οι θεατρικές παραστάσεις- ας μιλήσουν για τις συναυλίες οι υπόλοιποι- στα ανοιχτά θέατρα δεν είναι πάρτι εφοπλιστών ή πάρτι σε ιππικούς ομίλους στην Κουρούτα Ηλείας.

Να σημειώσουμε επίσης ότι το Φεστιβάλ Αθηνών έκανε μια υποδειγματική διοργάνωση φέτος των ελάχιστων εκδηλώσεων που είχε και κρούσμα δεν βρέθηκε εκεί.

Σε καμία πολιτιστική εκδήλωση δεν βρέθηκε κρούσμα, παρά μόνο σε beach party και οπουδήποτε ήταν τα πράγματα ανεξέλεγκτα.

Οι αποφάσεις λαμβάνονται με ελαφρά τη καρδία και χωρίς συνεννόηση, καθώς άλλα λέει το Υπουργείο Πολιτισμού, άλλα το Υπουργείο Υγείας, άλλα ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας, άλλα η Νομαρχία.

Και από κάτω είναι οι εργαζόμενοι που περίμεναν τα μεροκάματα αυτής της περιόδου.

Ακολουθεί η απόφαση για την αναβολή εκδηλώσεων του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός»

Ακολουθώντας τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για τις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αναπροσαρμόζει το πρόγραμμα εκδηλώσεων του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός».

Οι εκδηλώσεις με χωρητικότητα άνω των 100 θεατών, οι οποίες είναι προγραμματισμένες, έως και τις 24 Αυγούστου, στις συγκεκριμένες περιοχές, αναβάλλονται.

Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα οριστεί η νέα ημερομηνία για την πραγματοποίησή τους. Οι προκρατήσεις που έχουν γίνει μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού digitalculture.gov.gr θα ισχύσουν και για τις νέες ημερομηνίες, όταν οριστούν.

Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις που αναβάλλονται είναι οι εξής:

«Ρεμπέτικο Αρχαιολογικό Συμπόσιο», από το Θέατρο Τέχνης, στη Ρωμαϊκή Αγορά, στις 19 και 20 Αυγούστου «Βάκχες» από το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στο Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος, στις 20 και 21 Αυγούστου

«Αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι», από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, στον Ναό Ολυμπίου Διός, στις 21 Αυγούστου

Georg Benda «Μήδεια», Καμεράτα, Κ. Καραμπέτη, Μ. Χρυσικόπουλος, από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Ιερό Ποσειδώνος Σουνίου, στις 22 Αυγούστου

«Στα Όνειρα των Ποιητών», από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στον Αρχαιολογικό Χώρο Δίου- Ιερό της Δήμητρας, στις 22 Αυγούστου, «Μήδεια» από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στον Αρχαιολογικό Χώρο Πύδνας, στις 22 Αυγούστου, «Η Φυλλάδα του Μεγαλέξανδρου» από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο Θέατρο Δάσους Θεσσαλονίκης, στις 24 Αυγούστου

Λυπούμεθα για την αναστάτωση, αλλά προφανώς προτεραιότητά μας είναι η προστασία της δημόσιας υγείας. Επισημαίνεται ότι σε όλες τις εκδηλώσεις του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», τηρούνται αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα και απαιτείται η χρήση μη ιατρικής μάσκας καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων.

Μαριλένα Θεοδωράκου
Μαριλένα Θεοδωράκου
Είμαι η Μαριλένα Θεοδωράκου. Έχω σπουδάσει σκηνογράφος – ενδυματολόγος και για αρκετά χρόνια ήμουν στο πολιτιστικό τμήμα της εφημερίδας «Τα Νέα». Έχω δουλέψει στην τηλεόραση, στο θέατρο και στον κινηματογράφο, καθώς και σε περιοδικά μόδας και διακόσμησης. Ονειρεύομαι μια κοινωνία όπου η Τέχνη και κυρίως το θέατρο θα αποτελούν καθημερινή ασχολία των ανθρώπων, μαζί με την κηπουρική, τη γυμναστική και τη μελέτη των άστρων. Ελπίζω μέσα από τα κείμενά μου στο Youfly.com να σας κάνω να πετάτε!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
59,813ΥποστηρικτέςΚάντε Like
11,938ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,702ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ