15.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ντίνος Ηλιόπουλος: 105 χρόνια από τη Γέννηση του

Ντίνος Ηλιόπουλος ο αγαπημένος ηθοποιός του Ελληνικού σινεμά. Ήταν 105 χρόνια σαν σήμερα που ήρθε στη ζωή ένα μωρό που έμελλε να αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του στο Ελληνικό σινεμά το θέατρο αλλά και την τηλεόραση, ο Ντίνος Ηλιόπουλος.

Ο Ντίνος Ηλιόπουλος, γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Ο πατέρας του καταγόταν από την Κυπαρισσία, ενώ η μητέρα του είχε γεννηθεί στην Υεμένη. Όταν ο έμπορος πατέρας του καταστράφηκε οικονομικά από το κραχ του 1929. Μετακόμισαν οικογενειακώς στη Μασσαλία. Εκεί o μικρός Ντίνος γράφτηκε στο δημοτικό και τελείωσε το σχολείο. Ίσως σε αυτό το περιβάλλον απέκτησε και τη φινέτσα που τον χαρακτήριζε…

Το 1935 επέστρεψε με την οικογένειά του στην Ελλάδα και γράφτηκε στο «Berkshire High Commercial School». Σπούδασε εμπορικές επιστήμες και να ακολουθήσει το επάγγελμα του πατέρα του. Κάτι που τελικά δεν έγινε αφού άλλαζε δουλειές «σαν τα ξυραφάκια του» όπως έλεγε και ο ίδιος, μέχρι που ανακάλυψε την αγάπη του προς το θέατρο.

Κι όμως… η προσπάθειά του να μπει στη Δραματική σχολή του Εθνικού, δε στέφθηκε με επιτυχία. Θεωρήθηκε ότι δεν διέθετε τον απαραίτητο, για την εποχή, στόμφο και το ανάλογο παράστημα. Ο Ντίνος Ηλιόπουλος δεν απογοητεύτηκε, διέθετε πείσμα και υπομονή κι έτσι γράφτηκε στην ιδιωτική σχολή του διεθνούς φήμης διευθυντή του Θεάτρου «Σάρα Μπερνάρ», Γιαννούλη Σαραντίδη ο οποίος είχε έρθει στην Αθήνα για να σκηνοθετήσει μερικά έργα της Μαρίκας Κοτοπούλη. 

 Το ξεκίνημά του Ντίνου Ηλιόπουλου στο θεατρικό σανίδι έγινε το 1944 με το θίασο της Κυρίας Κατερίνας… Αργότερα έπαιξε στους θιάσους της Μαρίκας Κοτοπούλη, της Μαίρης Αρώνη,  και του Δημήτρη Χόρν αποκομίζοντας πάντα θετικά σχόλια για τις ερμηνείες του. Μάλιστα ο Βασίλης Λογοθετίδης  είχε πει για τον νεαρό τότε Ηλιόπουλο: “Τι σπουδαίος! Τι φανταστικός κλόουν! Αυτό θα πει θέατρο!”.

Ο Ντίνος Ηλιόπουλος έπαιξε σε πολλές ταινίες

Η πρώτη του ταινία ήταν το “Εκατό χιλιάδες λίρες” του 1948…και από εκεί και μετά οι επιτυχίες διαδέχονταν η μία την άλλη… 

“Θανασάκης ο πολιτευόμενος”, ” Το κοροιδάκι της δεσποινίδος”, “Ζητείται ψεύτης”, “Οι κληρονόμοι”, “Μερικοί το προτιμούν κρύο” και δεκάδες άλλες που απολαμβάνουμε μέχρι σήμερα…

Επιτυχία όμως έκανε και στη μικρή οθόνη με επιλεκτικές εμφανίσεις…

“Ο Ντίνος στη χώρα των θαυμάτων”, “Ο ανθρωπάκος” αλλά και συμμετοχές στο “Θέατρο της Δευτέρας” και το “Πάτερ ημών”, φιλοξένησαν το μεγάλο του ταλέντο στη μικρή οθόνη…

Χαμηλών τόνων και ευγενικός σαν άνθρωπος, έζησε και την προσωπική του ζωή χωρίς να προκαλέσει ποτέ σχόλια..

Παντρεύτηκε δύο φορές. Ο πρώτος του γάμος διήρκησε ελάχιστους μήνες, ενώ από τον δεύτερο, που τελέστηκε το 1963, με την Χίλντεγκαρντ Βίτσερ, αυστριακής καταγωγής, απέκτησαν δύο κόρες, την Εβίτα και τη Χίλντα και τρία εγγόνια, την Νικήτα της Εβίτας, την Έλλη και τον Ντίνο, της Χίλντας.

Ο Ντίνος Ηλιόπουλος ο ηθοποιός της καρδιάς μας “Έφυγε” στις 4 Ιουνίου 2001 στην Αθήνα, μετά από μακρά νοσηλεία σε διάφορα νοσοκομεία. Κηδεύτηκε δημοσία δαπάνη στις 6 Ιουνίου 2001 στο Α’ Νεκροταφείο και στο μνήμα του υπάρχει μια πλάκα, που γράφει κατ’ απαίτησή του: «Με συγχωρείτε κυρίες μου, που δεν μπορώ να σηκωθώ».

Όπως συμβαίνει όμως με όλους τους “μεγάλους”, είναι πάντα εδώ…

Με τις ταινίες του, ακόμα και τα τραγούδια του…

Αυτά που θα θυμηθούμε τώρα, και αυτά που θα μας διασκεδάζουν για ακόμα 105 χρόνια!

Μπορεί και περισσότερο…

Επιμέλεια: Δημήτρης Μηλιόγλου

Δημήτρης Μηλιόγλου
Δημήτρης Μηλιόγλου
Ο Δημήτρης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Δημοσιογραφία και ΜΜΕ ενώ από το 1ο εξάμηνο της σχολής του, ξεκίνησε να ασχολείται με το ραδιόφωνο αρχικά ως ρεπόρτερ. Από το 2005 έχει περάσει και από την τηλεόραση σε διάφορες ψυχαγωγικές εκπομπές. Ακόμα «έδωσε» τη φωνή του σε μεταγλωττισμένες στα Ελληνικά ταινίες και σειρές. Το 2019 έκανε για πρώτη φορά μουσική επιμέλεια στην παράσταση «Ξενοδοχείον ο Παράδεισος» στο θέατρο Alhambra. Το τελευταίο καιρό έχει ξεκινήσει να γράφει τραγούδια και να δουλεύει και το 1ο του σενάριο. Έτσι κι αλλιώς η μουσική, το θέατρο, ο κινηματογράφος και οι σειρές μυθοπλασίας γεμίζουν τις ελεύθερες ώρες του και είναι οι μεγάλες του αγάπες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ