28.5 C
Athens
Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022

Μικροί Θίασοι: Ένα εξάμηνο θεατρικό εργαστήριο για εφήβους

Ο Γιάννης Κουρκουμέλης, μετά από 15 χρόνια συνεργασίας  με τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία και τα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία Ψυχικού και Εκάλης, οργανώνει στο Θέατρο Καλλιρρόης το “Μικροί Θίασοι” ένα εξάμηνο θεατρικό εργαστήριο για εφήβους και παιδιά Α΄,Β΄, Γ΄ Γυμνασίου και Α’  Λυκείου.

μικροί θίασοι θεατρικό εργαστήρι

Μικροί Θίασοι: Το θεατρικό εργαστήριο για εφήβους

Στο θεατρικό εργαστήριο για εφήβους, Μικροί Θίασοι, τα παιδιά μαθαίνουν να συνεργάζονται, καλλιεργώντας την αισθητική τους. Παίρνουν αποφάσεις, αποκτούν δεξιότητες και ενεργοποιούν τις κρυμμένες δυνατότητες αυτοσυγκέντρωσης.  Μαθαίνουν να εκτίθενται στη σκηνή με αυτοπεποίθηση εκφράζοντας τη γνώμη τους.

Οι «μεγάλοι» στόχοι των «Μικρών Θιάσων» θα παρουσιάζονται στη σκηνή κάθε τέλος του μήνα μετά το μάθημα και η σύνθεσή τους στο τέλος της σεζόν.

Οι εγγραφές ξεκινούν στις 23 Οκτωβρίου 2020.

Τα τμήματα θα είναι ολιγομελή ( 8-10 ατόμων) και η δίωρη εβδομαδιαία συνάντηση θα πραγματοποιείται κάθε Σάββατο πρωί  (τμήματα 11.00-13.00 και 13.30-15.30).

Έναρξη μαθημάτων: Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020.
Αιτήσεις συμμετοχής έως  Τετάρτη 11 Νοεμβρίου

Το κόστος για τα μαθήματα του εργαστηρίου ανέρχεται στα 240€:

100 έως μία εβδομάδα από την ημέρα κατάθεσης της εγγραφής
70€ από 1 έως 15/02/2021
70€ από 1 έως 15/04/2021

Στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλέφωνο: 6944654073  | E-mail: [email protected]

Θέατρο Καλλιρόης | Καλλιρόης 10, Αθήνα (Μετρό Ακρόπολης)

Σημείωμα Υπεύθυνου Εμψυχωτή για το “Μικροί Θίασοι”

Είχα την τύχη να συνεργαστώ με τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρία για 15 συνεχή χρονιά. Η σχέση που έχω με το αντικείμενο που διδάσκω στηρίζεται στη βαθιά πίστη μου για τις παιδευτικές δυνατότητες του θεάτρου.

Η συνεργασία, η αυτογνωσία, η προσομοίωση του φανταστικού στο πραγματικό, ο συγχρονισμός, η αποφασιστικότητα και ο σωστός καταμερισμός του εργασιακού χρόνου είναι τα κύρια σημεία της εκπαιδευτικής αυτής διαδικασίας.

Η συμμετοχή του μαθητή στη λήψη αποφάσεων, στη διαδικασία παραγωγής του έργου και των διλημμάτων που προκύπτουν, πνευματικών και αισθητικών, σφυρηλατεί χαρακτήρα.

Δεν υπάρχει  βαθμολόγηση, υπάρχουν  ασκήσεις.
Δεν είναι μόνο οι ασκήσεις, είναι η παρουσία.
Δεν είναι μόνο η  παρουσία, είναι η συμμετοχή.
Δεν ολοκληρώνεται η συμμετοχή χωρίς συνεργασία.
Δημιουργείται μ΄αυτό τον τρόπο η ουσιαστική επικοινωνία, η συναινετική διαδικασία, η αποδοχή του ενός από τον άλλο. Η δημιουργική κοινωνία.

Γιάννης Κουρκουμέλης

Ο Γιάννης Κουρκουμέλης γεννήθηκε στην Αθήνα. Πτυχιούχος της Ανώτερης Δραματικής Σχολής Θεάτρου Τέχνης-Καρόλου Κουν, έχει εργαστεί επί σειρά ετών ως ηθοποιός και σκηνοθέτης στο θέατρο την τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Επίσης πολλά χρόνια δίδαξε υποκριτική στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ως καθηγητής υποκριτικής στα Αρσάκεια και Τοσίτσια Σχολεία του Ψυχικού (2002-2017).

Σκηνοθεσία παραστάσεων (2003-2014):

 • Καινούργιο σπίτι – Κάρλο Γκολντόνι (2003),
 • Βάκχες – Ευριπίδης (2004),
 • Με αφορμή τη 12η νύχτα (2005)- Βασισμένο στο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ,
 • Ηλέκτρα – Σοφοκλής (2006),
 • Το κουτί της Πανδώρας –Βασισμένο στο δοκίμιο « Διαβάζοντας» του Μαρσέλ Προυστ (2007),
 • Η φαλακρή τραγουδίστρια- Ιονέσκο (2008),
 • Απ’ την Αυλίδα στην Αίγυπτο – Μίξη έργων των τριών τραγικών Αισχύλος Σοφοκλής Ευριπίδης (2009),
 • Ηλέκτρα ΙΙ  – Σοφοκλής (2010),
 • Άμλετ – Ουίλιαμ Σαίξπηρ (2011),
 • Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας –Ουίλιαμ Σαίξπηρ (2012),
 • Κάντε κάτι που να ωφελεί -Βασισμένο στο έργο « Τρόμος και αθλιότητα του Γ΄Ραιχ» του Μπέρτολτ Μπρέχτ (2013),
 • Νικητές και Ηττημένοι – Μυθολογία και Τραγωδία σύνθεση κειμένων (2014).

Ως  σκηνοθέτης δραματουργός σε συνεργασία με την Εταιρεία Θεάτρου ATTACT με την παράσταση «Δείξε μου τη γλώσσα σου» τη σχολική περίοδο 2015-2016. Μια παράσταση που παρουσίαζε τη διαδρομή της ελληνικής γλώσσας μέσα στους αιώνες ξεκινώντας από τα ακριτικά τραγούδια μέχρι τον Σεφέρη. Απευθυνόταν σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου.

Ως συνεργάτης σκηνοθέτης στο Πρόγραμμα «Το τρίτο κουδούνι − Το θέατρο αλλιώς» (Το πρόγραμμα αυτό ενώνει συνειδητά τα δύο πεδία, του θεάτρου και της εκπαίδευσης. Χρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Λάτση και το υλοποιείται από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με σχολεία της πόλης και των όμορων Δήμων). Σκηνοθέτησε τους μαθητές της Ιωνιδείου Σχολής στην παράσταση «Το μυστικό του ξενοδοχείου» (2016-2017).

Ως σκηνοθέτης και καθηγητής υποκριτικής δίδαξε καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Επιμορφωτικές συναντήσεις με θέμα: «Θεατρικές τεχνικές στη λογοτεχνία» (2018).

Ως σκηνοθέτης δραματουργός ηθοποιός την παράσταση «Από τον Σόλωνα στον Περικλή και από τον Ηρόδοτο στο Θουκυδίδη» (2018-2019) Παράσταση που σχηματοποιεί και αφηγείται με θεατρικές και κινηματογραφικές μεθόδους επιλεγμένα κεφάλαια από τη διδακτέα ύλη των βιβλίων της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας

Ως καθηγητής υποκριτικής σε συνεργασία με το τμήμα Πολιτιστικώv Εκδηλώσεων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων) (1996-1998). Συμμετοχή στην ομάδα διοργάνωσης των Πανελλήνιων και Ευρωπαϊκών Αγώνων Μαθητικού Θεάτρου.

Συμμετοχή σε συνδιασκέψεις

Στην 3η Διεθνή Συνδιάσκεψη Θέατρο και Εκπαίδευση: Χτίζοντας γέφυρες, Αθήνα 24, 25, 26 Ιανουαρίου 2003.

Παρουσίαση σεμιναρίου για τους συμμετέχοντες με θέμα «Διασκευή ιστορικών γεγονότων σε θεατρική μορφή» στην 4η Διεθνή Συνδιάσκεψη για το Θέατρο και τις Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση: Δημιουργικότητα και Μεταμορφώσεις, Αθήνα 12, 13, 14 Μαρτίου 2004.

Δείτε περισσότερα σχετικά με το θέατρο.

the favicon of youfly
Youfly.com Teamhttps://youfly.com/
Είμαστε μια ομάδα που αγαπάμε τις Τέχνες και τον Πολιτισμό. Βάζοντας τον εαυτό μας στη θέση του κοινού, δημιουργήσαμε το youfly.com για να φέρουμε την ψυχαγωγία αλλά και τη διασκέδαση ένα βήμα πιο κοντά μας. Η ειδησεογραφική μας πλατφόρμα έχει κεντρικό άξονα τον τομέα του Πολιτισμού και των Τεχνών. Εδώ θα βρείτε όλα τα τελευταία νέα, αφιερώματα, συνεντεύξεις και πρωτογενείς ειδήσεις, απόψεις και συζητήσεις, για θεατρικές παραστάσεις, μουσικές σκηνές, κινηματογραφικές ταινίες, εικαστικά δρώμενα, κυκλοφορίες βιβλίων, ειδήσεις για τα παιδιά, ψυχαγωγικά προγράμματα τηλεοπτικών καναλιών και υπηρεσιών streaming, όπως το Netflix!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
54,482ΥποστηρικτέςΚάντε Like
10,224ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,731ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ