20.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Μια γιορτή στου Νουριάν»: Είδαμε την πρόβα – Οι εντυπώσεις μας

Μια γιορτή Στου Νουριάν; Ποιος είναι ο Νουριάν και τι γιορτή ετοιμάζει; Είδαμε την πρόβα και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

Μπήκαμε στην πρόβα της παράστασης του έργου «Μια γιορτή στου Νουριάν» του Βόλκερ Λούντβιγκ, που σκηνοθετεί ο Βασίλης Κουκαλάνι. Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 8 Νοεμβρίου στο Σύγχρονο Θέατρο.

Το σκηνικό ετοιμάζεται. Τα μεγάλα ξύλινα δέντρα τοποθετούνται στη σκηνή, ενώ προηγουμένως έχει μπει το πάτωμα με τη μοκέτα. Ο Βασίλης Κουκαλάνι καλημερίζει τους ηθοποιούς του, το συνεργείο και τους τεχνικούς που βρίσκονται από νωρίς στο θέατρο.

Τα φώτα ετοιμάζονται και γίνονται οι τελευταίες συζητήσεις ώστε όλα να είναι έτοιμα την ημέρα της πρεμιέρας. Να βάλουμε αυτό εκεί; Να κάνουμε αυτό έτσι; Μήπως να πεις αυτό και όχι το άλλο; Είναι μερικές από τις ερωτήσεις που ακούγονται δια στόματος σκηνοθέτη και ηθοποιών.

Πρωινό ζέσταμα

Είναι εντυπωσιακό ότι οι ηθοποιοί ξεκινούν την πρόβα τους με ζέσταμα. Η Γεωργία Δελαρόχα Κυριαζή, ο Θανάσης Ζερίτης, η Φανή Ξενουδάκη, ο Γιάννης Βαρβαρέσος και ο Κωστής Ραμπαβίλας. Οι πέντε ηθοποιοί μπαίνουν στη σκηνή και σχηματίζουν έναν κύκλο.

Η Γεωργία Δελαρόχα Κυριαζή τους καθοδηγεί και τους λέει τι να κάνουν. Τεντώματα, ανοίγματα, πηδηματάκια, λίγο τρέξιμο, αλλαγή θέσεων. Γελάνε μεταξύ τους, λένε δικά τους αστεία και ετοιμάζονται να μπουν στους ρόλους τους.

Όλοι οι ηθοποιοί είναι μια πολύ ωραία ομάδα που λειτουργούν άψογα υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες και το όραμα του Βασίλη Κουκαλάνι. Άλλωστε, ο «αρχηγός» της Συντεχνίας του Γέλιου εδώ και χρόνια καλεί το κοινό μέσα από τις σκηνοθεσίες του στην μεικτή και πολύχρωμη παρέα του.  Αυτή τη φορά με την παράσταση «Μια γιορτή στου Νουριάν», την ανατρεπτική κωμωδία για τις προκαταλήψεις, τις σχέσεις μεταξύ Ελλήνων και μεταναστών. Να σημειώσουμε ότι ο ίδιος ο σκηνοθέτης ερμηνεύει το ρόλο του Νουριάν.

«Μια γιορτή στου Νουριάν»: Είδαμε την πρόβα - Οι εντυπώσεις μας

«Μια γιορτή στου Νουριάν»: Η σκηνή στην παραλία

Αφού ολοκληρωθεί το δεκάλεπτο ζέσταμα, ο Βασίλης Κουκαλάνι δίνει τις οδηγίες. «Να κάνουμε τη σκηνή με την παραλία;». Με αυτή τη σκηνή ξεκινάει η πρόβα στο Σύγχρονο Θέατρο, όπου ο πατέρας (Θανάσης Ζερίτης), ο γιος (Γιάννης Βαρβαρέσος) και η κόρη (Γεωργία Δελαρόχα Κυριαζή) πηγαίνουν να στήσουν τη σκηνή τους στο κάμπινγκ που παραθερίζουν κάθε χρόνο.

Οι τρεις ηθοποιοί ετοιμάζουν τα props, τα αντικείμενα που χρειάζονται για τη σκηνή αυτή δηλαδή, όπως ένα φορητό ψυγείο, καλάμι ψαρέματος, σκαμπό, σακίδια, κ.ά. Τους βλέπουμε να μπαίνουν στη σκηνή τραγουδώντας «Θυμήσου τα καλοκαίρια εκείνο τον καιρό, με την παρέα στο Φάληρο το Παλιό» και αμέσως μπαίνουμε και εμείς, ως θεατές, σε κλίμα διακοπών.

Υπάρχει μια συνεννόηση και ένας χώρος για προτάσεις ανάμεσα στον Βασίλη Κουκαλάνι και στους ηθοποιούς. Κάτι προτείνει ο Γιάννης Βαρβαρέσος, κάτι συμπληρώνει ο Θανάσης Ζερίτης, κάτι άλλο η Φανή Ξενουδάκη. Όλοι μαζί βρίσκουν λύσεις για την παράσταση που πρωτοπαίχτηκε το 2011 στο θέατρο Πορεία, ανέβηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στο ΚΘΒΕ και τώρα φτιάχνεται ώστε να φιλοξενηθεί στο Σύγχρονο Θέατρο.

Μια επίκαιρη παράσταση που όπως έχει αναφέρει και ο συγγραφέας του έργου: «Δυστυχώς το έργο παραμένει διαρκώς επίκαιρο. Το φυλετικό μίσος και οι προκαταλήψεις μοιάζει να κερδίζουν έδαφος παντού, παράλληλα όμως φαίνεται πως υπάρχουν άνθρωποι που τα καταπολεμούν με πολυμήχανα μέσα, με φαντασία, χιούμορ και ζεστή καρδιά. Αυτό μου δίνει κουράγιο και ελπίδα».

Η υπόθεση του έργου «Μια γιορτή στου Νουριάν»

Κάθε Σάββατο ο εργαζόμενος πατέρας Μπάμπης Παπαδάκης με τα παιδιά του Δώρα και Γιάννη πηγαίνουν για κάμπινγκ. Αυτό το Σαββατοκύριακο όμως του έχουν πάρει την συνηθισμένη του θέση κάποιοι άλλοι: ο μετανάστης / πρόσφυγας  Νουριάν με το γιο του Πιρούζ. Το έργο πραγματεύεται τις προσπάθειες του Παπαδάκη να διώξει τους Ιρανούς από την  συνηθισμένη του θέση στο κάμπινγκ.

Ο γιος Γιάννης υιοθετεί αρχικά απόλυτα τις προκαταλήψεις του πατέρα του. Η Δώρα που γνωρίζει τον Πιρούζ από το σχολείο μοιάζει να μην επηρεάζεται  τόσο και να έχει μια πιο ώριμη και αυθόρμητη στάση.

Το έργο θέτει ερωτήματα, όπως ποιοι είναι αυτοί οι ξένοι; Μετανάστης τι σημαίνει; Είναι βρώμικοι όλοι οι ξένοι; Πόσο μπορεί το παιδικό παιχνίδι και η παιδική ματιά να μειώσει τις διαφορές και να ενισχύσει αυτά που μας ενώνουν: την ανάγκη να ζήσουμε όλοι μαζί με αμοιβαίο σεβασμό στη διαφορετικότητα;

Το «Μια γιορτή στου Νουριάν» είναι μια ανατρεπτική κωμωδία για τα στερεότυπα και τις πολιτισμικές διαφορές και απευθύνεται σε θεατές όλων των ηλικιών. Γράφτηκε και παίχτηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 από το Θέατρο Grips του Βερολίνου.

Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι η γερμανική εκδοχή του κειμένου είχε τίτλο «Μια γιορτή στου Παπαδάκη», μια που η οικογένεια των μεταναστών τότε, ήταν Έλληνες. Το τραγούδι «Παιδιά της ίδιας Γης», που ακούγεται στην παράσταση, έγραψαν ειδικά για το έργο οι Active Member.

Πληροφορίες παράστασης 

Κείμενο: Volker Ludwig

Μετάφραση / Διασκευή: Βασίλης Κουκαλάνι

Σκηνοθεσία: Βασίλης Κουκαλάνι

Σκηνικά-Κοστούμια: Αλεξάνδρα Σιάφκου, Αριστοτέλης Καρανάνος

Μουσική: Κώστας Νικολόπουλος

Τραγούδι Παράστασης: Active Member

Επιμέλεια Κίνησης: Μαργαρίτα Τρίκκα

Σχεδιασμός Φωτισμού: Γιώργος Αγιαννίτης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελίνα Μαντίδη

Φωτογραφίες: Τάσος Θώμογλου

Σχεδιασμός οπτικού υλικού: Nik A Visual Communication Firm (Νικόλας Αθανασιάδης)

Επικοινωνία: Act for Art (Χρύσα Ματσαγκάνη)

Υπεύθυνη Παραγωγής: Νατάσσα Μουσάδη

Διανομή: Γιάννης Βαρβαρέσος, Θανάσης Ζερίτης, Βασίλης Κουκαλάνι, Γεωργία Δελαρόχα Κυριαζή, Κωστής Ραμπαβίλας, Φανή Ξενουδάκη, Θανάσης Δόβρης, Θεοδοσία Σαββάκη, Αλέξανδρος Τούντας

Παραστάσεις

Από Κυριακή 8 Νοεμβρίου  2020

Ημέρες & ώρες παραστάσεων

Κάθε Κυριακή 11:30 και 14:30

Τιμές εισιτηρίων

Γενική Είσοδος: 10€

Διάρκεια παράστασης

75 λεπτά

Σύγχρονο Θέατρο

Ευμολπιδών 45, Γκάζι (Δίπλα στο ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός), τηλ. 210 3464380

Οι παραστάσεις θα διεξαχθούν σε συνάφεια με τους υγειονομικούς κανόνες και σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τα πρωτόκολλα για τις πολιτιστικές δραστηριότητες.

Στο χώρο του θεάτρου θα υπάρχουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Παράλληλα ταξιδεύουμε και στο χώρο των σχολείων παρουσιάζοντας μία πλήρη και άρτια εκδοχή της παράστασης.

Στο πλαίσιο της κοινωνικής ισότητας και συμπερίληψης που πρεσβεύει το έργο μας, οι παραστάσεις θα είναι καθολικά προσβάσιμες για όλους και όλες, και θα πραγματοποιηθούν με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, Ακουστική περιγραφή (AD: Audio Description) και υπέρτιτλους για Κωφές/ους. Για την καθολική προσβασιμότητα, σημαντική ήταν η συμβολή της Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών.

Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς η μεταφερόμενη εκδοχή της παράστασης θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του παιδιού και εταίρους την International Rescue Committee (IRC) και τη Συντεχνία του Γέλιου.

Μαριλένα Θεοδωράκου
Μαριλένα Θεοδωράκου
Είμαι η Μαριλένα Θεοδωράκου. Έχω σπουδάσει σκηνογράφος – ενδυματολόγος και για αρκετά χρόνια ήμουν στο πολιτιστικό τμήμα της εφημερίδας «Τα Νέα». Έχω δουλέψει στην τηλεόραση, στο θέατρο και στον κινηματογράφο, καθώς και σε περιοδικά μόδας και διακόσμησης. Ονειρεύομαι μια κοινωνία όπου η Τέχνη και κυρίως το θέατρο θα αποτελούν καθημερινή ασχολία των ανθρώπων, μαζί με την κηπουρική, τη γυμναστική και τη μελέτη των άστρων. Ελπίζω μέσα από τα κείμενά μου στο Youfly.com να σας κάνω να πετάτε!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ