16.5 C
Athens
Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

Μ. Butterfly από το χρυσό χθες στο σήμερα του ίντερνετ…

Ο Ιάσονας Τριανταφυλλίδης γράφει για τη θεατρική παράσταση Μ Butterfly, κάνοντας μια αναδρομή από το χρυσό χθες στο σήμερα του ίντερνετ…

ο John Lithgow στην θεατρική παράσταση Μ Butterfly

Στις 20 Μαρτίου 1988 στο Eugene O’Neill Theatre στο Broadway στη Νέα Υόρκη ανέβηκε το θεατρικό έργο του David Henry Hwang, Μ Butterfly, το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Και παίχτηκε για 777 παραστάσεις. Δεν ήταν εύκολο έργο. Στην καρδιά του Broadway ένα θεατρικό έργο το οποίο μιλάει για μια ιστορία κατασκοπείας σε πρώτο πλάνο αλλά στην ουσία και πιο βαθιά είναι μια παράξενη ερωτική ιστορία. Μια αληθινή ιστορία την οποία ο συγγραφέας του έργου έτυχε να διαβάσει στους Times της Νέας Υόρκης. Τον αναστάτωσε τόσο που έφτιαξε μια παράσταση από τη μια με την αληθινή ιστορία που λέγαμε και από την άλλη με την θρυλική όπερα του Πουτσίνι Madame Butterfly που δένουν μεταξύ τους μοναδικά.

Η ιστορία είναι γύρω από την ερωτική σχέση ενός Γάλλου διπλωμάτη στην Κίνα που είχε μια υπέροχη απ’ ότι καταλαβαίνουμε ερωτική σχέση για 20 ολόκληρα χρόνια με μια Κινέζα σταρ της όπερας και στο τέλος κατέληξε στη φυλακή για πολλά χρόνια. Μια και αποδείχθηκε πως η Κινέζα ντίβα της όπερας ήταν στην πραγματικότητα κατάσκοπος που έκλεβε από αυτόν μυστικά κυρίως για τον πόλεμο του Βιετνάμ και τα παρέδιδε στην κινεζική κυβέρνηση αλλά και κάτι χειρότερο πως η εν λόγω ντίβα δεν ήταν γυναίκα. Ήταν άντρας πράγμα που ο συγκεκριμένος διπλωμάτης επέμενε μέχρι το τέλος ότι δεν το είχε καταλάβει για 20 χρόνια…

Μ Butterfly – Η θεατρική παράσταση που κατέκτησε πολλά βραβεία

Όπως καταλαβαίνετε μια τέτοια ιστορία από μόνη της έχει πολύ ενδιαφέρον. Πόσο μάλλον αν γράφεται σωστά και το έργο. Και ήταν πολύ καλά γραμμένο το έργο το οποίο βραβεύτηκε με βραβείο Πούλιντζερ. Φυσικά μετά την Αμερική παίχτηκε σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου. Ενώ το 1993  μεταφέρθηκε στο σινεμά σε σκηνοθεσία του David Cronenberg, σενάριο του ίδιου του συγγραφέα και πρωταγωνιστές στους βασικούς ρόλους τον Jeremy Irons και τον John Lone και μαζί τους και τον Ian Richardson και την Barbara Sukowa. Δεν γνώρισε όμως την επιτυχία που γνώρισε το θεατρικό.

Το θεατρικό βραβεύτηκε με πάρα πολλά βραβεία σε ολόκληρο τον κόσμο. Και δεν έχει σταματήσει μέχρι τώρα να ανεβαίνει. Ο πρώτος που το έπαιξε τότε στο Λονδίνο ήταν ο Anthony Hopkins. Ο πρώτος που το έπαιξε στον Broadway ο John Lithgow – μιλάμε πάντα για το ρόλο του Γάλλου διπλωμάτη- ενώ σε πρόσφατο revival το 2017 στο Broadway το ρόλο έπαιξε ο Clive Owen.

πλάνο από την θεατρική παράσταση Μ Butterfly

Όλα αυτά τα χρόνια στο θέατρο στις αγγλόφωνες χώρες το ρόλο του Κινέζου – Κινέζας έπαιζε κάποιος με καταγωγή από την Άπω Ανατολή. Με αρκετή εξυπνάδα και πονηριά στο πρόγραμμα του θεάτρου γραφόταν το όνομα του χωρίς άρθρα, αντωνυμίες κλπ, οπότε θα μπορούσε να είναι γυναίκα, θα μπορούσε να είναι και άντρας αυτών των περιοχών και ήταν κυρίως νέοι άνθρωποι. Με αυτόν τον τρόπο έμενε στους θεατές μέχρι το τέλος της παράστασης η αμφιβολία αν τελικά ήταν γυναίκα ή άντρας. Φυσικά η κορμοστασιά, το μακιγιάζ και τα ρούχα τόνιζαν επίτηδες την εικόνα μιας γυναίκας…

Χαριτωμένο ως εύρημα αλλά βέβαια είχε για να στηριχθεί ένα σπουδαίο έργο και μια σπουδαία παράσταση…

Η θεατρική παράσταση Μ Butterfly στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα βέβαια δεν θα μπορούσε το συγκεκριμένοι εύρημα «να πιάσει» που λένε, μια και η ελληνική γλώσσα  έχει και άρθρα και αντωνυμίες και όλα τα σχετικά. Άσε που δύσκολα θα μπορούσε να παίξει στην ελληνική γλώσσα ένας Κινέζος ηθοποιός αυτό το ρόλο. Εκ των πράγματων το ρόλο θα έπαιζαν κάποιοι γνωστοί ηθοποιοί. Οπότε αυτό που μένει είναι να θαυμάσουμε ή όχι την εξαιρετική ή όχι ερμηνεία τους.

Το 1990 στο Θέατρο Ιλίσια ο πάντα ξεχωριστός θεατρικός επιχειρηματίας Γιώργος Λεμπέσης ανέβασε το Μ. Butterfly – που είναι Μ. Butterfly για να υπάρχει η αμφιβολία αν το Μ είναι τελικά Madame ή Monsieur, Kυρία ή Κύριος- σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά που ήταν ιδανικός για τέτοιο έργο, εξαιρετικά σκηνικά του Νίκου Πετρόπουλου, μαγικά κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ και χορογραφίες της Έρσης Πήττα η οποία όπως μου είχε πει ο Κώστας Αρζόγλου, η δουλειά της στην κίνηση του «Κινέζου» ήταν ισάξια με τη διδασκαλία του Βουτσινά.

η θεατρική παράσταση Μ Butterfly με Κώστα Αρζόγλου και Αλέκο Αλεξανδρακη

Η συγκλονιστική παράσταση με τους Αλέκο Αλεξανδράκη και Κώστα Αρζόγλου

Το πιο σημαντικό βέβαια ήταν οι 2 πρωταγωνιστές γιατί κακά τα ψέματα και στο θέατρο και στο σινεμά στο σωστό κάστινγκ έχει κερδίσει αμέσως τη μισή παράσταση: Αλέκος Αλεξανδράκης στο ρόλο του Γάλλου πρέσβη και Κώστας Αρζόγλου στο ρόλο της Κινέζας – Κινέζου….

Δύο διαφορετικές γενιές αλλά και συγχρόνως 2 ξεχωριστοί ηθοποιοί που ο καθένας από μόνος του και μέσα τη γενιά του προσπάθησαν όσο μπορούσαν να αλλάξουν το ελληνικό θέατρο.

Ήταν μια παράσταση σας βεβαιώνω γιατί την έχω δει συγχρόνως συγκλονιστική και μαγική. Η ουσία και το βάθος αναδείχθηκαν απλόχερα και γενναιόδωρα μπροστά τους θεατές. Αλλά και η κατασκοπική ιστορία κρατήθηκε σε σωστά επίπεδα. Όλο αυτό σε μια παράσταση που «έτρεχε» χωρίς να αγχώνει το θεατή. Και με στιγμές συναισθήματος και μαγείας που απογείωναν το θεατή. Φυσικά χρειάζεται και συγχαρητήρια στη δουλειά του Αχιλλέα Χαρίτου που επιμελήθηκε το μακιγιάζ ως Κινέζα του Κώστα Αρζόγλου. Ήταν αυθεντικό «υπέροχο θέατρο». Ήταν ένα «θέατρο θεατρένιο» όπως μου είπε ο Κώστας Αρζόγλου για εκείνη την παράσταση χωρίς να μπορεί να συγκρατήσει τη συγκίνηση του 31 χρόνια μετά για τη συνεργασία του με τον Αλέκο Αλεξανδράκη ο οποίος εκτός από σπουδαίος ηθοποιός και τεράστιος σταρ ήτανι ένας πραγματικός ΚΥΡΙΟΣ και στα παρασκήνια και στη σκηνή και στις πρόβες και σε όλες τις παραστάσεις.

Ήταν μια εξαιρετική εμπειρία. Και επειδή έχω δει το συγκεκριμένο έργο και στο εξωτερικό δεν ήταν μια παράσταση η ελληνική που θα είχε κάτι να ζηλέψει από τις ανάλογες ξένες…

M. Butterfly σε online προβολή

Ευτυχώς και αυτήν όπως αρκετές ακόμα από τις παραστάσεις που ανέβαζε ο Γιώργος Λεμπέσης την κατέγραψε σε βίντεο. Και μάλιστα με τρικάμερο με εξαιρετικό ήχο και εικόνα και όλη τη ζεστασιά και τον αυθορμητισμό μιας ζωντανής παράστασης. Το απίστευτο είναι όπως δεν υπήρχε περίπτωση να γραφτεί κάπου όλο αυτό. Για τον εαυτό του το έκανε και μόνο. Αλλά αποδείχθηκε πως … ποτέ δεν ξέρεις…

Στις 25, 26,27 και 28 Μαρτίου μπορεί κάποιος να δει μέσω ίντερνετ τη συγκεκριμένη θρυλική θεατρική παράσταση M. Butterfly. Περισσότερες λεπτομέρειες για την online προβολή της παράστασης μπορείτε να βρείτε στο https://www.viva.gr/tickets/theater/streaming/madame-butterfly/

Μην το χάσετε…

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com

Ιάσονας Τριανταφυλλίδης
Ιάσονας Τριανταφυλλίδης
Ο Ιάσων Τριανταφυλλίδης, είναι δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου και θεάτρου. Έχει γράψει μέχρι τώρα 20 βιβλία με θέμα την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, της νύχτας, του τραγουδιού και του μιούζικαλ και βιογραφικά βιβλία ανθρώπων του ελληνικού σινεμά. Αρθρογραφεί από το 1985 σε εφημερίδες, περιοδικά, έχει κάνει εκπομπές στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, προσφάτως και στο διαδίκτυο. Έχει επιμεληθεί επανεκδόσεις παλαιού υλικού σε CD, για ανθρώπους όπως η Αλίκη Βιουγιουκλάκη, η Τζένη Βάνου, η Σοφία Βέμπο, η Μαρινέλλα, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Γιάννης Σπάρτακος, το σύνολο του κινηματογραφικού έργου του Νίκου Μαμαγκάκη, ειδικό αφιέρωμα για την ιστορία του τραγουδιού στο ελληνικό σινεμά κ.α. Στην τηλεόραση έχει κάνει το πρώτο πρωινό του MEGA το Κοκτέιλ, εκπομπές με συνεντεύξεις, αφιερώματα, μονογραφίες, ήταν στην κριτική επιτροπή του «Να η ευκαιρία», σχολιαστής στις ειδήσεις του STAR και μία πολιτική εκπομπή με την Όλγα Τρέμη στο MEGA. Αυτό τον καιρό αρθρογραφεί βέβαια στο youfly.com και στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Κάνει καθημερινά εκπομπή στις 15:00 με 16:00 στον Αθήνα 9.84 με τίτλο «Αθήνα, με ακούς;»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
59,813ΥποστηρικτέςΚάντε Like
11,938ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,696ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ