13.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

ΚΘΒΕ: Και ξαφνικά, έρχεται «Ο μπαμπάς ο πόλεμος»

Ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης επιστρέφει στο ΚΘΒΕ για να ανεβάσει το σκωπτικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Ο μπαμπάς ο πόλεμος», που έχει συνδεθεί ιστορικά με το κρατικό θέατρο. Και το youfly.com έριξε (αποκλειστικά) την πρώτη ματιά στις πρόβες του και στο πρώτο teaser για την παράσταση.

«Ο μπαμπάς ο πόλεμος» από το ΚΘΒΕ

Τι… ωραίος τουριστικός ευδαιμονισμός! Υπέροχος. Ανέμελος. Και δεν πάει να καίγεται ο κόσμος. Μέχρι που, στην ουδέτερη Ρόδο, παρεισφρύει το σαράκι του πολέμου – να σαν αυτό της Ουκρανίας – και εξοπλίζεται – με τα Ραφάλ της εποχής – και μπαίνει στο χορό. Και γαία πυρί μειχθήτω. Να διευκρινίσουμε, απλώς, κάτι σημαντικό. Είμαστε στο 305 π.Χ. και η (σημερινή;) φάρσα έχει επαναληφθεί σαν… ιστορία. Χάρη στην αιχμηρή, σκωπτική γραφίδα του «πατριάρχη» του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου, Ιάκωβου Καμπανέλλη.

ΚΘΒΕ: Και, ξαφνικά, έρχεται «Ο μπαμπάς ο πόλεμος»

Η είδηση δεν είναι μόνον ότι «Ο μπαμπάς ο πόλεμος», η σάτιρα – κωμωδία του Καμπανέλλη, που είχε κάποτε πει με λύπη ότι «η βία έχει γίνει η ψυχαγωγία μας», επιστρέφει στο εμβληματικό για το έργο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Είναι ότι επιστρέφει, από τις 7 Οκτωβρίου 2022, στη Μονή Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός), υπό τη σκηνοθετική μπαγκέτα του Κωνσταντίνου Ασπιώτη. Ο οποίος, με τη σειρά του, κάνει έτσι και την επιστροφή του, ύστερα από 17 χρόνια, στο ΚΘΒΕ, στη γενέθλια πόλη.

Το έργο γράφτηκε το 1951 και ήταν από τα πρώτα του συγγραφέα. Ο ίδιος ο Ιάκωβος Καμπανέλλης είχε εξηγήσει τα πως και τα γιατί:

«Το ερέθισμα που κατέληξε στην κωμωδία “Ο μπαμπάς ο πόλεμος” – ακατάλληλο από πρώτη άποψη για κωμωδία – το έδωσε η ψυχροπολεμική ένταση που ακολούθησε τις μεγάλες προσδοκίες. Η ελπίδα πως ο πόλεμος, που λίγα χρόνια πριν είχε τελειώσει, ήταν ο τελευταίος πόλεμος, έμοιαζε με παιδαριώδη αφέλεια. Η κατάσταση ήταν και τότε θολή κι απειλητική. Οι σύμμαχοι σαν να είχαν μολυνθεί από το κακό που πολέμησαν και γίνηκαν και νικητές και διάδοχοι του.

Η σκέψη να κάμω θέατρο αυτό το ερέθισμα ήρθε τυχαία όταν, διαβάζοντας (σ.σ.: Κωνσταντίνο) Παπαρρηγόπουλο, διασκέδασα με την πολιορκία στην Ρόδο απ’ τον Δημήτριο τον Πολιορκητή το έτος 305 π.Χ. Φυσικά, διασκέδασα με όσα η παλιά αυτή ιστορία μ’ έκανε να φαντάζομαι. Έτσι, μου δόθηκε ο μύθος και οι θεατρικοί χαρακτήρες για ένα έργο που βέβαια θα μιλούσε για τωρινά ήθη και πάθη…».

ΚΘΒΕ: Και, ξαφνικά, έρχεται «Ο μπαμπάς ο πόλεμος»

Θυμάμαι ακόμη το πρώτο ανέβασμα του έργου, χρόνια μετά τη συγγραφή του, στο Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν», το 1979-1980. Σε σκηνοθεσία του Γιώργου Λαζάνη, με τους Γιώργο Αρμένη, Λυδία Κονιόρδου, Στέφανο Κυριακίδη, Κάτια Γέρου και πολλούς άλλους – άλλωστε είναι έργο πολυπρόσωπο. Με τον ίδιο το σκηνοθέτη, τότε, στον ρόλο του Δημητρίου του Πολιορκητή. «Τυραννίσκου, διαδόχου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο οποίος ανατρέπει τα δεδομένα ενός ειρηνικού εμπορίου».

Και τη θυμάμαι αυτή, την πρώτη, παράσταση, διότι σε τόσα ξεκαρδιστικά γέλια από το κοινό δεν με είχε συνηθίσει, μέχρι τότε, το θέατρο του Κάρολου Κουν. Θυμάμαι ακόμη το καλοκαίρι του 1987, όταν ο ίδιος ο Ιάκωβος Καμπανέλλης σκηνοθέτησε και περιόδευσε, με πρωταγωνιστές τότε του ΚΘΒΕ, το έργο του. Με την Ελένη Ράντου στο ρόλο της Ουρανίας! Από τον Ιούλιο μέχρι και το Νοέμβριο η παράσταση είχε καταγράψει 10.000, ξεκαρδισμένους, θεατές.

ΚΘΒΕ: Και, ξαφνικά, έρχεται «Ο μπαμπάς ο πόλεμος»

Ποντάρει πολύ στο κωμικό στοιχείο του έργου ο Θεσσαλονικιός στην καταγωγή Κωνσταντίνος Ασπιώτης, που σπούδασε στη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ. Μάρτυρες και οι πρόβες που έχουν ήδη ξεκινήσει, με ορίζοντα την πρεμιέρα, τον Οκτώβριο. Χώρια ότι φέτος τιμώνται τα 100 χρόνια από τη γέννηση του «πατριάρχη» Ιάκωβου Καμπανέλλη. Έτσι, για την ιστορία, ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης, μόλις πέρασε και τις τελικές εξετάσεις στη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ, κέρδισε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία «Μη φεύγεις», σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Πανταζούδη και παραγωγή Λάκη Λαζόπουλου, που μετασχηματίσθηκε και σε τηλεοπτική σειρά.

ΚΘΒΕ: Και, ξαφνικά, έρχεται «Ο μπαμπάς ο πόλεμος»

Τον θυμόμαστε, θεατρικά, στον «Αμφιτρύωνα» του αξέχαστου Λευτέρη Βογιατζή, στην «Ανδρομάχη» του Δημήτρη Μαυρίκιου, την «Ειρήνη» του Γιάννη Ιορδανίδη, τον «Ιούλιο Καίσαρα» του Νίκου Καραθάνου, την καμπανελλική «Αυλή των θαυμάτων» του Γιάννη Κακλέα, τον «Βασιλιά Ληρ» του Στάθη Λιβαθινού και αλλού. Αλλά και σε τηλεοπτικούς ρόλους, στις σειρές «504 χλμ. βόρεια της Αθήνας», «Έρωτας με επιδότηση ΟΓΑ», «Κρατάς μυστικό;» και στην ταινία «Πέντρο Νούλα» του Κάρολου Ζωναρά.

«Ο μπαμπάς ο πόλεμος» – Οι ηθοποιοί της παράστασης

Στην πολυπρόσωπη παράσταση του ΚΘΒΕ και του Κωνσταντίνου Ασπιώτη τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Πάρης Αλεξανδρόπουλος, Χαρά Γιώτα, Δημήτρης Διακοσάββας, Άννα Ευθυμίου, Αλέξανδρος Ζαφειριάδης, Πάνος Καμμένος, Κωνσταντίνος Καπελλίδης, Νίκος Καπέλιος, Δημήτρης Καρτόκης, Άννα Λουϊζίδη, Νίκος Μήλιας, Δημήτρης Μορφακίδης, Χρυσή Μπαχτσεβάνη, Ορέστης Παλιαδέλης, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, Στέφανος Πίττας, Θανάσης Ρέστας, Σπύρος Σιδέρης, Κωνσταντίνος Χειλάς, Γλυκερία Ψαρρού.

Δείτε αποκλειστικά εδώ το teaser της παράστασης, «Ο μπαμπάς ο πόλεμος»:

Credits:

Φωτογραφίες: @Mike Rafail, Teaser: Created Under @thatlongblackcloud

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com.

Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης
Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης
Από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών, βρέθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης να σπουδάζει Κτηνιατρική! Ενώ, στο μεταξύ, ξεκίνησε μια δημοσιογραφική πορεία, που κρατάει τέσσερις δεκαετίες, από την ιστορική «Ακρόπολη», με το… νυφικό της Νταϊάνας, στο διεθνές τμήμα της εφημερίδας (λόγω γλωσσών). Νοέμβριο του 1981 ξεκίνησε να εργάζεται στο Γραφείο Βορείου Ελλάδος των εφημερίδων «ΤΑ ΝΕΑ» και «ΤΟ ΒΗΜΑ». Συνεργάστηκε με τον «Ταχυδρόμο» και το «Marie Claire», σε μεγάλες συνεντεύξεις και με το Ραδιόφωνο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης «Ράδιο 105». Αλλά και ως ανταποκριτής της Σουηδικής Ραδιοφωνίας και σε ρεπορτάζ με το «60 Minutes» του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS. Συμμετείχε στην πρώτη συντακτική ομάδα του περιοδικού «Δίφωνο», με τον «Ιστό» και πέρασε από την ΕΣΗΕΜΘ στην ΕΣΗΕΑ. Όταν, στην Αθήνα πλέον από το 1991, πέρασε στην αρχισυνταξία του Πολιτιστικού Τμήματος της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», πρώτα υπό τη διεύθυνση του αείμνηστου Λέοντα Β.Καραπαναγιώτη. Εξέδωσε τα βιβλία «Αληθινά παραμύθια», «Με μουσικές εξαίσιες, με φωνές» και τη συλλογή διηγημάτων «Καπετάν Άγρα και Παραμυθίας γωνία». Συνεργάστηκε με τους ραδιοσταθμούς Innersound, Mood Radio και πλέον με το LaVitaRadio και με τον ιστότοπο Protagon.gr και από τον Ιούνιο του 2020 με το πολιτιστικό youfly.com.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ