29.3 C
Athens
Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023

Κατιάνα Μπαλανίκα: “Η κωμωδία ζωγραφίζει την εποχή μας”

Η Κατιάνα Μπαλανίκα μιλάει στην συνέντευξη της στον Ιάσονα Τριανταφυλλίδη για όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τη ζωή της, αλλά και για τη συμμετοχή της στην θεατρική παράσταση του Γιώργου Καπουτζίδη: “Όποιος θέλει να χωρίσει να σηκώσει το χέρι του”.

Μας είχε λείψει η Κατιάνα Μπαλανίκα. Γιατί είναι μια ταλαντούχα γυναίκα, γιατί έχει στυλ, γιατί έχει μια σπάνια αξιοπρέπεια σαν άνθρωπος και αυτό βγαίνει και στη δουλειά της, γιατί με ότι έχει καταπιαστεί όλα αυτά τα χρόνια ήταν ξεχωριστή χωρίς ποτέ όμως να διαφημίσει τον εαυτό της για οτιδήποτε έκανε. Ακολουθεί η συνέντευξη με την Κατιάνα Μπαλανίκα.

Κατιάνα Μπαλανίκα: "Η κωμωδία ζωγραφίζει την εποχή μας" συνέντευξη

Κατιάνα Μπαλανίκα συνέντευξη: “Ο Γιώργος Καπουτζίδης με ξεκούνησε”

Πέρσι λοιπόν, επιτέλους επέστρεψε στο θέατρο με το πρώτο θεατρικό έργο που έγραψε ο ξεχωριστός επίσης Γιώργος Καπουτζίδης, στο θέατρο Ήβη, με τίτλο «Όποιος θέλει να χωρίσει να σηκώσει το χέρι του». Ενώ το έργο από την πρώτη μέρα έσκιζε ξαφνικά ήρθε ο κορονοϊός και σταμάτησε. Από αύριο, πρώτα ο Θεός και ο κορονοϊός, το έργο και η Κατιάνα Μπαλανίκα φυσικά επιστρέφουν στο θέατρο Ήβη και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι αυτό.

Κατιάνα Μπαλανίκα: Δεν έλειψα και τόσο πολύ απλώς πηγαινοερχόμουν στην Αμερική, όπως είναι εκεί ο γιος μου και οι δυο εγγονές μου και ήθελα πολύ να αισθανθώ και να αισθανθούν τη γιαγιά τους και εγώ τα εγγόνια μου. Άλλωστε, για μένα η δουλειά δεν ήτανε ποτέ η απόλυτη προτεραιότητα. Ο Καπουτζίδης όμως με έπεισε, με ξεκούνησε είναι η σωστή λέξη, γιατί τον αγαπάω και τον εκτιμάω πολύ. Επειδή είχαμε συνεργαστεί στην πρώτη του δουλειά, τις Σαββατογεννημένες, το έχει δει και λίγο ότι είναι κάτι σαν το γούρι του… να είμαι και στο πρώτο του θεατρικό έργο. Και επειδή ο ρόλος μου άρεσε δέχτηκα.

Δεν είναι ένας πρωταγωνιστικός ρόλος, είναι ας πούμε κάτι σαν συνδετικός κρίκος στο έργο, της παλιάς γενιάς με την καινούρια. Την καινούρια γενιά με την καινούρια θέση πάνω στα πράγματα, με τις καινούριες απόψεις.

Το έργο μιλάει για τις σχέσεις των νέων παιδιών με το γάμο και γενικά για τις σχέσεις μεταξύ τους, για τη διαφορετικότητα, το χωρισμό, για τους γκέι. Η δική μου προσωπικότητα στο έργο προσπαθεί να κάνει τον κόσμο να δεχθεί αυτή τη σύνδεση παλιού με καινούριο και όχι σαν τις παλιές γενιές που οι παλιοί δύσκολα δέχονταν το καινούριο.

Γιατί παλιά τα κρύβανε όλα. Κακά τα ψέματα σήμερα είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα. Σήμερα μπορούν οι γονείς να είναι φίλοι με τα παιδιά περισσότερο από παλιά. Μπορούν να δεχθούν τη διαφορετικότητα τους. Είναι οι σχέσεις της εποχής μας, πως είναι οι άνθρωποι σήμερα και πως θα τα καταφέρουν με αυτόν τον καινούριο τρόπο. Εγώ ας πούμε, στο έργο συμβουλεύω την κόρη μου και της λέω «μη φοβηθείς που θα πεις στον κόσμο για αυτό που είσαι». Μέσα σε όλα αυτά το έργο αγγίζει όλα αυτά, την πραγματικότητα γύρω μας. Αγγίζει κάθε σχέση που έχει πρόβλημα γιατί κακά τα ψέματα όλες οι σχέσεις έχουν πρόβλημα σήμερα.

Έχει τόσο μεγάλη διαφορά η προηγούμενη γενιά από τη σημερινή;

Κατιάνα Μπαλανίκα: Κοίταξε, στην προηγούμενη γενιά οι νέοι μάθαιναν πως «έτσι πρέπει να ναι». Οι δικοί μου γονείς ας πούμε δεν ήταν τόσο ανοιχτόμυαλοι, αλλά σίγουρα ήταν λίγο πιο ανοιχτόμυαλοι από τους δικούς τους, έτσι συμβαίνει πάντα.

Κατιάνα Μπαλανίκα: “Η οικογένειά μου στήριξε την επιλογή μου να γίνω ηθοποιός”

Οι δικοί σου ας πούμε πως αντιμετώπισαν το ότι θα έβγαινες στο θέατρο;

Κατιάνα Μπαλανίκα: Οι θείοι μου, τα αδέλφια της μητέρας μου βασικά με έσπρωξαν στο θέατρο. Της μητέρας μου βέβαια της άρεσε το θέατρο και πρέπει να πω ότι ο πατέρας μου ήταν μάλλον ανοιχτόμυαλος.

Όλα αυτά καλά, για να επανέλθουμε όμως στο έργο, από ότι ξέρω το έργο είναι κωμωδία. Είναι όμως κωμωδία; Ή μένει μόνο στο δίδαγμα;

Κατιάνα Μπαλανίκα: Είναι κωμωδία, είναι εξαιρετική κωμωδία, αλλά δεν είναι βιομηχανία αστείων. Το κωμικό βγαίνει μέσα από τους χαρακτήρες και τις καταστάσεις. Και όλα τα άλλα βγαίνουν μέσα από εκεί. Εξαρτάται βέβαια και από το μάτι του θεατή.

Από ότι κατάλαβα στην παράσταση την παλιά γενιά την αντιπροσωπεύεις μόνο εσύ. Οι υπόλοιποι 7 είναι πολύ νέοι άνθρωποι και ηθοποιοί; Πώς αισθάνεσαι που δεν έχεις κανένα… «σύμμαχο» στις δικές σου θέσεις;

Κατιάνα Μπαλανίκα: Άσχετα με τους ρόλους είναι καταπληκτική η συνύπαρξη με τόσο νέους, τόσο ταλαντούχους και υπέροχους ανθρώπους. Αισθάνομαι ότι είμαστε της ίδιας γενιάς παρόλη τη διαφορά ηλικίας. Και αισθάνομαι πολύ ωραία σε αυτή την παράσταση γιατί αγαπάω πολύ το Γιώργο Καπουτζίδη και με αγαπάει και αυτός πολύ και επίσης είναι εξαιρετικά καλή η παραγωγοί της παράστασης, σπάνιο αυτό πια.

Νομίζεις ότι η παράσταση έγινε επιτυχία και λόγω του ονόματος του Καπουτζίδη που είναι μια εγγύηση;

Κατιάνα Μπαλανίκα: Στην αρχή ναι, αλλά σιγά σιγά κέρδισε και η παράσταση και το έργο τον κόσμο. Κοίταξε, μέσα από μια κωμωδία ζωγραφίζεται η εποχή μας με αλήθεια. Καταγράφει την αλήθεια που βλέπουμε γύρω μας.

Αλήθεια, άσχετα με την παράσταση, πως πέρασες κλεισμένη σπίτι όλον αυτόν τον καιρό με τον κορονοϊό;

Κατιάνα Μπαλανίκα: Κοίταξε, εγώ έσπασα το πόδι μου λίγο πριν τον κορονοϊό και το πέρασα με θεραπείες. Φυσικά όλοι ανησυχούμε για αυτό που συμβαίνει και πρέπει να προσέχουμε αλλά πρέπει να κάνουμε και κάτι να μην κλειστούμε στα σπίτια μας.

Κατιάνα Μπαλανίκα συνέντευξη: “Αν μου προτείνουν κάτι καλό και έχω την αντοχή, θα ξανά κάνω τηλεόραση”

Κατιάνα Μπαλανίκα συνέντευξη

Στην τηλεόραση θα σε δούμε;

Κατιάνα Μπαλανίκα: Αν μου προτείνουν κάτι καλό και μπορώ και έχω την αντοχή, ναι γιατί όχι.

 Μετά από τόσα χρόνια καριέρας και πάνω στη σκηνή και πάνω στην πίστα και δίπλα στο Γιώργο Μαρίνο σε music hall και σαν τραγουδίστρια και show woman και με σπουδαίους καλλιτέχνες δίπλα σου, έχεις κάποιο ας πούμε απωθημένο που θα ήθελες να κάνεις;

Κατιάνα Μπαλανίκα: Απωθημένο δεν έχω, δεν κυνήγησα την καριέρα μου, δέχθηκα τα πράγματα όπως ήρθαν.

Αλήθεια, μια και αυτή είναι στην ουσία η υπόθεση του έργου και μια και συ έγινες μητέρα, μεγάλωσες το παιδί σου, τώρα έγινε και γιαγιά, πιστεύεις ότι καριέρα και μητρότητα μπορούν να συνδυαστούν… πιστεύεις ότι ήσουν καλή μητέρα;

Κατιάνα Μπαλανίκα: Προσπάθησα να είναι όσο πιο καλή μάνα μπορούσα. Σίγουρα έβαζα πάντα το ρόλο μου σα μητέρας πάνω από όλα τα υπόλοιπα… Υποθέτω πως ήμουν… Ελπίζω πως ήμουν… ε, από όσο ξέρω το παιδί μου μάλλον καλή πρέπει να ήμουν.

Διαβάστε περισσότερα για την παράσταση του Γιώργου Καπουτζίδη “Όποιος θέλει να χωρίσει… να σηκώσει το χέρι του!”

Ιάσονας Τριανταφυλλίδης
Ιάσονας Τριανταφυλλίδης
Ο Ιάσων Τριανταφυλλίδης, είναι δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου και θεάτρου. Έχει γράψει μέχρι τώρα 20 βιβλία με θέμα την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, της νύχτας, του τραγουδιού και του μιούζικαλ και βιογραφικά βιβλία ανθρώπων του ελληνικού σινεμά. Αρθρογραφεί από το 1985 σε εφημερίδες, περιοδικά, έχει κάνει εκπομπές στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, προσφάτως και στο διαδίκτυο. Έχει επιμεληθεί επανεκδόσεις παλαιού υλικού σε CD, για ανθρώπους όπως η Αλίκη Βιουγιουκλάκη, η Τζένη Βάνου, η Σοφία Βέμπο, η Μαρινέλλα, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Γιάννης Σπάρτακος, το σύνολο του κινηματογραφικού έργου του Νίκου Μαμαγκάκη, ειδικό αφιέρωμα για την ιστορία του τραγουδιού στο ελληνικό σινεμά κ.α. Στην τηλεόραση έχει κάνει το πρώτο πρωινό του MEGA το Κοκτέιλ, εκπομπές με συνεντεύξεις, αφιερώματα, μονογραφίες, ήταν στην κριτική επιτροπή του «Να η ευκαιρία», σχολιαστής στις ειδήσεις του STAR και μία πολιτική εκπομπή με την Όλγα Τρέμη στο MEGA. Αυτό τον καιρό αρθρογραφεί βέβαια στο youfly.com και στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Κάνει καθημερινά εκπομπή στις 15:00 με 16:00 στον Αθήνα 9.84 με τίτλο «Αθήνα, με ακούς;»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
61,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
12,141ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,631ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ